Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 15 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 14.095 views sinds 30-01-2008

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Welkom in deel 15 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.
Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
[url][/url]PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.

Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
[url][/url]ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

[Voor 100% gewijzigd door disco stu op 12-06-2006 00:00]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting.

De efficiëntie stijgt naarmate de belasting van de voeding zwaarder wordt, maar ook naarmate de temperatuur van de voeding oploopt. (onafhankelijk van elkaar, hoewel een hogere belasting een hogere temperatuur impliceert)


Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://www.cisco.com/warp/public/788/signalling/multimeter.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is pin 14 van beide voedingen met elkaar parallel doorverbinden, evenals pin 15. Dit zorgt ervoor dat de slave-voeding ook zal aanspringen wanneer je de pc aanschakelt. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://pc-mod.com/articles/atx/atx5.jpg

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Je kan ook gewoon een tussenstukje kopen in de winkel dat deze doorverbinding standaard al heeft, bijvoorbeeld deze zit bij de Coolermaster Stacker case:

http://www.coolermaster.com/cm_files/faq_pic/stacker/CM_Stacker_dual_psu_cable450.jpg

Zorg er bij een dual PSU setup ervoor dat elke voeding altijd een minimum belasting heeft op elke voltlijn, namelijk de dummy-load.


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.systemcooling.com/images/reviews/PSU/TT_TWV480/cables_big.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunne teren op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modular voeding vs. niet-modular voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel nettter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korrelte zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feit verwaarlozen.

http://www.frozencpu.com/images/products/detail_secondary_hires/psu-94_3.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen

Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Links
Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeCapaciteitReviewer
Antec SmartPower400 WattEchteDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
[url= Dude in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 5"]TruePower[/url]550 WattEchteDude
TruePower430 WattBreepee
AOpen AO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
Asus Atlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
Chieftec HPC-360-202360 Wattnaps
Coba AP 400X370 WattToink
Codegen Codegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMaster RS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPV LCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT 480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider
EG651P-VE-FM(24P)350 WattWolfboy
EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight 420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron 300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm500 Wattwwillem
Hiper HPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey 400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
Levicom X-Alien500 Wattaramdin
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman

Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 109% gewijzigd door disco stu op 20-08-2006 13:43]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Voorbehouden voor topicstart3.

 • Raven
 • Registratie: november 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

disco stu schreef op zondag 11 juni 2006 @ 23:54:
knipknip

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
[afbeelding]


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

knipknip
afbeelding werkt niet van multimeter

edit:, ok, nu wel

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • me_mrtn
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 26-11 14:37
Ik heb goedkoop een Compaq Presario SR1649NL kunnen overkopen. Nu wil ik hier een betere videokaart in doen. Volgens de voeding zit hier een 330W Bestec voeding in. Nu denk ik dat dat ding het niet trekt met een 7900GT aan boord. Hier zijn de specs:

Processor: Pentium D 830 3.0GHz + Coolermaster fan
Geheugen: 512MB Samsung DDRII SDRAM x2
HDD: Maxtor 6L200M0 (200GB) S-ATA
GPU: Asus EN6200TC (Geforce 6200TC dus)
Mobo: Asus P5LD (nergens terug te vinden)
Voeding: Bestec 330W

Wat zou ik hier minimaal in moeten gooien?
Uit het vorige topic.

 • DaWaN
 • Registratie: oktober 2002
 • Laatst online: 00:17

DaWaN

'r you wicked ??

Hoeveel ampere levert dat ding op de 12V ? Sommige OEM voedingen zijn namelijk behoorlijk sterk :) Anders zou ik er een Enermax Liberty 400W ingooien (2x20A 12V :D voor 65 euro ), die ga ik zelf ook halen :)

[Voor 5% gewijzigd door DaWaN op 12-06-2006 20:22]

If you do not change direction, you may end up where you are heading


 • Burninator
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 09-07-2006
Ik zelf heb heel veel gehad aan deze link.

Deze stond in Deel 14 en werd geplaatst door CdD, misschien is het handig om deze in de starpost te plaatsen?

Niet nodig

[Voor 6% gewijzigd door Burninator op 15-06-2006 11:01]

I swallow razor blades to keep my vocal cords sharpened --- Dälek - Distorted Prose


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Euhm, die link staat al sinds een paar delen in de startpost hoor.

 • Burninator
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 09-07-2006
Ja, dat wist ik wel |:(
Mijn fout.

I swallow razor blades to keep my vocal cords sharpened --- Dälek - Distorted Prose


 • minitjuh89
 • Registratie: april 2005
 • Laatst online: 08-08-2008
hey,

ik ben op zoek naar een voeding met minstens 6 molexen ... weet iemand er 1 :) _/-\o_

Asus M2N-SLI, Athlon 64 X2 5000+, 2x GeForce 8600GTS


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
minitjuh89 schreef op donderdag 15 juni 2006 @ 18:50:
hey,

ik ben op zoek naar een voeding met minstens 6 molexen ... weet iemand er 1 :) _/-\o_
De vraag zal eerder zijn of er iemand 1 weet die niet minstens 6 molexen hebben :D
M.a.w. keus genoeg voor voedingen met minstens 6 molexen.

 • Bluecold
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 30-11-2008
Kleine tip voor de TS, zet bij A-merken duidelijk het verschil tussen Qtechnology (A-merk) en Q-tec (nogal slecht).
@minitjuh89 je kunt gewoon molexsplitters kopen.

Gezever over meningen is de heilige graal van mensen die weten dat ze fout zitten.
Proud member of the Peter Dienes world domination plot!


 • bigsix
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 28-07-2007
Misschien de omgekeerde vraag, maar ik vraag me juist af welke kaart m'n huidige voeding goed aan kan. Mijn 6600 GT kan al bijna een week geen zware games meer spelen. Ik heb het op allerlei manieren getest (BIOS, nieuwe windows op een aparte partitie, drivers, instellingen, etc.) en ook in de PC van een vriend van me. Zelfs met zijn Enermax 480W ging de kaart op zijn plaat nadat ik een zwaar spel (Far Cry, CSS, etc.) enkele seconden speelde, dus de kaart is op gaminggebied gewoon kapot. Oudere DirectX 7 spellen lukken nog wel.

Ik heb ruim een jaar een 6600 GT met deze Thermaltakevoeding gebruikt. Ik merkte vanaf 't begin al dat hij eens per dag in zware spellen gewoon uitviel (geen beeld op de monitor, PC geen spons). Na heel wat forums te lezen blijkt zelfs een oude kaart als 6600 GT meer dan 14A nodig te hebben op de +12V. Vreemd genoeg is de kaart nu permanent niet meer in staat om zware 3D te draaien, ook niet in een ander systeem met een zware voeding.

Ik heb een Thermaltake W0050 fanless PSU. Z'n vermogen is 350W en hij geeft 14A op de +12V lijn. Ik heb dagenlang non-stop forums zitten lezen en er zijn 2 meningen die ik tegen kom: een groep die beweert dat je voor een kaart in de GeForce 7 serie 20 tot 22A op de +12V nodig hebt en een groep die zegt dat dat alleen op papier zo is en dat je in de praktijk prima met 14A dergelijke kaarten kan gebruiken. Wat mij twijfels geeft is dat de gebruikers die roepen dat je 20 of meer Ampère nodig hebt voornamelijk zelf al een stevige voeding hebben en geen hands-on ervaring hebben met een zware kaart als de GF7 (of 6800 GT) op een zwakkere voeding. In 't geval van de gebruikers met de zwakkere voeding op zwaardere kaarten is 't antwoord meestal erg kort: "Ja het kan" of "gaat prima". Ik heb talloze van deze discussies gesurfd en reviews gelezen, maar nu weet ik niet meer wie ik moet geloven. Zijn de specs die de videokaartfabrikanten eisen (22A voor een GF 7900GT bijvoorbeeld) gewoon om in de marge te blijven of heb je dat echt niet nodig? Iemand op GoT zei dat je eigenlijk maar 13A nodig hebt en dat 18A totaal overdreven is omdat je stopcontact maar 16A geeft.

Die voeding had ik anderhalf jaar geleden voor 175 euro gekocht (nu kost het nog steeds minimaal 130 euro) en omdat hij stervensduur is en 0 dB geluid produceert wil ik 'm wel graag houden. Een ander punt is ook dat niemand tegenwoordig een 350W voeding over wil nemen en al helemaal niet zo'n dure. Als ik niet aan 't gamen ben, dan is dit de ideale voeding. Ik heb een Silentmaxx fanless voeding op 't oog van 503W maar die kost 235 euro, dus te duur.

Kan er iemand mij vertellen dat hij/zij hands-on ervaring heeft met een voeding die +/- 14A@+12V geeft én een kaart in de GeForce 6 of 7 series? Ik weet dat nVidia zou zeggen dat ik beter gelijk m'n voeding moet vervangen door een 480W o.i.d., maar dit is natuurlijk geen Q-Tec of zo die ik nu heb dus vervanging is niet erg aantrekkelijk.

overige gegevens:
CPU: Athlon64 3500+
RAM: PC3200 Dual Channel 2 x 512MB Corsair, 2 x 512MB TwinMOS
mobo: Asus A8N-E
2 harddisks
waterkoeling

[Voor 4% gewijzigd door bigsix op 16-06-2006 15:23]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
De kwestie die jij aanhaalt is inderdaad een zaak die voor discussie zorgt. Persoonlijk denk ik dat je in de meeste gevallen niet zo veel stroom ter beschikking moet hebben als gezegd zijnde door de fabrikanten of de eigenaars van dikke voedingen (ik heb ook een dikke voeding, maar ik loop niet te jengelen zonder onderbouwing ;) ). De vraag is dan wel hoe je bepaalt hoeveel stroom je wel gaat nodig hebben voor welke hardware. Over zulke dingen uitspraken doen, probeer ik al te vermijden omdat dit heel moeilijk in te schatten is. Het beste wat je kan doen is vergelijken t.o.v. een referentie. Jij kan nu al als referentie je 6600 GT kaart nemen. Je voeding leverde genoeg stroom om deze kaart te voeden, de problemen werden veroorzaakt door de kaart zelf. In principe zou dus elke kaart die maximum evenveel stroom vraagt als je huidige kaart dus moeten kunnen werken i.c.m. jou voeding.
bigsix schreef op vrijdag 16 juni 2006 @ 15:21:
Iemand op GoT zei dat je eigenlijk maar 13A nodig hebt en dat 18A totaal overdreven is omdat je stopcontact maar 16A geeft.
Leuk verhaaltje maar onzin. De meeste kringen hebben inderdaad een zekering van 16A. MAAR dit is dus 16A bij 220V AC. Dit is nog compleet iets anders dan x ampere @12V. 16A*220V= 3520W
Per kring kan je dus toestellen eraan hangen dewelke samen 3520W verbruiken, dit zal dan ook de enige beperking zijn die het stopcontact ooit zal kunnen zijn voor een pc. In praktijk ruimschoots voldoende dus, mits een pc maar 1/10 hiervan gebruikt onder belasting.

 • bigsix
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 28-07-2007
Bedankt voor de reactie. Zoals je aangeeft kan ik beter kaarten onderling vergelijken t.o.v. mijn voeding. De GeForce 7 kaarten zijn zuiniger dan de GeForce 6 heb ik begrepen (90nm proces) en zouden dus bruikbaar moeten zijn met mijn voeding. Althans, afhankelijk van 't model. De 7600 GT zou zuiniger moeten zijn voor mijn voeding dan de 6600 GT.

