>>> Neem je morele verplichting :) en vul jouw OC in op de Athlon64 OC-DB!!<<< OP versie 2 beta online gezet. Van te voren: aan iedereen die nieuw is, lees de openings post eerst!! Lees daarna de thread, deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8! Het is belangrijk dat de thread schoon en informatief blijft, daarom vraag ik jullie medewerking. Bedankt! |

Hoe begon deze thread: |
November 2003:
Sinds een aantal maandjes zijn de Athlon64 3200+ processors uit. In verschillende reviews kwam men niet verder dan een 200mhz oc van 2000 naar 2200mhz.
Ik heb nu sinds de HCC (2003) dagen eindelijk mijn langverwachte Athlon64 systeem en ik moet zeggen heerlijk
Graag wou ik hier alle OC resultaten van alle tweakers bij elkaar hebben.
Mijn hardware:
AMD Athlon64 3200+
Asus K8V Deluxe
2x 512ddr pc3200 Kingston
Mijn Athlon64 draaid op standaard 1,5v.
Hij draaid nu stabiel op een snelheid van 2300mhz wat hem bij mijn schatting zou moeten raten op een Athlon64 3500+
HTT is 230mhz met een multiplyer van 10.
Op moment van typen zou de processor 28 graden moeten zijn,
na 1,5 uur full load testen met 3d mark 2001 was de max 38graden.
(deze informatie klopt op dit moment niet meer, ik heb het voltage verhoogt met 0.2v naar +-1.7v voor meer stabiliteit, idle / load is nu 35 / 51 graden.)
Het systeem is stabiel tot nu toe en geen rare verschijnselen gehad.
Hoe gaat het met de Athlon64 systemen van anders tweakers?
Daar gaat het om in deze thread, niet alleen over OC'en echter, maar algemene informatie over de Athlon64 is hier ook te vinden.
Waarom deze thread: |
Eind 2003 was er nog helemaal geen informatie te vinden, wat doe je dan als volwaardig tweaker? Juist! Je begint zelf een thread.
Waar het bij pure informatie rondom overclocking begon, bied de thread inmiddels ook wat meer algemenere informatie. Hierbij gaat het over het platform AMD Athlon64, socket754 en socket939.
Aan de hand van alles wat voorbij komt in de thread (ja echt, ik probeer alles te lezen
Met de ervaring die inmiddels is opgebouwd vraag ik een paar dingen voordat je losbandig begint te posten hier
Omdat er andere threads zijn moeten we het hier ontopic houden. Probeer het geheel daarom te beperken tot overclocking en algemene informatie rondom AMD Athlon64. Aankoop adviezen kan je eventueel ook vragen, dit is niet hoofddoel, net als informeren over geheugen. Hoewel er adviezen gegeven kunnen worden is er een thread die uitvoerig op allerlei soorten geheugen ingaat.
HIER MOET EEN VERWIJZING KOMEN NAAR DIT THREAD.
Verder voordat je, je met de hierboven gegeven informatie in de diepe groeven van deze thread gaat begeven lees eerst even voorgaande delen en de huidige thread door. De openings post doorlezen als je hier voor de eerste keer bent is een must. Voor fouten die je tegenkomt vraag ik je contact met me op te nemen via of de email (athlon64ocdb@hotmail.com) of deze thread.
Mocht jouw antwoord niet beantwoord worden door deze zeer beantwoordende first post: stel je vraag dan zonder aarzeling en we zullen er alles aan doen je te helpen. Geef op wat je aan vooronderzoek eventueel gedaan hebt en wees compleet in het verschaffen van informatie!
Bij een goede vraag win je misschien zelfs de prijs om de informatie die vrijkomt aan de hand van jouw vraag op te laten nemen in deze first post. Veel plezier!
Inhoud: (post 1) |
-Hoe begon deze thread:
-Waarom deze thread:
-Inhoud:
-Delen:
-Algemene informatie:
-Welk model pak ik dan?
-512kb of 1024kb?
-Core steppings en batch codes uitleg:
-Core steppings en OC waardes:
-Hoe de OC resultaten te geven:
-Overclock database:
-Socket754 en 939 platform:
-0.13 en 0.09micron cores:
-Ik heb nu een AthlonXP cpu, en wil graag updaten, wat heb ik nodig?:
-Beschikbare chipsets, verschillen:
-FSB vergissingen:
-Weetjes:
-Beveiliging WindowsXP sp2, NX-bit:
-Software algemeen:
-Drivers en software:
-Interessante links:
Inhoud: (post 2) |
-Algemene AMD Athlon64 OC F.A.Q.:
-De IHS (Integrated HeatSpreader) verwijderen voor betere koeling:
-Luchtskoelers:
-Verhogen van de HTT (HyperTransportT link snelheid):
-Unlocken Athlon64 s754/s939:
-Nut van het chipset:
-Nut en de werking van AGP en/of PCI lock:
-Belangrijkste kwaliteiten geschikt geheugen:
-Modellen Athlon64 (K8 / Hammer series):
-Software benchmarks:
-Overige:
-Versie, bedankwoord en disclaimer:
Delen: |
Deel 1: [rml][OC] AMD Athlon64 OC resultaten[/rml]
Deel 2: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 2[/rml]
Deel 3: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 3[/rml]
Deel 4: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 4[/rml]
Deel 5: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 5[/rml]
Deel 6: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 6[/rml]
Deel 7: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 7[/rml]
Deel 8: [rml][OC & INFO] AMD Athlon64 OC resultaten deel 8[/rml] (huidig)
Algemene informatie: |
Athlon64 modellen werken via 754 of 939 pinnetjes. Nadat AMD van start is gegaan op het socket754 platform is er uiteindelijk toch besloten om minder cache in de cpu's te gaan zetten (van 1024 naar 512) maar wel dual channel aan te gaan bieden op het Athlon64 platform. Het socket754 type zal voor het merendeel verplaatsen naar het budget segment. Socket939 is er voor het hogere desktop gebeuren en de high end markt. (socket940 blijft er voor de Opterons, de server en workstation markt dus)
Afgezien van het verschil in maarliefst 185 pinnetjes werken beide platforms (754 & 939) nog altijd maximaal samen met DDR400 (pc3200) geheugen.
