@
Truus01 Ik schakel mijn elektrische boiler al 6 of 7 jaar met een Z-Wave schakelaar. Namelijk de
Fibaro Wall Plug. Destijds heb ik specifiek voor deze schakelaar gekozen omdat deze 2.5kW belasting om kon gaan. En energiemeting heeft. Heel belangrijk om het verbruik te bepalen! Meten en met deze belasting omgaan kon en kan namelijk niet elke smart plug. Daarnaast is deze smart plug klein van formaat.
Mijn elektrische boiler heeft een verwacht verbruik van 9kWh per dag met dus een aansluitwaarde van 2.4kW. Dat zou dus inhouden dat de fabrikant verwacht dat de boiler bijna 4 uur per dag volledig gebruikt wordt. Dat is natuurlijk onzin, maar goed, het zou wel kunnen bij een flink gebruik. Ik zit echter nu op 609kWh voor dit jaar, dus gemiddeld 2,12kWh per dag (
609/287), flink minder dan de fabrikant aangeeft. Vorig jaar kwam ik op een gemiddelde van 2.22kWh per dag uit.
Nu zal je vraag zijn wat ik precies heb gedaan. Allereerst dus een slimme tussenstekker zodat ik de boiler op afstand kan schakelen. Mijn boiler heeft daarnaast een analoge temperatuursensor (eigenlijk indicator) aan de bovenkant. Die heb ik eraf gehaald en daar heb ik een digitale temperatuursensor voor in de plaats geduwd. Die zit tegen het interne boilervat aan waardoor ik een indicatie van de binnentemperatuur krijg. Deze temperatuur heb ik daarnaast (zo goed als ik kan

) gekalibreerd aan de keukenkraan. Heel simpel eigenlijk met een tweede temperatuursensor en een simpele lineaire formule om de temperatuur te bepalen.
Zowel de slimme stekker en sensor zitten in Home Assistant als een virtuele thermostaat. Dat houdt dus in dat de stekker aangaat wanneer deze onder de ingestelde temperatuur komt en uitgaat wanneer deze erboven komt. Uiteraard met een kleine buffer om 'flipperen' van de stekker te voorkomen.
Deze thermostaat zet ik hoger bij daluren (weekend, 's avonds, 's ochtends vroeg) zodat wij eigenlijk altijd heet water hebben. En dan lager overdag en uit wanneer we niet thuis zijn. Daarnaast reken ik ook de temperatuurverval per uur uit en die gebruik ik om de ochtend temperatuur te bepalen zodat de boiler tijdens piekuren niet aan hoeft én we warm water houden. Daarnaast beloon ik ook 'niet douchen' (of kort douchen) door de temperatuur hoger te zetten voor de dag erna.
Zoals je zelf al aangeeft heb je een risico op legionella. Eenmaal per week doe ik dan ook een ruime legionella run. Dat verklaard ook enigszins het huidige verbruik, zonder zou het zeker gemiddeld 0.5kWh lager zijn. Ik warm de boiler dan op tot ruim 62.5 graden, maar veelal warmer vanwege de eerder genoemde beloning. Ik heb recent de temperaturen wat hoger gezet omdat het verschil in verval dermate klein was dat het niet zoveel uitmaakte. Wellicht dat ik het seizoensafhankelijk maak. Geen idee. Maar in ieder geval wil ik een keer per week boven de 60 uitkomen.
Dit klinkt allemaal best ingewikkeld, want dat is het eigenlijk ook wel

. Anderzijds heb ik de eerste vier jaar dat we hier woonden vooral 's nachts de boiler opgewarmd voor een bepaalde periode en dat werkte ook prima. Dus bijvoorbeeld van 6:00 tot 7:00 en dan van 21:00 tot 21:30 (daluren). En daarmee kwamen we ook aardig uit. Alleen is het wat minder precies.
Maar ik zou sowieso kijken naar Zigbee of Z-Wave voor je smart home. Dat werkt met repeaters (lampen, stekkers, etc.) waarmee je ook het bereik eenvoudig kunt vergroten. En daarnaast is het ook leuk om het geleidelijk uit te breiden

.