:strip_exif()/f/image/E5WZT4kpOsv7rBGLb2c5sXah.jpg?f=fotoalbum_large)
:strip_exif()/f/image/FZoWD5b8LKalq7YtbtSHocO1.jpg?f=fotoalbum_large)
:strip_exif()/f/image/8fcVZN4hteNDCThVKyrxWqxa.jpg?f=fotoalbum_large)
Vandaag de installatie afgerond van vvw op begane grond. Betreft 5 groepen op een YONOS slimverdeler.
Alles op druk gebracht, meermaals ontlucht, etc. Nu de boel aangezet.
Heb twee vraagjes over de werking:
- De sleuven worden nog dichtgezet en vloer nog geëgaliseerd. Heb een beetje gespeeld met de thermostaatkraan. Het valt me op dat bij thermostaatknop op 30, m= 20 graden en E= 18 graden . De aanvoerleiding is wel flink heet. CV aanvoer is momenteel 55 en de slimme thermostaat in huis is ingesteld op 22 graden.
Hoe kan dit? Ik zou verwachten dat M hoger ligt?
De vloer warmt zo niet echt op, sterker nog mijn huis koelt af als ik de vvw thermostaat op 30 heb staan. Uiteraard ga ik tot een graad of 40 a 45 rustig opstoken straks, maar dit viel me nu wel op.
Zet ik de thermostaatknop hoger (bijv op 45), dan stijgt M ook wel iets, maar blijft ruim 10 graden onder de waarde op de knop (M=30 bij thermostaat op 45)
De CV ketel gaat ook vrij snel op stand 1 (gewenste temperatuur van 55 graden is bereikt) en gaat dus pendelen ipv moduleren. Kan de warmte dus ook niet goed kwijt. Ik wil de aanvoer nog gaan verlagen.
- welke stand is het meest ideaal? Mijn woning is beneden zo'n 60m2. Ik heb uitgevogeld dat stand p-c de vloerverwarming is, en heb deze nu op streepje 2 van 3 staan.
Graag jullie tips !
Oplossing voor mijn situatie, voor de mensen met hetzelfde probleem en dezelfde verdeler. Hiermee kun je zowel het pendelen van CV ketel als een te lage aanvoertemperatuur in je vloer oplossen.
pentaw1nz schreef op woensdag 6 april 2022 @ 22:45:
Ben inmiddels ook weer iets verder. Er is kennelijk een pro versie van deze verdelers, waar standaard een ltv ventiel bij wordt geleverd. Zie daarvoor https://qualifloor.nl/robot-pro-uitvoering/
Iedereen met een verdeler als de mijne zal dus een lage aanvoertemperatuur hebben omdat deze automatisch mengt. Helemaal als je ketel een aanvoer onder de 55 heeft zal je dit merken in een lagere temperatuur op de verdeler.
De optie van het ltv ventiel zorgt er voor dat de automatische mengverhouding kan worden aangepast. Zodanig dat je dus je warme cv water direct door de vloer kunt laten stromen. Erg belangrijk dat je dan dus niet een te hoge aanvoer in je ketel hebt ingesteld.
Volgens mij is dit hem https://benem.nl/vte-inregelventiel-3/4-messing.html, maar volgens @Caayn kan ik daar dus ook een DVR in draaien ipv dit specifieke ventiel. Zelfde werking.
Volgens mij moet ik dan wel de installatie aftappen?
DAARNAAST zou ik alsnog een bypass kunnen laten installeren tussen aanvoer en retour. Mogelijk is dit niet nodig, als je er met de DVR voor zorgt dat het water uit je ketel (met dus max 40 a 45 graden aanvoertemperatuur) rechtstreeks in je vloer laat lopen.
[ Voor 44% gewijzigd door pentaw1nz op 07-04-2022 08:36 ]
PV: 13 x LG Solar 320N1K-A5 - NeON2 / WP: Adlar Aurora II 6kw / WPB: Atlantic Explorer 200l / jaren 70 woning gasloos sinds 10-2024