De on-die geheugen controller van de Athlon64 was vooral in het begin nogal pickie maar daar is met de komst van nieuwere steppings verbetering in aangebracht. Het blijft echter wel verstandig om bij de aankoop van je moederbord en geheugen even te kijken of het geheugen compatible is met de Athlon64 die je aanschaft. Op de website van je moederbord fabrikant en ook van je geheugen fabrikant kan je hier meestal gegevens over vinden. Natuurlijk kan je ook op internet rondzoeken om te kijken of andere mensen je combinatie al in real-life gebruiken.
Over het algemeen kan je het beste een goed merk kopen als Kingston/Corsair/OCZ/enz. op een snelheid van ddr400 of hoger. De Athlon64 heeft relatief meer baat bij lage latencies dan ander processors omdat dit een kracht van de Athlon64 is door de on-die geheugen controller die zeer dicht bij de core van de processor is geplaatst. Echter een flinke hoge clock snelheid van het geheugen geeft nog steeds verbetering in performance. Voor het beste van beide werelden (lage latencie / hoge clock snelheid) probeer een combinatie te vinden.
Athlon64 modellen ondersteunen een 16bits HyperTransport links van maximaal 800MHz (socket754) en 1000MHz (socket939). Dit staat respectievelijk garant voor 3,2 en 4,0 GigaByters/s in twee richtings verkeer. De HTT snelheid zal in de toekomst uiteraard verhoogt worden, waarbij je in ieder geval al aan snelheden kan denken van 1600MHz. Let op dat je bij het kopen van je moederbord kijkt wat de maximale HTT snelheid is die het bijbehorden chipset ondersteund. In het verleden ondersteunde de nForce3 150 maar tot 600MHz, hoewel daar direct bijgezegd moet worden dat dit zeer weinig verschil heeft gemaakt in de performance. De nieuwere chipset ondersteunen eigenlijk in alle gevallen wel 1000MHz, een extra controle van jezelf is natuurlijk nooit weg.
In de vroegere tijden verkocht AMD zijn processoren in twee varianten, Boxed (in mooie verpakking met cooler) en als OEM/tray versie. Bij de OEM/tray versie was de garantie ondersteuning minder goed geregeld al waren ze wel een tikkie goedkoper. Toch vanuit het garantie oogpunt is er hier te tip neergezet om altijd een Boxed processor van AMD te kopen. In de tussentijd is er echter wel wat veranderd want de OEM/tray verkoop van AMD processor is voor de consumenten markt sterk ingeperkt, en AMD verkoopt eigenlijk alleen nog maar Boxed processoren aan consumenten. Als kantekening moet ik nog maken dat je bij een Boxed versie niet kan kijken wat voor stepping je aan processor waar koopt, dit is alleen mogelijk bij een OEM/tray processor.
Welk model pak ik dan? |
Welk model pak ik dan? Dat is voor de meeste mensen een vrij moeilijke vraag nadat er beslist is dat ze een Athlon64 aan gaan schaffen. Voor anderen niet, maar die bulken dan meestal van het geld en gaan voor de snelste
De algemene kennis is dat het topmodel qua prijs/kwaliteits verhouding het slechtste presteerd, en dat de lagere modellen hier beter in worden. Je moet echter niet te laag gaan zitten want dan loop je de kans dat je voor een kleine meersom gewoon een betere processor kan krijgen. Voor actuele prijzen kan je het beste kijken op http://www.tweakers.net/pricewatch/cat/291
Los van de prijs is het voor de performance belangrijk dat je reviews bekijkt. Daarnaast moet je ook nog de keuze maken voor welke platform je gaat. Op dit moment (okt 2004) zijn de socket939 processoren toch nog wat duurder geprijst dan de socket754 processoren. Als je kijkt naar prijs/kwaliteits verhoudingen dan is een socket754 processor waarschijnlijk het verstandigst, echter dan sluit je al direct uit dat je in de toekomst nog een processor upgrade kan uitvoeren op je moederbord en daardoor is het misschien toch verstandig om voor een socket939 processor te gaan.
Om een advies te geven over welke processoren de beste prijs/kwaliteits verhouding hebben (okt 2004):
Socket754, AMD Athlon64 3400+ 2.2GHz 1MB l2 cache (2.4GHz 512KB l2 cache)
Socket939, AMD Athlon64 3500+ 2.2GHz 512KB l2 cache
Ga met dit advies zelf verder op zoek en bouw eventueel nog discussies op.
