@
Buenoo Ik lees meerdere hele dikke rode vlaggen, waarbij ik me op dit moment me afvraag of jij je bewust bent van de consequenties die je ogenschijnlijk bereidt bent te aanvaarden.
Inschakelen van een mediator lijkt me een noodzakelijke eerste stap.
Als de feitelijke situatie enigszins in de buurt komt van wat je nu schetst, vrees ik dat je in het voorportaal van een onvriendelijke scheiding zit en is het een kwestie van tijd voor de advocaten worden gebeld.
[--edit--]
Even een aantal punten op een rijtje:
* De gezemel over "mindering van/op overwaarde" mag nu wel naar de prullenbak. [Marktwaarde] minus [huidige hypotheek] en dat gedeeld door 2 is in de basis jouw "aandeel". Of je dat ook krijgt, en hoe ver je wil gaan om dat te halen is wel weer een andere discussie. Ik kan me voorstellen dat je bereid bent om daar wat in te bewegen (b.v. bij het vaststellen van de marktwaarde), maar wees je in ieder geval bewust van
wat je precies inlevert en welke tegenprestatie in de overige onderhandelingen je dan van je ex verwacht. Persoonlijk zou ik een verkoop van het huidige huis willen voorkomen; beter voor de kinderen én het is ondanks het vrijkomen van een zak geld over het algemeen niet meteen beter voor jou of je ex. Maar dat is een mening.
* Co-ouderschap is op het totaal bezien een relatief dure eindsituatie na een scheiding. Beide ex-partners moeten een woning zien te vinden met genoeg ruimte voor de kinderen, en
doorgaans betekent het ook dat beide partners relatief dicht bij elkaar blijven wonen. De kids kunnen hun tijd niet over 2 scholen verdelen, zullen één sociale cirkel willen hebben én bezwaar hebben tegen een lange reistijd tussen huis A en huis B. Hoe realistisch is het dat jij een (voor jou betaalbare) woning met 4 slaapkamers op ~30minuten fietsen van je huidige woning kan vinden? Vergis je daarnaas ook niet in andere -soms dubbele- kosten (per kind 2x bed, kledingkast, wie betaalt school uitjes, kleding etc?)
* Als de haal-en-breng logistiek (grotendeels) bij jou blijft liggen zal dat consequenties hebben voor je verdienvermogen. Prima als jij dat OK vindt, maar ook hier: wees bewust wat je opgeeft en wat daar tegenover staat.
* Heeft je ex jou ooit aangemeld als zijn partner bij zijn pensioenregelingen? Waar je precies recht op hebt en wat de moeite waard is om voor te vechten is onmogelijk te zeggen zonder hele gedetailleerde informatie, wees in ieder geval bewust dat dit ook één van de grotere punten is om geregeld te hebben.
* De teneur van je ex zo lezend zal de verdeling van spaargeld en eventuele investeringen ook een dingetje gaan worden. Ik durf hier verder geen uitspraken over te doen.
Tot slot: je gaat nu een proces in waarin emotie en ratio ongelooflijk door elkaar zullen gaan lopen. Hoe de verstandhoudingen ook liggen en welke wederzijdse (al dan niet terechte) verwijten er ook zijn, ik zou je willen adviseren toe te werken naar een een houdbare bestaanssituatie voor jullie zelf én de kinderen. Dat betekent dus ook dat je af en toe puur op de ratio zal moeten sturen.
[
Voor 73% gewijzigd door
Seraphin op 06-06-2024 15:11
]
Take life with a grain of salt. . . . add a slice of lime and a shot of tequila.