China wilt wel vrede voordat het Westen te ver doorslaat met het opdrijven van wapenproductie en grote voorraden opbouwen.
Vooral de Amerikanen hebben graag een oorlog om ervan te profiteren als de oplossing voor alle economische problemen. Real growth is een eufenisme voor oorlog. Eventjes de industriële productie en GDP met tientallen procenten verhogen in enkele jaren tijd. Als er genoeg oorlog gevoerd wordt, dan kan elke Amerikaanse arbeider 700pk onder de motorkap betalen zoals in the good old days.
En na de oorlog kan je alle mogelijke burgergoederen produceren en verkopen voor de heropbouw van landen. De Marshallplan was eigenlijk een soft landing voor de Amerikaanse industrie na de oneindige vraag te voorzien. Het gaf de Amerikaanse industrie paar jaren tijd om van oorlogseconomie naar vredeseconomie om te schakelen terwijl politieke punten in Europa gescoord werden om de aantrekkingskracht van het communisme te neutraliseren.
Wilt China nog op Taiwan gokken? The window of opportunity sluit steeds sneller en sneller.
De moeilijkheid voor de landen met weinig moderne oorlogservaring is dat ze de oude rotten van het vak uitdagen.
Dan lopen ze ook tegen vereisten van de moderne oorlogsvoering: economie, samenleving, wetgeving, politieke systeem,... moeten allemaal herbouwd worden.
YouTube: The Dutch 'Military Revolution' During The Eighty Years War | Early-...
Zoals de Britten zeiden dat ze bereid zijn om de helft van een vloot te verliezen om de mannen van een Army regiment te redden. Want het kost de Navy 3 jaren om een schip te vervangen en de tradities van een eenheid heeft 3 eeuwen nodig.
Omgekeerd, een land kan heel snel nieuwe wapens kopen, maar het kost enorm veel tijd om de samenleving, het systeem en alles om te bouwen totdat de wapens goed benut kan worden.
Als ik naar de historische rivaliteit tussen China en Japan kijk. China is dermate corrupt dat de kanonnen verpand werden wegens de gokschulden van de ambtenaren en granaten werden gevuld met water, zagemeel of cement ipv explosieven. Japan is heel serieus met alles en eer is belangrijk. Je kan ook afvragen waar de loyaliteit van de PLA ligt, de lokale krijgsheer of de centrale overheid?
Als Xi dom genoeg is om toe te happen, dan wrijven de Amerikanen in hun handen.
Alle andere landen in Azië hebben een hekel aan China als de oude kolonisator die bv elke 100 jaar een oorlog tegen Vietnam gestart heeft en voor 1500 jaren herhaalt heeft. Als de rest van Azië de kans krijgen, dan willen ze met de Britten of Amerikanen samenwerken als een alternatief voor de oude kolonisator. Net zoals hoe de Oost-Europese landen een hekel aan Rusland hebben.
Hier en daar wat antischeepsraketten uitdelen is genoeg om de Chinese voedsel- en energievoorziening volgens Peter Zeihan met -80% naar beneden te trappen en we kunnen kijken hoe half miljard Chinezen in een jaar tijd dood gaan. Eventjes de bevolking slopen alsof dat de Zwarte Dood erover gerold is, is hoe je een land goed voor eens en altijd sloopt.
Ik vind een Amerikaanse motto "fuck around and find out" prachtig. De democratieën kunnen heel zwak lijken totdat een oorlog gestart wordt, dan ontdekt de aanvaller wat voor een oorlogsmachine/beest dat los gelaten worden. Hoe landen door de eeuwen herschapen werden om de oorlogsprestaties te verbeteren. De learning curve is veel te steil voor de Russen of Chinezen want het vereist dat het sociale contract herschreven wordt.
De Oekraïners hebben een geschiedenis dat veel verder gaat dan de creatie van Moskou. Laat staan de rebranding van Muscovy naar Russia. De nationaliteit, identiteit,... van de Oekraïners is veel dieper onderbouwd dan dat van de Russen. Op het slagveld zien we ook wie bereid is om voor hun land te sterven en wie wegrent.