512kb of 1024kb? |
AMD is ambitieus begonnen om alle Athlon64 modellen uit te voeren met 1024KB aan L2 cache. Na een tijdje is toch gebleken dat dit beperkte hoeveelheid extra performance opleverde ten opzichte van 512KB L2 cache, en daarnaast is het ook duurder om te produceren. Na het lanceren van de AMD Athlon64 3200+ 2.0 GHz 1024KB L2 cache zijn er dan ook wat verschuivingen geweest. Na een onoverzichtelijke historie is het op dit moment als volgt:
Socket754 Athlon64 processoren: 512 KB L2 Cache
Socket939 Athlon64 processoren: 512 KB L2 Cache
Socket939 Athlon64FX processoren: 1024 KB L2 Cache
Socket940 Opteron processoren: 1024 KB L2 Cache
Het bovenstaande lijstje moet echter wel met een korrel zout genomen worden, zo zijn er enkele mobile processoren die nog 1024KB aan L2 cache hebben, en de Athlon64 3700+ 2.4GHz s754 en Athlon64 4000+ 2.4GHz s939 hebben ook nog 1024KB aan L2 cache. Maar over het algemeen trekt het assortiment van Athlon64 processoren dat AMD aanbied naar het bovenstaande lijstje toe, tenminste, zo ziet het er voorlopig naar uit.
Core steppings en batch codes uitleg: |
Processoren worden gekenmerkt door een model (nummer) en type: AMD Athlon64 3200+ bijv. Maar als je een twee Athlon64 3200+ processoren koopt wil dat lang niet altijd zeggen dat je twee precies dezelfde processoren krijgt (afgezien van de eventuele verschillen in MHz en L2 cache). De core die de processoren hebben zijn waarschijnlijk in veel gevallen niet van dezelfde stepping. Op de processor staan veel cijfers, maar het gaat om de volgende:
(hier komt nog een voorbeeld plaatje)CAAMC 0343 WPMW
Deze gegevens zijn niet identiek voor een processor, maar voor een aantal processoren. Hoe hoger de productie-stepping (CAAMC) dan wil dat zeggen dat je een betere revisie hebt. Bij een hoger weeknummer wil dat ook zeggen dat je een nieuwere core hebt. Waarom moet je hogere of nieuwere waardes hebben? Omdat je dan een nieuwere processor hebt, dan heb je meer kans dat de core verder geoptimaliseerd is en dus heb je meer kans om verder te kunnen overclocken.
Wat wel identiek is, is het batchnummer:
(hier komt nog een voorbeeld plaatje)9775565K30501
Deze 4 cijfers stellen de batch code voor. Elke 'Die' die uit een wafer 'gesneden' wordt krijgt een identiek nummer. Dit is het batch nummers. Deze snijmachine begint zijn werk in het midden en begint dan met het nummer 0001, de processor die de uitgesneden 'Die' krijgt zal dan ook het batchnummer 0001 krijgen. (vaak zie je deze cores met cijfers het dichts bij de nul vaak bij reviewsites)
In theorie zijn deze zijn deze processoren kwalitatief de beste, maar zoals alles bij overclocken je moet toch wachten tot hoe het in de praktijk werkt. Maar de volgende duimregel kan je gebruiken:
Als je een processor koopt met een batchnummer van tussen de 0000 en 0200 heb je een grote kans dat je een (zeer) goed overclockbare processor in handen hebt.
Core steppings en OC waardes: |
We starten dit hoofdstukje met duidelijk te maken dat OC'en nooit met garanties komt. Ook al heb je nog zo'n nieuwe stepping met de laagste batchcode mogelijk, garanties voor OC'en worden niet gegeven (helaas)
Zoals in andere OP's ook gedaan wordt is er ook hier begonnen om steppings/week/core codes te gaan noteren in een tabel. Het werd echter al zeer snel duidelijk dat deze tabel gigantisch groot zou worden. Na wat discussies is er besloten een site op te zetten waar de stepping/week/core combinaties ingevuld zouden kunnen worden. Na een tijdje is www.athlon64ocdb.tk geboren.
Nadat de site gelanceerd is en er combinaties ingevuld konden worden is de functionaliteit uitgebreid. In het verlengde van die overlclock topic is er nu ook de mogelijkheid om jouw persoonlijke overclock op de website te plaatsen. Dit gaat via een account zodat je de overclock gegevens ook nog kan aanpassen. Er is veel tijd in deze site gaan zitten, en er zijn nog steeds plannen om de site beter te maken, maak dus ook AUB gebreuk van deze site. En als je andere Athlon64 overclockers kent, wijs ze door. Mocht je ooit fouten/bugs/ideeen van jezelf tegenkomen, laat dit dan graag horen op athlon64ocdb@hotmail.com.
Hoe de OC resultaten te geven: |
Om de temperaturen zo objectief mogelijk weer te geven is het verstandig om allemaal dezelfde software hiervoor te gebruiken. Dankzij een tip van ReemF verwijs ik daarom iedereen door naar het programma Motherboard Monitor.
Kijk zelf even voor de laatste versie op de website van MBM:
Link: http://mbm.livewiredev.com/download.html
*(Let ook op of je moederbord ondersteund wordt!)
Wat in de meeste gevallen nog nauwkeuriger is, is de tempeartuur die je in de bios meet. Als het je lukt is het dus ook handig om deze te vermelden.
Om de verwarring maar zo laag mogelijk te houden staat hieronder een opsomming van de gegevens die nuttig zijn om hier te melden (als je iets niet weet, gooi het dan niet uit de lijst maar zet erachter dat je het niet weet, om zo een consistente en duidelijke layout te houden!):
-Model Athlon64
-Eventueel stepping
-L2 Cache
-Default clockspeed
-OC clockspeed
-Multiplier
-Frequence
-Voltage
-Idle temp (motherboardmonitor)
-Full load temp (motherboardmonitor)
-Temp direct na restart als je een tijdje op full load heb gedraaid vanuit de bios.
