Politieke ideologie
Bijna elke partij is gestoeld op een politieke ideologie, waarvan de definitie als volgt is:"Een ideologie is een belangrijk concept om politiek gedrag en denken te analyseren binnen de sociale wetenschappen. De term verwijst meestal naar het geheel van ideeën over de mens, menselijke relaties en de inrichting van een maatschappij, dat leeft binnen een bepaalde maatschappelijke groep, met name een politieke partij, een denkstroming of een sociale klasse."
bron: wikipedia
Met andere woorden, de politieke ideologie beschrijft het denkkader van een politieke partij en politici over hoe de maatschappij moet worden ingericht, wat ook de basis zal zijn voor hoe politici zullen handelen.
Doel van het topic
Het doel van het topic is een discussie over politieke ideologie in het Nederlandse politieke landschap.De topic start bestaat uit 3 delen.
- Introductie
- Een introductie en achtergrond over ideologie
- De discussie stelling
Let op: gezien de topic start al lang genoeg is, is er onvoldoende ruimte om de achtergrond grondig uit te diepen. Het kan dus incompleet zijn of er kunnen dingen missen. Het doel is echter een korte introductie, voor wie meer informatie wil kan de links naar de bronnen volgen.
Ideologie in de Nederlandse politiek
Er is iets opmerkelijks gebeurd in de Nederlandse politiek de afgelopen decennia. Ten eerste is de ideologische discussie op de achtergrond geraakt, het politieke debat gaat vaak alleen nog maar over standpunten. Maar in dat debat ontbreekt vaak de "hoe" vraag. Die "hoe" vraag is zit ontsloten in de ideologie van een partij.Fictief voorbeeld, als 2 partijen betere zorg willen dan kan de uitvoering radicaal verschillen:
- Een socialistische partij zal willen af stappen van privatisering en marktwerking omdat ze vinden dat dat niet werkt.
- Een economische liberale partij zou juist meer privatisering en marktwerking willen omdat ze vinden dat de overheid die taken zowel moet uitvoeren en ook niet kan uitvoeren.
De hoofdelementen van een politieke ideologie
Een politieke ideologie bestaat vaak uit grondbeginselen qua denkwijze over hoe de samenleving ingericht moet worden.Gelijkheid en ongelijkheid
Kernelement is hierbij vaak hoe een politieke partij denk over (on)gelijkheid.Partijen die staan voor ongelijkheid zien de samenleving als een hiërarchisch piramide, hoe hoger je komt op de piramide des te beschikking is over vermogen, macht of invloed. Deze hiërarchie kan op verschillende manieren worden gedefinieerd.
- De uitkomst van economische inrichting: de groep die naar boven komt drijven in de economie, met meer vermogen/kapitaal krijgt meer macht dan de groep zonder.
- Groepslidmaatschap: de eigen groep krijgt meer macht dan de groep daarbuiten. De aard van de groep kan verschillen, van religie tot etniciteit.
- Herverdeling van economische uitkomsten: de hiërarchisch uitkomsten van de economie worden herverdeeld.
- Geen onderscheid in groepen en individuen: minderheid-en meerderheidsgroepen hebben gelijke rechten, macht van selectieve belangengroepen moet worden afgebroken.
Maatschappijbeeld
Een ander kernelement is de kijk op maatschappij van sociaal maatschappelijk oogpunt, wat zich uit tussen individualisme versus gemeenschapsdenken. Vanuit de oorsprong zijn hier 2 belangrijke grondleggers van de verschillende visie.Het maatschappijbeeld volgens John Stuart Mill:
Het maatschappijbeeld volgens Emile Durkheim:Stelt de maatschappij voor als een sociaal contract, uitgevonden voor ons wederzijds voordeel. Alle individuen zijn gelijk, en allen moeten zo vrij mogelijk worden gelaten om zich te bewegen, talenten te ontwikkelen en relaties aan te gaan zoals zij dat willen. John Stuart Mill schreef dat "het enige doel waarvoor rechtmatig macht kan worden uitgeoefend over een lid van een beschaafde gemeenschap, tegen zijn wil, is het voorkomen van schade aan anderen." Mill's visie spreekt veel liberalen en libertariërs aan; een Milliaanse samenleving op haar best zou een vreedzame, open en creatieve plaats zijn waar verschillende individuen elkaars rechten respecteren en zich vrijwillig verenigen om mensen in nood te helpen of de wetten te veranderen voor het algemeen welzijn.
