Napo schreef op woensdag 26 oktober 2022 @ 10:06:
[...]
En hiermee creeer je exact hetzelfde probleem je kan zien in het gebrek van doorstroming uit de sociale huurwoningen. Heb je in een gunstige tijd gekocht heb je geluk, heb je die kans niet gehad heb je pech. Zit je in je goedkope woning buiten het centrum en betaal je net zo veel aan de gemeentelijke voorzieningen als Jan & Riet in hun vrijstaande woning
(waar je al per definitie meer voorzieningen nodig hebt omdat de ontsluiting daar naar toe door minder bewoners wordt gebruikt)
Helemaal mee eens, voor mijn eigen portemonnee zou het heel interessant zijn hoor, want wij hebben gunstig gekocht (175k 12 jaar geleden, de buurvrouw heeft eenzelfde woning, wel met nieuwere keuken en badkamer voor 3,3 ton verkocht dit jaar), maar daarnaast zijn wij wel een jong gezin en gebruiken we meer van de voorzieningen die er zijn dan een ouder stel hier verderop in het blok.
Ik kan me daarbij prima voorstellen dat de bedragen (langzaam!) naar elkaar toegroeien die een ieder betaald, maar dat zou niet op basis van een jaar zijn waarin 'de gek er wat voor geeft' en iedereen daarna er last van heeft. Dat kan nooit de bedoeling zijn van dergelijke belastingen.
En uiteraard is het bijzonder om badkamers/ keukens mee te rekenen, zeker op basis van foto's. Enerzijds heb je al belasting betaald over deze zaken, maar anderszijds kan ik zo 2 keukens (1-tje IKEA, gewoon wit 'hout' en een ander van een dure keukenboer, eveneens wit hout ) op de foto's zetten waarbij ze beiden in nieuwestaat gewoon prima (netjes/ kwalitatief goed) zijn, alleen de ene keuken kost incl. installatie nog geen 10k en de ander was 30k voor betaald. => Wat doet dit dan voor de OZB?
Buiten dat (om even helemaal ontopic te komen) vind ik het sowieso onverstandig wanneer we allemaal foto's van onze (binnenkant van) woningen moeten gaan delen met ambtenaren en/ of partijen die een taxatie doen. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat:
1) De gemeente meer geld kwijt is aan de waardebepalingen
2) Er (wederom) overheidsgesubsidieerde partijen ontstaan die eigenlijk niet zoveel aan de maatschappij toevoegen maar wel (goed) belastinggeld kosten
3) Uiteindelijk alles weer duurder maakt, want het geld dat dit allemaal moet kosten moet ook weer ergens vandaan gehaald worden.
Dus verzint men weer iets nieuws om daar extra inkomsten mee te krijgen (maar kost weer personeel en de belasting kan/ mag niet te ver omhoog) en we herhalen dit weer opnieuw. Ik mis in dit soort zaken altijd een gedegen kosten/ baten analyse. Simpel gesteld ken ik genoeg mensen met een eigen huis, waarbij de ene een 20 jaar oude keuken heeft en de andere 1 jaar en deze zijn in allerlei staten (er zijn die met een keuken van een paar jaar die er afgeleefd uitziet en anderen met een keuken van 20 jaar die echt nog supernetjes is). De ene zou minder gaan betalen ofzo, want ik neem toch aan dat er nu met een 'gemiddelde staat van de keuken/ badkamer' een gemiddelde WOZ bepaald wordt, en de andere zou dan meer gaan betalen. => Dit zou normaliter redelijk moeten uitmiddelen, dus dan is het toch helemaal geen toegevoegde waarde om dit te doen, maar zou het alleen maar (meer) geld gaan kosten?
Hoe dan ook, onze overheid is er heel goed in om plannetjes te bedenken op 'uitzonderingen/ extremen' maar vergeet daarbij voor het gemak dat die er aan de andere kant ook zijn, m.a.w. het gemiddelde is precies wat het is, een gemiddelde. Daar kan je prima gebruik van maken om géén wirwar van regeltjes / voorwaarden en uitzonderingen te creëren.