-Bios versie
-Athlon64 driver versie
-Windows versie (Service pack X)
-Moederbord merk en type
-Geheugen merk en type
-Geheugen voltage
-Geheugen latencie
-Welke koeling (cpu koeling EN case koeling)
-Extra informatie is welkom
Weet je niet alle informatie? CPU-Z (vroeger CPU-ID genaamd) is het aangewezen programma om jouw meer informatie te geven. Je kan het downloaden vanaf http://www.cpuid.com/cpuz.php
Verder is het ten zeerste aan te bevelen voordat je alles aan hardware in je pc bouwd codes zoals steppings vast over te nemen op papier vanaf je cpu. Deze gegevens kan je invoeren in de database en zijn altijd handig om te weten. De volgende gegevens kan je het beste even noteren (deze komen van mijn cpu af):
AMD Athlon64tm
ADA3200 AEP5AP
CAAMC 0343WPMW
9775565K30501
groen (de kleur, is de kleur van het PCB, deze is meestal groen of bruin)
Deze database is speciaal voor deze thread ontwikkeld, maar kan ook buiten deze thread om ingezet en gebruikt worden. In tegenstelling tot andere database worden OC resultaten niet alleen aan een model/naam gebonden, maar ook aan de stepping. De steppings zijn uiteraard ook in te voeren. Hierdoor ontstaat er gaandertijd een database met steppings, modellen en OC resultaten. Als je OC'ed maak dan AUB ook een OC account aan en zet je OC in de database zodat deze verder kan groeien.
(Over het ontstaan van deze site die speciaal voor deze thread (en meer) is ontwikkeld kun je alles lezen in vooral deel 1 en 2.)
Overclock database: |
Zoals in de vorige paragraaf te lezen is gaat het in deze thread er ook om dat overclock resultaten worden bijgehouden. Speciaal voor deze thread is een database ontwikkeld waarop steppings en overclock resultaten gebonden aan steppings ingevuld kunnen worden. Maak A.U.B. gebruik van deze website omdat er veel tijd in is gestoken en bij goed gebruik nog steeds uitgebreid zal worden.
[[ De database: http://www.athlon64ocdb.tk/ ]]
Mocht je ooit ideeen hebben: athlon64ocdb@hotmail.com
Socket754 en 939 platform: |
AMD heeft al in 2003 besloten dat alle Athlon64 processors een dual channel memory controller krijgen. Dit betekend dat het socket754 platform niet meer zal voldoen omdat er nu eenmaal niet genoeg pinnen aanwezig zijn om de verbindingen te geven. In 2004 is het Athlon64 platform dan ook gemigreerd naar socket939. Voor socket754 zouden zeker nog tot 3700+ processoren gemaakt worden. Zoals toen d'r tijd voorspeld werd zijn voor het socket754 platform nog enkele nieuwe processoren uitgebracht, het topmodel is een Athlon64 3700+ en daar zal het afgezien van nieuwe Sempron modellen ook bij blijven.
Wat opvalt is dat alle nieuwe 939 cpu's maar 512kb aan L2 cache meekrijgen. AMD verwacht schijnbaar dat de 128bits (dual channel) geheugen interface genoeg snelheids winst op zal leveren om dit gemis te compenseren. Als bepaalde mensen nog baat hebben bij 1MB L2 cache zou de socket754 dus helemaal geen slechte keus zijn, omdat er anders alleen nog een alternatief overblijft in de Athlon64 FX cpu's die wel 1MB L2 cache zal blijven gebruiken. De Athlon64 FX serie is echter ook opmerkelijk duurder.
We gaan nog even verder op het socket 939 platform, de snelle vervanger van socket 754,
hier kan je in de wat interessant leesvoer vinden.
De verschillen tussen s754 en s939 vallen dus eigenlijk wel mee, daarentegen heeft AMD ervoor gekozen de verschillen nog iets groter te maken door socket939 processoren over het algemeen 512kb aan L2 cache mee te geven. De grootste vraag is dus, zit er veel verschil in perfomance tussen 512 en 1024kb? En ditzelfde kunnen we ook vragen voor singel en dual channel.
Om te beginnen met het cache verhaal. Er zijn hier en daar uiteraard al discussies over geweest, maar deze zijn nog niet uitgemond in een duidelijk oordeel. Het zal net als in alles gevallen waarschijnlijk toch afhangen van het scenario waarin de cpu gebruikt wordt, denk aan soort software, 32 of 64 bits OS, 32 of 64 bits software. Het zou zo kunnen zijn dat 1024kb L2 cache beter tot zijn recht komt bij goed geoptimaliseerde 64 bits software:
Bron: vijfde reactie in deze niewspost.Een quote van Abraxas van Tweakers.net: "Het voordeel van 1 MB cache lijkt me vooral aanwezig wanneer je 64 bit gaat draaien; pointers worden 2 keer zo groot, en int's en float's zullen in een aantal gevallen ook in 64 bit gehandled worden (ik kan me voorstellen dat developers in een 64 bit versie van hun software 64 bit ints en floats, en misschien wel 128 bit doubles, zouden gebruiken)."
Hoewel deze uitspraak door anderen is weerlegt met allerlei moeilijke termen
Dit brengt op ons het volgende onderwerp. Zit er nu werkelijk veel snelheids verschil tussen single en dual channel?
Zoals te lezen is in deze nieuwspost van tweakers.net bied de verdubbelde bandbreedte in syntethische tests 75 tot 95% hogere performance. Dit zet zich echter niet door in overige testen die gedaan zijn, en soms was het zelfs zo dat het grotere L2 cache van de socket754 processor nog een nipte overwinning wist te boeken. Net zoals in heel veel gevallen hangt de extra winst er dus maar weer net vanaf wat je met de processor doet.
