Heroic_Nonsense schreef op zaterdag 7 december 2024 @ 09:09:
En daar (dikgedrukte regel) kan ik me dan weer druk om maken.
If you're not with us, then you're against us. Dat is een hele gevaarlijke stelling die in het verleden tot grote ellende heeft geleid op andere vlakken. Die kant wil je dus niet op - je wil de polarisering niet voeden. En dat doen we nu wel.
Ik kan het woord "polarisatie" (woord van het jaar!) niet meer zien of luchten. Niet alleen is alles polariserend, alles is zelf ook polarisatie. We mogen vooral van niemand's mening zeggen dat we die slecht of stom vinden of gewoon dat we het er zelf volstrekt niet mee eens zijn, want voor je het weet breekt de Derde Wereldoorlog uit! Wil je dat op je geweten hebben?! Nee toch?!
Voor het geval ik het zonder omhaal moet stellen: nee, ik vind niet dat iedereen die een probleem heeft met een zwarte Snape een verfoeilijke racist is die in het verkeerde kamp zit, en ik ben best bereid toe te geven dat er ook redelijke mensen zijn met redelijke meningen die dat vinden.
Maar helaas
zijn er wel verfoeilijke racisten van het slag "alles met een (nieuw) kleurtje is fout", en die zijn erg mondig, en als die een discussie binnenstampen met niks meer dan "woke" is het lastig om vast te stellen dat ze er misschien toch genuanceerder over denken. Het staat ze ook vrij om het zelf genuanceerder te brengen.
Als je tegen de casting van Paapa bent, dan ben niet per definitie tegen diversiteit! Sterker nog, ik ben all for diversiteit. Maar ik kan er erg slecht tegen dat een personage, verhaallijn of subplot van een bestaand verhaal opzettelijk en ingrijpend wordt veranderd zodat er diversiteit in verwerkt kan worden.
Dat mag, dat valt voor mij onder subjectiviteit. Het gaat er namelijk om of je inderdaad vindt dat een personage "ingrijpend wordt veranderd" als die van etniciteit/afkomst/uiterlijk wisselt, nadruk op "ingrijpend". Letterlijk afgaand op de tekst is het uiteraard anders, en opzettelijk (Snape is duidelijk geen zwart heerschap in de boeken, laten we daar geen doekjes om winden), maar tegelijk kun je moeiljk argumenteren dat Snape's huidskleur of afkomst relevant zijn in het verhaal en niet gewijzigd zouden kunnen worden zonder dat het verhaal er slechter op wordt. Als iemand dat
wel vind kan ik niet anders dan zeggen "OK, ter kennisgeving, maar daar scheiden onze wegen".
De motivatie van de auteurs (of adapteurs) doet er voor mij ook niet toe, maar voor anderen wel. Als je zegt dat je een aanpassing doet om het diverser te maken zijn er mensen die mordicus tegen zijn
vanwege dat en niets anders. Hoe goed of slecht de aanpassing uitpakt is irrelevant, het gaat om je motivatie, die is verkeerd. Je hebt namelijk een politiek doel of bent onderdeel van een stroming waar de lezer/kijker het niet mee eens is, en wat er dan uiteindelijk van het werk geworden is doet er niet eens meer toe. Of het werk compleet nieuw is overigens ook niet, dat zorgt er alleen voor dat je minder publiek trekt dat aanstoot gaat nemen, maar je krijgt alsnog wel mensen over je heen. Ik zeg niet: de motivatie is altijd onbelangrijk en niemand mag zich druk maken. Wel: ik kan en wil me er
zelf niet over opwinden, sorry. Ik snap het, alles is politiek, maar ik word er vooral moe van.
Daarmee schop je de fans van de IP flink tegen hun benen. En dat komt dan dus niet door de inclusiviteit, of diversiteit, maar door het veranderen van waar men van houdt. Er wordt vaak overheen gestapt, maar voor sommige mensen is een boek of een film meer dan een boek of een film. Het is een wereld waar men verliefd op is, men zich in vertrouwd voelt. Als je aan die wereld komt, dan kom je aan de ziel van die mensen. Die mensen 'fans' noemen, gaat in feite niet eens ver genoeg - die mensen zijn veel meer dan fans.
Ook daar denk ik weer: prima, die mensen mogen zich zo voelen. Ik ervaar dat zelf niet zo (zoals misschien al duidelijk was

) maar ik ga ook niet zeggen dat zoiets niet kan. Maar ik zal "je komt aan mijn ziel" nooit accepteren als een rechtvaardiging voor iets. Het is alleen maar een
verklaring waarom iemand ergens sterke gevoelens over heeft, maar hou me ten goede, zo'n verklaring heb ik niet nodig, dat geloof ik wel, ook al sta ik er zelf niet zo in. Ik heb genoeg voetbalsupporters gezien om te weten hoe dat werkt.

Spreek je je daarover uit, dan ben je toxic en is de discussie meteen afgedaan. Sterker nog, jij als fan hebt meteen afgedaan. Dat betekernt dus dat je niet mag opkomen voor hetgeen je lief hebt, waar je een dermate sterke band mee hebt dat je s'nachts wakker ligt van dergelijk nieuws, omdat je dan meteen buiten de maatschappij geplaatst wordt.
Kijk, en als je het op deze manier doortrekt dan wordt het voor mij pathetisch. Als in, inspelen op verontwaardiging over het wrede lot van mensen die buiten de maatschappij geplaatst worden zelfs, omdat ze van een boek hielden. De woke activisten hebben opnieuw toegeslagen! Je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen! Nou ja, mag blijkbaar wel hoor, want het wordt nog steeds gezegd. Niet alles wordt door iedereen in dank afgenomen nee, dat niet. Als je baas je de wacht zou aanzeggen omdat je iets gezegd hebt over de nieuwste Harry Potter waaruit moet blijken dat je een racist bent die niet past bij de werkcultuur dan vind ik dat zelf ook te ver gaan, maar sorry, ik ga me er ook niet persoonlijk verantwoordelijk voor voelen omdat ik mensen die blijkbaar wakker liggen van tovenaars niet met fluwelen handschoentjes heb aangepakt.
Vervang in het bovenstaande "Harry Potter" met de Bijbel en dan vind ik het slecht te pruimen dat we als maatschappij inmiddels afgestapt zijn van het idee dat gelovige mensen een speciaal recht moeten hebben om niet gekwetst te worden als iemand met de Heilige Schrift aan de haal gaat, maar als die Heilige Schrift de Harry Potter boeken zijn moet dat ineens wel relevant zijn. Alhoewel: ook het idee dat gelovigen dat recht wel hebben doet tegenwoordig weer gestaag opmars, dus wat weet ik ervan.
Het klopt inderdaad dat, in zekere zin, de discussie afgedaan is (en moet zijn) als we vastgesteld hebben dat iemand wel vindt dat het moet kunnen, en iemand anders niet. Je kunt lullen als Brugman, maar daar zal zelden uitrollen dat iemand vindt dat Snape niet per se blank hoeft te zijn als die er (lettelijk) heilig van overtuigd is dat dat wel zo is.
"Toxic" neem ik overigens zelf ook echt niet in de mond, net als "woke" (anders dan puur ironisch, wat hopelijk overkomt). Dat zijn gewoon sjibbolets geworden om "ik ben het er niet mee eens/ik vind dit niet leuk" te kunnen zeggen maar dan met een soort ondertoon van "en dat is niet zomaar mijn mening hoor, maar objectief".
Ik heb het al eerder gezegd: waarom bestaande IP ombouwen zodat het diverser is, waarmee je hardcore fans tegen het been schopt (voor de duidelijkheid: ook die zijn niet tegen diversiteit in media, maar wel tegen het ombouwen van hun object of affection).
Maak dan een nieuwe serie, die zich buiten het tijdframe van de Harry Potter-boeken afspeelt maar wel in hetzelfde universum. Dan kun je helemaal los met je personages en ze zo divers maken als nodig is.
Ja, dat kan. Maar als dat eens niet gebeurt, dan heb je daar maar mee te dealen, net zoals een vertelling waarin Jezus ineens een zwarte vrouw is door gelovigen waarschijnlijk als godslastering zal worden bestempeld, maar dat nog niet betekent dat het verhaal alleen als metafoor, parabel of "reimagining" verteld mag worden, en niet als het karakter Jezus heet en de dochter van God wordt genoemd. Kun je een heel vervelende aanpassing vinden, maar dat is net zo goed een verhaal dat verteld mag worden. Je mag het uiteraard zelf niks vinden, en dat mag je ook gewoon zeggen, zolang je zelf ook maar snapt waarom, en dat ofwel netjes onder woorden kunt brengen, ofwel beter niet als je alleen maar nare dingen kan zeggen over echte mensen.
Waar mensen zich niet over heen kunnen zetten als het niet geadverteerd wordt als "nieuw" is dat het het stempel "officieel" krijgt, als in, je moet dit als fan leuk vinden en je kunt er niet omheen, en als je het niet leuk vindt ben je verkeerd bezig. Ik snap dat wel: wat als "officieel" geadverteerd wordt is waar je continu tegenaan zal lopen en wat tegen je eigen identiteit gaat schuren. Als je het over polarisatie wil hebben komt dit er waarschijnlijk nog het dichtste bij: je vindt dit leuk of niet. Je zit in mijn kamp of niet. Ook dat is wat mij betreft nog steeds geen probleem, als je er maar netjes over bent. Ik kan een heel boek opendoen over de vreselijke dingen die "officiële" schrijvers
mijn favoriete personages aangedaan hebben, maar dat ga ik hier niet doen.

Zoals het naar mijn mening een
echte fan betaamt zet ik me erover heen en focus ik me op de dingen die ik wel leuk vind.
Waar alles uiteindelijk mee staat of valt is dit: wat is het resultaat? Er waren bij
Battlestar Galactica ook echt wel fans van het eerste uur die de nieuwe serie niks vonden en het specifiek een belediging vonden van het bronmateriaal. Die zijn echter zwaar in de minderheid en worden door de meeste mensen niet heel serieus genomen omdat de nieuwe serie gewoon heel goed was. En niet alleen goed, maar (oh jee) een stuk beter en volwassener dan het origineel, ook nog.
Als de cast van de nieuwe serie de sterren van de hemel gaat spelen zal het kamp dat roept dat Snape niet zwart mag zijn ook gereduceerd worden tot die mensen die gewoon vinden "dat het niet kan" en "woke" is, en daar kan de rest dan niet veel anders mee dan de schouders ophalen en "OK" tegen zeggen. Dan heb je nog een klein kamp dat nog veel verder gaat en er het einde van de beschaving in ziet en/of sinistere complotten en onderdrukkingen, en die zijn het luidst van allemaal. Dat die mensen er dus eerder uit springen in een discussie is helaas onvermijdelijk.
Zo, toch weer heel wat tekst over een verfilming van een verhaal met tovenaars en elfen en een jongetje (althans, in de oorspronkelijke versie

) dat opgroeit in een kast onder de trap -- dat nog niet eens te zien is.
[
Voor 100% gewijzigd door
MneoreJ op 07-12-2024 13:12
]
Het is "bagatelliseren", van "bagatel". A, a, e, twee keer l, één keer s.