Saab schreef op donderdag 21 januari 2010 @ 17:15:
[...]
Men, wie is men?
[...]
Ik heb +- 15 jaar geleden die ABX test al gedaan met vd Hul kabels en drie personen hoorden het verschil tussen de vd Hul kabel en een kabel van 20 gulden. 100% score..
Ik wilde dat verschil niet, ik was een arme student en ik had er totaal geen belang bij om het te horen maar ik en 2 maten hoorden het. En geen wereld van verschil, een subtiel verschil genoeg om de kabel te kopen.
Dus ik beweer niets, ik spreek puur uit mijn eigen ervaring.
Ik druk me ook niet uit in enorme meerprijzen of in minimale verschillen..gewoon een vergelijking tussen twee componenten die schijnbaar verschillend zijn. Je overtreffende trap is overbodig en is subjectief.
Maar als jij weet dat het verschil er niet is, waarom koop je dan wel een vintage Luxman versterker(met zo'n buisje die je het gevoel geeft dat je 'warm' geluid hebt) ipv de goedkoopste NAD versterker die in het hoorbare goed functioneert? En definieer dan even welke factoren daarbij een rol spelen. etc..
Verder, in jouw statitiek komt het erop neer dat 30 van de 40 het verschil horen, het maakt toch verder niets uit welke men dan mooier vind? Dat is smaak, en zoals je weet zijn er genoeg mensen die een Bose setje of een JBL setje perfect vinden klinken. Veel mensen definireren een goed geluid als zijnde een kamer die op de maat van de muziek meedeint, niet mijn ding maar het kan.
Daarnaast, nogmaals, je bias of rustroom zodanig afregelen dat beide kanalen, of beide stroomhelften, gelijk versterken heeft negatieve bijverschijnselen. Als je je met serieuse audio bezighoud kun je dat beter vermijden mijns inziens. Bij veel serieuzere apparatuur ontbreekt ook de mogelijkheid van bijregeling omdat die potmeters nou eenmaal makkelijk verlopen.
toon volledige bericht
Goed, punt voor punt:
Wie is men? - Een hele grote groep mensen die stellig beweert keer op keer grote verschillen te horen en het er bijna elke keer op neer komt dat duurdere componenten ook altijd beter zijn. Ik zeg niet dat jij dit doet, maar dit topic staat inmiddels vol met die beweringen. Ik voel er niets voor hier persoonlijk voor op de man te gaan spelen. Mijn overtreffende trap is bedoeld om de ongeregeldheden in de stelling uit te lichten. Dat dat subjectief is valt wat voor te zeggen. Of het overbodig is aan mij om te bepalen.
ABX test waar je 100% goed scoorde:
Ik neem aan dat dat zo was, alleen kan ik niet controleren onder welke omstandigheden dat gebeurt is. Feit is dat bij alle andere gedocumenteerde ABX testen van kabels, men niet in staat bleek de verschillen te duiden. Misschien zat er in jou test wel iets fout en was er een kabel niet helemaal lekker, of was er een andere aanleiding, waardoor je verschil kon horen, zoals bijvoorbeeld suggestie van mede luisteraars die zeggen dat ze een enorm verschil horen. Ik weet het niet, kan het niet controleren, dus is het voor mij niet te bepalen of jou stelling waar is. Waarmee ik niet wil zeggen dat je liegt, maar wil aanduiden dat ik het niet kan controleren, nog de test nadoen. Tot nu toe zijn er alleen maar test die het tegendeel bewijzen.
Wat niet wil zeggen dat jij je conclusies op iets anders mag baseren.
Waarom ik Vintage Luxman koop:
Omdat ik kan accepteren dat mijn luisterervaring niet alleen maar bepaald wordt door mijn oren, maar ook door mijn gemoedstoestand en andere suggestieve factoren. Tevens is voor mij geluidskwaliteit niet de enige factor die telt in de keuze tot aanschaf. Zaken als uiterlijk, degelijkheid en inzetbaarheid tellen even zeer mee. Mij zul je echter nooit horen beweren dat mijn apparatuur veel beter klinkt dan iets anders.
Ik heb wel getest of de versterker doet wat hij doen moet en netjes lineair versterkt zonder al teveel vervorming. Tevens ga ik na of de versterker over voldoende vermogen en een voldoende hoge dempingsfactor beschikt, om mijn luidsprekers goed aan te sturen op de door mij gewenste volumes. Meer eisen stel ik niet aan de geluidskwaliteit, want veel meer zijn er niet. Maar goed dat zijn persoonlijke wensen.
Voor wat betreft de Spaanse test:
Het doel van de test was om aan te tonen dat dure high-end apparatuur niet per definitie beter klinkt dan gewone goede apparatuur. De opzet is nooit geweest om aan te tonen dat er geen verschillen waren. Er is dus ook niet veel gedaan aan niveauregeling. Ik baseer mijn mening ook op meerdere gedocumenteerde testen en een aantal wetenschappelijke feiten. Niet alleen op die uit Spanje. De andere links die ik aanhaalde, heeft men wel getest op verschillen:
Verschil tussen Sony versterkertje en mooie LFD - Geen hoorbaar verschil, zelfs niet door de eigenaar die de versterker juist op klank gekocht had. Wel verschillen in vermogen, waardoor de LFD veel breder inzetbaar is. Maar geen verschil in geluidskwaliteit
Verschil tussen CD-speler van €100,- en een van €10.000,-

: Geen hoorbaar verschil. Wel verschil in bouwkwaliteit en dergelijke, maar geluidsmatig 0,0 banaan.
