Ach, kamervragen stellen aan de bewindspersoon is de manier waarop we dingen op de agenda zetten. In de politiek stelt niemand ooit een vraag om iets nieuws te leren, je vraagt dingen zodat de minister moet erkennen dat het probleem bestaat en een echt probleem is. De eerste vragen van die kamervragen zijn dan ook niet meer dan een soort fuik om naar een bepaalde positie toe te werken. Alleen de laatste vragen doet er echt toe: We hebben vastgesteld dát er een probleem is en dus moet de minister nu iets doen. Een goede laatste vraag legt de bal voor open doel zodat de minister haast niet anders kan dan de bal inschieten of er over struikelen (voor de oppositie is dat altijd een goede optie).
Zo ook deze kamervragen. Die werken allemaal toe naar 1 conclusie: we kunnen niet vertrouwen op software van MS en/of uit de VS.
Wat mij betreft is het doel ook wel duidelijk: zo snel mogelijk stoppen met die software te gebruiken, niet alleen bij de overheid maar ook bij alle leveranciers en bedrijven waar we op een of andere manier van afhankelijk zijn. Dat dit haast onmogelijk lijkt* (vendor lock-in, duur, onbekend, geen capacitiet, geen tijd, etc) maakt het wel een enorme landmijn. Het klinkt als politieke zelfmoord om zoveel bedrijven en organisaties in de problemen te brengen. Banden met de hele Amerikaanse software-sector verbreken gaat niet gebeuren
Politiek gezien zijn het dus prima vragen, de minister kan alleen maar over de bal struikelen. Ieder wenselijk antwoord is in praktijk haast onuitvoerbaar. Zeker als het bedrijfsleven ook mee moet werken. Ik zie graag wat meer daadkracht maar het grote geld gaat dat niet toelaten.
De broncode van MS opeisen is imho zinloos als we die alleen ergens in een kluis leggen. We hebben niet alleen de code nodig maar ook alles er om heen, documentatie, compilers, buildbots, test-infrastructuur, een release proces en mensen die genoeg ervaring met de code hebben om veranderen aan te kunnen brengen, een werkplek en teamleider voor die mensen, etc. Om het maar niet hebben over zaken als DRM, TPM, "integrity" checks, digitale handtekeningen, driver verificatie en nog een hoop andere zaken die in praktijk min of meer aan MS gebonden zijn.
De Free Software Foundation heeft er al heel lang en veel over nagedacht en rekening gehouden met dit soort aspecten. (let op, ik heb het nadrukkelijk over Vrije Software, niet alleen over Open Source. Het grote verschil tussen Open Source en Vrije Software is juist dat het niet alleen om de broncode gaat maar om het geheel dat nodig is om die software te begrijpen, te gebruiken en aan te passen) Wat mij betreft zou het dus het beste zijn om de hele MS software-stack onder GPLv3 uit te brengen en dan het bedrijf MS op te splitsen in een stuk of 1000 kleinere bedrijfjes (klein tussen aanhalingstekens want ieder bedrijfje zal nog steeds miljoenen waard zijn).
* persoonlijk denk ik dat het veel haalbaarder is dan het lijkt, het gat tussen noodzaak en luxe is groot in Nederland, maar het zal hoe dan ook een lieve cent kosten
[
Voor 27% gewijzigd door
CAPSLOCK2000 op 27-05-2025 12:49
]
This post is warranted for the full amount you paid me for it.