Zoals ik al schreef: kijken waar de rechten precies liggen.
Het is niet zo simpel en is een interessante casus die meerdere aspecten bevat:
Het afkeuren van oude meters
Er is een financieel belang om oude meters af te keuren. Momenteel gebeurt dat in batch. Maar een financieel belang is in casu geen geldige reden om meters af te keuren. Dat begrijpen de leveranciers ook, dus gebruiken ze het argument dat ze technisch onnauwkeurig zijn. De vraag is of ze dat kunnen aantonen, in batch, of individueel. Gezien de enorm lijst van afgekeurde meters (67 pagina's) rijst de vraag of hier een geijkte technische keuring aan ten grondslag ligt. Ik denk dat wij het antwoord best weten: dat is niet zo, er is een ander belang (twee eigenlijk: op afstand uitlezen én teruglevering meten)
Toegang tot de meter
Hoewel de meter eigendom is van de leverancier, is deze alleen toegankelijk via eigendom van de afnemer. Strikt genomen mag een afnemer de leverancier de toegang weigeren. Dan ontstaat er een leuk juridisch dilemma: de leverancier heeft in zijn leveringsvoorwaarden opgenomen dat hij toegang krijgt tot de meter. De afnemer heeft een juridisch recht om de leverancier toegang tot zijn woning te weigeren. En nu komt het: de leverancier heeft hiervoor geen recht om de afnemer af te sluiten. Dat zal dan hoogstwaarschijnlijk op een dwangsom uitkomen, wat je uiteraard niet wilt.
Consumentrecht
Dat moet ik even uitpluizen, maar uit mijn studie herinner ik dat er ergens een verrekeningsrecht is opgenomen wat toestaat dat dezelfde goederen uitgewisseld mogen worden. Kortgezegd komt het er op neer dat zowel een consument als een producent niet exact hetzelfde artikel mag terugeisen. Stel, jij koopt een VW Golf en er ontstaat een conflict tussen de VW garage en jijzelf over een technische mankement. Dan kan zowel de VW garage als jijzelf een zelfde product eisen wat 'verrekend' wordt. Ofwel: de VW garage kan jou een andere Golf aanbieden die exact hetzelfde is, jij hebt geen recht om precies die ene golf terug te eisen. Andersom geldt ook: jij kunt een andere Golf met dezelfde specificaties eisen ter 'verrekening'.
Toch een lang verhaal, maar wat we hier doen is produceren en consumeren van exact hetzelfde: kWh stroom. Als we het verrekeningsrecht toepassen is het maar de vraag of je exact hetzelfde anders mag verrekenen. Bij geld is dit het duidelijkst: als ik 100 euro schuld heb bij jou, en jij hebt 150 euro schuld bij mij, dan is de juridische verrekening 50 euro. Op geen enkel moment kan ik zeggen dat die 100 euro meer waarde heeft, zelfs niet als ik in de woestijn liep en er water voor moest kopen. 100 euro is 100 euro. De kWh die wij verrekenen met de leverancier zijn op geen enkele manier minder waard. Sterker nog: de overproductie van mijn panelen verkoopt de leverancier gewoon door aan mijn buurman.
In een proefproces zou je eens kunnen uitzoeken of wat leveranciers doen wel mag. Zij rekenen mij bv. 30 cent per kWh, ik lever diezelfde kWh terug en krijg 10 cent, vervolgens verkopen zij mijn kWh weer door aan de buurman voor 30 cent. 't Lijkt slimme handel, maar vanuit verrekeningsrecht kun je stellen dat er een gelijkwaardigheidsverrekening moet plaatsvinden omdat het om exact dezelfde kWh gaat.
Nou ja, te lang verhaal. Maar je ziet dat het soms complex is. Kijk bv. eens wat er met belasting in Box 3 gebeurd is:
https://www.belastingdien...dt-uitspraak-hoge-raad-in
We dachten toch echt dat belasting heffen in box 3 juridisch mocht... maar dat bleek anders te liggen!