Definieer "heel veel gevallen".
Toegegeven, een overdracht van een vrijstaande villa zonder buren is vrij weinig aan de hand. Dat kan een makelaar ook wel, denk ik. Maar waar trek je een grens?
Zijn er bijvoorbeeld heldere afspraken over een mandelig pad, staan de kadaster grenzen goed en zijn de gemene muren duidelijk. Een makelaar die gecertificeerd is en de juiste opleiding heeft, moet dit goed kunnen checken vooraf.
Mee eens. Maar er is meer dan dat. Een makelaar kan niet eens "Vormerkung" uitleggen en laat dat altijd open in de koopovereenkomst (artikel 13 van de NVM-model zo uit mijn hoofd). Of art. 13 WBR. Laat een makelaar dat maar uitleggen.
Ik heb een keer gehad dat de makelaar de overeenkomst opstelde (voor een woning ergens buiten Amsterdam) en daarin 2 fouten maakte:
- er werd een appartementsrecht geleverd, terwijl verkoper alleen eigenaar was van een recht van erfpacht. Hoe kun je een appartementsrecht leveren als je niet (ook) de bloot eigendom hebt? Moest helemaal aangepast worden... (Achteraf bleek dus dat verkoper bloot eigendom zou aankopen en meteen zou doorleveren aan koper).
- in die koopovereenkomst was art. 13 WBR doorstreept. Waar makelaar niet over nadacht, was dat verkoper overdrachtsbelasting verschuldigd was over de bloot eigendom en dus de betaalde overdrachtsbelasting terug kon krijgen van de koper. Makelaar natuurlijk helemaal boos op ons omdat wij letterlijk de koopovereenkomst volgden, dus de verkoper kreeg niets terug.
Tja, als je maar wat doet en enkel de koopprijs en de ontbindende voorwaarden invult, dan krijg je dat.
De notaris draagt vervolgens de verantwoordelijkheid dat het ook goed in de aktes van levering wordt verwerkt.
En het zou denk ik de notaris een hoop werk schelen als de makelaar zijn taak goed doet. Een koopcontract wordt op dit moment ook nog niet altijd zo hoog ingeschat, men kan bijvoorbeeld ook zelf een concept pakken en zelf met een koper een overeenkomst aangaan. De makelaar is officieel niet nodig.
In dat proces valt er eigenlijk nog genoeg te winnen om verrassingen voor te zijn.
Correct.
Het is daarom ook dat ik het liefst zou zien dat men van de makelaar een beschermd beroep maakt. Daarnaast is de makelaar laagdrempeliger dan de notaris. Uiteindelijk weet ik wel dat je prima kan mailen of bellen met de notaris klerk over dit soort zaken, maar toch is de makelaar een makkelijker aanspreekpunt. Daar begint men toch vaak de aan of verkoop van een woning.
Mee eens. Maar dan heb je nog steeds dat de makelaar partijdig is en één belang behartigt. Een notaris doet dat niet (als dat goed is).
[
Voor 18% gewijzigd door
Wispe op 23-10-2023 10:45
]