Ludewig schreef op zondag 8 januari 2023 @ 19:28:
@
walletje-w
Ik begrijp niet hoe je opeens de sprong maakt van het harder moeten werken om aan te haken en een vermeend superioriteitsgevoel. Of waarom een vermeend superioriteitsgevoel überhaupt een groot probleem is. Allerlei mensen voelen zich superieur aan andere mensen, maar werken toch met ze samen of geven ze een baan, als ze maar goed werk afleveren.
Goed punt mbt tot het superiorieitsgevoel. Dat is meer mijn gevoelsmatige mening en slecht onderbouwd. Kunnen we verder buiten beschouwing laten.
Je legt ook niet uit waarom het niet mogelijk is om een achterstand in te halen. Het is veelvuldig gebeurd dat achtergestelde groepen die achterstand inhaalden en soms zelfs een voorsprong namen. En het is nu niet bepaald zo dat blanke Nederlanders zich maximaal inspannen.
Ik hoef niet uit te leggen waarom het niet mogelijk is. Dat is namelijk niet het punt wat ik hiermee probeerde te maken. We moeten uitzoomen van het individu en kijken naar gemiddelden.
Persoon A: In Nederland geboren, opgegroeid in een vinex wijk in de randstad, ouders met familie die al honderden jaren in dezelfde omgeving zitten.
Persoon B: In Nederland geboren, opgegroeid in een vinex wijk in de randstad, ouders zijn naar Nederland geëmigreerd/geïmporteerd.
Persoon A en B hebben dezelfde set kwaliteiten meegekregen bij de geboorte en ze zijn vrienden van elkaar op de basisschool maar verliezen contact na deze periode. Na 30 jaar zien ze elkaar weer.
Wat we nu kunnen beargumenteren is inderdaad dat er in Nederland meer dan voldoende kansen zijn voor persoon B om meer success te hebben over deze periode dan persoon A. Maar statistisch gezien is die kans klein en heeft persoon A een heel lijstje aan voordelen in onze huidige samenleving waardoor persoon A minder hard hoeft te werken, eerder promotie krijgt, minder snel in aanraking komt met de politie, een tip krijgt van een welgesteld familielid om nog even 500 euro over te maken dit jaar om de jubelton in de komende jaren in te kunnen zetten. Etc.
In je post geef je ook al een mooi voorbeeld van een situatie waarin je de persoon kunt betichten van te weinig inzet maar ook het systeem. (Namaakcursussen die gebruikt worden om geld te verdienen). Dit is een grijs gebied en de immigrant die vol energie en passie zich helemaal wil inburgeren en het beste van zijn leven wil maken zal eerder niet in deze valkuil trappen dan een immigrant die gewoon op zoek is naar een beter leven maar wat luier is. (Zoals ook zoveel autochtone Nederlanders en geen kwalijk iets zou moeten zijn).
Maar dit laat nogmaals zien dat als we afstappen van de persoon en de uitzonderingen. De meeste mensen zijn makkelijk te beïnvloeden, als er een autochtoon persoon tegen jou met een zweem van autoriteit zegt “Die taalcursus is niet belangrijk, en je hebt een laptop nodig voor …” dan is een groot deel over te halen om daar misbruik van te maken.
Kom ik terug op hoe onze samenleving ontworpen is. Daar zitten grote fouten die door de overheid in stand gehouden worden door onkunde, onvermogen en te weinig prioriteit. We maken het wellicht te makkelijk om te frauderen. Die verantwoordelijkheid ligt zeker deels bij het individu maar het zou naar mijn mening zo veel beter zijn om systematisch dit soort zwaktes uit onze systemen te halen door ze zo te ontwerpen dat ze minder makkelijk de personen in een kwetsbare situatie benadelen.