Manager hier en honderden keren beoordelingsgesprekken en ook exit gesprekken gevoerd. Ten eerste @
CodingClaudia , natuurlijk bederft dit je weekend. Niemand vindt het leuk om zo’n beoordeling te krijgen en natuurlijk raakt dat je. Ik ken je bedrijf of jou niet, maar zie twee scenario’s, blijf even bij me na de eerste want dat scenario vind je niet leuk.
Eerste scenario. Je geeft aan nooit iets gehoord te hebben van een aanstaande slechte beoordeling. Dat mag niet en moet niet kunnen. Maar ik heb ook medewerkers gehad die het nooit wilden horen, ook niet als het zwart op wit stond. Feedback niet geaccepteerd, zelfreflectie niet aanwezig, verschuilen achter collega’s die het oh zo oneerlijk vinden bij de koffieautomaat. Kan het zo zijn dat je wel degelijk feedback hebt gehad, zwart op wit of in gesprekken mbt je productiviteit, je energie in het team, samenwerking, of hoe je wel of niet mee gegroeid bent tov andere collega’s? Durf in de spiegel te kijken. Het is opmerkelijk dat je manager in het gesprek geen concrete voorbeelden heeft gegeven, of werden er wel voorbeelden gegeven maar heb je om meer bewijs gevraagd en moet dat nog op tafel komen?
In dit eerste scenario is er misschien wel iets aan de hand….
Het tweede scenario is dat je het erg slecht getroffen hebt met je manager. Veel bedrijven kennen targets op de hoeveelheid medewerkers die een uitmuntend krijgen of een onvoldoende. Wellicht is je manager voor de keus gesteld om met een kandidaat voor een onvoldoende op de proppen te komen. En heeft deze manager dat slecht aangevlogen, is afgegaan op een indruk tav je performance en moet er nu nog eens goed naar alle data gekeken worden. Laten we daar nu maar van uit gaan.
Maar onafhankelijk van welk scenario gaande is.
Ik ben erg allergisch voor veel van de adviezen hier want die helpen je niet. Van ziekmelding tot nieuwe baan zoeken…. En dat terwijl je aangeeft het prima te vinden betreffende de inhoud van je werk en je collega’s. Je hebt dus ook wel wat te verliezen. Constructief het gesprek blijven aangaan is het beste. Vraag naar de redenering, vraag naar hoe de pikorde tot stand is gekomen. Probeer de emoties (dit is niet eerlijk en niet waar) en meningen van collega’s (Henk vind ook dat ik het heel goed doe) uit de gesprekken te houden. Het gesprek kun je ook met HR voeren, maar die staan niet perse (of perse niet) aan jouw kant. Blijf je richten op je eigen manager.
In het bedrijf waar ik werk is een onvoldoende absoluut geen dood spoor zoals in veel reacties gesteld wordt. Integendeel. Er wordt vaak een persoonlijke coach van buiten het bedrijf aangesteld om bijvoorbeeld te helpen met inzicht en softskills. De doelen moeten heel erg duidelijk zijn voor het komende jaar. Gesprekken scherp. En wat mij persoonlijk als manager betreft: het moet slagen; door samen te werken aan de doelen, support te geven waar nodig. Ik heb werkelijk maar 2 keer mee gemaakt dat het echt niet ging, doordat de medewerker het conflict model koos en er geen samenwerking meer mogelijk was. Ik werk in een groot tech bedrijf, waar medewerkers vaak sterker uit zo’n traject komen en daarna groeien in hun ontwikkeling.
Mijn advies is dus om zakelijk te blijven. Zorg ervoor dat het glas en glashelder wordt op welke gronden je moet verbeteren. Durf ook eerlijk zijn als het gaat om je performance tov anderen. Durf op de voorgrond te treden nu en in je toekomst. Haal er uit wat er in zit en geef aan wat JIJ nodig hebt voor je verbetering en toekomst; en sta niet stil in je technische maar ook persoonlijke ontwikkeling. Deze manager vertrekt weer op een bepaald moment, bedenk dat ook.
Voor nu wens ik je toch even sterkte, sla je hier door heen.