Ik heb een interessant stukje gevonden op een site. Sorry voor de plagiaat, maar dit is het stukje waar 't om gaat:

"REAL SYSTEM POWER NEEDS: While our testing loads the PSU to full output (even >600W!) in order to verify the manufacturer's claims, real desktop PCs simply do not require anywhere near this level of power. The most pertinent range of DC output power is between about 65W and 250W, because it is the power range where most systems will be working most of the time. To illustrate this point, we conducted system tests to measure the maximum power draw that an actual system can draw under worst-case conditions. Our most powerful Intel 670 (P4-3.8) processor rig with nVidia 6800GT video card drew ~214W DC from the power supply under full load — well within the capabilities of any modern power supply. Please follow the link provided above to see the details. It is true that very elaborate systems with SLI could draw as much as another 100W, perhaps more, but the total still remains well under 400W in extrapolations of our real world measurements."

bron: http://www.silentpcreview.com/article279-page4.html

Zij testen het zelf en meten het met apparatuur. Het is zoals je ziet afkomstig van Silent PC Review, wel een betrouwbare site voor zover ik weet. Ze zeggen alleen niets van de stroomsterkte.

 • simon14
 • Registratie: december 2004
 • Laatst online: 08-08-2018
Volgens mij is mijn voeding brak aan het worden, begint af en toe rare geluiden te maken, net alsof de fan van de voeding aanloopt ofzo.

Mijn systeem:
AMD Athlon 64 3000+ (S754)
MSI K8T NEO-FIS2R
2x 512MB PC3200 DDR
Club3D Radeon 9600 XT 128MB
2 HD's 1x IDE + 1x SATA
1 DVD-RW + 1 DVD-rom drive

Ik heb nu een noname 400w voeding van een computerland kast erin hangen, heb t idee dat deze het wel trekt, maar hoop niet dat straks een keer alles doorbrand. Is er een voeding rond de €50,-- die deze goed kan vervangen.

 • bigsix
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 28-07-2007
simon14 schreef op maandag 19 juni 2006 @ 13:14:
Ik heb nu een noname 400w voeding van een computerland kast erin hangen, heb t idee dat deze het wel trekt, maar hoop niet dat straks een keer alles doorbrand. Is er een voeding rond de €50,-- die deze goed kan vervangen.
Haal de Cooler Master Extreme Power 430W. € 46,95 bij MyCom. Hij is meer dan 70% efficiënt en de 120 mm fan draait alleen zachtjes als de voeding te heet wordt (en die grens is erg hoog).

http://www.mycom.nl/MyCom...ctID=104643&productType=1

Ik ken iemand die deze bij MyCom heeft gehaald en er al een half jaar erg tevreden mee is. Hij scoort ook goed in reviews.

[Voor 19% gewijzigd door bigsix op 19-06-2006 13:36]


 • Bluecold
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 30-11-2008
bigsix schreef op zaterdag 17 juni 2006 @ 00:43:
Bedankt voor de reactie. Zoals je aangeeft kan ik beter kaarten onderling vergelijken t.o.v. mijn voeding. De GeForce 7 kaarten zijn zuiniger dan de GeForce 6 heb ik begrepen (90nm proces) en zouden dus bruikbaar moeten zijn met mijn voeding. Althans, afhankelijk van 't model. De 7600 GT zou zuiniger moeten zijn voor mijn voeding dan de 6600 GT.
Is inderdaad zo, de 6800ultra is ook de enige (dacht ik) kaart die 2(!) voedingsconnectoren nodig heeft.
Al trekt een R5x0 (Ati x1800/x1900) ook veel vermogen.

Gezever over meningen is de heilige graal van mensen die weten dat ze fout zitten.
Proud member of the Peter Dienes world domination plot!


 • Soul_
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 24-11 18:20
Hoe stabiel zijn de voedingen van tegenwoordig bij overclocken ?
Ik heb atm 3 jaar oude enermax voeding die helemaal gemod is voor 3.3v 5v en 12v voor stabielerele spanning te hebben.

Word dit nog veel gedaan met nieuwe voedingen ? Ik ben van plan conroe aan te schaffen en die op water te zetten, met nieuwe voeding enzo maar ik heb geen zin meer om alles te vmodden.

 • MrVanck
 • Registratie: maart 2005
 • Laatst online: 27-06-2006
ik zou graag weten hoeveel voeding ik nodig heb voor het volgende systeem:

moederbord: asus a8n-sli deluxe
geheugen: 2 X 512 MB PC3200 Kingston
processor: amd64 3500+ (venice) + zalman cnps9500led
hd's: 3 X 250 GB sata en 1 X 300 GB sata (allemaal maxtor 10)
grafische kaart: geforce 7900GT + zalman vf900cu
3 X 120mm fan (antec tricool)
2 X 30 cm CCFL
geluidskaart: creative audigy 2zs

ik ben van plan een antec voeding te kopen maar weet nog niet goed dewelke ik precies nodig heb

[Voor 14% gewijzigd door MrVanck op 20-06-2006 13:51]


 • Bluecold
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 30-11-2008
MrVanck schreef op dinsdag 20 juni 2006 @ 13:49:
ik zou graag weten hoeveel voeding ik nodig heb voor het volgende systeem:

moederbord: asus a8n-sli deluxe
geheugen: 2 X 512 MB PC3200 Kingston
processor: amd64 3500+ (venice) + zalman cnps9500led
hd's: 3 X 250 GB sata en 1 X 300 GB sata (allemaal maxtor 10)
grafische kaart: geforce 7900GT + zalman vf900cu
3 X 120mm fan (antec tricool)
2 X 30 cm CCFL
geluidskaart: creative audigy 2zs

ik ben van plan een antec voeding te kopen maar weet nog niet goed dewelke ik precies nodig heb
Waarom Antec?
anyway, een 400w a-merk zou dit allemaal moeten kunnen trekken.

Gezever over meningen is de heilige graal van mensen die weten dat ze fout zitten.
Proud member of the Peter Dienes world domination plot!


 • MrVanck
 • Registratie: maart 2005
 • Laatst online: 27-06-2006
ik ken zelf niet veel van voedingen maar ik heb me laten vertellen dat antec het meest prijs/kwaliteit is en een goed A-merk is waar ik zeker geen spijt van ga hebben. Als je mij een andere voeding kan aanraden zal ik er zeker ook eens achter kijken en ze vergelijken :)
BTW: tnx voor de snelle reply. ik denk dat mijn keuze nu op een 450 watt antec truepower of smartpower voorlopig valt.

[Voor 19% gewijzigd door MrVanck op 20-06-2006 14:22]


 • Douwe
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 13-11-2011
MrVanck schreef op dinsdag 20 juni 2006 @ 14:21:
ik ken zelf niet veel van voedingen maar ik heb me laten vertellen dat antec het meest prijs/kwaliteit is en een goed A-merk is waar ik zeker geen spijt van ga hebben. Als je mij een andere voeding kan aanraden zal ik er zeker ook eens achter kijken en ze vergelijken :)
BTW: tnx voor de snelle reply. ik denk dat mijn keuze nu op een 450 watt antec truepower of smartpower voorlopig valt.
Mocht je perse Antect willen, de Antec NeoHE 550 kwam op www.hardware.info goed uit de testen.

 • M.Koers
 • Registratie: december 2005
 • Laatst online: 22-11 09:29
Ik heb net een Sirtec 620 Watt besteld.
Die kwam ook goed uit de test van hardware.info.

 • Jellerbert
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 26-11 07:29
Ik heb hier een LC 550 watt voeding, die max 16A op de 12v lijn aankan. Zou deze voeding een 7600 gt aankunnen in mijn systeem?

amd 64 3500+
2 x hdd ( 80 gig maxtor + 40 gig maxtor )
1 x NEC 3550 brander

Ga naar www.jellerbert.nl


 • __xeno__
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 02:53
Jellerbert schreef op dinsdag 20 juni 2006 @ 17:19:
Ik heb hier een LC 550 watt voeding, die max 16A op de 12v lijn aankan. Zou deze voeding een 7600 gt aankunnen in mijn systeem?

amd 64 3500+
2 x hdd ( 80 gig maxtor + 40 gig maxtor )
1 x NEC 3550 brander
ik heb een 6800gs op mijn 400watt noname, zie specs

 • DyStiC
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 00:04

DyStiC

'Atta way, baby!

Ik wil binnenkort een nieuw moederbord aanschaffen t.b.v een Conroe. Nu heb ik momenteel een Nexus NX-4090 voeding, wat opzich nog een prima voeding is (lekker stil).
Hij heeft echter enkel een 20 pins ATX connector terwijl er bij vrijwel alle nieuwe moederborden een 24 pins connector benodigd is. Opzich met een 20-> 24 adapter geen probleem maar in de manual van zo'n moederbord staat het volgende:
When using an ATX 12 V PSU with a 20-pin power plug, make sure that it can provide at least 15 A on the +12 V lead, and a minimum power of 350 W. Use of an 12 V PSU with a 20-pin power plug is not recommended.
Als ik dan kijk bij de Output Characteristics (onderaan de pagina) van m'n voeding staat er bij +12V1 maximum load: 4.5/14A, betekend dit dat m'n voeding het niet gaat trekken?

Heb niet echt verstand van voedingen dus heb ook geen idee hoeveel problemen ik anders eventueel kan verwachten. Maar zo even jullie advies horen voor ik een hele nieuwe voeding moet kopen.

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
@Dystic: er is ook nog een 12V2 :)
Hetgeen wat men in de folder van het mobo zet is eigenlijk niet echt van belang. De mobo fabrikanten weten dan ook niet eens, hoeveel en welke grakas erinkomen, cpu's, harde schijven etc. Ze kunnen dus ook niet zeggen hoeveel power je voeding moet hebben.
Hetgeen wat er geschreven wordt is eigenlijk maar een geschatte waarden (gebaseerd op voedingen met nog maar 1 12V-rail) voor een doorsnee systeem.
Maar jij zit er dus ruimschoots boven.

 • DyStiC
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 00:04

DyStiC

'Atta way, baby!

disco stu schreef op dinsdag 20 juni 2006 @ 20:21:
@Dystic: er is ook nog een 12V2 :)
Ja die had ik ook gezien maar daar stond een '-' voor vandaar dat ik dacht dat ze specifiek de +12V bedoelde :)
Hetgeen wat men in de folder van het mobo zet is eigenlijk niet echt van belang. De mobo fabrikanten weten dan ook niet eens, hoeveel en welke grakas erinkomen, cpu's, harde schijven etc. Ze kunnen dus ook niet zeggen hoeveel power je voeding moet hebben.
Hetgeen wat er geschreven wordt is eigenlijk maar een geschatte waarden (gebaseerd op voedingen met nog maar 1 12V-rail) voor een doorsnee systeem.
Maar jij zit er dus ruimschoots boven.
Maar goed dan doel je op het vermogen van de voeding (400W) welke voldoet, maar omdat er specifiek in de manual staat dat hij op de +12V lijn minstens 15A moet leveren en er op die site staat dat hij daarop max. 4,5/14A kan leveren lijkt me dat niet voldoende :?

 • bl33d
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 26-11 17:23

bl33d

I love the smell of Napalm..

Jellerbert schreef op dinsdag 20 juni 2006 @ 17:19:
Ik heb hier een LC 550 watt voeding, die max 16A op de 12v lijn aankan. Zou deze voeding een 7600 gt aankunnen in mijn systeem?

amd 64 3500+
2 x hdd ( 80 gig maxtor + 40 gig maxtor )
1 x NEC 3550 brander
Ik heb een Shuttle SilentX 250watt voeding met:

Pentium D 3ghz.
Geforce 7900GT
1x Sata schijf
1x DVD brander
4x USB devices.

 • Okyah
 • Registratie: maart 2002
 • Niet online

Okyah

wespachterrrrrfilm..

