De zin en onzin van onderhoud bij elektrische auto's
Het is een regelmatig terugkerende discussie, die in veel draadjes eigenlijk offtopic is: onderhoud bij elektrische auto's. De meningen lopen flink uiteen, en hoewel ik er zelf een uitgesproken visie op heb, probeer ik me meestal in te houden, zeker als ik gewoon aan het werk ben. Vandaag kreeg ik echter meerdere notificaties terwijl ik bezig was met de vakkenvulling in de supermarkt. Ja, ik ben waarschijnlijk de groenste vakkenvuller van Nederland, al doet dat eigenlijk geen recht aan mijn werkverleden.Ik was sowieso niet van plan te reageren in [EV] Openbare laadpalen, laadpassen en providers - Deel 3, maar onderstaande post trok toch mijn aandacht:
Dat stukje was vermoedelijk nog enigszins ontopic, maar doorgaans willen de moderators liever niet dat het te lang gaat over laadpaalklevers, tarieven of frustraties rondom de infrastructuur. Daarvoor is er Het grote (on)genoegen van laad-infrastructuur topic.EVMaximizer schreef op vrijdag 11 juli 2025 @ 14:05:
Wat ik persoonlijk belangrijk vind: zeker bedrijven die merken als Kia verkopen, toch een serieuze speler op EV-gebied, mogen wat mij betreft ook intern het goede voorbeeld geven. Als medewerkers zelf nauwelijks met EV’s rijden of ze serieus nemen, blijft het lastig om als buitenstaander het gevoel te krijgen dat het een volwaardig product is, en niet alleen iets dat er "moet zijn" vanwege CO₂-doelstellingen.
Economische gevolgen van EV's voor het traditionele autobedrijf
Maar wat me opviel: waar wel behoefte aan lijkt te zijn, is een plek om te discussiëren over de economische gevolgen van EV's voor het traditionele autobedrijf, en met name het onderhoud. Die discussie laaide opnieuw op na deze post:@niki_lauda was de eerste die mij een notificatie bezorgde. En eerlijk gezegd ben ik het hier wel mee eens. Het is immers algemeen bekend dat merken zoals Toyota en Suzuki tot voor kort de transitie naar elektrisch rijden probeerden te vertragen. Suzuki komt nu pas met hun eerste EV. Volkswagen heeft jarenlang liever zware benzineauto's verkocht, en komt daar nu, met stevige concurrentie uit China, van terug.niki_lauda schreef op vrijdag 11 juli 2025 @ 23:44:
[...]
Ik denk dat EV’s een bedreiging zijn voor de bedrijven. Minder onderhoud dus minder omzet.
Dat elektrische auto's het traditionele verdienmodel van veel garages onder druk zetten, lijkt me evident. Een gemiddelde EV heeft structureel minder onderhoud nodig:
- Banden
- Remmen (die vaak dankzij regeneratief remmen veel langer meegaan)
- Remvloeistof (periodiek, maar niet jaarlijks)
- Interieurfilter (comfort, geen noodzaak)
Moeten toonaangevende EV-merken en hun dealers niet zelf het goede voorbeeld geven?
@Peter-036 maakt een valide punt: de overstap naar elektrisch rijden is niet voor iedereen vanzelfsprekend of financieel aantrekkelijk. Toch denk ik dat dit onvoldoende verklaart waarom veel medewerkers van dealers niet zelf elektrisch rijden. Je mag van een dealerbedrijf verwachten dat het personeel het product vertegenwoordigt. Zoals ik ook geen laconiek commentaar geef als een klant me iets vraagt over vegetarische kip: je bent een visitekaartje.Peter-036 schreef op zaterdag 12 juli 2025 @ 08:25:
[...]
Zal dat niet komen doordat die medewerkers, net als heel veel anderen, er het geld niet voor hebben/willen uitgeven?
Ik, oud vrachtwagenchauffeur, ben pas overgegaan op EV toen bleek dat mijn zonnepanelen zoveel opleverden, dat ik "gratis" kon gaan rijden. De SEPP hielp daarbij ook, en die is inmiddels afgeschaft.
Een monteur met (veel?) kennis van ICE zal niet vlug overgaan naar een EV, omdat hij/zij ook waarschijnlijk het gevoel heeft daaraan niet veel zelf te kunnen doen.
Wat service betreft heb ik ook zo mijn bedenkingen bij traditionele autobedrijven. Een collega van me kreeg laatst geen leenauto mee. Letterlijk het antwoord: "Zoek het maar uit." In mijn ogen is dat een gemiste kans, zeker in een branche waarin loyaliteit en vertrouwen van de klant essentieel zijn.
En hier zit precies de crux. Wie bepaalt die onderhoudsintervallen? Afgelopen jaar kreeg ik van Nissan een bericht dat mijn Leaf "onderhoud" nodig had. Maar wat bedoelen ze daar dan precies mee? De Leaf heeft geen vloeistofgekoeld accupakket, dus accukoeling verversen is niet aan de orde. Een interieurfilter vervangen of een remvloeistofcontrole kan op zich wel, maar waarom een hele onderhoudsbeurt? Het voelt alsof dit vooral draait om omzet, zeker als je weet dat Tesla überhaupt geen vaste onderhoudsintervallen hanteert.daemonix schreef op zaterdag 12 juli 2025 @ 10:57:
[...]
En door wie worden die bladen gesteund?
Daarnaast zorgen de automerken zelf wel dat het onderhoud net zo duur lijkt, maar als je kijkt bij Tesla kost het onderhoud heel veel minder dan bij bijvoorbeeld Hyundai (iedere zoveel 1000 km naar de beurt waar vervolgens de remblokjes worden vervangen (hoezo, je remt bijna niet), gewoon omdat het kan, en iedereen het bij een ICE gewend is.