Er zijn nog twee kleine voordelen die niet genoemd zijn en het socket939 iets meer naar voren schuiven. De HTT snelheid ligt met 200MHz hoger op 1000MHz. Daarnaast worden socket939 ook geproduceerd met cores van .09 micron, deze hebben een lager standaard voltage van 1.4 volt, hierdoor zouden ze een voordeel kunnen hebben tijdens het overclocken.
Nu de verschillen tussen het socket754 en socket939 platform zo'n beetje compleet zijn uitgelicht heb je nog niet echt een duidelijk antwoord gekregen, dit is omdat er geen duidelijk antwoord is. Natuurlijk als eigenwijze tweaker wil je wel een advies horen, en dat ga je dan ook krijgen. Alle performance issues hierboven vergeten zijn er nog wat andere dingen waar je aan kan denken. De prijs van het socket939 platform is inmiddels wel redelijk gelevelled en kost niet heel erg veel meer dan vergelijkbare socket754 processoren meer, daarnaast het je op het socket939 wel snellere processoren tot je beschikking en heb je meer kans dat je in de toekomst nog een upgrade kan plaatsen op je huidige (aan te schaffen) moederbord. Het lijkt daarom het verstandigste om de knoop door te hakken en te kiezen voor het platform met de meeste pinnetjes, socket939.
Dit is geen heiligverklaring en het zou best kunnen zijn dat een socket754 processor voor jouw meer voordelen bied, zorg er dus in ieder geval voor dat je zeer goed over je beslissing nadenkt. Vergeet namelijk niet dat het socket754 nog lang niet is uitgestorven. Socket939 zullen de overhand pas gaan nemen als het neerkomt op verscheep cijfers in Q1 van 2005. Lees het hier zelf nog eens door.
0.13 en 0.09micron cores: |
In de laatste kwartalen van 2004 zijn de .09 micron cores ingezet door AMD. Wat is nu het voordeel van zo'n 0.09micron core? Om dit te begrijpen moet je begrijpen waar het nu eigenlijk over gaat.
Een core heel simpelweg gezegd opgebouwd als een printplaatje met sporen en die sporen verbinden verschillende schakelaartjes met elkaar. Dit alles is natuurlijk wel ongelooflijk klein.
Om zoveel mogelijk van die schakelaartjes en componentjes en geheugen (cache) op zo'n processor te krijgen moet alles zo klein mogelijk zijn, zo ook de sporen die alles met elkaar verbinden. Deze sporen zijn begonnen op een breedte van 0.13micron (micro-meter) en net als Intel is ook AMD bezig deze te verkleinen naar 0.09micron. Hierdoor worden de sporen kleiner, kan er meer in een processor, of worden de processoren kleiner en zijn zodoende goedkoper te produceren (als het productie proces niet al te veel slechte processoren opleverd die niet van goede kwaliteit zijn, die wordt ook wel de yields genoemd).
Wat meestal ook gepaard gaat met zo'n vernieuwing van het productproces is dat het voltage van de core naar beneden gaat, zo draaien de Athlon64 processoren die op dit moment op 0.09micron worden gemaakt op 1.4volt, dit tegenover 1.5volt van de 0.13micron processoren. Doordat dit standaard voltage omlaag gaat, is er een kans dat de temperatuur waar de processor op werkt ook naar beneden gaat. Dit kan positieve effecten hebben als je wilt gaan OC'en, omdat het voltage standaard lager is en je deze zelf omhoog kan zetten, en de temperatuur ook standaard lager is en zodoende er dus meer ruimte is.
Als je wilt weten welke processoren nu precies 0.13 of 0.09micron cores hebben dan kan je dit zo goed als bekend is opzoeken op www.athlon64ocdb.tk -> menu -> Overview -> Get processor models
Ik heb nu een AthlonXP cpu, en wil graag updaten, wat heb ik nodig?: |
Dat is mooi, en de Athlon64 zou een goede keuze voor je zijn
Wat je minimaal bij de update nodig hebt is een:
-Athlon64, socket939/socket754
-Als je op volle snelheid gebruik wilt maken van memory controller DDR400 geheugen, aanbevolen wordt DDR400 en sneller geheugen met een lage latency, en eentje die aangeven staat op de compatibiliteit lijst van je moederbord maker. In sommige gevallen speelt compatibiliteit een probleem, en soms kunnen er niet meer dan een x aantal modules op je moederbord op de maximale snelheid werken. Kijk dit dus goed na!
-Een moederbord dat het socket939/754 platform ondersteund, inmiddels gefabriceerd door alle grote en bekende merken.
Een AthlonXP zet zichzelf vast op socketA ook wel bekend als socket462. Je kan dus geen Athlon64 op je huidige socketA/AthlonXP/Athlon moederbord prikken!
