Eerst en vooral verwijs ik naar
Fotografie technische FAQ en Koopadviezen, waar alle termen keurig uitgelegd staan.
USM staat dus voor Ultra Sonic Motor, en niet Motion.
Laat ik toch nog even een wat preciezer antwoord geven op je vragen. Fotografie kun je zien als een samenspel tussen sluitertijd, diafragma-opening, en ISO waarde (
klik). Als jij in "schemer buiten of overdag binnen" minder snel wil flitsen kun je je een langere sluitertijd, een grotere diafragma-opening (f/klein (!)) of een hogere ISO waarde nemen. ISO waarde is afhankelijk van je camera, dus die laat ik voor jouw geval even buiten beschouwing.[list]• Een langere sluitertijd leidt op een zeker moment tot bewegingsonscherpte, aardige vuistregel is "1/focal length" s. Als je een foto maakt op 50mm, wat dus 35mm equivalent 80mm is, houd je die scherp tot 1/80s. Ga je dus een foto maken op 1/20s, wat in het donker voor een correcte belichting nodig kan zijn, heb je vrijwel zeker bewegingsonscherpte. IS (Image Stabilization) doet hier iets aan: door het trillen van je handen te corrigeren "win" je 2 tot 3 stops (afhankelijk van de "versie"), dus in plaats van 1/80s in bovenstaand voorbeeld kun je plotseling (1/80s)*2*2 = 1/20s of zelfs 1/10s stilhouden! Nadeel: IS helpt dus niet bij bewegende objecten!
• Een lens heet "lichtsterk" als hij een grotere diafragmaopening (dus f/klein) haalt. De kitlens haalt op 50mm f/5.6, die die jij aanhaalt f/2.8. Dat scheelt 2 stops, dus ook hier zou je in bovenstaand voorbeeld, als je op 50mm, f/5.6, 1/20 s nodig hebt, op 50mm, f/2.8 nog maar 1/80s nodig hebben. Nadeel is inderdaad dat je een kleinere scherptediepte hebt... Vooral bij de 50mm f/1.8 lens kan dit knap problematisch zijn, het is geen uitzondering als iemands ogen scherp zijn maar het puntje van zijn neus niet meer
Een kleiner diafragma laat minder licht door en je hebt minder kans op vervorming door de lens. De scherptediepte is groter. Vanwege het mindere licht moet je langer belichten wat voor mij een nadeel is. Dus 2.8 is beter dan wat ik heb, maar ik heb kans op onscherpte door optische fouten in de lens en ik heb minder scherptediepte.
Ik vind het moeilijk te begrijpen wat je hier bedoelt, kan aan mij liggen, of het kan zijn dat je even die FAQ die ik boven noem goed moet doorlezen. Ik denk in ieder geval dat het met "optische fouten in de lens" wel mee zal vallen.
Is mijn conclusie goed? Moet ik wat afwegen bij het kiezen voor welk diafragma, behalve de prijs? Of is een lichtgevoeligere lens altijd beter en kan deze hetzelfde als een minder lichtgevoeligere lens
In het algemeen is je stelling niet waar - er hoeft geen correlatie te zijn tussen de kwaliteit van het glas en de maximale diafragma-opening. MAAR lichtsterk glaswerk (zoals die 17-55 f/2.8 die jij aanhaalt) is vaak *ook* van hoge kwaliteit, gewoon omdat die lenzen ontzettend duur zijn (f/2.8 is niet de enige reden dat hij 10 keer zo duur is als de kitlens...)
Het is overigens, zeker als het binnenfotografie betreft maar ook buiten, helemaal geen slecht idee om je te verdiepen in flitsen in plaats van (of naast, natuurlijk

) duurder/lichtsterker glaswerk. Realiseer je dat die interne flitser van de 350D eigenlijk maar een prutsding is... Vergeet niet dat lichtsterk glas voor serieuze binnenfotografie maar een beperkte oplossing is: Als je 's avonds binnen bij kunstlicht een beetje redelijk foto's wil maken (althans, in mijn ervaring) moet je al gauw naar ISO 800 (ruis!) en *echt* lichtsterk glas zoals de 50 mm f/1.8. Flitsen is zeker een aanrader in dat geval.
Ik zou zeggen: Lees je goed in (ook de topicstart van dit topic, waarin een boel lenzen al besproken worden!), lees lens reviews (google is je vriend), en maak op basis daarvan je keuze.
[
Voor 1% gewijzigd door
Dannr op 21-09-2006 02:25
. Reden: IS verhaal correctie ]