Oplaadbare Batterijen
Welkom in het algemene batterijentopic. Ik heb dit topic geopent omdat ik in het grote oerwoud der batterijen geen hand meer voor ogen zag. Er is veel onduidelijkheid over de juist manier van laden, hoe je ze moet bewaren en wat nou goede of slechte merken zijn. Ik probeer met dit topic ietswat opheldering te krijgen op dit gebied. "Maar waarom nu persé in Fotografie?" hoor ik er een aantal nu denken. Wel, camera's (en flitsers in het bijzonder) vragen nogal wat van batterijen, vooral met de steeds groter wordende LCD's schieten de vermogensvragen omhoog. Het is voor fotografie gewoon belangrijk om een flinke en betrouwbare energiebron te hebben, niets is vervelender dan dat ene moment te moeten missen omdat je cellen leeg zijn. Ook niet vergeten dat vooral flitsers baat hebben bij goede batterijen, hoe beter de batterijen, hoe vaker je kan flitsen op een setje en is de flitser sneller opgeladen. Dit topic is vooral bedoelt is voor de AA batterijen. Voornamelijk zal het gaan over de oplaadbare varianten, want dat is nou eenmaal een stuk goedkoper dan iedere keer nieuwe kopen. Het is echter moeilijk om oplaadbare batterijen te vinden die zo goed presteren als wegwerpbatterijtjes.Informatie
Hoe een batterij werkt ga ik jullie niet leren, dan had je maar op moeten letten bij scheikunde. Wil je het alsnog graag weten dan klik je maar vrolijk een van de linkjes hier onderaan de topicstart. Wat ik wel kwijt wil is dat er een aantal verschillende soorten batterijen zijn. Ik zal mij beperken tot de twee meest voorkomende types.Ni-Cd
De nikkel cadmium oplaadbare batterijen zijn aan het uitsterven omdat een van de hoofdbestandsdelen (cadmium) erg giftig is. Er wordt dan ook gepleit voor het vriendelijk wegbonjouren van deze batterijsoort en dat lijkt te werken. NiMH lijkt het te winnen van NiCd.
NiCd cellen houden over hun hele levensduur het beginvoltage van 1.2 Volt aan. Het zijn betrouwbare cellen en ze hebben een relatief hoge energiedichtheid. Echter hebben ze ook een aantal vervelende problemen. de NiCd cellen staan bekend om het hebben van het zogenaamde geheugen-effect. Wanneer de batterij opgeladen wordt zonder dat deze compleet leeg is onthoud de batterij dit punt. Na het vroegtijdig opladen zal de batterij voorbij dit punt altijd leeg lijken, het voltage valt drastisch omlaag en de kwaliteit gaat dus achteruit. Het is dus belangrijk om NiCd batterijen volledig te ontladen eer men deze weer oplaadt.
Naast het geheugeneffect heeft de NiCd cel ook last van langdurig onbelast gebruik. Wanneer de batterij lange tijd niet gebruikt wordt gaat de inwenidige structuur kristalliseren wat zorgt voor vroegtijdig verouderen van de batterij.
NiMH
De NiMH cellen hebben geen last van het geheugeneffect van de NiCd's. Ook hebben ze tot wel drie maal de capaciteit van een NiCd. Echter ontlaad een NiMH veel sneller uit zichzelf dan een NiCd doet, de NiCd houdt dus langer z'n energie vast. Ook is het belangrijk om op te letten dat je voor NiMH batterijen een geschikte lader gebruikt die overladen voorkomt. Deze laders gaan uit zichzelf over op druppelladen. Overladen is niet alleen slecht voor de levensduur, het is ook gevaarlijk (brand). NiMH cellen zijn ook iets temperatuurgevoeliger dan anderen, te koud en ze verliezen hun energie en te warm zorgt voor beschadiging. Het hangt sterk af van het merk bij welke temperatuur beschadiging optreed, vanzelfsprekend zullen de goede merken hogere temperaturen aankunnen.
Zorg bij de NiMH dat de eerste keren opladen rustig gebeurt, het liefst niet in de snellader dus. Dit komt de levensduur sterk tegemoet.
Merken
- GP- Sanyo
- ANSMANN
- Eyepower
- Phillips
- VapexTech
- Hapé
- Panasonic
- Samsung
- Energizer
- Duracell
- Consumentenbond Test
- Engelse Batterijentest
Poll: Welke soort batterijen gebruik jij?
• GP
• Sanyo
• ANSMANN
• Eyepower
• Phillips
• Vapextech
• Hapé
• Panasonic
• Samsung
• Energizer
• Durecell
• Anders
Tussenstand:
Ook een poll maken? Klik hier
Opladers
Een goede lader is net zo belangrijk (misschien zelfs wel belangrijker) als de batterij. Je kan nog zulk goede batterijen hebben, als de lader niet deugd schiet je niet veel op. Bezuinig niet op een goede lader! Zoek uit hoe de lader laadt en vraag verkopers of deskundigen om het juiste type. Zorg in ieder geval dat je een lader koopt die automatisch overgaat op druppelladen. Wellicht een lader zoeken die ook langzaam (slowcharge) kan laden, want hoe makkelijk snelladen ook is, langzaam laden is in het begin nog altijd beter.Bij het laden van NiMH cellen is eigenlijk zelfs druppelladen niet goed. Zorg dat je NiMH cellen de eerste keren (minstens drie keer) langzaam geladen worden want op die manier gaan de batterijen langer mee. Bovendien is het veel beter om de batterijen gewoon een vast aantal uur in de lader te hangen, niet erin stoppen 's nachts en 's ochtends eruit want dan hangen ze de helft van de tijd aan de druppellading en dat vinden ze niet fijn. Vol is vol bij NiMH batterijen en geeft de lader aan dat ze vol zijn, haal ze er dan meteen uit.
Intelligente laders zijn mooie dingen omdat deze zelf bepalen hoe ze de batterij laden aan de hand van het batterijvoltage en de temperatuur. Ze hebben vaak ook fans om de temperatuur van de batterijen te beïnvloeden en schakelen vanzelf uit wanneer de batterijen vol zijn.
Aandachtspunten
Er zijn bij batterijen een aantal aandachtspunten. Deze staan hieronder opgesomt.- Laad de batterijen voor het eerste gebruik altijd eerst op.
- Bij voorkeur de batterijen de eerste paar keren langzaam laden.
- Hou de contactpunten goed schoon (gewoon een doekje ofzo moet voldoende zijn).
- Hou setjes bij elkaar. Batterijen met een gelijk voltage presteren beter samen.
- Zorg dat als je NiMH cellen hebt, dat je ook een geschikte lader hebt.
Verkoop
Er zijn nogal wat internetshops. Laat me even weten als je goede winkels kent.- Het welbekende (dure) Conrad
- Oplaadbare batterijen inkoopactie nummertje 4
- Opus.nl
- Accuplus.nl
Links
- Batterijen op Wikipedia- Wederom Wikipedia maar dan z'n engelse vriendje
- Wikipedia over oplaadbare batterijen
- En wederom de engelse variant
- Stichting batterijen
- De batterijenuniversiteit (ja echt!)
- GoT Topic (oud)
[Voor 15% gewijzigd door Josh op 26-01-2007 19:17]