Wil je dit toch? Leg de Athlon64 op je huidige moederbord, pak een hamer (vandaar de codenaam Hammer voor de eerste K8 series
Beschikbare chipsets, verschillen: |
Op dit moment zijn of komen de volgende chip(set)s beschikbaar die op de desktop moederborden worden gebruikt, dat zijn respectievelijk de volgende merken/types:
-ALi M1687-,
-ALi M1689-single-chip,
-nVidia nForce3 150-,
-nVidia nForce3 250-,
-nVidia nForce3 Ultra (s939),
-nVidia nForce4 (2xSATA, AGP 8x, 1 GHz HTT, s939)
-nVidia nForce4 SLI (2xSATA, 2xPCI-E, 1 GHz HTT, s939)
-nVidia nForce4 Ultra (2xSATA, 1xPCI-E, 1 GHz HTT, s939)
-nVidia nForce4 scaled edition (1xSATA, 800 MHz HTT, s754)
-SiS 755-,
-SiS 756-
-VIA K8T800-chipset,
-VIA K8T800 Pro-chipset,
-VIA K8T890 PRO (2x PCI Express-slots, 1000MHz HT) (4de kwartaal 2004)
-VIA K8T890 (1x PCI Express-slot) (4de kwartaal 2004)
-VIA K8M800 (1x AGP 8x, on-boardvideochip) (4de kwartaal 2004)
-VIA K8M890 (1x PCI Express-slot, on-boardvideochip) (4de kwartaal 2004)
-AMD 8185-chipset. (word vooral gebruikt in workstation en serveroplossingen)
In tegenstelling tot andere platformen is de invloed van chipsets bij de Athlon64 (K8 series) op performance stukken kleiner omdat de geheugen controller geintergreerd is op de Athlon64 zelf. Dit neemt niet weg dat de verschillende chipsets nog wel enige verschillen bezitten qua hardware en dit uit zich in (kleine) verschillen in performance.
Een aantal dingen waar je naar moet kijken is de HTT snelheid die het chip(set) ondersteund. Daarnaast is de link tussen de eventuele southbridge en de northbridge van belang.
Quo performance zijn de belangrijkste punten dan wel genoemd. Vaak is het dan ook zo dat je zeker de mogelijkheden van het chipset zwaar moet laten meewegen, denk aan wel of geen PCI-Express en extra features als bijvoorbeeld een hardware matige firewall.
Hieronder worden een aantal korte stukjes van sommige chipsets geschreven.
ALi M1687- |
Het blijkt dat ALi een licentie heeft genomen op de AMD 8185-chipset en heeft dan ook een grote gelijkenis tussen de AMD en de ALi M1687. Het enige grote verschil tussen de oplossingen is dat ALi gekozen heeft voor een 8-bit HT op 200MHz tussen de north- en south-bridge. Door deze oplossing heeft ALi de breedste pijplijn oplossing beschikbaar en deze werkt dan ook op een 1,6Gbp/s. |
ALi M1689-single-chip (13 feb 2004) |
nVidia nForce3 150- |
De nForce3 150 chipset is de enige die nog maar een HT snelheid van 600MHz ondersteund en daardoor in de meeste test net ietsje langzamer is dan de alternatieven. Daarnaast is de nForce 150 chipset wel de enige die een elegante oplossing heeft van 1 chip, waar de alternatieven nog altijd een north- en south-bridge hebben. nForce3 150 heeft agp-lock, en verborgen pci-deviders die bij een (ik geloof) 330mhz frequence hun werk gaan doen. |
nVidia nForce3 250- (28 maart 2004) |
De nForce3 250 is de opvolger van z'n broertje hierboven, en beschikt niet over een HT snelheid van 600MHz, niet 800MHz, maar is direct doorgestoomd naar 1000MHz! Daarnaast is er nieuwe functionaliteit ingebouwd zoals SATA connectoren en nog meer. Dit bordje heeft ook weer als vanouds een PCI/AGP lock dus voor de OC'ers zal het waarschijnlijk een van de beste bouwstenen van de te kopen moederborden worden in de komende tijd. Meer informatie over dit chipset. |
nVidia nForce3 Ultra (s939) |
nVidia nForce4 |
nVidia nForce4 SLI |
nVidia nForce4 Ultra |
nVidia nForce4 scaled edition |
SiS 755- |
Deze chipset is o.a. gebaseerd op de aloude SiS 964-southbridge en gebruikt daarnaast een HyperStreaming als interface tussen chipset en randapparatuur. Het voordeel hiervan is een lagere latencie en toch een grote toegangssnelheid tot randapparatuur. Het nadeel is een incompabiliteit met SiS's eigen MuTIOL-interface welke gebruikt wordt als interface tussen north- en southbridge. Vandaar dat SiS de 755-chipset eigenlijk meer als gesloten HyperStreaming-systeem ziet dan als een normale chipset. Beschikt over AGP/PCI lock. Kijkend naar de OC mogelijkheden lijkt SiS met de 755chipset goede kaarten in handen te hebben voor ons OC'ende tweakers. (bron: tweakers.net) |
SiS 756- |
Op vrijdag 19 maart 2004 heeft SiS een nieuwe northbridge geintroduceerd voor de Athlon64 FX, de SiS756 northbridge. Het bijzonderde aan deze northbridge was dat het een van de eerste chipset delen is die PCI-express ondersteund. Voor het Athlon64 FX platform zijn er op dit moment (20 maart 2004) chips(sets) die standaard pci-express ondersteunen. Een leuk primeurtje voor SiS dus. Deze northbridge zal waarschijnlijk in ieder geval socket939 gaan ondersteunen, socket 940/754 is niet bekend bij mij op dit moment. Lees meer Wat verdere specificaties: De SiS756 support de AMD Athlon 64 FX met een FSB van 1000 of 800MHz, PCI-Express 16x en HyperStreaming Technology |
VIA K8T800-chipset |
Geen agp/pci lock, 533Mbps/V-link met Hyper8 voor minder ruis op de HTT link voor efficientere communicatie. |
VIA K8T800 Pro-chipset |
Wat specificaties: Ultra V-Link, welke kan communiceren op 1Gbp/s en verder zal de aangepaste VT8239-southbridge worden ingezet welke twee extra Serial ATA-poorten brengt en ook een ingebouwde Native Command Queue die geschikt is voor maximaal 32 commando's tegelijkertijd. AGP/PCI lock aanwezig. |
VIA K8T890 PRO |
Twee PCI-Express slots, 1000MHz HT |
VIA K8T890 |
Één PCI-Express slot |
VIA K8M800 |
Één AGP 8x slot, onboard videochip |
VIA K8M890 |
Één PCI-Express slot, onboard videochip |
AMD 8185-chipset. (word vooral gebruikt in workstation en serveroplossingen) |
Hieronder nog wat informatie die niet onder te brengen is bij 1 specifiek chip(set).
