Accretion schreef op donderdag 6 juni 2024 @ 11:53:
Aankoop: 380.000
Waarde: 500.000 (doe een taxatie)
50% eigenaar van de woning
120k is de overwaarde, 60k (50/50) daarvan is voor jou.
D'r zit nog een hypotheek op van (bijvoorbeeld) 300k, dat gedeelte is van de bank.
De 80k die al afgelost is, heeft je vriend allemaal betaald?
Dat hangt af van de afspraken, maar technisch gezien heb jij daar niet aan mee betaald?
Dus jij krijgt 60k.
Als je een heel goede advocaat hebt, kun je wellicht 'de helft van de aflossing' claimen, dus krijg je 100k totaal.
Maar hij neemt natuurlijk een heel goede advocaat welke richt op dezelfde verhouding als welke je gebruikt voor het betalen van de woonlasten (0% voor jouw, 100% voor hem), dus krijg je 0,- extra voor de 0,- die je betaald hebt aan aflossing/rente.
Het spijt me , maar je nadruk op 'overwaarde' die men zou kunnen 'verdelen' is niet relevant en kan snel verwarrend werken.
veel mensen doen het wel maar het heeft geen enkele basis in eigendomsrecht, overwaarde is een soort van theoretische rekenterm, die bv teruggaat op het bedrag dat iemand ooit voor een object betaald heeft afgetrokken van wat het nu waard zou zijn.
Maar dat is nonsens om je daarop te baseren, de oorspronkelijke aankoopsom maakt helemaal niks uit voor wlke vermogenswaarde er eventueel te verdelen valt bij verkoop...
daarvoor geld enkel de marktwaarde nu, en eventuele verplichtingen, vorderingen en kredieten die er op dat object rusten
Eigendomsverhouding is 50-50; Wat betekent dat het gehele eigendom evenredig verdeeld is en beide recht hebben op de helft van de verkoopsom of marktwaarde als de eigendomsgemeenschap opgeheven wordt (bv verkoop of uitkopen).
Daarnaast worden ook alle vorderingen, verlichtingen en kredieten op dat huis, evenredig over beide partners verdeeld.
In dit geval is het dus ook de helft van de nog uitstaande hypotheekschuld.
Maar ervoor was je eigenlijk ook verplicht de helft van alle lasten; zij het rente, aflossingen maar ook bv onderhoud en belastingen te betalen. Betaalt slechts een van de eigendomspartners dat, levert dat een vordering van hem op de andere partners op.
(Dit kan overigens aangepast worden in bv en samenwooncontract of via een huwelijk, echter TS geeft aan dat dit niet betaald dus laat ik maar buiten beschouwing)
Ex kan best ook later zijn bestaande vordering geldend maken.
Punt hierbij is wel dat dat aantoonbaar moet zijn; Als beide partners een gezamelijke rekening hebben waarvan deze lasten betaald worden, zal dat al snel lastig worden, als de andere partner ontkent dat deze vordering bestaat... Je moet die wel aantonen.
Als bv de partner hier echter wel vanaf zijn eigen rekening altijd alle lasten betaald heeft, maar ook bv onderhoud of belastingen aan dit object gekoppeld zo betaald heeft, kan hij de helft ervan van de mede-eigenaar ook later terugvorderen.
Terug naar jouw rekensom:
huis verkocht voor 500K -> TS krijgt 250K daarvan
openstaande hypotheekschuld 300K -> TS moet 150K daarvan betalen
Voor TS geld dan vermogenswaarde 250K - 150K krediet -= 100K die ze nu bezit
echter, als de ex-partner wel kan aantonen welke lasten hij betaald heeft over de voorgaande periode, kan hij 50% daarvan terugclaimen... in het slechtse geval (als er ook veel onderhoud, renoveringen of verbouwingen gedaan zijn) kunnen deze kosten best hoger oplopen dan 200K en dan zou TS zelfs 'verlies' kunnen leiden bij verkoop van dat huis
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen