:strip_exif()/f/image/MKLhdmaucsyMOfTQ9diWLg1f.jpg?f=fotoalbum_medium)
Beste medetweakers,
Met de stijgende energieprijzen zijn veel mensen logischerwijs bezig met het extra isoleren van hun woning. Sommige doen het zelf *knip* en sommige doen het via een aannemer op factuur.
In het laatste geval moet je zorgen dat de isolatiemaatregelen duidelijk op de factuur vermeldt staan, dus zowel de dikte van het isolatiemateriaal als de productnaam (zodat we kunnen kijken of er een kwaliteitsverklaring is).
Als je het zelf doet *knip*, zorg dan dat je genoeg bewijs verzamelt zodat de juiste isolatiewaardes mee kunnen worden genomen in het bepalen van het nieuwe energielabel en er niet wordt gerekend met de waardes van het bouwjaar (die 99 van de 100 keer minder zijn).
Bewijsstukken:
Isolatie
- Factuur met daarop het soort isolatie, dikte én het adres van de locatie. Eventueel zou een afleverbon met dezelfde gegevens ook kunnen.
- Maak veel foto's tijdens de werkzaamheden. Hoe meer hoe beter ;-)
- foto met duimstok tegen de isolatie waardoor de dikte is te bepalen.
- foto van het isolatiemateriaal in verpakking waarbij duidelijk is te zien dat die op locatie ligt
- foto van het isolatiemateriaal waarop duidelijk de naamgeving van het product te zien is.
- foto van het isolatiemateriaal als het is aangebracht (en nog niet weggewerkt).
Hierbij de officiële instructie voor dossiervorming bij nieuwbouw/detailmethodiek. Als dit wordt gevolgd dan weet je zeker dat je genoeg bewijs hebt:
:fill(white):strip_exif()/f/image/VURu527nHhwrhSyb4QX77ZGN.png?f=user_large)
Zonnepanelen
- Factuur met duidelijke de benaming (het hele typenummer!) van het soort paneel wat is neergelegd. Eventueel ondersteund met een uitgebreide offerte. Uiteraard moet hier ook weer het adres van de locatie op vermeldt staan.
Dit is belangrijk aangezien we ter plekke 99 vd 100 keer niet kunnen zien wat voor panelen er liggen (alleen op een laag platdak zou een energieadviseur even onder de panelen kunnen kijken als die niet helemaal dicht zijn gemaakt met schotten).
Het precieze type-nummer wordt hierbij steeds belangrijker aangezien we dan kunnen kijken of er een kwaliteitsverklaring voor de panelen beschikbaar is, zodat we met de daadwerkelijk WP-waardes mogen rekenen. Anders mogen we alleen uitgaan van forfaitaire waardes aan de hand van het installatiejaar (en die waardes stoppen op dit moment bij jaar 2018) Dus als je ze vorig jaar heb laten plaatsen en niet kan bewijzen wat voor panelen er liggen dan is dat zonde omdat er dan met een stuk minder WP gerekend zal worden.
PS: meelezende collega adviseurs, ik ben nog niet zo lang werkzaam als adviseur, dus wellicht kan er nog wat verbeterd c.q. aangevuld worden aan deze instructie. Ik kan je ook mede-auteur maken zodat we de mensen van goede info kunnen voorzien.
Vragen? Stel ze maar!
[ Voor 9% gewijzigd door Zeehond op 05-02-2022 15:04 ]
Duurzaamheidmaatregelen aan het treffen? Lees https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2114724 even ivm het energielabel.