anandus schreef op maandag 9 mei 2022 @ 13:24:
[...]
Volgens mij kan er in Nederland qua watermanagement wel gewoon een slag geslagen worden, en ik denk dat een tweestromenbeleid (of hoe je zoiets zou noemen) daar aan bij zou kunnen dragen.
Wijkgebaseerde ondergrondse regenwateropslagbassins voor de wc's of iets, ik noem maar wat, dan is er ook minder druk op het drinkwater in drogere periodes.
In theorie ben ik het met je eens.
Echter is een dergelijk systeem vermoedelijk amper haalbaar in ons land.
Al het extra leidingwerk produceren en aanleggen, huizen verbouwen, opslagtanks aanleggen en schoonhouden.
Terwijl we een natuurlijke wateropslag hebben in onze zandbodems. Wat uit de kraan komt wordt enkel wat na behandeld na het oppompen uit de zandlagen in waterwingebieden.
Als je een periode van droogte wil overbruggen moet zo'n systeem moet je dus een dusdanig grote opslag creëren dat je in regentijd genoeg water kan opslaan om in potentie een aantal weken aan waterverbruik te overbruggen. En dat stilstaande water moet je ook goed houden.
Het is een beetje het thuisaccu dilemma.
dag/nacht bufferen kan makkelijk, maar zomer/winter bufferen vereist een overmatig grote accu die dan eigenlijk maar 1 cyclus per jaar heeft.
Een dag of enkele dagen water bufferen is best haalbaar, maar in de praktijk staat die put dan gewoon droog de halve zomer. Dan is het een hoop materiaal en geld dat beter besteed kon worden.
edit:
Een deel van ons droogteprobleem maken we ook gewoon zelf overigens. Het is waar dat de zomer een neerslagtekort heeft. Maar we kunnen veel meer vocht in onze bodem houden dan we doen. De waterschappen houden de grondwaterstanden erg laag, mede om verzakkingen aan bebouwing te voorkomen.
De keerzijde is echter dat die grond dus vanaf dag 1 vrij droog is, en binnen no-time verder verdroogd als het warmere weer om de hoek komt kijken. Door die lage waterstanden worden boeren al snel verboden om te beregenen, waarmee we verdorde landerijen krijgen.
Simpelweg het grondwaterpeil verhogen is natuurlijk geen oplossing. Maar door het te verlagen hebben we heel veel bufferwerking uit het land gehaald, maar nergens aangevuld.
[
Voor 19% gewijzigd door
timberleek op 09-05-2022 14:34
]