Petok schreef op maandag 06 november 2006 @ 23:06:
Wat me opvalt in dit topic is dat er ongeveer overal ubuntu wordt aangeraden, of 1 van de varianten ervan. Waarom zie ik geen Suse, Mandriva, RedHat of Fedora? Niet dat ik tegen ubuntu ben, werk er zelf al een tijdje best prettig mee, maar dit valt me gewoon op.
Wij van WC-eend...
Ubuntu is momenteel erg hip en zeer makkelijk, Ubuntu is zelf een derivaat van Debian, welke a) volledig free (as in speech) is en b) een zeer makkelijke en uitgebreide package system (apt) heeft.
Grap is dat die andere distro's die je noemt nogal 'lomp' zijn. Ze voegen per default heel veel toe dat je misschien niet nodig hebt. Ubuntu heeft dat ook, maar zoals ik al aangaf, die is hip

En al die extras van die distros kun je in beginsel in ieder andere distro inbouwen als je ze wel nodig hebt (dat is een van de voordelen van een open systeem
Het heeft ook een beetje met het profiel van GoTters te maken - de meeste mensen die hier vragen stellen zoeken drie dingen:
- desktopsysteem op vrij high-end PC voor prive-gebruik
- server(tje) voor privedoeleinden
- desktopsysteem op oud hardware
Bij die eerste is Ubuntu sowieso een redelijke keuze als je beginner bent, voor de andere twee moet je juist een erg kale distro kiezen en zijn Debian, Gentoo of Slackware goede keuzes.
Suse en RH richten zich nadrukkelijk op zakelijke omgevingen. Dat maakt ze niet slecht (integendeel), maar voor thuisgebruik heb je geen zak aan de meerwaarde die ze bieden. Mandriva richt zich wel op desktopgebruik bij particulieren, maar bundelt flinke ladingen non-free mee waar je ook de helft nooit van gebruikt maar wel HDD ruimte vreet. FC is gewoon een community-based 100% free variant van RHEL - wel een leuke distro, maar eerder om RHEL te kunnen oefenen dan omdat het beter zou zijn voor thuisgebruik dan een simpeler distro.
Je kunt nooit zeggen wat "de" beste distro is, enerzijds heb je evenveel verschillende eisen als je gebruikers hebt, anderzijds blijft persoonlijke smaak een belangrijk punt. Maar het is geen toeval dat de meesten Ubuntu aanraden aan totale nOObs, simpelweg omdat je daarmee zeer snel, makkelijk en pijnloos (desnoods vanaf LiveCD draaiend) een werkende desktop neerzet.
Voor mensen die meer willen leren hoor je ook bijna altijd dezelfde drie distro's, namelijk Debian, Gentoo en Slackware. Ook hier geen toeval - het zijn alledrie distro's met uitgebreide package lijsten, die per default 'kaal' installeren, maar wel uitstekende documentatie hebben en (nog belangrijker) die alledrie actieve communities hebben die beginnelingen kunnen en willen ondersteunen. Welke dan per geval beter is, is een kwestie van smaak. Als je mij vraagt zeg ik Gentoo, als je Cyphax vraagt zegt hij Slack, vraag je weer iemand anders zal het vast Debian zijn. Als deze drie zijn goede basissen voor het leren van de basics van Linux.
Vanuit zo'n basis kun je verder leren - ik ben ooit begonnen met Suse, wat een ramp was, Mandrake ging ook van geen kanten, maar Debian hielp me Linux leuk te laten vinden en sinds ik Gentoo gedraaid heb begin ik zowaar hier en daar te begrijpen wat ik doe. Ik zou mezelf toch als redelijke beginner hier en daar beschouwen, toch draai ik momenteel als ik erbij stilsta qua Linuxen Gentoo, Slackware, Debian en Ubuntu en daarnaast Irix, Solaris en sinds gisteravond NEXTSTEP (\o/ - op een mooie zwarte NeXTstation). Ervaringen van anderen zijn in detail anders, maar er is echt wel een reden dat men steeds met die zelfde groep distro's aankomt