Ok, hier dan mijn review van de FP231W. De specs hoef ik niet te bespreken, die kun je vinden op de website van BenQ zelf.
Het scherm zit verpakt in een kartonnen doos die behoorlijk groot overkomt.

Op de doos zitten twee stickers met een foto van de monitor en het typenummer erop, en wat specs. Ook zit er een sticker op met meer specifieke informatie over de monitor, die overeenkomt met de gegevens op de achterkant van het scherm. Zo staat ook de fabricagedatum op de doos.

In de doos zit bovenin een boekje met hoe de boel aangesloten moet worden, maar dat is zo simpel dat het ook makkelijk zonder dat boekje lukt. Verder een CD met kleurprofielen en handleiding erop, een klein garantieboekje, en de nodige kabels:
- 1 x D-Sub
- 1 x DVI-D
- 1 x USB
- 1 x netsnoer naar voeding
- 1 x voeding met snoer naar monitor

Na het eruithalen van de bovenstenste laag piepschuim komt de monitorstandaard tevoorschijn.

En daaronder zit het scherm.

De boel zit in beschermende zakken, en ligt goed stevig in het piepschuim. Alles bij elkaar komt het makkelijk uit de doos.
De voet kan eenvoudig in het scherm worden geschoven en vastgeklikt. Er zit een knop onder de voet waarmee het bevestigingsmechanisme weer kan worden opengezet en de voet er eenvoudig weer afgehaald in één beweging.

Het scherm gaat soepel op en neer, alleen in de laagste stand klikt het vast. Om het dan weer vrij te krijgen moet aan de achterkant van de voet een vergelijkbare knop ingedrukt worden. Het indrukken van deze knop en het gelijktijdig omhoog schuiven van het scherm vergt, zeker vanaf een bureaustoel, wel enige oefening. Het scherm kan gemakkelijk heen en weer worden gedraaid, maar net voldoende stug om niet bij elk stootje te gaan zwaaien. Het kantelen gaat soepel, en de monitor blijft goed in de gekozen stand staan.
De voet lijkt van voren gezien breed, maar daarmee staat de monitor wel erg stevig. Ook is de voet niet diep, en komt niet ver naar voren, zodat er veel ruimte op het bureau overblijft. In vergelijking met de 19" CRT die er stond, die nam bijne drie keer zoveel ruimte in op het bureau in de diepte. Omdat de 23" veel breder is gaat die vergelijking natuurlijk niet op...

De kabels kunnen gemakkelijk aan de achterkant worden aangesloten. Er zit een kabelklem aan de achterkant van de voet om de kabels netjes via de klem weg te laten lopen. Wanneer de monitor dicht bij de rand van het bureau staat vallen de kabels mooi achter het bureau weg.
Wat het eerste opvalt aan deze monitor is de grootte: dit ding is
GROOT. Eigenlijk is 'groot' nog niet het goede woord voor dit scherm; het is echt enorm. Ik bedoel daarmee het scherm. De monitor is amper groter dan het scherm, maar daardoor lijkt het scherm misschien wel nog groter dan het is. Daar kwam bij mij ook de eerste twijfel naar boven. Man, wat is dit groot.

Het tweede dat opvalt is het design. Zeker iets om aan te wennen. Het ziet er niet uit als een gewone monitor, maar meer als moderne kunst, met een groot zwart vlak. Dat enorme zwarte vlak lijkt wel al het licht uit de kamer te zuigen, maar dat komt ook omdat het zo groot is. Fraai is de bezel, die bijzonder dun is, er stevig uitziet en alleen versierd is met een power-led rechtsonder en het logo van BenQ linksonder. Dat glimt mooi.

De knoppen zitten aan de zijkant, en daarmee niet in het zicht. Dat is mooi, en wat mij betreft een goede keuze, maar wel even lastig en wennen bij het instellen van het scherm. Het even snel aanpassen van de helderheid als het heel licht of juist heel donker is in de kamer vergt oefening. De eerste paar keer zul je nog de monitor naar je toe moeten draaien om te zien welk knopje nou welke is, want op de tast lukt dat niet meteen.
Dan maar snel de monitor aan zetten. Er verschijnt een vriendelijk blauw scherm met de letter BenQ erop.

Een prettig welkom. Wel valt meteen op dat de verlichting niet helemaal egaal is, maar in de hoeken lijkt het scherm wat doffer. Nadere inspectie laat zien dat dit niet zozeer aan de verlichting van het scherm ligt, want die is - zeker gezien de grootte van het scherm - prima te noemen, ook in de hoeken. Het is meer een effect van de grootte van het scherm. De kijkhoek is goed, veel beter dan die van een TN+film scherm (mijn Iiyama 431S), waarbij je bij een kleine hoek al meteen kleurverschuiving en helderheidsverlies ziet. Bij de BenQ is de kijkhoek goed, tot ongeveer 45 graden zie ik weinig tot geen verschil, daarna langzaam aan. Ook bij een afwijking naar boven of onder is het verschil in helderheid erg klein, en in kleur bijna afwezig, in tegenstelling tot de Iiyama, waar je bij een kleine kanteling al veel helderheidsverschil en kleurverschuiving ziet.
Van lekkage van de lampen achter het paneel aan de randen of in de hoeken is geen sprake.
Maar, zoals gezegd, het is marginaal aanwezig, en omdat het scherm zo groot is, wel zichtbaar is de hoeken. De kijkhoek is dan net zo groot dat een verschil zichtbaar wordt. Op de foto hierboven is het verschil erg overdreven.
(Ik zal nog proberen wat betere foto's te maken van het scherm als dat aan staat, want deze zijn bewogen - dus onscherp - en van te dichtbij genomen, dus vervormd.)
Bij het aanzetten van het scherm verdwijnt de super-diepzwarte kleur en komt er een hele lichte gloed tevoorschijn. Zoals bij alle TFT's is zwart nooit zo zwart als op een CRT, en dat is ook bij deze monitor het geval. Wat opvalt als het beeld verschijnt is de helderheid. Het scherm is licht, bijzonder licht. De monitor staat vanuit de fabriek op een hele hoge helderheid (90%), wat na korte tijd enige hoofdpijn geeft omdat het gewoonweg veel te licht is. Ook de kleuren zijn niet helemaal lekker, een tikje te rood. Na het instellen van de helderheid (15%), het contrast en de kleuren is het scherm rustig en de kleur goed. Wit is wit, de kleuren zijn mooi en helder, en het contrast is - voor een TFT scherm - goed te noemen. De volgende foto doet het scherm geen recht, want het contrast is veel beter dan op deze foto.

