Dat een toestel niet geaard is wil niet zeggen dat het toestel niet zal werken. Bij de meeste apparaten heeft de aan- of afwezigheid van de randaarde geen enkele invloed op de primaire werking van het toestel.
De aarding kan wel de storingsgevoeligheid verlagen onder bepaalde omstandigheden (weghalen van statische elektriciteit,...), of in andere gevallen de storingsgevoeligheid zelfs omhoog duwen (denk maar aan aardlussen).
Waar de randaarde echter primair voor dient is veiligheid. Wanneer een toestel voorzien is van een stekker met randaarde, dan is deze doorgaans niet voor de grap voorzien. Dat wil zeggen dat er óf spanning op de behuizing staat (denk maar aan toestellen uitgerust met een netfilter), óf er makkelijk sluiting naar de behuizing kan ontstaan (denk maar aan toestellen die in aanraking komen met water).
Natuurlijk staat er wel degelijk een aanzienlijke spanning op de behuizing van veel toestellen met een metalen of deels metalen behuizing. Dat is niet erg omdat de stroom erg laag is zodat de meeste mensen het niet voelen. Sommige gevoelige mensen krijgen echter reeds serieuze klappen daarvan.
Een metalen behuizing wil natuurlijk niet per definitie zeggen dat er spanning op staat. Maar door een defect kan er wel sluiting naar deze behuizing ontstaat. Je zult maar al te blij zijn dat dan de stroom wegvloeit naar de aarde (en eventueel de aanwezige aardlekschakelaar doet uitvallen), dan dat er de volle voedingspanning op de behuizing staat en dat jouw lichaam er voor moet zorgen dat de aardlek uitslaat. En hou er rekening mee dat aardlekschakelaars onbetrouwbare zaken zijn. Heel wat vaker dan je lief is slaan ze gewoonweg niet uit bij een lekstroom. In sommige gevallen werken ze al niet eens recht uit de verpakking. Erg leuk als net op dat moment jij de aardlek bent. Daarom is het aangeraden om regelmatig de werking van de aardlekschakelaar te controleren door op de testknop te drukken...
Daarnaast is er de normering die een
verplichte aarding stelt
van alle geleidende aanraakbare delen voor een klasse I toestel (waaronder een computer valt). Elke PC heeft aanraakbare metalen delen... Al was het maar de backplate waar je de stekkers in steekt.
Ook dient de aarding bij een PC via de behuizing ook voor extra storingsongevoeligheid en ter bescherming van de elektronica voor statische elektriciteit. Om deze reden zijn bepaalde toestellen die geen aanraakbare metalen delen hebben toch geaard.
Natuurlijk krijg je nu de gewoonlijke opmerkingen dat je het boeltje maar aan de centrale verwarming moet hangen omdat dat een goede aarding zou zijn. Dit is bij wet verboden en zoals je uit euss' link kunt lezen kan dit tot levensgevaarlijke situaties leiden voor uzelf, en anderen.
Conclusie? Als er een randaarde stekker aan een toestel zit, zorg er dan voor dat het toestel in een stopcontact gestoken wordt dat voorzien is van een degelijke aarding. Heb je dat niet? Laat het dan aanleggen. Mocht er ooit een probleem zijn waarbij materiële of erger zelfs lichamelijke schade ontstaat door een elektrisch toestel dat geaard moest zijn - maar niet was, dan kun je er vanop aan dat de verzekering je gaat laten bloeden.
[
Voor 11% gewijzigd door
satcp op 08-06-2004 11:35
. Reden: typo & update ]