Daarmee komen we bij een andere belangrijke factor: restwaarde. Een van de redenen waarom mensen hun benzineauto netjes laten onderhouden, is om de inruilwaarde op peil te houden. Maar bij veel EV's zie je een relatief sterke afschrijving, alsof het ‘verbruiksproducten’ zijn, net als smartphones. De techniek ontwikkelt zich razendsnel, waardoor een EV uit 2018 vandaag de dag soms al ‘verouderd’ aanvoelt.EVMaximizer schreef op donderdag 10 juli 2025 @ 15:43:
[...]
In mijn ogen is onderhoud voor een groot deel een verdienmodel van garages en fabrikanten, zeker de traditionele merken. Daarom verzinnen ze nu ook voor EV’s allemaal ‘essentiële’ onderhoudspunten terwijl veel daarvan totaal niet nodig is. Ik durf gerust te stellen dat €867 per jaar aan onderhoud voor een Tesla bizar veel is. Of wordt hij dan ook gepolijst door Rick van Stipt? Want ja, poetsen is ook onderhoud…
Voor mij persoonlijk is dat ook een reden om weinig aan onderhoud te doen. Niet uit luiheid, maar omdat ik, mede vanwege negatieve ervaringen met dealers, zo min mogelijk met garages te maken wil hebben. Ik ben blij dat mijn Leaf nu voor twee jaar APK-goedgekeurd is.
Nee EV's zijn niet niet volledig onderhoudsvrij
Natuurlijk zijn EV’s niet volledig onderhoudsvrij, maar ze zijn duidelijk onderhoudsarm. Bij mijn vorige auto, een Suzuki Celerio, liet ik uit voorzorg de remblokken vervangen in Duitsland, puur omdat ik bang was dat de dealer hier iets zou aandringen wat niet nodig was. Misschien wat achterdochtig, maar het gaf me meer controle. Net zoals ik jarenlang standaard elke twee jaar de ruitenwissers verving, ongeacht de staat.Een nieuwe gebruikte EV komt er misschien eind april 2026. Tot die tijd geniet ik vooral van de rust: geen bezoek aan de garage, geen overbodig onderhoud en geen kosten die vooral het verdienmodel van anderen lijken te ondersteunen.
Of ik de Leaf tot augustus 2027 houd, weet ik nog niet zeker. Tegen die tijd is de auto acht jaar oud en waarschijnlijk nog maar een paar duizend euro waard. Bovendien zit ik dan over de 160.000 kilometer, wat bij de meeste EV’s betekent dat de garantie op het accupakket is verlopen, in mijn geval acht jaar of 160.000 km, wat het eerst komt.
De invloed van accugarantie op de restwaarde van een EV
Juist die garantiegrens zorgt ervoor dat veel particulieren afhaken. De angst voor een accuprobleem werkt door in de restwaarde. Hoewel accupakketten in de praktijk vaak prima blijven functioneren, ook bij de Leaf, waar degradatie meestal geleidelijk verloopt, is de perceptie dat het mis kan gaan vaak al voldoende om de prijs te drukken.Dat is jammer, want wie de auto al bezit en het onderhoud in eigen hand houdt, kan meestal zonder grote kosten nog jaren probleemloos doorrijden. Zeker bij EV’s zonder actieve accukoeling (zoals de Leaf), waar het systeem relatief eenvoudig en onderhoudsarm is. Mijn SoH zit nu rond de 88 procent, wat gezien de leeftijd 2019 en kilometerstand 126.000 heel acceptabel is. Je verliest dan wat range, maar het is absoluut geen reden om de auto af te schrijven.
Voor mij geldt vooral: zolang de auto doet wat ik nodig heb en de APK geen verrassingen oplevert, zie ik geen reden om veel geld uit te geven aan ‘zekerheid’ die in de praktijk weinig toevoegt.
EV Accu Zekerheid van Nationale-Nederlanden
Sinds kort biedt Nationale-Nederlanden de EV Accu Zekerheid aan voor elektrische auto’s. Deze aanvullende dekking is bedoeld om zorgen over onverwachte defecten aan het accupakket weg te nemen.Belangrijk om te weten:
- De verzekering dekt alleen plotselinge defecten waardoor het accupakket plotseling minder dan 70% van de oorspronkelijke capaciteit beschikbaar heeft.
- Normale slijtage of geleidelijke degradatie van de batterij valt niet onder de dekking.
- De EV Accu Zekerheid vervalt zodra de auto 12 jaar oud is of meer dan 300.000 kilometer heeft gereden.
De EV Accu Zekerheid is een aanvullende module die alleen af te sluiten is in combinatie met een autoverzekering bij Nationale-Nederlanden. In mijn geval bedraagt de premie circa €27 per maand, afhankelijk van het automodel en gebaseerd op 11 schadevrije jaren.
Doel van dit topic
Ervaringen, inzichten, meningen en (onderbouwde) discussies over de noodzaak en het nut van onderhoud bij elektrische auto's. Hoe onderhoud jij jouw EV? Vertrouw je op de fabriek/dealer? Laat je alleen doen wat strikt noodzakelijk is? Of negeer je het zoveel mogelijk zolang de APK geen problemen aangeeft?Laat het weten, maar graag on-topic en met respect voor elkaars standpunten.
[ Voor 11% gewijzigd door EVMaximizer op 13-07-2025 14:52 . Reden: EV Accu Zekerheid van Nationale-Nederlanden toegevoegd ]