P5WD2 SERIES topic |
Dit topic is destijds gestart voor het ASUS P5WD2-E premium moederbord. Gaandeweg is het een plek geworden waar ook vergelijkbare borden als de P5WD2 (voorloper) en de P5WDG2-WS en onlangs de P5WDG2 WS prof. besproken worden.
CORE DUO 2 - conroe compatibiliteit -> NIET DUS |
Er was hoop dat de originele P5WD2-E premium en de P5WDG2-WS d.m.v. een BIOS update geschikt zouden worden voor de nieuwe Core 2 Duo processoren. Dat is niet het geval. Het is dan wel zo dat de Intel 975 chipset geschikt is voor de Core 2 Duo, echter zijn deze moederborden niet voorzien van een juiste versie van de VRM (het stukje elektronica het voltage voor de processor regelt).
- Naar het schijnt rollen er in Taiwan/China nieuwere revisies van de band die wel geschikt zijn voor de Core 2 Duo. Of en wanneer deze in Nederland komen is mij onbekend.
- Het zou gaan om revisie 1.03G! (zie het C2D moederbord topic
P5WD2-E premium |
Indien de Tweakers-crew voor de Best Buy Guide van Maart 2006 weer kiest voor een Intel processor dan zal men naar mijn overtuiging dit mobo adviseren voor het Workstation. Ik zal hieronder uitleggen waarom ik dat vind.
- En we weten inmiddels dat de redactie het tijd vond om weer eens een AMD configuratie te adviseren. Waar helemaal niets mis mee is
Overigens als je dit bord overweegt dan moet je ook serieus kijken naar de workstation variant. Deze is E 50,00 duurder maar heeft wel 2x PCI-X + 2x PCI en daardoor kun je nog 4 legacy PCI kaarten aansluiten of gebruik maken van PCI-X RAID controller(s). Nadeel van dat bord vond ik dat er nog maar 1x PATA IDE onboard was. Anandtech heeft hier sectie op dit bord uitgevoerd.
- Naar het schijnt heeft de P5WDG2-WS ook het voordeel dat de Marvell RAID chip gewoon werkt -> lees vooral verder!
-UPDATE 05-03-06-> inmiddels is bekend dat de Marvell RAID chip ook niet werkt op de P5WDG2-WS
- 2x PCI-e 16x + 3 PCI
De indeling van de PCI-E en PCI sloten is beter dan bij de voorloper van dit bordje (Asus P5WD2). Door de plaatsing van de PCI sloten aan de buitenkant van het bord en niet tussen de 2 PCI-e sloten, zoals bij de voorloper is het ook bij een crosfire-opstelling mogelijk om minimaal 2 PCI sloten te gebruiken (TV-kaart en afzonderlijke soundkaart) - WHO NEEDS MORE DISKS:
Met 8 SATA aansluitingen heb je op het gebied van opslag alle uitbreidingsmogelijkheden die je maar wenst. - NIEUWSTE CHIPSET
Waarom de Intel 955X chipset gebruiken als er een nieuwere 975X beschikbaar is
SATA:
Zoals tegenwoordig ieder moederbord zijn er meerdere SATA poorten. De Intel chipset heeft er standaard 4 die d.m.v. de matrix technology in RAID 0,1 en 5 gebruikt kunnen worden. Asus vond dat blijkbaar niet genoeg en heeft tevens een Marvell chip op het bord geplakt waardoor er nog eens 4 extra SATA-poorten beschikbaar zijn.
To be Marvelled or not!
Asus geeft in zijn productinfo aan dat ook de Marvell 88SE6141SATA chip RAID ondersteuning biedt. Helaas blijkt die belofte nog niet ingelost te worden. Op de support fora van ASUS wordt daar behoorlijk over geklaagd. Naar de oorzaak kan ik alleen maar gissen en of er een oplossing komt is helemaal koffiedik kijken. Op basis van mijn ervaring met eerdere high-end ASUS moederborden heb ik er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen. Maar wil je op dit moment 2 RAID arrays hebben dan moet je nu niet voor dit moederbord kiezen.