De visie en afgeleiden van John Stuart Mill zie je terug bij liberale en sociaal democratische partijen. De visie en afgeleiden van Emile Durkheim zie terug bij de christendemocratie en conservatieve partijen.Stelt de samenleving voor niet als een overeenkomst tussen individuen, maar als iets dat in de loop der tijd organisch is ontstaan doordat mensen manieren vonden om samen te leven, zich aan elkaar te binden, elkaars egoïsme te onderdrukken, en de devianten en freeriders te straffen die de coöperatieve groepen eeuwig dreigen te ondermijnen. De sociale basiseenheid is niet het individu, maar het hiërarchisch gestructureerde gezin, dat model staat voor andere instellingen. Individuen in dergelijke samenlevingen worden geboren in sterke en dwingende relaties die hun autonomie diepgaand beperken. Emile Durkheim waarschuwde voor de gevaren van anomie (normloosheid), en in 1897 schreef: "De mens kan zich niet hechten aan hogere doelen en zich onderwerpen aan een regel als hij niets boven zich ziet waartoe hij behoort.
Ideologische dimensies
Bovenstaande verschillen zie je vaak terugkomen in de dimensies links/rechts, progressief/conservatief, vaak terug te vinden in politiek spectrum.
In deze dimensies is de terminologie links en rechts van toepassing op de economische dimensie.
Progressief/conservatief is van toepassing op het maatschappijbeeld.
Het probleem is dat deze termen vaak door elkaar heen gebruikt worden en niet precies genoeg aangeven wat daadwerkelijk de ideologie is van een partij. Rechts en links wordt ook vaak gebruikt voor het maatschappijbeeld, terwijl het zich eigenlijk alleen richt op het economische aspect. Een rechtse partij kan ook progressief zijn qua maatschappijbeeld, een linkse partij kan ook conservatief zijn qua maatschappijbeeld.
In de discussie in dit topic willen we die verwarring vermijden.
Soorten ideologie
Met de opkomst van democratie en het stemrecht is ook de basis gelegd voor ideologie. In het begin waren er 2 hoofdstromingen.De oorsprong
Ideologie is ontstaan toen de aristocratie heerschappij werd doorbroken in veel landen. Als gevolg hiervan had je zowel een voor als tegen reactie.Conservatisme
Het oorspronkelijke conservatisme was een reactie op de Franse revolutie en de verlichting. Edmund Burke was hiervan een van de belangrijkste ideologische grondlegger. Uitgangspunt van het conservatisme was het behoud van de hiërarchische inrichting van de samenleving door de aristocratie en een fundamenteel geloof in de ongelijkheid van zowel mens als samenleving (bron).Belangrijk om op te merken is dat de oorspronkelijke conservatisme dus sterk was gericht op een terugkeer naar de situatie van voor de verlichting en moderniteit. Het keert zicht tegen het liberale brede begrip van democratie, d.w.z. gefragmenteerde macht.
Liberalisme
Het oorspronkelijke liberalisme was een product van de Franse revolutie en de verlichting en was bedoelt om een einde te maken aan aristocratische heerschappij (bron). In Nederland ging die revolutie minder geweld en werd de Bataafse revolutie genoemd (bron).Het uitgangspunt van het oorspronkelijke liberalisme was het geloof in individuele vrijheid en burgerrechten, die moesten worden verankert in een grondwet en vertegenwoordigd worden door middel van een democratie. Bekend grondlegger van het liberalisme in Nederland is Johan Thorbecke (bron).
De ontwikkeling van ideologie na het ontstaan
Ideologieën hebben zich later verder ontwikkelt, met meer varianten en ideeën. Echter in de kern zie je de oorspronkelijk verschillen tussen liberalisme en conservatisme vaak terug komen in latere ideologieën. Of een samenleving op bepaalde vlakken gelijk moet zijn of juist ongelijk, zijn thema's die anno nu nog steeds zeer actueel zijn en verkiezingen en mensen blijft bezighouden.De originele hoofdstromingen
Naar mate de democratie zich verder ontwikkelde kwamen er meer ideologische ideeën tot ontwikkeling, wat zich in Nederland ontwikkelde tot 3 hoofdstromingen.De christendemocratie
De christendemocratie is ontstaan uit het oorspronkelijke conservatisme, vandaar dat er onder die ideologie de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) partij was opgericht, die sommige beginselen van de Franse revolutie verwerpt. Later ontwikkelde de christendemocratie zich meer tot middenpartijen.Beginselen
bronChristendemocraten hechten veel belang aan sterke en zelfstandige maatschappelijke organisaties. Gemeenschappen als het gezin of de kerk maar ook bedrijven vormen de kern van de samenleving. De overheid dient de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van deze instituties te respecteren en te steunen. Ze heeft in beginsel slechts een aanvullende en bemiddelende taak. Pas wanneer de maatschappelijke organisaties niet toereikend zijn dient de nationale overheid op te treden. Dit wordt het 'Subsidiariteitsbeginsel' ofwel 'Soevereiniteit in eigen kring' genoemd. Ook wordt corporatisme vaak verbonden aan christendemocratie.
Een tweede kenmerk van christendemocratie, rentmeesterschap, komt voort uit de christelijke gedachte verantwoord en behoudend om te gaan met 'de schepping' en samenleving.
De sociaaldemocratie
De sociaaldemocratie is ontstaan uit de arbeidersbewegingen in de de 19e eeuw als afsplitsing van het communisme en marxisme.Beginselen
bronDe speerpunten van de sociaaldemocraten waren bestrijding van ongelijkheid en verbetering van de sociaaleconomische positie van arbeiders, het zogenaamde 'verheffingsideaal'. Ze maakten zich dan ook sterk voor invoering van het Algemeen Kiesrecht en sociale wetgeving. Daarnaast richtten zij zich op controle van de economie door de staat door middel van regulering.
Vanaf de Tweede Wereldoorlog richtten sociaaldemocratische partijen zich op het opzetten van een verzorgingsstaat gefinancierd uit (progressieve) belastingheffing. Door middel van herverdeling van welvaart wilden zij een meer egalitaire samenleving bewerkstelligen. Dit ging gepaard met een sterk geloof in de maakbare samenleving en qua economisch beleid het Keynesianisme, gestoeld op stimulatie van de economie door overheidsinvesteringen.
Het liberalisme
Het liberalisme is ontstaan uit de beweging van de de Franse revolutie.Beginselen
De naam liberalisme geeft al aan waar de essentie van de stroming op is gebaseerd: vrijheid. Ook individualisme is een kernbegrip binnen het liberalisme. Het individu is degene waarvoor vrijheid van het grootste belang is. Om een zelfregulerend systeem van meritocratische beloning te hebben, moeten er gelijke kansen zijn. Hieruit vloeit voort dat iedereen dezelfde rechten heeft en in basis gelijk is.
In het liberalisme zijn grofweg vier stromingen in te delen. De verschillen tussen deze stromingen zijn vooral gekenmerkt door de grote van de rol die de overheid aanneemt.
bron
- Het klassiek-liberalisme, waarbij de overheid enkel een rol als 'nachtwaker' heeft om de primaire veiligheid en bestaanszekerheid van de bevolking te garanderen. Naast deze garantie dient de overheid zich zo min mogelijk in het leven van de burgers en de economie te vermengen.
- Het conservatief-liberalisme, waarbij de overheid klein is en hervormingen met scepsis worden bekeken. Vaak worden strenge immigratieregels gehandhaafd en wordt er kritisch naar de overdracht van nationale soevereiniteit aan internationale instanties zoals de Europese Unie gekeken.
- Het sociaal-liberalisme, waarbij de overheid een grotere corrigerende rol heeft om burgers gelijke kansen te geven tot zelfontplooiing. Een voorbeeld hiervan is hogere subsidiering van het onderwijs, waardoor kinderen van armere gezinnen gemakkelijker naar school kunnen en een gelijke start op de arbeidsmarkt krijgen.
