Hi @
CodingClaudia
Even terugkomen op vragen die je hebt naar aanleiding van mijn reaktie.
Het management kan zeker niet alles doen wat ze willen zou ik in z’n algemeenheid stellen. Ik noem dat Calimero uitspraken (ik ben klein en zij zijn groot en dat is niet eerlijk). No offense naar jou maar zie dit veel tweakers uiten hier. Uiteindelijk kan alles getoetst worden bij een rechter. Het gevolgde proces lijkt in jouw geval niet zo netjes te verlopen, of niet zo transparent, eens. Of het mag of niet mag heb je niet zoveel aan denk ik, het verandert de situatie niet. Je kunt stellen, net zoals veel medetweakers doen, dat dit niet mag en dat een fikse escalatie je uit deze brand gaat helpen. Daar ben ik het dus niet mee eens. Als de rijen achter deze manager gesloten blijken te zijn, wordt het alleen maar lastiger en kom je in een conflictsituatie terecht als je niet op past. En die lopen vaak minder goed af. Je kunt natuurlijk wel informatie inwinnen bij HR en nogmaals aangeven dat je het niet eens bent met de inhoud nog met het gevolgde proces, maar het zal geen invloed hebben op het nu.
Je geeft aan wel in de spiegel te kunnen kijken, ik lees dat ook terug tussen de regels door in wat je opschrijft. Dat is een hele grote stap om deze situatie te verwerken, als het maar niet overslaat in over-kritisch negatief denken over jezelf. Als je de vraag stelt of dit als zwak wordt gezien of niet, hangt dat mede hiervan af. Is het een positieve gedachte of negatieve gedachte. Geeft het je kracht om te verbeteren en geef je dat ook aan, of geef je een ander de indruk dat je niet weet hoe hiermee om te gaan en om te zetten in een verbetering? Je stelt hier de vraag hoe je manager dat ziet; ik vind dat een hele sterke gedachte van je en een vraag om zeker aan je manager te stellen. Dat dwingt haar ook om beter na te denken hoe ze je ziet en dat onder woorden te brengen op een manier waar jij wat aan hebt.
Je bent iets concreter geworden in de feedback die je hebt gekregen: 'excellence', 'leadership', 'proactive', 'drive'. En je geeft aan dat het je niet zoveel zegt. Het lijkt hiermee vooral om ‘gedrag’ te gaan, niet zozeer om output. Men lijkt te willen dat je meer initiatieven neemt, actief samenwerking zoekt met anderen binnen en buiten je eigen organisatie, onafhankelijk werkt en bijvoorbeeld meer drang hebt om werk op te pakken. Mijn interpretatie, niet die van je organisatie natuurlijk.
Welke vragen kun je daarom stellen om dit duidelijker te krijgen?
Is er een HR document dat beschrijft welk voorbeeld gedrag hoort bij deze ‘waarden’ en staan daar voorbeelden in hoe dat gedrag er uit ziet als iemand daar goed in is of in ontwikkeling is? Bij ons is zo’n document aanwezig en dat helpt heel erg om de zaken concreet te maken. Vraag ook een concrete invulling van zo’n document voor het werk dat JIJ doet, en vraag gerust om voorbeelden van het juiste gedrag op je afdeling of team. Waak er voor dat je dan niet vergeleken wordt met gedrag van iemand die twee functiegroepen hoger zit en met 30 jaar ervaring. Dat is niet juist, tenzij ze aangeven dat dat het niveau is waar je naar toe moet groeien, in de toekomst.
Over de targets die er vaak zijn mbt de beoordelingen. Jammer dat dit nooit aan je uitgelegd is, dat vind ik wel een gemiste kans van je organisatie hoor. Ik zal proberen daar wat van te zeggen. Ik denk dat alle tweakers het er over eens zijn dat hard en goed werken beloond moet worden, en natuurlijk al helemaal als je duidelijk beter bent dan de anderen! Dat moet vertaald worden met salarisgroei, hoger dan gemiddelde bonussen, functiegroep groei nietwaar? Wat we met z’n allen soms lastig vinden, is dat dit ook betekent dat er dus medewerkers zijn die wat meer aan de onderkant zitten. Misschien omdat ze meer hulp nodig hebben dan je mag verwachten, minder output hebben. Als een team eerlijk zou durven zijn, zou ieder team de pikorde kunnen aangeven bij de koffieautomaat. Bedrijven geloven dat je moet differentiëren in beloningen. Het stimuleert de groei van een bedrijf als je de positieve uitschieters extra beloond en de onderkant niet extra beloond maar het gesprek aangaat in de verwachting dat ze verbeteren, en dat komt de omzet dan weer ten goede. Het jaarlijkse budget voor salaris groei wordt dus gedifferentieerd en er wordt afgesproken hoeveel toppers je mag aanwijzen (want natuurlijk is niet iedereen een topper en het moet ook betekenis houden; het gaat bijvoorbeeld om 15% van de medewerkers). En er wordt afgesproken hoeveel medewerkers echt aangesproken gaan worden op hun achterblijvende doelstellingen (bijvoorbeeld 5% van de populatie). Het process zou transparant moeten zijn maar is dat lang niet altijd.
Dus het klopt wat je zegt, het totale budget voor beloningen ligt jaarlijks vast, sommigen krijgen iets meer ten koste van anderen.
Als manager is het zeker niet leuk om iemand een onvoldoende te moeten geven terwijl ik best tevreden ben over iemand an sich, of de verzachtende persoonlijke omstandigheden van iemand ken; maar dat moet doen enkel en alleen vanwege deze verdeling. Het is voor mij daarom heel erg belangrijk altijd scherp te zijn op de ontwikkeling van een individu en waar hij of zij staat TOV de ander teamleden. En daarover eerlijk te zijn en voortdurende feedback te geven. Objectiviteit komt voort uit het afstemmen met andere managers, hoe doet mijn teamlid het tov de teamleden in een andere organisatie?
In alles wat je aangeeft in je post en reacties zie ik dat je wel ziet dat het links en rechts misschien anders en beter kan, en dat is belangrijk om je hier over heen te zetten. Het blijft natuurlijk de vraag waarom er vanuit je organisatie op ‘deze’ manier jouw dringende aandacht wordt gevraagd. Dat had anders gekund.
Heel veel succes!