E-SATA
What the heck is this. Sata is inmiddels bekend maar wat betekend het voorvoegsel E- Enhanced, Experience?? NOPE => external. Zie hier voor extra uitleg.
Deze E-sata poort biedt volgens de ASUS handleiding ondersteuning voor port multipliers. Maar voorlopig moet je die nog met een vergrootglas zoeken en als je ze al vindt dan zijn ze peperduur. Buiten dat biedt de standaard aardig wat mogelijkheden zo zou het volgens Asus mogelijk zijn om 16 schijven via deze E-Sata aansluiting aan het mobo te hangen.
Er is een kleine catch. Als je de E-sata poort op het back-panel wilt gebruiken dan moet je een van de interne Sata-poorten van de Marvell chip opofferen. Elektrisch wordt er nl. een wissel omgezet. Hieruit zou je kunnen concluderen dat ook de interne SATA poorten van de Marvell chip ondersteuning hebben voor port multipliers. Dat geeft uitzicht op gigantische arrays (4x16 disks). Maar laat ASUS nu eerst maar eens de RAID functionaliteit herstellen
Het in- en uitschakelen van E-sata kan in het BIOS worden geregeld.
PERFORMANCE:
processor en memory
Ik heb dit bord samen met een Intel D940 net een weekje in gebruik en kan nog niet veel zeggen over de performance. Ik ga geen processor en memory benchmarks leveren daarvoor kun bijv. op de eerder genoemde pagina's van Anandtech kijken. Mijn interesse ligt meer bij de diskperformance.
disk performance
De Tweakers Storage benchmark is natuurlijk de bijbel op dit gebied maar hij is zo veelomvattend dat de resultaten moeilijk te lezen zijn. Ook het samenstellen van deze benchmarks kost zo godvergeten veel tijd dat ik de lof daarvoor graag bij de T.net benchOp laat
Voor mijzelf heb ik een aardige graadmeter voor de performance van het storage systeem. Ik gebruik nl. al jaren Norton Ghost voor de installatie van systemen en tijdelijk backuppen harde schijven. Dit ASUS moederbord heeft een nieuw snelheidrecord neergezet. Tijdens het disk-to-disk kopieren over de ICH7 SATA controller wordt 2.750 Gb. per minuut rondgepompt.
- Ter vergelijking:
Mijn vorige mobo (ASUS PC-DL met intel 875X) kon over de ICH ongeveer 1.2 Gb. p.m. rondpompen. Natuurlijk worden deze resultaten sterk beïnvloed door de gebruikte harde schijven. In deze 2 voorbeelden heb ik de WD Raptor 150 en een WD 160Gb. SATA RAID gebruikt.
RAID performance
Intel heeft voor de 4 SATA poorten aan de ICH7 ondersteuning voor RAID 0,1,5 en 10 toegevoegd. RAID 0,1 en 10 vergen weinig computerpower en performen gewoon goed genoeg. Op de RAID 5 optie heb ik mijn inmiddels zéér betrouwbare Ghost test losgelaten. Ik heb 4x WD 160 RAID schijven ingezet en vervolgens een 80 Gb. schijf gekloond. Het resultaat: de chipset kon maar liefst 50 Mb. per minuut naar de array schrijven. Dat is een factor 50 langzamer dan het hierboven aangehaalde record. Mijn god ik heb nog diverse 10 jaar oude schijven liggen die waarschijnlijk sneller zijn.