Dat HTT snelheid niet al te veel invloed heeft is hier te lezen. Andere testen met moederborden geven soms toch wel een klein voordeel aan voor chipset met een wat snellere HTT snelheid. Het gaat hier om inmiddels wat oudere chipsets, tegenwoordig liggen de HTT snelheden vaak gelijk.
(24-mrt-2004): ATi heeft op de CeBIT 2004 ook te kennen gegeven met chipset voor de Athlon64 serie op de proppen te komen. Lees er hier meer over. De chipsets van ATi zullen DirectX 9.0 ondersteuning krijgen. Maar er zullen ook 'normale' chipset zijn. Van de 7 nieuwe chipsets die ATi in 2004 wil lanceren zijn er 2 voor het AMD Athlon64 platform bedoeld. De overige 5 zijn voor Intel. Degene die dit verdeeld heeft is inmiddels ontslagen
(20jan2005) Tot op heden zijn er alleen wat vage tests en previews geweest van deze chipsets van ATi. Het schijnt dat er wat problemen zijn met de USB poort, maar ATi zou ergens in het eerste kwartaal van 2005 een nieuwe rivisie uitbrengen. Even afwachten wanneer deze chipsets komen.
Van Mushkin zijn vervolgens ook nog deze tips ons ten goede gekomen:
Gigabyte GA- K8NN: To make memory timing adjustments, hit Ctrl + F1 while in the BIOS to access the "hidden" memory options.
--
ASUS K8V Deluxe: great overclocker, however, it is advisable in that case to use the Promise controller which is frequency-locked. (dit heeft een bovengrens als het goed is, frequence van 140 uit m'n hoofd)
--
Shuttle AN50R: the AN50S00Y BIOS adds DRAM timing options and increases performance
Lees meer: http://www.mushkin.com/ep...80102062d/UserTemplate/27
FSB vergissingen: |
Veel mensen hebben het over de FSB instellen op een bepaalde snelheid. Het mag duidelijk zijn dat dit een vergissing is, en dat men het in de meeste gevallen heeft over de frequence die je instelt in de bios.
De k8 series maken geen gebruik meer van een FSB maar zijn aan het geheugen gebonden via een HyperTransport link.
Daarbij is de FSB komen ter vervallen. Om toch de processor snelheid in te kunnen stellen is er in de bios een frequence bijgekomen die wel erg lijkt op de FSB maar dit dus niet is!
De frequence X multiplier levert de processor clock snelheid op.
Om het geheel zo simpel mogelijk voor iedereen uit te leggen, heb ik hier een schematische tekening gemaakt van hoe het op dit moment in elkaar steekt. Als ik precies weet hoe het geheel met FSB in elkaar zit zal ik proberen daar ook een schematische tekening van te maken zodat het verschil nog duidelijker zichtbaar is.
Weetjes: |
Weetjes, wat zijn nu weer weetjes? Weetjes zijn van die dingen/onderwerpen die iemand aan je verteld, en dan weet je het. Kleine op zich zelf staande dingen. Niet duidelijk genoeg, dit zegt van dale:
Genoeg gepraat over wat een weetje is, hier volgen de weetjes:weet·je (het ~, ~s)
1 wetenswaardigheid
-De grijze koelpasta onder het retail koelblok die bij de Athlon64 geleverd wordt:
-De multiplier van de HyperTransport connectie (HT-link):Kakaroto schreef op 15 april 2004 @ 14:11:
Dat grijze zooi is Shin-Etzu koelpasta (mocht iemand het wilde weten)
LBT/LDT kan je zien als de multiplier van de HyperTransport connectie. Bij de K8T800 zou deze 4x moeten zijn, bij de nForce3 150 zou de LBT/LDT 3x moeten zijn.
Beveiliging WindowsXP sp2, NX-bit: |
In nauwe samenwerking met Microsoft heeft AMD een beveiliging ontwikkeld om bescherming te bieden tegen Blaster en CodeRed aanvallen. De code zit hardwarematig ingebakken in zowel Athlon64- als Opteron-processors en treedt in werking als er gebruik gemaakt wordt van WindowsXP met minimaal service pack 2.
De set beveiligingsfeatures zorgt ervoor dat buffer overflows niet meer mogelijk zijn, wat een wijd verspreid beveiligingslek is in computerprogrammatuur, en waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door hackers en virusmakers. Met deze beveiligingsfeatures zal een belangrijke slag worden geslagen in de strijd tegen virussen en exploits. Het is echter niet zaligmakend omdat er genoeg virussen en gevaren over blijven, een virusscanner en firewall blijven dus zeker noodzakelijk op je systeem. Zie hier voor meer informatie.
Net als de 64bits extensies is Intel inmiddels ook overstag gegaan om deze techniek in hun processors te verwerken en er zijn inmiddels Pentium4's beschikbaar die ook de NX-bit ondersteunen.
