sorry, is een beetje lang geworden
In reactie op deze bijdrage
(waarbij m.i. niet geheel verrassend blijkt dat er groot raakvlak is tussen "problemen met Politieke ideologie in NL" en "dreiging van desinformatie en misinformatie". dus hopelijk hier niet off-topic.)
defiant schreef op zondag 23 juni 2024 @ 13:54:
Dit was ook de reden om dit topic te starten:
Politieke ideologie in NL: definitie, problemen en discussie,
...
M.a.w. hoe kan dan toch dat ondanks onze democratie het vertrouwen en de tevredenheid met het resultaat zo laag is ?
....
En dat is de realiteit van politieke uitkomsten in een democratie: verkiezingen hebben consequenties, keuzes hebben daadwerkelijk impact. Iedereen die op middenpartijen heeft gestemd in het leven heeft expliciet of impliciet aan fiat gegeven aan het huidige beleid. Maar door gebrek aan inhoudelijk en ideologisch debat hebben mensen die nu ontevreden zijn waarschijnlijk niet doorgehad wat het beleid precies voor een consequenties zou hebben.
> M.a.w. hoe kan dan toch dat ondanks onze democratie het vertrouwen en de tevredenheid met het resultaat zo laag is ?
Executive summary: dan kan doordat de democratische handelingen die leiden tot de resultaten, zijn gebaseerd op een grotendeels fictief wereldbeeld mbt samenleving en politiek, deels onvermijdelijk, deels gemanipuleerd. (niet van origine mijn idee, en niet nieuw)
Onderliggend probleem is dat inhoudelijk en ideologisch debat moeilijk is omdat de materie inherent complex is. Dat maakt het op zich al lastig, en bovendien maakt het communicatie en ideeën over hoe samenleving en politiek werken, vatbaar voor manipulatie.
Zoals Walter Lippman het beschrijft in het boek
Wikipedia: Public Opinion (book) (1922):
("a seminal text in the fields of media studies, political science, and social psychology")
..."The real {maatschappelijk/politiek} environment is altogether too big, too complex, and too fleeting for direct acquaintance"[2] between people and their environment. Instead, people construct a pseudo-environment that is a subjective, biased, and necessarily abridged ('noodzakelijkerwijs ingekort/vereenvoudigd', nadruk van mij) mental image of the world, and to a degree, everyone's pseudo-environment is a fiction. People "live in the same world, but they think and feel in different ones. Human behavior is stimulated by the person's pseudo-environment and then is acted upon in the real world.[4]"
Misschien ten overvloede, een poging tot toelichting/duiding:
Bij politieke/maatschappelijke ontwikkelingen spelen veel factoren een rol, het voltrekt zich over lange termijn, relevante informatie erover kan onvolledig, afwezig, vervormd of onwaar zijn. Dingen zoals belangenverstrengeling, partijpolitiek en internationale politiek spelen een rol. Lastig om te doorgronden.
De mens heeft een natuurlijke en praktisch noodzakelijke neiging om zaken te vereenvoudigen ("necessarily abridged"); als je zelfs maar zou proberen altijd alle complexiteiten af te wegen dan zou je weinig tijd overhouden om uberhaubt te handelen, en we moeten nu eenmaal handelen om te (over)leven - ook maatschappelijk/politiek.
Naarmate de complexiteit groter is de gevolgen minder direct zijn (want lange termijn/ver van mijn bed), des te sterker de neiging om te vereenvoudigen, en des te zwakker de corrigerende prikkel die uitgaat van de gevolgen van gemaakte fouten; het verband tussen het uitbrengen van een stem bij verkiezingen en de gevolgen jaren later, is niet vanzelfsprekend duidelijk. En des te groter de kans dat ideeën over hoe die realiteit werkt, weinig overeenkomst hebben met de realiteit.
Lippman's "Public Opinion" gaat ook in op de rol van massacommunicatie mbt de vorming van het 'fictieve pseudo-environment' van waaruit men handelt. Daarbij wordt de term "manufacture of consent" gebruikt waaraan
"Manufacturing Consent" (Noam Chomsky en Edward S. Herman, 1988) z'n titel ontleent.
Die analyse betreft de massamedia in VS maar het geldt in hoge mate ook voor de rest vd ontwikkelde wereld. Kort samengevat: ook mensen die niet vallen voor ver-rechts populisme zijn onderhevig aan een subtiele maar effectieve vorm van
propaganda:
*) "...It is much more difficult to see a propaganda system at work where the media are private and formal censorship is absent. This is especially true where the media actively compete, periodically attack and expose corporate and governmental malfeasance, and aggressively portray themselves as spokesmen for free speech and the general community interest. What is not evident (and remains undiscussed in the media) is the limited nature of such critiques, as well as the huge inequality in command of resources, and its effect both on access to a private media system and on its behavior and performance."
Met dat in het achterhoofd behoeft het denk ik verder weinig betoog dat de publieke opinie zeer manipuleerbaar is. Tbv manipulatie is het gunstig als het voeren van inhoudelijk en ideologisch debat onpopulair is. Dat hoeft nauwelijks aangemoedigd te worden want veel mensen vinden het toch al saai en/of moeilijk. We hebben net 14 jaar achter de rug met een leider die wat dat betreft een stimulerend voorbeeld gaf: trots om geen visie te hebben.
Daar hoeft niet een duister masterplan achter te zitten, ik denk dat politici in het algemeen bijna net zo blind zijn en zich voor een groot deel door de stroom laten meevoeren, des te aantrekkelijker als die stroom voor hun lekker warm is en uitmondt in een bubbelbad - zoveel visie hebben ze dan weer wel.
Eea heeft met de opkomst van internet een nieuwe dimensie gekregen, maar de "limited nature of critiques" is inmiddels zo diep geworteld dat die ook in het ongereguleerde publieke debat sterk doorklinkt, en er is nog steeds een "huge inequality in command of resources": trollfarms, botaccounts en web-based
nieuws outlets kosten geld. Al met al is het eerder nog ingewikkelder geworden dan eenvoudiger.