Ik ben zelf erg tevreden met m'n Coolermaster 550W Realpower, maar ik las laatst een review van de nieuwe series die ze hebben, de iGreen series. Het idee is dat het rendement hoger is, oftewel, dat de voedingen zuiniger zijn! :) Misschien wel leuk om in de startpost te vermelden? Ik weet niet of ze in voorgaande topiques al naar voren gekomen zijn.

Coolermaster iGreen voedingen

Voorbeeldje van review
Nog een review

//Ik zie dat in deel 14 er wel naar gevraagd is.

[Voor 21% gewijzigd door Okyah op 21-06-2006 07:16]

Alone at last
Just nostalgia and I
We were sure to have a blast


 • bufobufo
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 06-02 11:14
Mijn systeem:

Gigabyte GA-8ISXT
Pentium 4 (3Ghz)
1gb geheugen (2x256mb + 1x512mb pc3200)
DVD-rom
DVD-brander
160 GB HD
Leadtek GF FX 5200 ultra
Creative audigy
Netwerkkaart
Fortron 300W

De FX 5200 ultra ga ik nu vervangen door een sparkle 6800GT die ik in de toekomst wil overklokken.
Ik denk zelf dat mijn voeding dat niet trekt dus was ik van plan om een nieuwe te gaan kopen.
Ik dacht zelf aan de Coolermaster iGreen power 430W of zou ik aan de Tagan TG380-U1 al genoeg hebben?

 • silent21
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 28-06-2006
Vraag:
ik heb nu een voeding (C-merk) Q-tec 400 Watt.

en wil graag overstappen op een andere voeding vanwege XFX 7900GT videoplank aanschaf
het liefst eentje met 6 molexen (2 voor de videokaart), maar weet iemand hoe een voeding wordt aangeleverd m.b.t. de bekabeling, moet ik zelf de kabels overprikken?, of zitten de kabels al IN de voeding aangesloten? ik heb hier geen ervaring mee, vandaar deze (noobishe) vraag :9 ;(

System:
Voeding: Q-tec 400 Watt
AMD X2 3800+
2x Hdd
2x DVD rom /brander
1x floppy 3,5
Geforce 5200 256 mb

 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
silent21 schreef op woensdag 21 juni 2006 @ 16:04:
Vraag:
ik heb nu een voeding (C-merk) Q-tec 400 Watt.

en wil graag overstappen op een andere voeding vanwege XFX 7900GT videoplank aanschaf
het liefst eentje met 6 molexen (2 voor de videokaart), maar weet iemand hoe een voeding wordt aangeleverd m.b.t. de bekabeling, moet ik zelf de kabels overprikken?, of zitten de kabels al IN de voeding aangesloten? ik heb hier geen ervaring mee, vandaar deze (noobishe) vraag :9 ;(

System:
Voeding: Q-tec 400 Watt
AMD X2 3800+
2x Hdd
2x DVD rom /brander
1x floppy 3,5
Geforce 5200 256 mb
Je wil het liefst een voeding met zes molex kabels. Nou, ik kan je vertellen: elke nieuwe voeding heeft veel meer dan zes molex kabels! Ik denk dat je in de war bent met zo'n videokaart stekker?

Voor je 7900GT heb je een speciale PCI-Express kabel nodig. Dat is een andere kabel dan de kabel die je bv. in je HD steekt. Kijk maar:

http://www.pcreview.co.uk/images/articles/69/15.jpg

• De linker kabel is 4-pins, voor bv een harde schijf of een DVD-drive.
• De rechter kabel is een PCI-E kabel. Die is speciaal voor een videokaart. Van deze kabels heb je er volgens mij maximaal twee (dan is iig het geval bij mijn Tagan 480Watt)
maar weet iemand hoe een voeding wordt aangeleverd m.b.t. de bekabeling, moet ik zelf de kabels overprikken?, of zitten de kabels al IN de voeding aangesloten?
Wat bedoel je met 'overprikken'?

En voeding wordt gewoon geleverd met kabels die uit de voeding komen (dus aangesloten in de voeding) én de handleinding. Dat alles zit in een doos. :+

Wat dacht jij dan? Dat je de kabels nog los erbij moest kopen? 8)7

99pixels.nl


 • silent21
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 28-06-2006
jow thanks CdD

bedankt voor je reply.. een vriend van mij heeft nog een goede voeding liggen...
daar zitten alleen molexen aan. maar bij de videoplank krijg je een verloopadaptertje meegeleverd:
2 molex >> pci-E stekkertje (zoals in je foto). dus dat moet ook prima werken!

greetz :) ;)

 • chieldeno
 • Registratie: augustus 2004
 • Laatst online: 24-07-2019
Had in een topic al gevraagd welke voeding voor mij het beste leek.. werd doorverwezen naar hier.
Momenteel heb ik een Q-Tec PSU 400W Dual Fan Gold Low Noise voeding. Deze is lawaaiierig en instabiel geworden...
Ben nu dus op zoek naar een stillere voeding. Zo rond de 20db zeg maar..

Welke van onderstaande raden jullie aan?
- coolermaster Extreme power 380 of 450W
- CoolerMaster Real Power Voeding 450W, ATX2.0
- Zalman ZM400B-APS 400W
- OCZ ModStream OCZ45012U, 450W (ATX)
- Akasa Paxpower 460W

Hoop dat iemand me verder kan helpen!
_/-\o_

 • the_tWiStEr
 • Registratie: december 2000
 • Niet online
Situatie is als volgt:

Gigabyte 7VAX Mobo, onboard sound off, onboard lan on
AMD Athlon 2800+ Barton, niet oc'd
2x 512mb DDR PC2700
Radeon X800XTPE AGPx8 niet oc'd + 1 monitor aangesloten via DVI
Audigy 2 SE, 1 uitgang in gebruik
Maxtor 120Gb HD 7200rpm 8mb cache IDE
NEC 1300A DVD+/-RW
2x 8cm Casefan enermax
2x 8cm neon led Casefan Coolermaster
2x 15cm CCFL
Chieftec HPC-340-201 340W PSU
Chieftec Miditower
Skype telefoon, Logitech joystick, externe 20gb HD, webcam en soms 350D of iPod.

Vandaag nog even hele systeem stofvrij gemaakt en 2 casefans vervangen, dus dat kan het niet zijn.

Nu is mijn vraag, voldoet deze voeding nog? Of voldoet het niet kan en veroorzaakt dit de lockups?

Vooral in games heb ik de laatste tijd best vaak vastlopers :{ wat erg begint te frustreren. PC is pas geleden opnieuw geinstalleerd, staan geen rare dingen op. Temps zijn ok (CPU 45 stressed, case 35 stressed, vga ~70 stressed). De +5 hangt rond de 5.05 en de +12 op +12.6. Dit lijkt me dus inderdaad op het randje, dus ben ik al een beetje gaan rondkijken voor een nieuwe voeding.

Het probleem wordt alleen (denk ik) dat mijn mobo dus nog een -5v lijn nodig heeft, alhoewel ik dit niet zeker weet. Als ik in de manual kijk staat de -5 op de pin layout van de ATX stekker.. maar een exacte ATX spec kan ik nergens vinden voor mijn mobo.

Dus als iemand een suggestie heeft voor een nieuwe voeding, zou ik dat zeer op prijs stellen :)
Ik ben best bereid een kwalitatief goede voeding te kopen als dat het probleem inderdaad vormt, maar ik betwijfel of dat dus gaat met mijn mobo, dit is iets waar ik echt _niet_ uit kom.


Hier nog wat MBM readouts:

Idle
Case: 36° C
CPU: 43° C
Core1: 1,69 V
Core2: 1,25 V
+3.3: 3,31 V
+5: 4,96 V
+12: 12,46 V
-12: -8,31 V (lijkt me een leesfout though)
-5: 0,00 V (wordt dat ding nou gebruikt of niet :?)

Stressed
Case: 37° C
CPU: 47° C
Core1: 1,69 V
Core2: 1,23 V
+3.3: 3,33 V
+5: 4,96 V
+12: 12,65 V
-12: -8,02 V
-5: 0,00 V

Mijn dank is zeer groot als iemand me hiermee uit de brand kan helpen.

[Voor 87% gewijzigd door the_tWiStEr op 23-06-2006 14:23]


 • michaeltb
 • Registratie: november 2002
 • Laatst online: 26-11 17:34
Ik heb eigenlijk maar 1 vraag welke van de 3 volgende voedingen moet ik kiezen bijm mijn pc:

8 Seasonic S12-430, 430W (ATX12V 2.0) € 69,- 24-06

9 Seasonic S12-500, 500W (ATX12V 2.0) € 92,05 24-06

8 Seasonic S12-600, 600W (ATX12V 2.0) € 115,07 24-06

amd athlon 64 3500 x2
2 gig geheugen
DFI nf4
1 dvd brander
Vid kaart nvidia 7800 - ati 1800
Waterkoeling set van asetek.
3-4 fans
sb live 5.1

zou de 430 al genoeg zijn?
Ik kies vooral voor seasonic voor de stilte. Zou een beetje loos zijn om wc te nemen en dat de voeding nog 5k rpm draait :D

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Daniël-
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 26-07-2019

-Daniël-

session_start();

In het vorige topic postte ik ook al, maar de plannen zijn wat gewijzigd.

Huidige PC:
2400+ @ stock
2x256MB PC2100
MSI K7N2G
AOpen 6800LE @ 12x1,6
40GB HDD
250GB HDD
Nec 2500A
DVD lezer

Ik gebruik nu een Qtec-voeding met de specificaties +3.3V/28A - +5V/35A - +12V/18A - -5V/1A - -12V/1A. Al deze waardes zijn peakwaardes.

Toen ik twee weken geleden postte, had ik alleen wat prestatieproblemen, maar nu gaat het scherm op zwart? De computer lijkt door te draaien maar het beeld valt weg terwijl alle kabels goed zijn aangesloten. Ook zoals bovengenoemd kan ik BF2 op 800x600 alles op 'low' spelen, klopt dit wel?

Ik zat te denken aan een Cooler Master eXtreme 430W of een Antec Smartpower 2.0 450W. Zal ik met deze voeding wellicht wel BF2 op wat hogere resolutie/meer detail kunnen spelen? Ik lees veel over zwakke 12V lijnen van Qtec namelijk..

Over een maand of twee wil ik overstappen naar:
Conroe E6600
2x1GB Geheugen
X1900XT
P5B
250GB HDD
Nec 4571A
DVD Lezer

Zal dit genoeg zijn? Ik vind dat uit de calculator uit de OP wel heel weinig uitkomt (maar zo'n 330W..)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TetsuoShima
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 24-11 17:56

TetsuoShima

low energy output

chieldeno schreef op donderdag 22 juni 2006 @ 22:10:
Had in een topic al gevraagd welke voeding voor mij het beste leek.. werd doorverwezen naar hier.
Momenteel heb ik een Q-Tec PSU 400W Dual Fan Gold Low Noise voeding. Deze is lawaaiierig en instabiel geworden...
Ben nu dus op zoek naar een stillere voeding. Zo rond de 20db zeg maar..

Welke van onderstaande raden jullie aan?
- coolermaster Extreme power 380 of 450W
- CoolerMaster Real Power Voeding 450W, ATX2.0
- Zalman ZM400B-APS 400W
- OCZ ModStream OCZ45012U, 450W (ATX)
- Akasa Paxpower 460W

Hoop dat iemand me verder kan helpen!
_/-\o_
Als je nu een Q-Tec hebt en die kon vroeger alles zonder problemen draaien en je bent nu vooral geinteresseerd in stilte, dan zou ik voor de Zalman uit jou lijst gaan. Die is stil en sterk zat...
Twister schreef op donderdag 22 juni 2006 @ 22:49:
Situatie is als volgt:

Gigabyte 7VAX Mobo, onboard sound off, onboard lan on
AMD Athlon 2800+ Barton, niet oc'd
2x 512mb DDR PC2700
Radeon X800XTPE AGPx8 niet oc'd + 1 monitor aangesloten via DVI
Audigy 2 SE, 1 uitgang in gebruik
Maxtor 120Gb HD 7200rpm 8mb cache IDE
NEC 1300A DVD+/-RW
2x 8cm Casefan enermax
2x 8cm neon led Casefan Coolermaster
2x 15cm CCFL
Chieftec HPC-340-201 340W PSU
Chieftec Miditower
Skype telefoon, Logitech joystick, externe 20gb HD, webcam en soms 350D of iPod.

Vandaag nog even hele systeem stofvrij gemaakt en 2 casefans vervangen, dus dat kan het niet zijn.

Nu is mijn vraag, voldoet deze voeding nog? Of voldoet het niet kan en veroorzaakt dit de lockups?

Vooral in games heb ik de laatste tijd best vaak vastlopers :{ wat erg begint te frustreren. PC is pas geleden opnieuw geinstalleerd, staan geen rare dingen op. Temps zijn ok (CPU 45 stressed, case 35 stressed, vga ~70 stressed). De +5 hangt rond de 5.05 en de +12 op +12.6. Dit lijkt me dus inderdaad op het randje, dus ben ik al een beetje gaan rondkijken voor een nieuwe voeding.

Het probleem wordt alleen (denk ik) dat mijn mobo dus nog een -5v lijn nodig heeft, alhoewel ik dit niet zeker weet. Als ik in de manual kijk staat de -5 op de pin layout van de ATX stekker.. maar een exacte ATX spec kan ik nergens vinden voor mijn mobo.

Dus als iemand een suggestie heeft voor een nieuwe voeding, zou ik dat zeer op prijs stellen :)
Ik ben best bereid een kwalitatief goede voeding te kopen als dat het probleem inderdaad vormt, maar ik betwijfel of dat dus gaat met mijn mobo, dit is iets waar ik echt _niet_ uit kom.


Hier nog wat MBM readouts:

Idle
Case: 36° C
CPU: 43° C
Core1: 1,69 V
Core2: 1,25 V
+3.3: 3,31 V
+5: 4,96 V
+12: 12,46 V
-12: -8,31 V (lijkt me een leesfout though)
-5: 0,00 V (wordt dat ding nou gebruikt of niet :?)

Stressed
Case: 37° C
CPU: 47° C
Core1: 1,69 V
Core2: 1,23 V
+3.3: 3,33 V
+5: 4,96 V
+12: 12,65 V
-12: -8,02 V
-5: 0,00 V

Mijn dank is zeer groot als iemand me hiermee uit de brand kan helpen.
hehe, ik heb vroeger een chieftec kast gehad met ingebouwde 360W voeding (kast heb ik nog steeds), met 4 80mm casefans. Ik had ook regelmatig last van vastlopers tijdens gaming, voor de rest had ik nergens problemen mee. Toen heb ik m'n videokaart ge-upgrade en meteen ook maar mijn voeding. Ik heb een Antec True430 gehaald en nooit meer last gehad van vastlopers. Mijn spanningen waren ook altijd in orde op de chieftec, dus ik was ook nooit zeker of het aan de voeding lag. Ik heb die voeding hier nog ergens liggen, de kaart heb ik doorverkocht en de persoon in kwestie heeft er nooit problemen mee gehad (of het mij alleszins niet laten weten als dat wel zo was). Voor de rest was mijn systeem vergelijkbaar met dat van jou (ietsje mindere processor, meerdere hard disks,...)

Nu wil ik niet zeggen dat het probleem de voeding is, maar dikwijls is dat wel het geval. Mijn ervaring is dat standaard Chieftec voedingen er na een tijdje niet meer van houden om zwaar belast te worden, want in het begin doen ze het meestal wel goed.

Als je een andere voeding haalt, moet je ervoor zorgen dat je nog een oud type voeding hebt, dus niet ATX 2.2 maar ouder.

Waarom? Je gebruikt een Athlon XP cpu en die halen hun stroom nog van de 5V lijn, dit in tegenstelling tot alle nieuwere cpu's die ze van de 12V lijn halen. De nieuwe ATX standaard houdt daar rekening mee en geeft lagere waarden voor 5V en hogere voor 12V op. De lage waardes voor de 5V lijn gaan voor jou systeem dus een probleem zijn. Je kan dus voor het hele oude ATX 1.3 gaan of voor ATX 2.01, ATX 2.01 ligt perfect tussen de doelstellingen van 1.3 en 2.2 in en die zou je dus nog kunnen gebruiken na een eventuele upgrade, terwijl een 1.3 na een upgrade waarschijnlijk te lage 12V lijn zou hebben... Je moet een beetje naar de specs kijken...


De spannigen die je gepost hebt zien er in orde uit, het is best mogelijk dat MBM enkele 'ghost' spanningen opgeeft die er niet zijn of die er wel zijn maar die hij niet registreert. Het enige wat een beetje aan de hoge kant is, is de stressed VPU temp, maar dat gaat eigenlijk ook nog wel.

De negatieve spanningen worden minder en minder gebruikt en als ze gebruikt worden, trekken ze zo goed als geen stroom, dus daar zou ik me geen zorgen over maken... Zolang ze niet positief worden. :p

Je zou eens kunnen testen met een andere geschikte voeding en zien of je dan nog problemen hebt, als het opgelost is, dan heb je zekerheid. Ik ben zeer tevreden over mijn voeding die ik nu heb (voldoende sterk and zeer stil), maar ik denk niet dat ze die nu nog verkopen en het is nog een ATX 1.3 model. Enermax is ook een goed merk om eens naar te kijken, voor een ATX 2.01 voeding moet je dan denk ik bij de eerste Noisetaker versie zijn. Ik denk dat die nog wel in de pricewatch staan. Als wattage zou ik voor de 420W versie gaan, beter ietsje te hoog dan ietsje te laag. Maar eventueel zal een 370W versie ook wel voldoen denk ik. Het prijsverschil tss die 2 zal iets van een 20 euro zijn schat ik.
michaeltb schreef op zaterdag 24 juni 2006 @ 13:05:
Ik heb eigenlijk maar 1 vraag welke van de 3 volgende voedingen moet ik kiezen bijm mijn pc:

8 Seasonic S12-430, 430W (ATX12V 2.0) € 69,- 24-06

9 Seasonic S12-500, 500W (ATX12V 2.0) € 92,05 24-06

8 Seasonic S12-600, 600W (ATX12V 2.0) € 115,07 24-06

amd athlon 64 3500 x2
2 gig geheugen
DFI nf4
1 dvd brander
Vid kaart nvidia 7800 - ati 1800
Waterkoeling set van asetek.
3-4 fans
sb live 5.1

zou de 430 al genoeg zijn?
Ik kies vooral voor seasonic voor de stilte. Zou een beetje loos zijn om wc te nemen en dat de voeding nog 5k rpm draait :D
Vermits je een stevige videokaart en waterkoeling hebt, zou ik toch voor de 500W versie gaan als ik jou was. Better safe than sorry, is mijn motto. :)
-Daniël- schreef op zondag 25 juni 2006 @ 09:21:
In het vorige topic postte ik ook al, maar de plannen zijn wat gewijzigd.

Huidige PC:
2400+ @ stock
2x256MB PC2100
MSI K7N2G
AOpen 6800LE @ 12x1,6
40GB HDD
250GB HDD
Nec 2500A
DVD lezer

Ik gebruik nu een Qtec-voeding met de specificaties +3.3V/28A - +5V/35A - +12V/18A - -5V/1A - -12V/1A. Al deze waardes zijn peakwaardes.

Toen ik twee weken geleden postte, had ik alleen wat prestatieproblemen, maar nu gaat het scherm op zwart? De computer lijkt door te draaien maar het beeld valt weg terwijl alle kabels goed zijn aangesloten. Ook zoals bovengenoemd kan ik BF2 op 800x600 alles op 'low' spelen, klopt dit wel?

Ik zat te denken aan een Cooler Master eXtreme 430W of een Antec Smartpower 2.0 450W. Zal ik met deze voeding wellicht wel BF2 op wat hogere resolutie/meer detail kunnen spelen? Ik lees veel over zwakke 12V lijnen van Qtec namelijk..

Over een maand of twee wil ik overstappen naar:
Conroe E6600
2x1GB Geheugen
X1900XT
P5B
250GB HDD
Nec 4571A
DVD Lezer

Zal dit genoeg zijn? Ik vind dat uit de calculator uit de OP wel heel weinig uitkomt (maar zo'n 330W..)
Tja, de enige echte 'stroomvreter' is die X1900XT...

Een 'high-end' dikke-400W voeding zou inderdaad zeker volstaan. Al vind ik persoonlijk dat er enkele minder aangename dingen aan de smartpower serie zitten, maar dat ligt er maar net aan waar je ze voor gebruikt natuurlijk. Persoonlijk mijn beste keuze vind ik momenteel de Enermax Liberty serie. ;)

En over Q-Tec en zwakke 12V lijnen, LOL, welke lijnen zijn niet zwak op een Q-Tec?? Als je een 400W Q-Tec hebt, dan zit je waarschijnlijk dichter bij een 'echte' 250W voeding. :D

Evil is done without effort, naturally, it is the working of fate; good is always the product of an art.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Daniël-
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 26-07-2019

-Daniël-

session_start();

TetsuoShima schreef op zondag 25 juni 2006 @ 12:03:
En over Q-Tec en zwakke 12V lijnen, LOL, welke lijnen zijn niet zwak op een Q-Tec?? Als je een 400W Q-Tec hebt, dan zit je waarschijnlijk dichter bij een 'echte' 250W voeding. :D
Bedankt voor de reactie :). Ik had het over de 12V lijn omdat deze naar de graka gaat en waardoor dus waarschijnlijk het beeld wegviel.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • edgarf28
 • Registratie: mei 2004
 • Niet online
ik wil over een maandje (of 2), dit systeempje samenstellen:
- Intel Core Duo 2 E6600
- Asus P5W Deluxe
- OCZ pc6400C4 2 gb
- ATI X1900XT
- 2 SATA Seagate Barracuda 7200.10 250gb HDD's in RAID 0
- Sound Blaster X-Fi Fatal1ty

zou deze voeding hiervoor geschikt zijn?:
Enermax Liberty 500W

en is 500w wel genoeg??

ik wil wel zo-ie-zo een voeding hebben waar de snoer los van de voeding kan halen.

EDIT: Ik wil niet gaan overclocken

[Voor 6% gewijzigd door edgarf28 op 25-06-2006 15:24]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Zou zeker in orde moeten zijn.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 26-11 17:38
Reden waarom ik een neiuwe voeding wil is omdat het 1e wat mijn pc deed met mn nieuwe 7900GTVivi de melding geven dat mijn kaart te weining stroom kreeg. Dit is voor mij de grootste reden en omdat sinds toen mijn bf2 raar is gaan doen. Dus eerst nieuwe voeding dan pas kijken naar RMA.

Spekkies:
* Amd 3200+
* 2x512 Mb ram geheugen. Standaard
* 1x HDD WD 200GB
* 1x HDD WD 160GB
* 1x dvd speler
* 1x dvd brander
* XFX 7900GT Vivo
* 3 casefans - 2x 120MM+ 1x90MM
* CNPS9500LED
* Audigy4

Ik zat zelf aan deze voeding te denken.
http://webshop.pcprijstop...t=viewProd&productId=1416
Zit er ( ERG) leuk uit en heeft goede resultaten.. D8 ik.Sli ready dus volgs mij zit het wel snor.


Zeggen jullie, neem die hijs vet en goed. Als het wat anders is dan die hiper en jullie adviseren wat anders dan is een normale geen flashy blinkende voeding ook zeker goed hoor!
Advies?

Editje: Huidige voeding is een Fortron:
Ac input: 220-240V-3.5A. 50 HZ
DC output 300 Watt
+3.3V------ 20.0A (org) +5 Volt-----20.0A red) + 12 V1----8.0A yellow
+12V2----14.0A. +5VSB ---2.0A (purple) – 12V 0.8A
(+3.3V+5V=120W max

voltages, bij welke moet ik dan kijken bij speedfan?

[Voor 15% gewijzigd door Tomino op 25-06-2006 17:45]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • GoldenSample
 • Registratie: januari 2005
 • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

[small]in de SP staat bij redundant dat het voor servers 24/24 erg belagnerijk is maar dat moet 24/7 zijn lijkt mij ;) :P )

@Daniël met het oog op de toekomst kun je overwegen een wat sterkere (520Watt ofzo) voeding te halen maar het gaat wel lukken hoor :)

@Micheal, eigelijk wel het zelfde verhaal :) maar met de 430 zal het ook prima gaan hoor :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Ben je de stroomconnector niet vergeten in te pluggen in de kaart? Je kan je voltages monitoren tijdens BF2 om te verifieren dat het voltage inderdaad inzakt. Wat is trouwens je huidige voeding?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tomino
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 26-11 17:38
[quote]disco stu schreef op zondag 25 juni 2006 @ 16:46:
[...]

Zie mn edit.

[Voor 83% gewijzigd door Tomino op 25-06-2006 17:46]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mevani
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 25-11 15:26
Ik heb een klein vraagje over de Codegen 400W, aangezien er wel een review hier op GoT over staat maar geen ontzettend uitgebreide zou ik toch wel graag willen weten of ik mijn voeding hiervoor moet upgraden B)

Ik wilde dit systeem gaan draaien

AMD Athlon 3500+
ASUS A8N-**
BFG 7600GT
1,3GB PC3200 Kingston Valueram

Kan mijn Codegen 400W dit wel aan? Is die überhaupt wel PCI-e compatible (of hoe dat ook heet, want ik begrijp van de voedingen nog maar weinig 8)7 )

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • r.marijnissen
 • Registratie: januari 2005
 • Laatst online: 23-11 21:16

r.marijnissen

sapphire512mb

Ik ga binnenkort over op een nieuw systeem. Waarschijnlijk met conroe of amd tegenhanger.
Omdat ik in elk geval nu al een lian li kast koop die bij de phasechange past doe ik nu al ook een nieuwe voeding.
Dus het zal nog even draaien op de huidige p4 3.4 +6800gt.
Maar binnen een half jaar staat er toch echt wat beters.

Mischien sli,xfire.
Vga en cpu worden overklokt.
vga met wc en cpu met een phase change.

Nu zit ik te denken aan de 700W ocz.
In alle reviews komt ie goed over.


http://www.ocztechnology...._gamexstream_power_supply
Omdat de 700W niet veel scheelt met 600W kan ik die net zo goed nemen.
Ik vind hem er strak uit zien, wat vinden jullie van zon OCZ?

 • the_tWiStEr
 • Registratie: december 2000
 • Niet online
TetsuoShima schreef op zondag 25 juni 2006 @ 12:03:
Je zou eens kunnen testen met een andere geschikte voeding en zien of je dan nog problemen hebt, als het opgelost is, dan heb je zekerheid. Ik ben zeer tevreden over mijn voeding die ik nu heb (voldoende sterk and zeer stil), maar ik denk niet dat ze die nu nog verkopen en het is nog een ATX 1.3 model. Enermax is ook een goed merk om eens naar te kijken, voor een ATX 2.01 voeding moet je dan denk ik bij de eerste Noisetaker versie zijn. Ik denk dat die nog wel in de pricewatch staan. Als wattage zou ik voor de 420W versie gaan, beter ietsje te hoog dan ietsje te laag. Maar eventueel zal een 370W versie ook wel voldoen denk ik. Het prijsverschil tss die 2 zal iets van een 20 euro zijn schat ik.
Bedankt voor de reactie :)

Ik ben evengoed nog verder gaan zoeken omdat ik het zelf inderdaad op de voeding hield. Dus inderdaad een ATX1.3 voeding wat een lastige klus bleek te zijn.

Maargoed, heb voor 61 euro een Tagan 380-U01 ATX1.3 voeding gekocht :Y) met dedicated 12v lijn voor m'n X800XT en nog geen één crash gehad in 3 dagen :D

Ga alleen nog even een Arctic VGA silencer op m'n X800 zetten want die huidige maakt echt een herrie op 100% rpm. Beetje jammer als dat boven al m'n super stille zalmans uitkomt. En het voert de temperatuur in m'n kast behoorlijk op..

Voorderest super stabiel nu het systeem zelf, heeft het erg goed uitgehouden afgelopen weekend ondanks de hoge temperatuur buiten. Ben niet van plan dit systeem te gaan upgraden, dus deze voeding voldoet ruim voldoende.

[Voor 13% gewijzigd door the_tWiStEr op 26-06-2006 13:48]


 • Deprem
 • Registratie: november 2003
 • Niet online
Hallo allen,

Ik zoek een voeding voor mijn nieuwe systeem en in een behuizing die ik mooi vindt zit er een antec sp450 voeding. Nu staat er in de startpost dat antec goede voedings levert, maar als ik een beetje op internet zoek heb ik meerdere malen gezien dat deze voeding is verbrand.

Is er nou echt iets mis met antec of komen dit soort dingen vaker voor? Ik gebruik al jaren een qtec voeding die een slechte naam heeft, maar ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Als ik dan lees dan sommige antecs het na een paar weken al begeven doet dit me twijfelen of ze hun prijs wel waard zijn.

Het systeem wat ik wil gebruiken is:
Pentium d805 2.66 (wil ik overclocken naar 3.4-3-6)
Asus P5LD2 of Asus P5ND2-SLI
Antec Overture LifeStyle II Zwart, Zilver, 450 W, 1 X 92mm, 2 X 75mm
TwinMos DDR2 Memory 1024 MB, PC5300, 667 MHz, 4
XFX VGA GeForce 7300 GS 512 MB
Maxtor DiamondMax 10 RoHS Compliant 200 GB, 7200 Rpm, 8 MB, Serial ATA II/300

Gaat de smartpower 2.0 sp450 het redden?

 • NoepZor
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 22:58
Die kast wordt juist erg veel verkocht en aangeraden om de voeding. Antec is doorgaans een A-merk voedingenfabrikant. Het systeem wat je daar neergezet hebt is niet bijzonder zwaar op de CPU na, die kan dik over de 150 watt gaan trekken. Echter heb je maar 1 hardeschijf, een lichte videokaart, zuinig DDR2 geheugen dus die voeding gaat dat zeer gemakkelijk redden.

Q-tec zou ik ver uit de buurt blijven, een 550watt Q-tec levert maar zo'n 350 watt, spanningen zijn instabiel en als ie ploft neemt ie meestal meer hardware mee..

De wijzen komen uit het Oosten!


 • -Tarantula-
 • Registratie: augustus 2003
 • Laatst online: 26-11 18:33
Okyah schreef op dinsdag 20 juni 2006 @ 20:54:
Ik ben zelf erg tevreden met m'n Coolermaster 550W Realpower, maar ik las laatst een review van de nieuwe series die ze hebben, de iGreen series. Het idee is dat het rendement hoger is, oftewel, dat de voedingen zuiniger zijn! :) Misschien wel leuk om in de startpost te vermelden? Ik weet niet of ze in voorgaande topiques al naar voren gekomen zijn.

Coolermaster iGreen voedingen

Voorbeeldje van review
Nog een review

//Ik zie dat in deel 14 er wel naar gevraagd is.
als je toch wil kijken naar PSU met hoger rendement zou je beter niet meer naar zulke reviews kijken.

sites die ik gevonden heb die voedingen deftig testen (ook al ken ik weinig van elektronica) zijn:

http://www.pcper.com/ => http://www.pcper.com/arti...aid=257&type=expert&pid=5 = review van Igreen 600W

en

http://www.silentpcreview.com/

+

http://www.legitreviews.com/article/348/1/

laatste review blijkt dat de Thermaltake ToughPower 750W echt wel een lekker PSU is, de OCZ Gamexstream 700W ook trouwens,

toughpower komt ook IN modular versie uit onder de naam Toughpower ...Wat CM (cable management)

als seasonic geen (goede) Modulaire voeding (snel) op de markt brengt dan neem ik voor m'n upgrade waarschijnlijk een OCZ Gamexstream of de Toughpower 750 W CM :P

Seasonic zijn bezig met Modulaire voeding, zoek maar onder Seasonic M12

[Voor 15% gewijzigd door -Tarantula- op 26-06-2006 20:23]


 • Deprem
 • Registratie: november 2003
 • Niet online
NoepZor schreef op maandag 26 juni 2006 @ 17:11:
Die kast wordt juist erg veel verkocht en aangeraden om de voeding. Antec is doorgaans een A-merk voedingenfabrikant. Het systeem wat je daar neergezet hebt is niet bijzonder zwaar op de CPU na, die kan dik over de 150 watt gaan trekken. Echter heb je maar 1 hardeschijf, een lichte videokaart, zuinig DDR2 geheugen dus die voeding gaat dat zeer gemakkelijk redden.

Q-tec zou ik ver uit de buurt blijven, een 550watt Q-tec levert maar zo'n 350 watt, spanningen zijn instabiel en als ie ploft neemt ie meestal meer hardware mee..
Een tv kaart erin (dvb) en een 7600 gs ipv de 7300 zou ook niet al te veel uit moeten maken neem ik aan?

 • NoepZor
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 22:58
Nope voor een degelijke 450 watter is dat geen probleem..

De wijzen komen uit het Oosten!


 • DyStiC
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 00:04

DyStiC

'Atta way, baby!

-Tarantula- schreef op maandag 26 juni 2006 @ 20:20:
als seasonic geen (goede) Modulaire voeding (snel) op de markt brengt dan neem ik voor m'n upgrade waarschijnlijk een OCZ Gamexstream of de Toughpower 750 W CM :P

Seasonic zijn bezig met Modulaire voeding, zoek maar onder Seasonic M12
De M12 van Seasonic komt (pas) in september op de markt (bron: hun eigen site).
Minpuntje is de extra 60mm fan naast de 120mm fan tov de S12.

Zelf vind ik de modulaire voeding niet zo spannend, minder efficiency schijnt en meer kans op problemen aangezien je dan 2 koppelingen hebt tussen je device. En zo erg zijn die paar extra kabels imo niet.

 • Goku33
 • Registratie: oktober 2002
 • Laatst online: 23-11 22:20

Goku33

Ownage!

Ik zat ook te kijken naar die Hiper 580W voeding (pricewatch: Hiper HPU-4K580, 580W (ATX 2.2/BTX)), maar in de PW staat dat dat een BTX voeding is?
Kan hij dan wel of niet in een gewone case zoals de Antec P180 (pricewatch: Antec Performance One P180 (ATX, Geen PSU, Zilver))?
En gaat dit straks werken met een Conroe processor, op een Asus P5N32 mobo (pricewatch: Asus P5N32-SLI Deluxe, nForce4 SLI Intel Ed. (Sound, LAN, Sata-Raid, 1394))?

[Voor 7% gewijzigd door Goku33 op 27-06-2006 23:50]


 • neoxyn
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 12-06-2007
Mijn systeem :

msi 875P Neo-FISR (PCB 2.0)
msi fx 5900
1x fireball hd 20 gig + 1x maxtor 80 gig
p4 2.4 ghz ht
2x cdrom , 1x floppy

Ik heb nu een Aopen fsp350-60pn(pf) voeding (350 watt). Ik wil deze echter vervangen omdat er sinds een week een rare lucht vanaf komt en soms ( op onverklaarbare reden ) erg heet wordt, helaas nog geen 3 jaar oud....

Aangezien ik het liefste in een echte winkel shop, zijn mijn mogelijkheden beperkt tot

mycom

Spire RockeTeer II 400W € 39,95
Cooler Master eXtreme Power ATX 380 W € 39,95

Eventueel ook nog Tagan TG-330 Watt Black Series € 59,95 bij dynabyte.

Ik wil er niet teveel geld aan uitgeven, omdat deze computer in enkele maanden de 2e computer zal worden. Geluidsniveau maakt mij niet zoveel uit, wel stabiliteit en de zekerheid dat de voeding niet op een of andere manier andere onderdelen kapot maakt door een defect.

ET-player


 • CodeCaster
 • Registratie: juni 2003
 • Niet online

CodeCaster

👌👀 good shit ✔💯

offtopic:
@TopicStart:
"Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen.
"

Kan beter "Dit is de grootste boosdoener van storignen in voedingen." worden? :)

As always, we are nailed to a cross of our own construction.


 • hberntsen
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 17-11 19:39
Systeem:
Mobo: Asus A8N-SLI SE nForce4 SLI
Proc: AMD Athlon 64 4000+ San Diego
Mem: 2Gb (2x 1Gb) Kingston PC3200 CL3
Videokaart: Asus GeForce 7900 GT 256MB DDR3
Brander NEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash, Zwart)
HDD: Seagate Barracuda 7200.10, 250GB
Kast: Cooler Master Centurion 5 CAC-T05

Een 400watt voeding leek mij wel voldoende. Maar welke? Er komen een intake en een outtake koeler in de kast, dus is het niet zo'n probleem als de fan van voeding langzaam draait. De voeding moet natuurlijk wel stil zijn. Is een Zalman ZM460-APS, 460W (ATX12V 2.01) wat?

Edit: Ok, tnx CdD dan neem ik de Tagan.

[Voor 4% gewijzigd door hberntsen op 29-06-2006 16:52]


 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
hberntsen schreef op woensdag 28 juni 2006 @ 18:52:
Systeem:
Mobo: Asus A8N-SLI SE nForce4 SLI
Proc: AMD Athlon 64 4000+ San Diego
Mem: 2Gb (2x 1Gb) Kingston PC3200 CL3
Videokaart: Asus GeForce 7900 GT 256MB DDR3
Brander NEC ND-4571 16x (Dual-layer, Labelflash, Zwart)
HDD: Seagate Barracuda 7200.10, 250GB
Kast: Cooler Master Centurion 5 CAC-T05

Een 400watt voeding leek mij wel voldoende. Maar welke? Er komen een intake en een outtake koeler in de kast, dus is het niet zo'n probleem als de fan van voeding langzaam draait. De voeding moet natuurlijk wel stil zijn. Is een Zalman ZM460-APS, 460W (ATX12V 2.01) wat?
Die Zalman is zéker een goeie voeding 8)
Ik zou alleen een Tagan kopen voor hetzelfde geld.. Namelijk deze: Tagan TG480-U22, 480W
Ik heb die Tagan 480 ook, en ik kan je vertellen dat die echt onwijs stabiel EN stil is!

99pixels.nl


 • -Daniël-
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 26-07-2019

-Daniël-

session_start();

Toch nog één vraag voordat ik een voeding aanschaf. Ik bezit nu een MSI K7N2G (20 pins) en wil upgraden naar een Asus P5B / MSI 975X / Asrock 939-DualSATA2.

Moet ik kijken naar speciale voedingen? (ATX 1.0 / 2.0 / 2.01 / 2.02 etc.)

Ik zou graag een van de volgende voedingen aanschaffen;

Asus A-45GA (450W)

Antec Smartpower 2.0 (450W)

Huntkey LW-6450HG (450W)

Hoe kom ik van 24 naar 20 pins? Ik zoek dus zoiets maar dan voor Socket A..

[Voor 15% gewijzigd door -Daniël- op 29-06-2006 12:10]


 • ImmortalSoul
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 23-11 15:56
Een vraagje:

Hoort SeaSonic niet in het rijtje van A-merken ?

Reviews:
Seasonic S12 600:
http://www.tomshardware.c...1/stress_test/page24.html
Seasonic S12-330
http://www.silentpcreview.com/article596-page1.html
Seasonic S12-500 & S12-600
http://www.silentpcreview.com/article247-page1.html

[Voor 3% gewijzigd door ImmortalSoul op 29-06-2006 17:54]


 • Mevani
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 25-11 15:26
:?

Vraagje over de Codegen 400Watt. Ik heb deze voeding gekregen bij de ''no-nonsense'' pc van Computerland in de zomer van 2003. De specs die op de zijkant van de voeding staan, zijn

AC INPUT 115/230VAC | 10A/5A | 60/50Hz
AC OUTPUT 115/230 VAC | 1A/0.5A | 60/50Hz
------------------------------------------------------------------------------
+3.3V | +5V | +12V | -5V | -12V | +5VSB
20A | 25A | 16A | 0.5A | 0.8A | 2A

Ik wil een systeem ( 3500+ , ASUS A8N5X, 7600GT, 1,5GB PC2700 ) gaan draaien. Gaat deze voeding dat tot ongeveer december houden?

Vervolgens nog over de aansluiting, ik weet niet of het voor deze voeding nut heeft, maar moet ik een verloopstekker gebruiken van 20-24 pins? ( Op een of andere site staat er dat deze 20+4 pins power connector heeft, maar de enige 4Pins connector die ik zie is 2x geel 2x zwart en volgens mij niet voor de 4 overige pinnen op het mobo )

En nog een fysieke vraag, de fan van deze voeding blies al naar binnen toen ik hem kocht. Ik heb vandaag de computerland gebeld en die konden mij geen goed advies geven dan dat ik er mee op moest passen. Maar hoort die fan niet naar buiten te blazen?

 • aleanrahel
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 21-11 13:55
Mijn computer draait al een tijdje niet stabiel meer, en het lijkt erger te worden. Symptomen: crashes, vaak voorafgegaan door krakende verstoringen in het geluid, daarna vaak harddisk flink in de war. Ook hangt ie wel bij het installeren van programma´s vanaf cd-rom. Aangezien het niet logisch lijkt dat alle 3 mijn harddisken tegelijkertijd crashen, verdenk ik de voeding. Met het systeem teruggebracht tot 2 harddisks en 2 optische units is het iets stabieler, maar nog steeds niet echt fijn.

Asusprobe geeft ook niet echt lekkere waarden voor de voltages, zie onder.

Mijn systeem (ok, ook niet high-end, maar het draait):

Athlon XP 1700 (palomino) @ 1466 Mhz (Vcore 1.75)
Asus A7V266-E
3x 256 Mb PC2100

Voeding: ADT-300 (300 watt)
+5V max 30A
+12V max 15A
-5V max 0,5A
-12V max 0,5A
+3.3V max 14A
5VSB max 2.0A

Asusprobe meet:
+12v 13.312
+5V 4.838
+3.3V 3.184
Vcore 1.856

Klopt mijn idee dat de voeding niet echt lekker meer is? Dan ga ik dat maar eens vervangen, voor ik de rest van mijn set uit frustatie maar vervang. Zo ja, wat is dan een voeding (20 pins) die goed bij dit systeem past?

 • fifakornlover
 • Registratie: februari 2005
 • Laatst online: 12-10-2006
Mensen, wegens de aanschaf van een nieuwe videokaart heb ik aan mijn 300 Watt AOpen voeding niet meer voldoende. Daarom wil ik graag een nieuwe voeding. Mijn moederbord ondersteunt enkel ATX, dus geen ATX2 voeding. Daarnaast ook enkel 20-pin voeding, maar dat kan je met een converter ook naar 24-pin zetten. Ik zat zelf aan de Coolermaster RS-430 te denken, van 430 Watt, voor 'slechts' 40 euro. Iemand een betere suggestie i.s.m. met mijn moederbord?

Specs: AMD Athlon XP 3000+ -- Asrock K7VT4a-Pro -- Twinmos 1024 MB (2x512)Geheugen -- Maxtor 80 GB Harddisk -- Sapphire Radeon 9600 XT 128 MB -- Viewsonic VX2025WM 20" Widescreen


 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
Ze zijn helemaal niet slecht hoor, maar ik zou toch eerder een Tagan kopen.
Die SeaSonic-voedingen kosten net zoveel geld als een Tagan-voeding met hetzelfde aantal Watt. Een Tagan kan alleen meer Ampere leveren bij een bepaald aantal Volt dan zo'n Seasonic.

Kijk is ff hierzo, bij de specs "Stroomsterkte" dan kan je zien dat de 480Watt Tagan beter is dan die 500Watt SeaSonic:
• Tagan 480 Watt: Klik
• SeaSonic 500 Watt: Klik

99pixels.nl


 • DyStiC
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 00:04

DyStiC

'Atta way, baby!

CdD schreef op vrijdag 30 juni 2006 @ 12:38:
[...]


Ze zijn helemaal niet slecht hoor, maar ik zou toch eerder een Tagan kopen.
Die SeaSonic-voedingen kosten net zoveel geld als een Tagan-voeding met hetzelfde aantal Watt. Een Tagan kan alleen meer Ampere leveren bij een bepaald aantal Volt dan zo'n Seasonic.
Maar qua geluidsniveau is Seasonic nog steeds de stilste en daarom favoriet @ SilentPCReview.com, ligt er maar net aan wat je belangrijk vind in een voeding.

 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
DyStiC schreef op vrijdag 30 juni 2006 @ 14:35:
[...]

Maar qua geluidsniveau is Seasonic nog steeds de stilste en daarom favoriet @ SilentPCReview.com, ligt er maar net aan wat je belangrijk vind in een voeding.
Nou, ik weet niet of je het al weet, maar die Tagan van mij hoor je echt niet! (Tagan 480 Watt) :Y)
Voor mij écht geen SeaSonic hoor, doe mij maar een Tagan! O+

99pixels.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ReZ1987
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 26-11 12:57
Ik draai hier de volgende setup:

*AMD Athlon XP 3200+ @ 2,2 GHz
*Asus A7N8X-X
*1,5 GB DDR RAM
*ATi Radeon 9800 Pro
*2 Optische drives (DVD-brander & CD-brander/DVD-lezer)
*2 Harde schijven (Beide Maxtor, 80 & 250 GB)

Dit alles draait op een (nood)voeding van 420 Watt, van een vaag merk "Codegen". Mijn systeem draait tot de dag van vandaag nog stabiel, maar toch schrok ik wel toen ik Everest opstartte; deze gaf voltages aan waar ik niet echt vrolijk van werd :/ Vooral de 12 en 5 Volt lijnen zien er niet echt gezond uit :X
code:
1
2
3
4
5
6
7
CPU Core 1.66 V
Aux    1.66 V
+3.3 V  3.26 V
+5 V   4.70 V
+12 V   12.99 V
-12 V  -12.91 V
-5 V   -4.89 V

Nu ben ik wel van plan om een nieuwe voeding te kopen, maar welke is mij aan te raden? Budget doet er niet zo toe, maar liefst wel een beetje acceptabel :> Alvast bedankt :)

Death Knight Zaebor(80), Warlock Thortur (80) en Druid Galithor (80). Retired.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mevani
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 25-11 15:26
ik ben helemaal van codegen af, ik had er ook een, een 400-watter, en de voltages leken veel op die van jou :)

Ik heb nu een coolermaster 430 watt ;) En alles draait stabiel, en 40 euro voor een goed A merk voeding vind ik niet veel

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ReZ1987
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 26-11 12:57
Bedankt voor je reactie :)
Ik zoek nu alleen nog een winkel in de buurt die deze voedingen verkoopt... Bij de zaken waar ik normaal kom hebben ze niet veel keus, buiten een paar Q-Tec-achtige voedingen dan :r.
Iemand hier die goede ervaringen heeft met een winkel die goede voedingen verkoopt in de regio zuidwestfriesland / sneek / leeuwarden? :)

Death Knight Zaebor(80), Warlock Thortur (80) en Druid Galithor (80). Retired.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mevani
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 25-11 15:26
Jah daar kan ik je dus niet meer helpen, ik woon ongeveer aan de andere kant van het land :+

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ReZ1987
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 26-11 12:57
Haha, had het ook niet over jou, maar meer over mensen uit mijn omgeving :P
Er zullen vast wel mensen zijn uit Friesland die een nieuw voedinkje nodig hebben, nietwaar :)?

Death Knight Zaebor(80), Warlock Thortur (80) en Druid Galithor (80). Retired.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Thierry88
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 13-11 15:34
Waarom wordt Asus niet vernoemd in het rijtje van A-merken? In elke review komen die er goed uit en ik heb er zelf ook een (A-45GA, 450 Watt dus) en daar valt niks over te klagen. Is Asus dan op voedingsgebied een beetje twijfelachtig wat kwaliteit betreft?

Intel Core i7 6700, MSI B150A Gaming Pro, MSI Radeon RX480 Gaming X 8G, 2x 8GB Kingston HyperX Fury DDR4-2133, Crucial MX300 525GB, WD Desktop Blue 2TB


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • neoxyn
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 12-06-2007
neoxyn schreef op woensdag 28 juni 2006 @ 01:46:
Mijn systeem :

msi 875P Neo-FISR (PCB 2.0)
msi fx 5900
1x fireball hd 20 gig + 1x maxtor 80 gig
p4 2.4 ghz ht
2x cdrom , 1x floppy

Ik heb nu een Aopen fsp350-60pn(pf) voeding (350 watt). Ik wil deze echter vervangen omdat er sinds een week een rare lucht vanaf komt en soms ( op onverklaarbare reden ) erg heet wordt, helaas nog geen 3 jaar oud....

Aangezien ik het liefste in een echte winkel shop, zijn mijn mogelijkheden beperkt tot

mycom

Spire RockeTeer II 400W € 39,95
Cooler Master eXtreme Power ATX 380 W € 39,95

Eventueel ook nog Tagan TG-330 Watt Black Series € 59,95 bij dynabyte.

Ik wil er niet teveel geld aan uitgeven, omdat deze computer in enkele maanden de 2e computer zal worden. Geluidsniveau maakt mij niet zoveel uit, wel stabiliteit en de zekerheid dat de voeding niet op een of andere manier andere onderdelen kapot maakt door een defect.
Ik heb inmiddels besloten bovenstaande Tagan te nemen, alleen kan iemand mij vertellen of 330 Watt voldoende is voor mijn systeem ? Lijkt mij wel eigenlijk, 330 Watt of 350 Watt maakt volgens mij niet zo heel veel uit... :?

ET-player


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Thierry88 schreef op zondag 02 juli 2006 @ 19:44:
Waarom wordt Asus niet vernoemd in het rijtje van A-merken? In elke review komen die er goed uit en ik heb er zelf ook een (A-45GA, 450 Watt dus) en daar valt niks over te klagen. Is Asus dan op voedingsgebied een beetje twijfelachtig wat kwaliteit betreft?
Het is niet omdat Asus er niet bij staat dat het geen A-merk is. Het lijstje is in feite nog niet volledig en je mag dus altijd een voorstel doen om er nog merken bij te doen (maar het moet wel overduidelijk een A-merk zijn, want anders wordt het een soep). Ik zal Asus er direct bijzetten. :)

[Voor 7% gewijzigd door disco stu op 02-07-2006 21:51]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • FireWood
 • Registratie: augustus 2003
 • Laatst online: 23:04
Schrijf er dan direct seasonic even bij.

Dit is 1 van de beste (en duurste) voedingmerken die bestaan.
Helaas in europa niet zo bekend, maar in amerika worden deze voedingen geprezen om hun stabiliteit.

Noobs don't use "F1", Pro's do, but they can't find the information they needed


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • henri8096
 • Registratie: november 2001
 • Laatst online: 26-11 16:55

henri8096

BIM is not a software!

bla

[Voor 98% gewijzigd door henri8096 op 09-10-2006 21:39]

--iRacing Profiel-- --Stuck in the Apple Ecosystem (and happy about it).--


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Evano
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 21:46
Ik wilde eerst een Coolermaster iGreen Power 500W gaan halen, maar twijfel nou toch weer.

Ik twijfel tussen:
* Coolermaster iGreen Power 500W
* Enermax Liberty 500W
(Misschien een Tagan, maar de 580W Easycon ligt net buiten m'n budget)

Als je die CM en Enermax vergelijkt, welke zouden jullie eerder nemen?
Zelf denk ik CM omdat die 3 12V rails heeft en de Enermax twee.
Maar misschien kan de Enermax zijn kracht beter waarmaken? Want ik weet niet hoeveel ervaring CM heeft met voedingen..

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Wim8282
 • Registratie: oktober 2002
 • Laatst online: 25-11 15:00
Ik heb nu een Tagan TG480-U01. Ik zit hier op zolder, als de ramen dicht zijn als ik er niet ben wordt het hier zo'n 10 graden warmer dan buiten. Dus hier wordt het soms 40 graden in de zomer.

Hier staat dus ook m'n fileserver met de Tagan TG480-U01 voeding. In principe werkt alles goed maar er komt zeer weinig lucht uit de voeding (de fans worden niet geregeld op temperatuur maar op belasting), en de lucht die eruit komt is echt gigantisch warm.

Is dat geen probleem, kan de tagan daar tegen? Of zou ik een andere voeding aanschaffen? Welke voeding blijft wel gewoon nog een beetje koel van binnen bij zo'n hoge temperatuur?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mistacal
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 24-11 15:32
Doordat soms mijn pc in 1x vast loopt twijfel ik aan mijn Voeding. Soms krijg ik een licht blauw beeld of een wit scherm met zwarte streepjes.

Mijn systeem:

Asus A8N-sli Premium
AMD 64 3800+ (koeler standaard meegeleverd)
2x Kingston 1024MB pc3200 ddr400
HIS X1600XT
2x LG GSA 4167 (dvd brander)
2x chassis-fan
1x power fan

1x USB keyboard
1x USB muis
1x USB HDD 60GB

De voeding is een 400Watt van Codegen en deze zag ik al niet staan tussen de A-merken :p

Voltages (volgens PC Probe 2 van asus)

Vcore: 1.41v
+3.3 = 3.31v
+5.0 = 5.08
+12 = 12.16v

(Aanvullende waarden van speedfan)

-12 = -1.09v
-5 = -8.78v
+5 = 4.73v
Vbat = 3.1v

Bij het dik gedrukte gedeelte bij de voltages staat de -5v op -8.78v dus is mijn twijfel terecht?

__/`\__/`\__


 • ReZ1987
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 26-11 12:57
ReZ1987 schreef op zondag 02 juli 2006 @ 16:51:
Ik draai hier de volgende setup:

*AMD Athlon XP 3200+ @ 2,2 GHz
*Asus A7N8X-X
*1,5 GB DDR RAM
*ATi Radeon 9800 Pro
*2 Optische drives (DVD-brander & CD-brander/DVD-lezer)
*2 Harde schijven (Beide Maxtor, 80 & 250 GB)

Dit alles draait op een (nood)voeding van 420 Watt, van een vaag merk "Codegen". Mijn systeem draait tot de dag van vandaag nog stabiel, maar toch schrok ik wel toen ik Everest opstartte; deze gaf voltages aan waar ik niet echt vrolijk van werd :/ Vooral de 12 en 5 Volt lijnen zien er niet echt gezond uit :X
code:
1
2
3
4
5
6
7
CPU Core 1.66 V
Aux    1.66 V
+3.3 V  3.26 V
+5 V   4.70 V
+12 V   12.99 V
-12 V  -12.91 V
-5 V   -4.89 V

Nu ben ik wel van plan om een nieuwe voeding te kopen, maar welke is mij aan te raden? Budget doet er niet zo toe, maar liefst wel een beetje acceptabel :> Alvast bedankt :)
Ik heb vandaag de Zalman ZM460-APS voeding gekocht en heb em meteen geïnstalleerd :).
Alleen nu heb ik een probleem ermee; als ik de pc op wil starten met de nieuwe voeding, slaat hij na ongeveer 3 seconden af. Ik heb al het e.e.a. geprobeerd, maar het wil toch niet lukken ;(

-Alle kabels nagekeken en ergens anders in geplugged.
-Kijken of er een 110 - 230 Volt schakelaartje op zat :P.
-Andere voedingskabel.
-De voeding buiten de case gehad om te kijken of hij ergens contact mee maakte, ook niet.

Iemand nog tips? :)


Problem solved :P

Death Knight Zaebor(80), Warlock Thortur (80) en Druid Galithor (80). Retired.


 • Mxxx
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 26-11 17:12
hoi tweakers.

ik wil een nieuw systeem kopen

- intel core duo E6600
- moederbord weet ik nog niet maar dat trek volgens mij geen stroom... :?
- Ati 1900xt
- 2 repen geheugen ddr2
- 1 ata 320 gb wd | 1 sata2 160 seagate
- 1 dvd speler
- cd speler
- 4 fans
- toetsenbord muis externe hd

volgens psu calculator is het rond de 350

ik wl de sonata lifestyle 2 kopen met de :

Antec smartpower 450 wat

zal de voeding het trekken?

 • Evano
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 21:46
Ik heb gelezen dat Antec voedingen over het algemeen vaak doorbranden, dus dat lijkt míj geen geschikte voeding.

 • sweetxp
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 05-03-2007
Mijn voeding (aopen 350watt) is helaas kapot gegaan en nu wil ik een andere stillere voeding. Ik weet niet welke ik het beste kan kiezen.

specs:
amd xp2800+
1024mb ddr ( 3 reepjes)
9600xt ( word binnenkort vervangen door 9800 pro)
4hdd's
dvd fikker

systeem word niet overgeklokt.
Ik had zelf deze voeding in de gaten : Zalman 360W ZM360B-APS 77.00 Euro hier in de winkel. Zou dit een beetje goede voeding zijn voor mij systeem ?

 • MensionXL
 • Registratie: juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

sweetxp schreef op woensdag 05 juli 2006 @ 16:14:
Mijn voeding (aopen 350watt) is helaas kapot gegaan en nu wil ik een andere stillere voeding. Ik weet niet welke ik het beste kan kiezen.

specs:
amd xp2800+
1024mb ddr ( 3 reepjes)
9600xt ( word binnenkort vervangen door 9800 pro)
4hdd's
dvd fikker

systeem word niet overgeklokt.
Ik had zelf deze voeding in de gaten : Zalman 360W ZM360B-APS 77.00 Euro hier in de winkel. Zou dit een beetje goede voeding zijn voor mij systeem ?
Zal wel goed zijn. :)

Waarom geen 400Watt? Dan heb je nog een beetje speling.
Die 9800pro zuipt rond de 50 watt.
Ik heb iets waarover ik nog niet helemaal zeker ben;

Specs:
Intel P4 @ 3.0 Ghz (stock speed)
1024 MB Ram (2x512)
1x 250GB < ide
1x 160GB < ide
1x floppy
1x dvd fikker
1x dvd lezer
Gigabyte mobo'tje

Videokaart op dit moment: Sapphire Radeon 9600.

Nu wil ik deze gaan vervangen door een Sapphire Radeon x1600pro 256mb.

Zonder mijn videokaart komt deze site op 226 watt uit. Hoewel dit niet precies is natuurlijk.