Software algemeen: |
De Athlon64 loopt perfect op de oude 32bits os'en van windows en draaid de bijbehorende software sneller als ooit tevoren. Echter zijn echte kracht komt pas los bij 64bits software. Daarom is er een versie van WindowsXP in de ontwikkeling met ondersteuning voor het amd64 platform. Met behulp van wow64 is het nog steeds mogelijk om bijna zonder prestatieverlies oude 32bits applicaties te draaien. Daarentegen draaien de 64bits versie natuurlijk met extra winst. Er zijn percentage winsten bekend van 4% tot wel 258.8% (laatste voorbeeld is bij encryptie). Gemiddeld gezien verwacht men echter een prestatie winst van 10 tot 20% wat natuurlijk hele mooi cijfers zijn. | ![]() |
Een beta versie is inmiddels publiekelijk te downloaden door iedereen. Deze beta versie is echter achter op de ontwikkeling van waar Microsoft echt is omdat het heel veel testen omvat voordat een beta versie publiekelijk wordt vrijgegeven. Naast dat Microsoft ook steeds verder komt, komen de 64bits drivers ook steeds meer en meer op gang. Hier is een lijst te vinden op de site van AMD. Onderaan deze openings post vind je meer links naar drivers etc.
Hoe lang we nu eigenlijk nog op WindowsXP 64-bit edition moeten wachten is niet bekend. De originele verwachting stond op Q1 van 2004. Versies die inmiddels beschikbaar zijn (beta's en RC1) werken stabiel, alleen het grote nadeel is dat er standaard vrij weinig drivers bij deze versies zitten. De laatste maanden zal naar verwachting vooral hier nog aan gewerkt moeten gaan worden door Microsoft, maar ook door andere hardware fabrikanten en een alinea hierboven is te zien dat de drivers ook op gang aan het komen zijn. Verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2005, eerste helft 2005 het besturingssysteem op de markt zal komen. De introductie zal waarschijnlijk samenvallen met de introductie van de Pentium4 EMT64 lijn.
Voor de linux'ers onder ons, er zijn inmiddels al Linux versies beschikbaar die amd64 ook compleet ondersteunen. SuSe is er daar in ieder geval een van. Voor meer informatie daarover, www.suse.com
Omdat er soms nogal eens onduidelijkheid ontstaat over de OS'en / Besturingssysteem die er gaan komen en zijn heb ik geprobeerd een zo duidelijkmogelijk overzicht te maken voor 64bits OS'en.
OS type | Type CPU ondersteuning | Beschikbaarheid | Extra |
WindowsXP 64-Bit Edition Version 2003 - For 64-Bit Extended Systems (x86-64) | Athlon64 (FX) (Opteron) | RC1, msdn subscribers kunnen downloaden. Beta voor publiek, download hier | Driver ondersteuning is nog niet echt goed. Verwachte intorductie medio 2005, gelijktijdig met pentium4 EMT64 lijn. |
Windows2003 Server 64 bits-edition Standard | Opteron | Beta versies zijn uitgedeeld. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Enterprise | Opteron | Beta versies zijn uitgedeeld. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Standard | Itanium | Wordt samen met de geintroduceerd met de Opteron versies. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Enterprise | Itanium | Is op de markt. | - |
Windows2003 Server 64 bits-edition Datacenter | Itanium | Is op de markt. | - |
Linux distro's x86-64 | Athlon64 (FX) (Opteron) | Zijn verschillende beschikbaar. | - |
Linux distro's IA-64 | Itanium | Zijn verschillende beschikbaar. | Zijn wat specialere Linux/unix versies volgens mij, niet de SuSe distro's voor thuisgebruik naar ik meen. |
Drivers en software: |
-Creative labs preview, among others also 64bits drivers/software discussions
-ATi 64 bits Drivers
-AMD list of 3rd party 64bit drivers
-Driver updates / Creative SoundBlaster Live/Audigy AMD64
-nVidia drivers (selecteer het juist 64bits besturings systeem voor 64bits drivers)
-Viaarena 64bit drivers (voor VIA chipsets, k8t800)
-ViaArena 64bit drivers link van Tweakers.net, bij de reacties staan handige tips over slipstreaming en SATA drivers troubles...
-PlanetAMD64, driver pagina
-WindowsXP 64-Bit Edition Version 2003 - For 64-Bit Extended Systems (x86-64)
-1.1.0.1 drivers voor windows xp
-Cool and Quiet drivers voor win2000
-Andere drivers
Interessante links: |
http://www.athlon64ocdb.tk > Menu > Information > News links
Omdat er veel links bijgehouden worden, werd deze post snel te klein. Daarom is er in de Athlon64 OC-DB ook functionaliteit opgenomen om interessante links op te slaan en bij te houden. Een tijd lang stonden de links op twee plaatsen, omdat ik het nu steeds drukker krijg worden de links direct toegevoegd op de website.
Als je naar de site gaat dan kom je via het menu > information > news links, op de pagina uit waar alle links bijgehouden zijn en worden. Er is tevens een zoekfunctie ingebouwd, en op de frontpage zie je de laatste toegevoegde nieuws link zodat je niet meer dan noodzakelijk met je muisje hoeft te klikken.
[ Voor 3% gewijzigd door mr._Anderson op 21-01-2005 00:35 ]
-=[Een wijs man zei eens: als een tweaker heb ik zo mijn TCP-IP connecties. Deze uitspraak staat tot op de dag van vandaag © mr._Anderson]=-=[ AMD64 overclock en registratie site: AMDGeeks.net