- Het libertarisme, waarbij de rol van de overheid zo miniem mogelijk is en zo veel mogelijk bestuur op een lokaal niveau wordt georganiseerd.
Het ideologische kantelpunt in de jaren 80
De originele hoofdstromingen beschreven de ideologische uitgangspunten voor de jaren 80 goed. In de jaren 80 ontstond er echter een kantelpunt, er ontstonden nieuwe ideologieën die werden aanhangen door traditionele partijen.Het neoliberalisme
Het neoliberalisme brak door onder Thatcher en Reagan, maar de stroming begon al eerder in de 20e eeuwe met de ideeën van de economen Milton Friedman en Friedrich von Hayek.Beginselen
Uitwerking in NederlandDat is een politiek die ervan uitgaat dat de samenleving zoveel mogelijk volgens het marktmechanisme geordend moet worden.” Het paradoxale is dat de overheid dat moet doen, zegt Oudenampsen. „Die moet economische ruimtes inrichten, productstandaarden afspreken, en de condities creëren om mensen te laten deelnemen aan de markt – bijvoorbeeld door een minimumloon in te stellen. Daarin onderscheidt het neoliberalisme zich van het vooroorlogse laisser-faire liberalisme.”
De strijd tussen keynesianen en neoliberalen werd op een technocratische manier gevoerd, zegt Oudenampsen: bijvoorbeeld via de modellen van het Centraal Planbureau (CPB).
„Frans Rutten richtte als hoofd van EZ een eigen denktankje op, dat als belangrijkste taak had de modellen van het CPB bij te sturen. In 1975 was het CPB met een nieuw model gekomen, het Vintaf-model, dat een causaal verband legde tussen hoge lonen en een hoge belastingdruk enerzijds, en groeiende werkloosheid anderzijds. Hieruit volgde logisch dat loonmatiging en bezuinigingen nodig waren. Maar voor topambtenaren als Rutten ging dit model nog lang niet ver genoeg.”
bron„In Nederland werd het typisch liberale vrijemarktverhaal daarnaast overgoten met een christelijk sausje van zorgzaamheid en verantwoordelijkheidszin, omdat de bezuinigingsagenda werd uitgevoerd onder Lubbers, een CDA-premier. Conservatieven in CDA en VVD vonden dat de verzorgingsstaat had geleid tot individualisering. Door te gaan bezuinigen op die verzorgingsstaat, werden mensen gedwongen zich weer meer met hun omgeving in te laten. De participatiesamenleving zoals wij die nu kennen, heeft zijn wortels in de jaren tachtig.”
In zijn onderzoek noemt Oudenampsen 1982 als keerpunt. In aanloop naar de verkiezingen van dat jaar hadden rivaliserende commissies twee plannen opgesteld voor economische hervorming door het nieuwe kabinet. Toen CDA-leider Ruud Lubbers de verkiezingen won, koos hij het rapport van de commissie-Wagner, onder leiding van oud-Shell-topman Gerrit Wagner. Dat rapport stelde loonmatiging, deregulering en hervorming van de sociale zekerheid voor. De commissie-Schouten, die onder leiding van de christen-democratische econoom D.B.J. Schouten meer keynesiaanse maatregelen had bepleit, had daarmee de strijd verloren.
Derde weg sociaaldemocratie
De derde weg is ontstaan in de jaren 80, waarin de sociaal democratie afscheid nam van de klassieke socialistische standpunten en marktwerking en privatisering omarmde,Beginselen
bronEen belangrijk kenmerk van deze ideologie is een positieve waardering van het marktmechanisme. Dit is terug te zien in de grootschalige privatiseringsgolf die vanaf de jaren 80 door veel Westerse overheden werd ingezet. Ook wordt de nadruk gelegd op persoonlijke verantwoordelijkheid. Volgens deze ideologie dient de overheid zo min mogelijk actief in te grijpen in de maatschappij. Wetgeving en regulering dienen er echter wel op gericht te zijn om in de maatschappij zo veel mogelijk sociale ontwikkelingen te stimuleren. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van fiscale middelen om bedrijven te belonen die gehandicapten in dienst nemen. Er is bij deze ideologie dus geen sprake van overheidsdwang, maar van overheidsstimulering.
Uitwerking in Nederland
bronWie de sociaaldemocratische literatuur doorploegt vindt dan ook herhaaldelijk de klacht terug, nota bene van voorstanders van de Derde Weg, dat de eigen politieke koers niet openlijk naar buiten toe wordt gecommuniceerd.
Zo sloeg de PvdA, nota bene onder leiding van oud-vakbondsman Wim Kok, in de jaren negentig een geheel nieuwe weg in, zonder dat hierover een serieus intern debat was gevoerd.’
Populisme/politieke bewegingen
Een ander fenomeen wat opkwam in jaren 90/00 is het populisme, wat zich kenmerkt door het afzetten tegen de gevestigde orde. Populisten claimen dat er een scheiding is tussen de z.g.n. "elite" en "het volk", waarbij de populisten voor "het volk" zijn. (bron)Maar ook populistische partijen zijn gebaseerd op ideologieën, wat te zien is aan hoe de partij zich gedraagt, wat de standpunten zijn in verkiezingsprogramma's en stemgedrag. Je ziet dan ook dat onder de motorkap deze partijen qua ideologie vaak niet veel verschillen van de traditionele hoofdstromingen.
Het gevolg is dat ook bij populistische partijen er een uitwerking is qua beleid die gebaseerd op een ideologische visie op het landsbestuur. Dit is echter vaak niet duidelijk door de manier waarop deze partijen communiceren en hoe de pers/politiek omgaat met deze partijen.
De gevolgen
Disclaimer: onderstaande is mijn persoonlijke visie en komt terug in de discussie stelling. Dit is dus uiteraard betwistbaar in de discussie.Het belangrijkste wat er gebeurd is niet zozeer de opkomst van het neoliberalisme of de derde weg sociaal democratie. Het grootste probleem is dat het zich grotendeels heeft onttrokken aan publieke discussie en debat, en daarmee aan het democratische proces. Met andere woorden, kiezers hebben niet expliciet gekozen voor neoliberalisme of de derde weg, het werd tevens ook uitgevoerd door bestaande partijen.
Later volgde de opkomst van het populisme, waarmee de discussie over ideologie nog verder op de achtergrond raakte.
Dit heeft de volgende verandering veroorzaakt in het politieke landschap bij de grootste regeringspartijen afgelopen decennia:
Partij | Gecommuniceerde ideologie | Daadwerkelijke ideologie |
---|---|---|
VVD | Rechts liberaal/progressief | Populistisch/Neoliberaal/conservatief |
CDA | Christendemocratisch | Populistisch/Neoliberaal/conservatief |
PvdA | Sociaal democratie | Derde-weg sociaal democratie |
D66 | Links liberaal progressief | Rechts liberaal progressief |
De gevolgen waren ook goed te zien qua politieke kompas, zoals in 2012:

bron
Nederland heeft in het verleden vooral economisch rechts en maatschappelijke conservatieve partijen gehad in de regering,
De discussie stelling
In het bovenstaande betoog wordt duidelijk dat er politieke ideologie in Nederland 3 dingen zijn gebeurd.- De discussie over politieke ideologie is op de achtergrond geraakt.
- Partijen volgen niet altijd de politieke ideologie die ze historisch gezien aanhangen.
- Partijen volgen niet altijd de politieke ideologie die ze via communicatie uitdragen.
Tevens zouden kiezers, andere partijen en de journalistiek de politieke partijen moeten controleren of de politiek wel daadwerkelijk de ideologie aanhangt die gecommuniceerd is.
Wat mag besproken worden
Dit topic gaat over ideologie in het algemeen, bespreek hier de hoofdstromingen en de stelling en de problematiek bij ideologie. Dit topic gaat specifiek over Nederland, laat andere landen en bijhorende ideologieën s.v.p. buiten beschouwing.De belangrijkste topic regels is echter dit:
Geef altijd een toelichting bij de ideologie, gebruik bij terminologie zoals links/rechts/progressief/conservatief of liberalisme, socialisme, etc wat er bedoelt wat qua intentie en uitkomsten.Dit topic is bedoelt om ideologie uit te diepen, het is belangrijk om hierin precies te zijn.
[ Voor 33% gewijzigd door defiant op 10-09-2023 11:55 ]
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”