Voor wat betreft de negatieve effecten van een verschillende BIAS instelling:
Leg mij eens uit welke negatieve effecten er ontstaan als ik een mooie degelijke versterkertrap bouw, rond een paar mooie MOSFET's, 1 met matched componenten de ander niet.
Bias instelling bij de gematchte set is 0.65mA voor kanaal 1 en 0.68mA bij kanaal 2
Bias instelling bij ongematchte set is 0.62mA voor kanaal 1 en 0.68mA voor kanaal 2.
Welke verschillen zorgen hier voor negatieve effecten? Jij hebt het over high-end versterkers waar de pot-meters ontbreken, omdat die maar verlopen. Ik moet de eerste eindversterker nog tegenkomen waar niet op de een of andere manier de bias in te stellen is (geen klasse D versterker overigens, maar gewoon A-B of A). Ik zou er in ieder geval geen willen hebben. Want naast pot-meters, verlopen condensatoren en eindtrappen uit zichzelf helaas ook. gematched of ongematched eender.
deepbass909 schreef op donderdag 21 januari 2010 @ 17:47:
@Killer
Dan mag jij mij uitleggen waarom ik zo overduidelijk verschil kon horen in weergave van laag, mid en hoog tussen verschillende, vergelijkbare versterkers op deze speakers?
Ik ben echt fan van mijn huidige speakers (en nogal blij dat ik ze eindelijk heb staan), maar toch raad ik iemand echt af om deze aan een Marantz te hangen. Waarom? Omdat het gewoon niet mooi klinkt. Qua vermogen maakt het niet uit of je mijn Cambridge Audio 540R pakt of een Marantz in dezelfde prijsklasse (beiden zullen zo'n 100Watt RMS kunnen produceren als ze op stereo staan). De verschillen zitten puur in de gebruikte versterkertrappen, type versterker en hoe de terugkoppeling wordt opgevangen. Daarnaast produceerd bijna elke versterker harmonische vervorming, en die hangt (je raad het nooit) weer samen met gebruikte versterkertrappen, type versterker en hoe de terugkoppeling wordt opgevangen. En er zal hier niemand zijn die beweerd dat harmonische vervorming niet hoorbaar is (de hele liefhebberij rond buizen draait daar om).
[...]
Omdat jij niet blind vergelijkt en omdat je niet vergelijkt bij gelijk uitgangsniveau van de versterkers en hoogstwaarschijnlijk ook nog met grote tussenpozen luistert. Daarom
En ik beweer dat harmonische vervorming, mits onder een bepaald niveau niet hoorbaar is. Zolang je onder de halve procent blijft, kan het merendeel van de mensheid het verschil niet horen. Welke techniek gebruikt wordt om de vervorming terug te dringen doet helemaal niet ter zake. Diegene die het verschil in gebruikte eindtrappen (op componentbasis) kan horen, moet ook nog geboren worden (tenzij de trap opzettelijk ingezet wordt om het geluid te veranderen). Wat je bedoeld met het opvangen van terugkoppeling is mij helaas volledig onduidelijk.
De grote magie van buizen is bij goede (nuance: technisch goede versterkers) helemaal niet te wijten aan de vervorming. Maar in veel meer gevallen aan de beperkte dempingsfactor. Een technisch goed ontworpen buizenversterker kun je niet onderscheiden van een technisch goede transistorbak. (Wederom bij gelijkgestelde uitgangsvermogens, binnen het bereik van beide apparaten). Dat veel buizenversterkers ontworpen worden, om net iets anders te klinken, dat is een ander feit. Puur theoretisch gezien zijn dat slechte versterkers. Daarmee bedoel ik dat ze niet volledig lineair versterken of opzettelijk hoge vervorming laten zien.
Gideon schreef op donderdag 21 januari 2010 @ 18:25:
[...]
Je vergeet buizenversterkers. Bij een beetje fatsoenlijke versterker zijn verschillen tussen buizen (typen en merken) dusdanig goed hoorbaar, dat je een behoorlijke gehoorbeschadiging moet hebben om juist GEEN verschillen te horen

Ik beweer dat als de buizen goed afgeregeld staan en er gecompenseerd wordt voor het verschil in zaken als gain en dergelijke, je een extreem goed gehoor moet hebben om ze uit elkaar te houden. Buizen zijn qua variabelen helaas wat complexer als zandgebakjes, waardoor het 1 op 1 vergelijken van verschillende typen lastig is te regelen. Puur 2 identieke versterkers nemen met verschillende buizen, is helaas niet voldoende.
Maar we dwalen wel heel erg af ondertussen. Dit topic gaat over kabeltjes. Ik ga hier toch geen believers overtuigen, dat lukt niet. Dus laat ik het rusten. Actieve componenten zijn te complex om 'zo' maar even uit te leggen en te begrijpen voor iedereen zonder een zekere basiskennis en ook ik weet daarin lang niet voldoende om alles te kunnen verklaren. Laten we het simpel bij de kabels houden. Er zit nog een vergelijk in het vat en ik wacht met smart op het verlossende woord en hoop dan dat ik kan op die bewuste dag!