Het scherm heb ik aangesloten op DVI op mijn Ti4200. En voila, meteen beeld, zonder enig probleem. Bij het opstarten wordt alles automatisch op volle schermbreedte gescaled, en ook daarna, wat er een tikje wazig uitziet. Het instellen van de beeldeigenschappen op 1920x1200 is probleemloos, en werkt bij de GeForce op DVI prima, ook op 60Hz. De monitor wordt door windows zelfs herkend, wat opvallend is voor een monitor die maar net op de markt is.
En dan de pixel-test. Eerste indruk was goed. Bij zorgvuldige controle van het hele scherm blijkt dat dit paneel geen dode of hot-pixels heeft. Klasse!
Voor werk is dit scherm ideaal. Door de grootte van het scherm kunnen er twee A4 pagina's naast elkaar worden weergegeven op ware grootte. Het open hebben liggen van heel veel vensters is geen probleem, al zul je die schermen die je tegelijkertijd wil zien zelf naar een open plekje moeten slepen. Maar daar is wel plaats genoeg voor.
Voor huis-, tuin- en keukengebruik is dit scherm duidelijk teveel van het goede. Het gebruiken van de volle schermbreedte voor één venster is niet praktisch, omdat het gewoonweg te breed is. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dit scherm is GROOT. Waar het scherm wel erg goed voor is, is video kijken. Ik heb de s-video aansluiting nog niet geprobeerd, maar films draaien op de computer laten zien dat dit scherm dat prima aankan. Het zou een fraaie breedbeeld TV kunnen zijn.
En voor spellen spelen, is dit scherm gewoon goed. Het reageert prima, ik kon er geen 'ghosting' op waarnemen. Far Cry, Halo en Counter Strike spelen prima op dit scherm. Wat ik op mijn Iiyama TFT (431s), die ook 16ms zou moeten zijn, nog net aan oude beelden kon zien bij snel heen en weer draaien, is op de BenQ niet aanwezig. Ik kan me niet voorstellen dat een snellere reactietijd van een TFT paneel nog winst oplevert.

De monitor kan het beeld extrapoleren en uitvullen tot de volle grootte, wat er redelijk uitzag. Maar het scherm komt eigenlijk pas echt tot zijn recht in de eigen resolutie. Far Cry ziet er op 1920x1200 verbluffend uit. Bij CS ging het nog goed, maar mijn Ti4200 trekt Far Cry in die resolutie, ook met magere beeldkwaliteitsinstellingen in het spel, te slecht om het te spelen. De framerate zakt, en het beeld wordt dan meteen schokkerig. Dat was bij CS, ook bij lagere resoluties, wel zichtbaar, al was het daar minder. Bij het uitvullen van het beeld op lagere resoluties was dit effect duidelijker merkbaar dan bij 1:1 scaling. Ik vermoed dat dit ook weer samenhangt met de grootte van het scherm.
Een snelle vergelijking met de scaling van de monitor en die van de grafische kaart leverde weinig verschil op.
Tot slot het geluid. De monitor is stil. De powerbrick maakt geen geluid. Als je je oor aan de achterkant tegen de monitor aanlegt, hoor je aan de linkerkant, waar de powercable zit aangesloten, een zachte zoem. 30 cm vanaf het scherm is die al niet meer hoorbaar, en aan de voorkant van het scherm helemaal niet te horen. Daarmee is de monitor ongeveer even stil als mijn oude CRT, en veel stiller dan mijn PC, die zachtjes ruist en op 1 meter afstand wel hoorbaar is.
Conclusie: dit scherm is groot, erg groot. Om op te werken lekker groot, maar voor gewoon gebruik misschien wel te groot. Het scherm is ook mooi. De antireflectie coating die erop zit is wel meer zichtbaar dan op andere schermen, maar voor mij niet storend. Je moet niet met je neus twintig cm van het scherm gaan zitten, maar daarvoor is het ook te groot.
Verder is mij duidelijk dat om hierop games te spelen en die tot hun recht te laten komen een megasnelle grafische kaart nodig is. Als het spel maar voldoende beelden maakt, ziet dat er op dit scherm zeker goed uit, en is het ook prima speelbaar.
[
Voor 200% gewijzigd door
Appelsap op 28-08-2004 09:53
]