Een overzicht van de BSD's:
FreeBSD - De meest gebruikte en gebruikersvriendelijke BSD, geschikt voor i386 en Alpha, en vanaf versie 5 ook voor SPARC en PowerPC. Hiervoor is ook de meeste documentatie te vinden.
NetBSD - Probeert BSD op zoveel mogelijk platformen te laten draaien. Portabiliteit ten top.
OpenBSD - Probeert een zo veilig mogelijk OS te bouwen. Alle code in het OS wordt handmatig nagekeken op fouten.
Verschillen tussen *BSD en GNU/Linux systemen:
*BSD is geen 'nieuw' systeem; het is gebaseerd op BSD Unix, ontwikkeld aan de University of Berkeley als een verbetering op het AT&T Unix systeem.
*BSD valt onder de BSD licentie; deze licentie laat alles toe wat de GPL toelaat, maar is nog vrijer: zo mag BSD code gebruikt worden in closed source en commerciele software.
*BSD heeft een ander development systeem. Zie de webpages van de verschillende systemen voor details hierover.
*BSD is een compleet besturingssysteem, niet alleen een kernel. Er zijn geen verschillende distributies. NetBSD, OpenBSD en FreeBSD zijn dus 3 verschillende besturingssystemen. Doordat een compleet besturingssysteem wordt ontwikkeld, werken de verschillende delen perfect samen.
Welke software draait op *BSD?
Over het algemeen compileert software die is ontwikkeld voor Linux of UNIX-achtigen ook op *BSD. De *BSD's gebruiken het ports/packages systeem voor distributie van software. Dit betekent dat het erg makkelijk is om software te beheren; het ports/packages systeem zorgt voor het downloaden, eventueel compilen, installeren en deinstalleren van software, en handelt ook dependencies netjes af. Het FreeBSD ports systeem bevat op dit moment 7694 applicaties, en er komen er zo'n 4 tot 12 per dag bij.
Als een bepaalde applicatie niet kan compilen op *BSD, of er is alleen een Linux binary verkrijgbaar (zie bijvoorbeeld Oracle), dan is het mogelijk om deze te draaien via de Linux Compatibility Layer. Dit betekent overigens niet dat die software dan langzamer draait dan op een Linux-systeem, of langzamer dan een native BSD applicatie. Zie voor meer details het
FreeBSD handboek.