- [i] Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Ghost maakt geen gebruik van optimalisaties die in de drivers ingebakken zijn. Als je de schijf onder Windows/Linux gebruikt is de performance redelijk. Maar wil je serieus RAID5 gebruiken dan kun je beter een afzonderlijke controller met hardware engine aanschaffen. En dat hoeft echt geen Areca te zijn. [/i]
Het moederbord bevat veel moderne componenten en dat heeft tot gevolg dat een originele installatie CD van Windows XP niet gebruikt kan worden. De installatie crasht gewoon en je komt niet verder. Je zult dan eerst SP2 moeten slipstreamen en daarbij tevens de drivers integreren. Daar had ik nog niet mee te maken gehad maar even GooLang leven nLite".
De installatie van Windows 2003 ging zonder problemen.
Het is mij nog niet gelukt om Windows 98 op dit moederbord te installeren en ik zou ook eerlijk gezegd niet weten waarom ik dat zou willen....
Maar het hoeft niet altijd problemen te geven
Dit moederbord moet mijn nieuwe werkstation worden waarop ik programmeer, knoei in fotosoep en ook nog wat VirtualPC werk verricht. Er zijn ruim 100 applicaties geïnstalleerd. En ik zag als een berg op tegen het opnieuw installeren. Meestal geeft het overzetten van Windows van het ene moederbord naar het andere grote problemen omdat de drivers niet compatibel zijn. Je moet dan een in-place herinstallatie uitvoeren met alle nadelen die eraan verbonden zijn.
Het blijkt echter dat de 875X en de 975X chipsets zoveel op elkaar lijken dat ik mijn harde schijf gewoon kon overzetten. Vervolgens startte Windows zonder fouten op. Nadat ik mij had aangemeld komt uiteraard de hardware wizzard te voorschijn die alle onbekende hardware wil gaan installeren maar dat is niet meer dan normaal, toch. Ook komt de registratiechecker van Microsoft zich meldden omdat er toch wel erg veel veranderd is en of ik mij maar even opnieuw wil laten verifiëren (binnen 3 dagen). LOL onlangs stond op de frontpage een artikel waaruit ik opmaak dat ik eigenlijk een nieuwe Windows licentie moet aanschaffen (OK, OK ik heb MSDN dus hier heb ik weinig last van). Maar moederborden zijn voor de gewone gebruikerd sindsdien dus € 100,00 duurder gewoorden
LET THERE BE SOUND!
AC 97, HD audio, het is allemaal aanwezig, maarrrrrr....arghhh
Als ik voor het eerst een nieuw bord aansluit ben ik pas gerust als ik iets op het beeldscherm zie verschijnen. Als ik niets zie dan verwacht ik beep, beep.....
Natuurlijk heb ik dan het geheugen niet goed aangedrukt of zit de videokaart niet correct in het slot. Zie ik niets en hoor ik niets dan slaat de paniek toe. En daar laat Asus met zijn WD5WD2-E een steek vallen. Uit schaamteloze kostenbesparing van wel E 0,20 heeft men géén onboard beeper geplaatst. Op de printplaat kun je precies zien waar deze component moet zitten, maar daar heb ik niets aan.
Nitpicking? Ik dacht het wel
Verder is het allemaal leuk en aardig dat Asus een HD-compatibele Realtek chip onboard plaatst. Als je met geluid iets meer wilt dan afspelen heb je er weinig tot niets aan. Je zult een afzonderlijke soundkaart moeten plaatsen met ondersteuning van ASIO etc.
GAMERS BEWARE:
Intel heeft de 975X chipset zo ingericht dat ATI's crossfire zonder problemen werkt. Volgens Intel zou de chipset ook in staat zijn om nVidia's SLI te ondersteunen. Echter schijnt nVidia te hebben aangegeven dat er geen driverondersteuning voor SLI komt op een intel chipset. Enig commercieel denken kan nVidia niet ontzegd worden. SLI houdt men liever exclusief voor hun nForce chipsets.
UPDATE:
- 07-08-06 Info over C2D support toegevoegd
- 07-03-06 Er is een nieuw BIOS beschikbaar 0402 lees verder
[ Voor 16% gewijzigd door jwpmzijl op 07-08-2006 00:34 . Reden: Update topicstart ]
Hans van Zijl