Voeding: FSP Group 300Watt
+3.3V: 20.0 A
+5.0V: 30.0 A
+12V: 12.0 A

Voltages zijn nu stable. :)

Nu mijn vraag; gaat mijn voeding dit trekken met mijn nieuwe x1600pro? (Heb namelijk geen zin om een nieuwe voeding aan te schaffen, dat heb ik er ook weer niet voor over)

[Voor 51% gewijzigd door MensionXL op 05-07-2006 17:26]

Goedkoop bellen via VoIP


 • Evano
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 21:46
Volgens mij kan dit nog net wel, maar die X1600 heeft wel een merkwaardige powerconnector, lijkt wel een floppy power connector :/

Het is iig geen PCI-e power aansluiting (ja 't is AGP d'oh :) ) of molex, dus dat moet niet al te veel stroom vragen.

Ik heb zelf ff een vraagje: ik hoor wel eens: "zó'n voeding? volgens mij wordt dat een overkill!"
als ik nou van een FSP 250Watter (woot) naar 500W (Coolermaster of Enermax Liberty) ga, is dit ook een overkill?
Dit zijn m'n specs:
Intel P4 3.06GHz
Gigabyte LGA775 915PM mobo
2x512MB DDR SDRAM
Radeon X600 XT
Seagate Barracuda 7200.8 250GB

[Voor 16% gewijzigd door Evano op 05-07-2006 19:05]


 • MensionXL
 • Registratie: juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

blacktarantulaX schreef op woensdag 05 juli 2006 @ 18:57:
Volgens mij kan dit nog net wel, maar die X1600 heeft wel een merkwaardige powerconnector, lijkt wel een floppy power connector :/

Het is iig geen PCI-e power aansluiting (ja 't is AGP d'oh :) ) of molex, dus dat moet niet al te veel stroom vragen.
K thx :) Het is idd een diskette powerconnector dacht ik ja. Nog meer mensen met reacties op mijn upgrade :)?
Ik heb zelf ff een vraagje: ik hoor wel eens: "zó'n voeding? volgens mij wordt dat een overkill!"
als ik nou van een FSP 250Watter (woot) naar 500W (Coolermaster of Enermax Liberty) ga, is dit ook een overkill?
Dit zijn m'n specs:
Intel P4 3.06GHz
Gigabyte LGA775 915PM mobo
2x512MB DDR SDRAM
Radeon X600 XT
Seagate Barracuda 7200.8 250GB
Dan weet je iig dat je lekker ruim zit en goed zit voor upgrades :) Ik zou het doen als je nu problemen hebt met je 250watt voeding. Dus overkill? Muah, het pwned jouw voeding zou ik dan tegen die gasten zeggen. :>

[Voor 10% gewijzigd door MensionXL op 05-07-2006 19:36]

Goedkoop bellen via VoIP


 • Mxxx
 • Registratie: juni 2006
 • Laatst online: 26-11 17:12
Mxxx schreef op woensdag 05 juli 2006 @ 15:50:
hoi tweakers.

ik wil een nieuw systeem kopen

- intel core duo E6600
- moederbord weet ik nog niet maar dat trek volgens mij geen stroom... :?
- Ati 1900xt
- 2 repen geheugen ddr2
- 1 ata 320 gb wd | 1 sata2 160 seagate
- 1 dvd speler
- cd speler
- 4 fans
- toetsenbord muis externe hd

volgens psu calculator is het rond de 350

ik wl de sonata lifestyle 2 kopen met de :

Antec smartpower 450 wat

zal de voeding het trekken?
ik heb maar andere kast gezocht en nieuwe voeding. :/

nu kwam ik uit op de
Tagan TG480-U22, 480W (ATX, PCI-e)

zal dat dit systeem erboven trekken? ik denk dat Graka de boosdoener is |:(

 • MensionXL
 • Registratie: juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

Mxxx schreef op woensdag 05 juli 2006 @ 21:26:
[...]


ik heb maar andere kast gezocht en nieuwe voeding. :/

nu kwam ik uit op de
Tagan TG480-U22, 480W (ATX, PCI-e)

zal dat dit systeem erboven trekken? ik denk dat Graka de boosdoener is |:(
Mja zal vast wel, ik ken iemand die ongeveer een zelfde systeem als jij hebt met een sweex 500watt voeding en dat draait nog :P dus dan moet de jouwe helemaal draaien.

Goedkoop bellen via VoIP


 • MensionXL
 • Registratie: juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

[quote]MensionXL schreef op woensdag 05 juli 2006 @ 19:35:
[...]


K thx :) Het is idd een diskette powerconnector dacht ik ja. Nog meer mensen met reacties op mijn upgrade of dit wel zal werken :)?

Niemand? ;(

[Voor 5% gewijzigd door MensionXL op 06-07-2006 11:28]

Goedkoop bellen via VoIP


 • Mistacal
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 24-11 15:32
Heeft iemand een ID hoe het komt dat speedfan bij mijn -5V een waarde geeft van -8.73V??

Voor specs van pc zie bericht verder naar boven

[Voor 23% gewijzigd door Mistacal op 06-07-2006 12:13]

__/`\__/`\__


 • mzwart
 • Registratie: juli 2006
 • Laatst online: 06-07-2006
OK, ik heb alles gelezen. 380 watt moet genoeg zijn voor mijn spullen.

Nu zie ik dat een Antec TP-II goede reviews krijgt, maar dat voor rond de 70 euro zowel de 380 als de 480 watt te krijgen zijn. Is het verstandig om dan sowieso maar alvast de 480 watt nemen?

Nog mensen met goede alternatieven?

Groeten Maarten

 • Limit-NL
 • Registratie: april 2006
 • Laatst online: 22-11 20:56
Ik ga voor een nieuw Core 2 Duo systeem. Een C2D Game/OC-PC om precies te zijn. Maar nu de vraag welke PSU ik nodig heb... De keuze moet vooral gericht zijn op het OC gedeelte. Nu heb ik gehoord dat een aantal belangrijke dingen zijn dat er meerdere 12v lijnen moeten zijn voor verbeterde stabiliteit. En ik heb ook gehoord dat een PSU met een aanpasbare 12v lijn ook handig zijn voor OC'ers. Het liefst wil ik er een met modulaire kabels, voor extra airflow.
Wat zou de beste PSU zijn voor mijn setup en doeleinden?

Ik had zelf de Hiper Type-R 580W in gedachten. (Jammer dat die geen Adjustable 12v heeft...)


Volledige Setup:

NZXT Nemesis + 3 AC Ryan Blackfire4's
DFI LP UT C19SLI32-T2R/G
Intel Core 2 Duo E6600 + Zalman CNPS-9500
OCZ EL Gold Gamer eXtreme XTC PC5400 2Gb
XFX 7900GT ViVo + Zalman VF-900
Seagate Barracuda 7200.10 320Gb
BenQ DW-1655
Sunbeam Chromatic Windmill


Edit:
Ik heb even gezocht, en ik heb er 2 gevonden met Adjustable 12v Rails, namelijk:

De Tagan Easycon-serie (580W) -DOOR REVIEW AFGERADEN VOOR OC'ERS-
De OCZ Powerstream-serie (600W) -NIET MODULAIR, WEL HEEL GOED-

Nu vraag ik mezelf af of het wel veel zin heeft voor OC'ers om adjustable rails te hebben en of modulaire kabels een groot effect hebben op de airflow. Want zoals je kunt zien, wordt mijn systeem volledig aircooled. Ik ben nog niet helemaal overtuigd van de kracht van Adjustable Rails... :/
Dus ik denk dat ik het nog bij de Hiper hou.

[Voor 34% gewijzigd door Limit-NL op 07-07-2006 13:19]


 • TommyGun
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 26-11 15:15

TommyGun

Stik er maar in!

Ik heb ook het idee dat ik aan een nieuwe voeding toe ben?

Systeem; http://tweakers.net/gallery/sys/9478

Voeding; ToPower Top Silent 350 Watt S-ATA

Heeft het altijd prima gedaan maar de lijnen zijn de laatste tijd toch wel aardig laag. Weekje of 2/3 nu.

http://www.gamergun.com/files/1/asusprobe1.PNG

Wat denken jullie? Ik heb geen last van vastlopers oid.

[Voor 7% gewijzigd door TommyGun op 06-07-2006 16:57]

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


 • MensionXL
 • Registratie: juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

TommyGun schreef op donderdag 06 juli 2006 @ 16:54:
Ik heb ook het idee dat ik aan een nieuwe voeding toe ben?

Systeem; http://tweakers.net/gallery/sys/9478

Voeding; ToPower Top Silent 350 Watt S-ATA

Heeft het altijd prima gedaan maar de lijnen zijn de laatste tijd toch wel aardig laag. Weekje of 2/3 nu.

[afbeelding]

Wat denken jullie?
Lijnen zijn wel laag jah, ik zou zoieso een nieuwe halen als die raar ging doen en het toch een flutmerk was. Dan heb je gelijk een goede en ben je van al het gezijk af.

Goedkoop bellen via VoIP


 • TommyGun
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 26-11 15:15

TommyGun

Stik er maar in!

MensionXL schreef op donderdag 06 juli 2006 @ 16:58:
[...]


Lijnen zijn wel laag jah, ik zou zoieso een nieuwe halen als die raar ging doen en het toch een flutmerk was. Dan heb je gelijk een goede en ben je van al het gezijk af.
Vastlopers geen last van, ook niet instabiel eigenlijk. Maar toch het zekere voor het onzekere nemen ja. Lijkt me het beste. Deze heeft het wel 2 jaar prima gedaan though :)

[Voor 6% gewijzigd door TommyGun op 06-07-2006 17:02]

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


 • rjw
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-04-2014
Thierry88 schreef op zondag 02 juli 2006 @ 19:44:
Waarom wordt Asus niet vernoemd in het rijtje van A-merken? In elke review komen die er goed uit en ik heb er zelf ook een (A-45GA, 450 Watt dus) en daar valt niks over te klagen. Is Asus dan op voedingsgebied een beetje twijfelachtig wat kwaliteit betreft?
Het is een prima voeding(heb hem zelf ook) alleen mist die één spanningslijn(geloof -5V) en dat kan problemen geven met bv een OCZ Booster.

Antec SLK3700AMB,Intel i3 2100,MSI H67MA-ED55,Crucial DDR3 Cas7 2x2GB,OCZ Onyx 32GB,WD EARS 1,5GB GP,Seasonic S12II 330W,Samsung 206BW


 • GAIAjohan
 • Registratie: augustus 2005
 • Laatst online: 01:33
Ik zit ook te denken aan een nieuwe voeding, want de 12V-lijn wordt erg laag in games, zoals je ziet scheelt het 0,3V met de hoogste (in Windows) en t laagste voltage.
http://img193.imageshack.us/img193/7053/gedoe0zb.jpg

De specs:
http://tweakers.net/gallery/157123/sys

Ik wil dus een voeding die featureproof is
Daarom zat ik te denken aan de volgende: hier

ATM heb ik een OEM van Delta Electronics 350W
met 18A op de +12
30A op +5
en 28A op +3,3

Ik heb geen last van vastlopers of wat dan ook, alleen soms schokt hij in-game wat niet kan door de graka denk ik. En ik vind 11,61 op de 12V érg laag in-game
Zouden jullie kunnen zeggen of die Enermax een goede keuze is. Ooit komt er een nieuw mobo+case+proc en wss ook graka, en dan wil ik wel weer deze voeding gebruiken :)
SLI of CF doe ik zeker weten nooit aan

[Voor 10% gewijzigd door GAIAjohan op 06-07-2006 18:24]

PSN: Gaiajohan || XBOX Live Gaiajohan || 2480Wp @ 260° West, 35° helling PVOutput

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee