• Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 19:21

Final Fantasy XVI
Setting en personages
Final Fantasy XVI speelt zich af op Valisthea. Een wereld verdeeld tussen de twee continenten Ash en Storm. Bezaaid met magische Mothercrystals die Aether energie leveren aan de bevolking, hoewel overmatig gebruik daarvan ervoor zorgt dat magische gebruikers versteend raken. In de backstory, domineerde een technologisch geavanceerde hemelbeschaving ooit de wereld. 1500 jaar eerder stortte een grote oorlog de hemelbeschaving in en de restanten ervan verspreidden zich over Valisthea. In het heden wordt die hemelbeschaving behandeld als een legende. De Mothercrystals worden het middelpunt van de latere beschaving met zes naties die Valisthea beheren tijdens de gebeurtenissen in het spel. Een machtige kracht in Valisthea zijn de Eikons, magische wezens gebaseerd op opgeroepen monsters uit de Final Fantasy-serie. De bekende Eikons - Phoenix, Shiva, Titan, Garuda, Leviathan, Bahamut, Odin en Ramuh - vertegenwoordigen elk één element en vechten doorgaans nooit met elkaar. Een schijnbaar onmogelijke tweede Eikon van vuur, Ifrit, stuurt de hoofdplot door dit evenwicht te verstoren.

De kernnaties van Valisthea zijn het Groothertogdom Rosaria, het Heilige Rijk Sanbreque en de Dhalmekiaanse Republiek op het Stormcontinent, het Koninkrijk Waloed dat het Ash continent domineert en het neutrale Kristallijne Dominion dat tussen Ash en Storm in zit. Een uitschieter is het IJzeren Koninkrijk, een geïsoleerde natie voor de kust van Storm, onder toezicht van de Orthodoxe Kristallijn, haar eigen taal spreekt. In het begin van het spel lijdt Valisthea onder een uitputting van de Aether, de zogenaamde Blight, waardoor de naties met elkaar in conflict raken. Een belangrijk onderdeel van de politiek en het leger van de naties zijn Dominants. Mensen die magie kunnen gebruiken zonder kristallen en Eikons te manifesteren, maar ze lopen wel meer risico op verstening. Afhankelijk van hun geboorteplaats worden Dominants geprezen als politieke leiders, worden ze getolereerd vanwege hun macht, gebruikt als oorlogswapen of misbruikt en gedood.

De hoofdpersoon van het spel is Clive Rosfield, de eerstgeboren zoon van de heersende familie van Rosaria die als opvolger wordt gepasseerd wanneer zijn jongere broer Joshua de Dominant van Phoenix wordt; hoewel hij geen Dominant is, kan Clive de kracht van meerdere Eikons verwerven en hanteren in gevechten. Een jeugdvriend en toekomstige metgezel is Jill Warrick, de uiteindelijke Dominant van Shiva die een groot deel van haar leven doorbrengt als politieke gijzelaar. Tijdens zijn reizen wordt Clive vergezeld door zijn hond Torgal; en Cidolfus Telamon, de Dominant van Ramuh die een natie wil oprichten voor de opvang van gedupeerde magiegebruikers, en een incarnatie van een terugkerend Final Fantasy-personage. Andere prominente personages zijn Barnabas Tharmr, koning van Waloed en Dominant van Odin; Benedikta Harman, een Waloed spion en Dominant van Garuda; Hugo Kupka, Dominant van Titan en belangrijke politieke figuur in de Dhalmekian Republiek; en Dion Lesage, kroonprins van Sanbreque en de Dominant van Bahamut.


Plot
Clive begint het spel als Joshua's lijfwacht tijdens een tijd van groeiende onrust in Valisthea. Hoewel Clive niet de Dominant van Phoenix is, deelt Joshua de kracht van Phoenix met hem. Het hertogdom wordt aangevallen met tragische gevolgen en in de daaropvolgende chaos manifesteert zich de duistere Eikon Ifrit. Ifrits acties duwen Clive op een pad van wraak en trekken hem mee in het groeiende conflict tussen de naties en de eerste oorlog waarin Eikons rechtstreeks met elkaar vechten.
Gameplay
Final Fantasy XVI is een actie role-playing game waarin spelers de controle nemen over protagonist Clive Rosfield en een roterende partij van AI-gecontroleerde metgezellen door gesegmenteerde open gebieden over de continenten van Valisthea. Combat draait om een combinatie van melee en magische aanvallen, waarbij Clive kan ontwijken. Tijdens het spel belandt Clive in gevechten met opgeroepen monsters, Eikons genaamd, waarbij hun gevechten speciale mechanieken hebben. Na ze verslagen te hebben, krijgt Clive toegang tot krachten en gevechtstechnieken die rond deze monsters draaien. Terugkerende Final Fantasy-elementen, zoals de galliforme Chocobo en monstertypes, zijn opgenomen in de spelwereld. Het spel heeft twee aparte modi; een "Story"-modus die accessoires biedt om gevechten te vereenvoudigen en de personages sterker te maken, en een normale modus die een grotere uitdaging biedt. Er komt ook een New Game+ waarmee spelers hun statistieken en uitrusting kunnen meenemen naar een campagne met verhoogde moeilijkheidsgraad.


Development
Final Fantasy XVI werd geproduceerd door Creative Business Unit III, een ontwikkelingsstudio binnen franchise-ontwikkelaar en uitgever Square Enix. Het personeel bestond uit leden van het massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) Final Fantasy XIV, en meerdere veteranen van het Ivalice-universum. De producent, Naoki Yoshida, is bekend van zijn werk aan Final Fantasy XIV als producent en regisseur. De hoofdregisseur was Hiroshi Takai, bekend van zijn werk aan de SaGa-serie en The Last Remnant. Kazutoyo Maehiro trad op als creative director en lead writer. Hiroshi Minagawa trad op als art director, terwijl de personages werden ontworpen door Kazuya Takahashi. Het logo, dat de Eikons Phoenix en Ifrit in gevecht afbeeldt en aansluit bij de thema's en het verhaal van het spel, is ontworpen door de oude illustrator Yoshitaka Amano.

Het concept werk voor het spel begon in 2015 nadat Square Enix CEO Yosuke Matsuda Yoshida benaderde om de volgende mainline Final Fantasy te ontwikkelen. Yoshida, die de laatste hand legde aan de productie van Final Fantasy XIV-uitbreiding Heavensward, begreep de keuze als Creative Business Unit I was begonnen aan Final Fantasy VII Remake, maar hij moest zijn werk balanceren tussen Final Fantasy XIV en Final Fantasy XVI. Om de basis te leggen, stelde Yoshida een klein planningsteam samen bestaande uit hemzelf, Maehiro en lead game designer Mitsutoshi Gondai. Yoshida besloot producent te worden omdat zijn taken als producent en regisseur voor Final Fantasy XIV te tijdrovend waren om een tweede grootschalig project op zich te nemen. Takai, die ook met Yoshida aan Final Fantasy XIV had gewerkt, werd gekozen als hoofdregisseur vanwege zijn ervaring met de serie, zijn populariteit bij het ontwikkelingsteam en zijn ervaring met visuele effecten. De volledige productie van Final Fantasy XVI begon in 2016 na Patch 3.4 van Heavensward, toen Takai en Maehiro vertrouwen hadden in de vervangers voor de volgende uitbreiding: Stormblood.

Takai's belangrijkste doel voor het spel was een op actie gebaseerde combat die gemakkelijk te gebruiken was en een volwassen verhaal dat moeilijke thema's zou behandelen en gericht zou zijn op een hogere dan gemiddelde leeftijdsclassificatie. Yoshida wilde dat het spel zich niet zou richten op kinderen of volwassenen, maar eerder iets dat "spelers van alle generaties" zou bereiken. Het werd aanvankelijk ontwikkeld als een PlayStation 5 exclusive, waarbij een PlayStation 4-versie werd overwogen maar daarvan werd afgezien om de ambities van het team niet te beperken. Door de COVID-19 pandemie moest het personeel overschakelen op werken op afstand en de productie liep een half jaar achter op schema door communicatieproblemen met zowel het hoofdkantoor van Square Enix als met de outsourcing-bedrijven. Eind 2020 was het basiswerk aan de ontwikkeling en de spelscenario's voltooid en werd er verder gewerkt aan "grootschalige" middelen zoals boss battles en ontwikkeltools. Tegen april 2022 was de ontwikkeling in de laatste fase, waarbij het team de laatste hand legde aan side quests. In juni van dat jaar was het spel van begin tot eind volledig speelbaar, waarbij de ontwikkeling zich zowel richtte op het polijsten van het spel als op stemopnames voor verschillende talen.
Muziek
De muziek wordt gecomponeerd door Masayoshi Soken. Soken had met Yoshida en Takai samengewerkt aan Final Fantasy XIV en werd aan boord gehaald vanwege zijn bekendheid met Yoshida, Takai en Maehiro's wereldontwerpstijl. Na lange tijd gewerkt te hebben aan de MMORPG Final Fantasy XIV, die meerdere stijlen gebruikte en een hommage bracht aan de hele serie, had Soken moeite zich aan te passen aan het componeren voor een single-player met een centraal narratief en muzikaal thema. Een gememoreerde episode uit het schrijven van de muziek was een bardic lied dat zowel in gesproken als gezongen vorm werd uitgevoerd door een getrainde zanger en acteur die zou veranderen afhankelijk van Clive's positie in het verhaal. De liedjes bleken moeilijk omdat ze in verschillende talen moesten worden gelokaliseerd en acapella moesten worden opgenomen, wat problemen opleverde met de toonhoogte en het tempo.


Trailers en gameplay


Release date is 22 juni 2023.
Website
Officiele pre-order

[Voor 10% gewijzigd door Jasphur op 03-01-2023 14:49. Reden: Diverse taal en grammatica wijzigingen]

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 19:21
In het begin niet zo geïnteresseerd omdat ik vooral nog met FFXV in mijn hoofd zat. XV was geen teleurstellende game, behoorlijk mee vermaakt, maar vond de setting niet helemaal in mijn idee van Final Fantasy passen. Maar sinds een maand of 3 nu er steeds meer en meer nieuws naar buiten komen over het 16de kind van Final Fantasy begint het toch enorm te kriebelen. In verband met een backlog die ik mogelijk niet klaar krijg voor juni wordt het waarschijnlijk geen day one aankoop, maar de game komt sowieso van de zomer nog wel in huis :P

Oe! En een deel of het hele team van Devil May Cry 5 heeft meegeholpen aan de game (evenals het team wat aan Kingdom Hearts heeft gewerkt) en dat is toch best wel goed te zien in de gevechten in de gameplay trailers...

offtopic:
Als iemand mede-auteur wilt worden van dit topic, stuur mij even een DM.

[Voor 14% gewijzigd door Jasphur op 03-01-2023 12:08]

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 19:21
Wat concept art uit de tijd dat FFXVI net was aangekondigd:

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs Collectie


 • Jasphur
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 19:21
Hehe
Final Fantasy 16 producer Naoki Yoshida has denied that the upcoming Square Enix game will appear on PC, telling interested fans to buy a PlayStation 5.
Artikel Nordic IGN

Lorem ipsum dolor sit amet | Discogs CollectieTweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee