Toon posts:

[3D Printer] Het Prusa XL Topic

Pagina: 1
Acties:

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter

Het Prusa XL Topic

Naar aanleiding van de aankondiging op 19 november 2021 dat er uit de koker van Prusa Research een nieuwe 3D printer aan komt, leek het mij aardig hier een apart topic over te maken. De printer is namelijk pas vermoedelijk in Q2/Q3 2022 leverbaar, maar men neemt al pre-orders aan. In de tussentijd moeten geïnteresseerden en pre-orderers een plek hebben om met elkaar over deze 3D printer te discussiëren. Ook als later de eerste previews/reviews opduiken, kunnen die hier besproken worden.

Wat maakt deze 3D printer zo bijzonder?

In de eerste plaats is het een lang verwachte printer. Er werd al langer gefluisterd dat er een groot formaat printer aan zat te komen, maar hoe groot precies, en waar deze in de markt gepositioneerd zou worden, was nog onduidelijk. Velen verwachtten een opvolger van de bekende i3 Mk3S+, maar toen men in oktober 2021 op de Dubai Expo 2020 het Prusa Pro AFS (Automated Farm System) presenteerde, werd duidelijk dat de XL elementen van deze professionele printer zou delen. Joseph Prusa hintte daar ook op.
Wat is CoreXY?
Het bijzondere aan deze printer is ook de technologie. Het is namelijk een CoreXY printer, wat slaat op de kinematiek van de printer, ofwel hoe deze beweegt. Er zijn een aantal manieren om de printkop te bewegen terwijl er warm plastic uit de spuitmond komt om zodoende, laag voor laag, een object te printen. Voor een uiteenzetting van alle technologieën van 3D printers verwijs in naar het Open Source 3D Printing topic.
Een CoreXY printer is zodanig opgebouwd, dat de printkop, ook wel toolhead genoemd, het enige is dat beweegt op XY as. Bij andere systemen bevinden zich op deze assen ook nog de motoren om de beweging in die richtingen te realiseren. En hoe meer gewicht er heen en weer bewogen moet worden, hoe groter de kans op artefacten in het printresultaat. Dit komt doordat er steeds versneld en vertraagd wordt, en het extra gewicht van de motoren heeft invloed op deze bewegingen. Dus hoe minder gewicht, hoe beter. De CoreXY systematiek behelst een complex stelsel van snaren om de bewegingen van de motoren, die vast zitten aan het frame, over te brengen op de XY assen:

In deze illustratie zie je twee manieren om het portaal (gantry) van een CoreXY printer te bewegen. Wie goed oplet, ziet dat elke motor (we zien er twee, links- en rechtsvoor) de toolhead zowel in X als Y richting laat bewegen. Dus elke motor kan de toolhead diagonaal laten bewegen. Door een goed gecoördineerd samenspel kan de toolhead overal razendsnel komen.

Het printbed van deze printer beweegt van boven naar beneden om de print te voltooien. Dat is ook iets waar verschillende CoreXY printers zich in onderscheiden: bij de een beweegt de XY gantry in de Z richting (boven/beneden), en bij de andere zoals deze Prusa XL, gaat het bed op en neer. En bij het ene model is het printbed opgehangen aan de 4 hoekpunten, anderen hebben een 3-punts ophanging, en bij de Prusa XL rust het bed op een plaat die met 2 zogenaamde lead screws op en neer beweegt. Ik geloof niet dat het ene systeem persé beter is dan het andere; het is een samenspel met de rest van de constructie. Bekende CoreXY printers zoals de Voron en RatRig printers zijn bijvoorbeeld ontworpen om zeer hoge printsnelheden te behalen. Dat betekent dat je andere keuzes moet maken dan wanneer je die hoge snelheid minder belangrijk vindt, maar betrouwbaarheid en printkwaliteit hoger hebt staan op het lijstje. Wat niet betekent dat die andere printers minder betrouwbaar zijn of niet met hoge kwaliteit printen; je ontwerp wordt gewoon anders.
Overige bijzondere kenmerken
Hoewel het CoreXY verhaal in het geval van deze printer wel min of meer de show steelt, heeft deze printer nog meer opvallende features die je niet zo snel op andere printers aantreft. In ieder geval niet in de markt voor consumenten 3D printers.
  • groot bouwvolume: 36x36x36cm
  • gesegmenteerd verwarmd printbed
  • Nextruder, een nieuwe, zelf ontwikkelde extruder
  • load cell sensor in de heatsink (oa tbv z-offset calibratie)
  • nieuwe nozzle die makkelijk en snel te wisselen is (ism E3D)
  • toolchanger tot 5 toolheads (optioneel)
  • officieuze Klipper support
Overigens heeft Prusa voor deze printer zelf heel veel in-house ontwikkeld. Soms in samenwerking met specialistische fabrikanten, maar dan is het onderdeel wél specifiek voor Prusa gemaakt. Ze zijn zelfs bezig met een productielijn voor SMD's (componenten voor op de printplaten). Bepaalde onderdelen van hun printers worden geprint door een enorme printfarm met hun eigen printers. Dat is meteen een goede test voor duurzaamheid en storingsgevoeligheid van de printers in de farm.
Groot bouwvolume
Prusa heeft de naam XL niet zomaar gekozen. Het printvolume mag fors genoemd worden.Waar de i3 MK3S het nog moet doen met 25x21x21, krijgt de XL een royale 36x36x36. Dat dicteerde eigenlijk ook het CoreXY concept, want een i3 opschalen tot dat volume zou betekenen dat je allerlei aanpassingen moet doen aan het frame om dit goed stijf te krijgen. Een CoreXY printer heeft een kubus als frame en is dus van zichzelf erg stijf.
Gesegmenteerd verwarmd printbed
Normaal gesproken heeft een 3D printer een verwarmd bed uit één stuk aluminium dat wordt verwarmd vanaf de onderkant, waar dan een verwarmingselement op geplakt zit. Hoe groter het bed, hoe lastiger het wordt om dit snel en goed warm te krijgen. Het kost ook nogal wat stroom, zeker bij een groot volume printer. Bovendien heb je kans op het vervormen van die aluminium plaat door het verwarmen en afkoelen (uitzetten/krimpen). Prusa heeft een noviteit op dit gebied door het bed te verdelen in vlakken van 9x9cm en die individueel te verwarmen. Elk segment heeft een kleine marge om zich heen om uit te kunnen zetten zonder het buur-segment weg te duwen. Op deze manier wordt voorkomen dat het bed vervormt. Bovenop deze segmenten ligt dan een magnetische flexibele plaat waarop je daadwerkelijk print.

Bijkomend voordeel van de segmenten is dat men nu ook een deel kan verwarmen als je maar een deel van het bed gebruikt. Of de segmenten om en om verwarmen als je de hele plaat eenmaal op temperatuur hebt. Door slimme algoritmen kan je zo veel stroom besparen.
De Nextruder
Prusa is bijzonder trots op hun nieuw ontworpen extruder, de Nextruder. De naam geeft al aan dat dit de 'Next Generation' is voor hen. Tot nu toe gebruikte men extruders van Bondtech, maar deze heeft men zelf ontwikkeld over een periode van 3 jaar. Deze extruder bevat veel nieuwe features, wat op zich niet vreemd is als je bedenkt dat dit onderdeel de 3D printer maakt tot wat het is. Dit is de 'business end' van de printer.
De Nextruder bevat een geheel nieuwe 'versnellingsbak', een stelsel van tandwielen en overbrengingen om het filament van de rol naar de nozzle te geleiden. Dit is altijd een lastig proces, want je mag niet te hard trekken, niet teveel druk zetten op het filament, maar de flow van filament naar de hotend moet ook constant zijn. Prusa denkt ook hier weer het ei van Columbus te hebben gevonden met het 'zero-backlash cycloidal gearbox with a large no-slip drive gear'

Ik ga geen moeite doen om daar een goede vertaling voor de vinden. Volgens Wikipedia is een cycloidal drive een mechanisme om de snelheid van een as te vertragen met een bepaalde ratio. Cycloidal vertragers kunnen een hoge ratio hebben, met een compacte bouw en hele lage terugslag of slip. Dat zijn gunstige eigenschappen voor een extruder. Een dergelijke constructie heeft veel kracht (koppel) en is toch erg compact, waar je normaal gesproken grote tandwielen nodig hebt. Het vervangt het 'oude' systeem waarbij je twee relatief kleine tandwielen hebt die het filament naar binnen trekken. De Nextruder heeft één groot tandwiel en dus een groter contactoppervlak met het filament, waardoor er meer kracht gezet kan worden, zonder het filament plat te drukken of kapot te trekken.

De Nextruder heeft een eigen break-out board (printplaat met connectoren naar buiten) waarop alle componenten van de Nextruder (motor, verwarmingselement, sensoren) op aangesloten zijn. Deze print is met één enkele draad verbonden met de hoofdcontroller en voorzien van een eigen CPU en stepper driver. Zo is deze relatief eenvoudig te wisselen. Dit heeft ook te maken met de optionele toolchanger, die later aan bod komt.
Load cell sensor in de heatsink
De heatsink is eigenlijk een onderdeel van de Nextruder, maar de load cell sensor is een dermate bijzondere toevoeging dat ie een eigen paragraaf krijgt. Een load cell sensor is simpel gezegd een druksensor. Deze is ook weer zelf ontworpen en geïntegreerd in de heatsink, die uit één stuk bestaat. De heatsink is het deel boven het verwarmingselement waar het filament doorheen gaat op weg naar de nozzle. De heatsink is ontworpen om warmte kwijt te raken en er blaast dan ook normaal gesproken een fan op. In deze heatsink zit dus een druksensor waarmee men kan meten of de nozzle het bed raakt. Deze sensor is dermate gevoelig dat een speciale bed probe zoals de SuperPinda (dat is de sensor die Prusa op de i3 gebruikte) niet meer nodig is. Het systeem zou zó goed werken, dat de gebruiker niet meer zelf met een papiertje aan de gang moet om de zogenaamde z-hoogte (afstand van de nozzle tot het bed) te calibreren. Dat kan de printer nu zelf en daarmee garandeert Prusa zelfs dat je altijd een perfecte eerste laag hebt. De eerste laag is bij het 3D printen enorm belangrijk want dat is je 'fundament' van de print. Dat zal wennen worden voor de mensen die gewend waren op hun knietjes bij de printer te zitten om te kijken of de eerste laag goed gaat. Snel draaien aan stelwieltjes onder het bed of via het menu de hoogte van de kop afstellen is nu dus niet meer nodig (claimt Prusa).

Maar die load cell sensor kan nog meer. Prusa zegt dat ze met deze sensor ook het verstoppen van de nozzle kunnen detecteren. Het is een analoge sensor, die volgens Prusa behoorlijk nauwkeurig is en hen in staat stelt meerdere zaken te meten en met slimme software te reageren door bijvoorbeeld de print te pauseren als er een blokkade in de nozzle wordt gedetecteerd, of zelfs nog vòòr dat moment.
Nieuwe nozzle
In samenwerking met E3D heeft men een nieuwe nozzle ontwikkeld die op een compleet nieuwe manier gemonteerd zit waardoor de gehele hotend in één keer uit de extruder gehaald kan worden. Zo is het wisselen van een nozzle veel gemakkelijker geworden. Zo kun je bijvoorbeeld 'even snel' een grotere nozzle monteren om printtijden te verkorten. Het wisselen van een nozzle was altijd een vervelend karwei, waarbij je nog een keer de boel moet natrekken als de hotend opgewarmd is omdat alles uitzet.
Dit systeem klinkt heel erg als het, eveneens van E3D, zojuist gelanceerde Revo systeem, maar Prusa garandeert ons dat dat niet zo is. Het zal er wel erg veel op lijken, maar Prusa heeft er zijn eigen plasje over gedaan kennelijk.
Toolchanger tot 5 toolheads
Een van de meer spectaculaire opties van de Prusa XL is de toolchanger. Hiermee kun je tot 5 toolheads op de printer hebben, die tijdens de print gewisseld kunnen worden. Volledig automatisch. Denk hierbij aan verschillende kleuren, of soorten filament, maar ook verschillende nozzle maten, maar ook hele andere toolheads. Een toolhead kan bijvoorbeeld ook een laserkop zijn om te graveren. Ik ben benieuwd wat men daarmee gaat doen in de toekomst.
Het basismodel van de XL heeft één toolhead en als je de toolchanger optie erbij koopt, krijg je in principe één extra toolhead. Die kun je dan weer uitbreiden tot (op dit moment) 5 toolheads. Daarvoor is een extra printplaat nodig met de benodigde aansluitingen. Dit is de reden dat op de toolhead een print zit met de connectoren en een eigen CPU en stepper driver. Als je nl iets anders dan een 3D printkop erop zet, moet die op de juiste manier kunnen worden aangestuurd.

Prusa heeft een volledig automatisch systeem ontwikkeld met een kinematische koppeling zonder electromagneten of andere actieve onderdelen. Het systeem zou zeer precies zijn en volledig automatisch calibreren. Dat is uiteraard noodzakelijk, want als je bijvoorbeeld van toolhead wisselt naar een andere kleur filament, moet de nieuwe kop natuurlijk op exact de juiste plek doorgaan waar de andere gebleven is. En tolerantie zijn bijzonder klein in het 3D printen. Het systeem maakt ook hier weer gebruik van die load cell sensor om zichzelf te calibreren, volledig automatisch. Dus geen calibratieprints meer. De toolhead tikt alleen maar even de calibratiepin aan en stelt zo zelf de juiste offset waarden in. In TellSell zou dit een waarlijke Amazing Discovery zijn :+
Officieuze Klipper Support
Opvallend is dat Prusa in de aankondiging schrijft dat hoewel de XL welliswaar een snelle printer zal zijn, ze 'm niet tot op het bot gaan tunen. Verwacht er geen top 10 noteringen in de #SpeedBoatRace mee te behalen. Voor Prusa ligt de nadruk op kwaliteit en betrouwbaarheid. Wie toch wil spelen met alle parameters van de printer, kan dat doen door Klipper te installeren. Prusa heeft gezegd dat zij overwegen een offciële, maar niet ondersteunde, Klipper firmware uit te brengen. Dat betekent dus dat zij ervoor gaan zorgen dat je een versie van Klipper kunt compileren die op de Prusa XL hardware kan draaien. Dit valt dan weer niet onder de support die je normaal gesproken op je Prusa 3D printer hebt, wat op zich logisch is. Voor Klipper support kun je op Discord terecht, en de vele andere groepen op Facebook, Reddit etc waar de Klipper gebruikers zich ophouden.

Prijzen

Na zo'n parade aan innovatieve features wil iedereen natuurlijk weten wat al dat moois moet kosten en wanneer je 'm kunt hebben. Hij komt pas naar verwachting Q2/Q3 2022. Prusa heeft géén vaste data genoemd en op dit moment wordt er nog druk gefinetuned en de laatste issues glad gestreken. Het kan dus zomaar een kerstkado worden...
Toch kun je al je pre-order kwijt, om je plaatsje in de rij vast zeker te stellen. Die rij zal best lang zijn, want dit is Prusa, en Prusa heeft veel fans. De pre-order kost €200 en dit bedrag wordt afgetrokken van het bedrag dat je voor jouw uitvoering moet betalen. Zodra men aan uitleveren toe is, krijg je daar bericht van en kun je nog de laatste wijzigingen aanbrengen en eventueel opties toevoegen. Je hoeft je nu dus nog niet vast te leggen voor de versie met 5 toolheads. En sowieso zijn dat soort zaken altijd later nog uit te breiden als je de printer al in bezit hebt. Je kunt op dat moment ook nog afzien van de aankoop en dan krijg je de aanbetaling weer terug.
  • Prusa XL met één toolhead – €2099
  • Prusa XL met de toolchanger optie en één extra toolhead – €2599
  • Prusa XL met toolchanger en 5 toolheads – €3699
Dit zijn allemaal printers die deels in elkaar zijn gezet en enige montage thuis behoeven. Voor €500 extra zet Prusa 'm voor je in elkaar. Op dit moment wordt er alleen officiëel gesproken over de toolchanger als optie, maar in het filmpje is al een soort scherm te zien dat omhoog getrokken kan worden om zodoende een eenvoudige enclosure (of liever een draft shield of tochtscherm) te realiseren. Dat is voor sommige filamenten belangrijk. Joseph Prusa had het ook nog over een volledige enclosure, maar daar is nu nog niets definitiefs over bekend.

Tot slot


De Prusa XL mag met recht een beest van een 3D printer genoemd worden, zowel qua formaat, features en ook qua prijs. Maar het is ook zeer zeker een innovatieve printer. Prusa heeft echt heel veel werk verzet om een printer te maken waarbij, volledig in de stijl van Prusa, gebruiksgemak, kwaliteit en de totale gebruikerservaring hoog in het vaandel staan. Doordat Prusa de gehele stack in eigen beheer heeft, kunnen ze net als Apple, een unieke gebruikerservaring bieden. Daarbij is Prusa volledig open source, dus je kunt straks (net als voor de andere 3D printermodellen van Prusa) CAD files downloaden van het frame en de 3D te printen onderdelen, source code van de firmware en de slicer, enz.
De prijs zal een hoop mensen afschrikken, maar Prusa is nooit een prijsvechter geweest. En ondanks dat de i3 ook open source is en er zelfs 100% klonen te koop zijn bij AliExpres, hebben ze toch ruim 100.000 exemplaren weten te verkopen. En dat terwijl de i3 ook niet de goedkoopste 3D printer is. Je hebt een Ender 3 voor minder 1/3 van de prijs. De grote verkoopargumenten voor Prusa printers zijn uiteindelijk de betrouwbaarheid, printkwaliteit en gebruiksgemak. Een Prusa print gewoon. En als alles PR praatjes over de Prusa XL waar gemaakt worden, gaat dat ook voor deze printer op. Ondanks de complexiteit van een CoreXY printer, en dankzij de innovatieve features die men ontwikkeld heeft. Prusa toont zich hiermee (wederom) een leider in deze branche door te blijven innoveren en zaken te ontwikkelen die je nergens anders ziet. Daar zit inderdaad een fors prijskaartje aan. Om de prijs in perspectief te plaatsen: de populaire doe-het-zelf printers met een vergelijkbaar bouwvolume van Voron, Hevort en RatRig zijn niet heel erg veel goedkoper. Een beetje afhankelijk van hoe je shopt, want op de RatRig na, moet je zelf al je onderdelen opzoeken, er zijn namelijk geen officiële kits te koop. De prijs voor die printers komt dan uiteindelijk neer op €1500-€1800 en je moet ze zelf volledig in elkaar zetten. Dat is heel leuk voor de mensen die dat een onderdeel van de hobby vinden en handig genoeg zijn. In ieder geval krijg je met de Prusa XL een volledig ondersteund apparaat, dat uitvoerig getest is en waarbij je ofwel een deel zelf in elkaar moet zetten, dan wel volledig geassembleerd wordt afgeleverd. Het één is niet persé beter of slechter dan het ander, het is een keuze. Maar naast een volledige DHZ printer is de basisprijs niet buitensporig te noemen.


Vooralsnog moeten we op dit moment (november 2021) nog even een maand of 9 wachten...dan maar een filmpje:




Poll: Heb je een Prusa XL ge-preordered?
Ja, de standaard versie
Ja, met toolchanger en 2 heads
Ja, met toolchanger en 5 heads
Nee
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=404015&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier


Ook wel aardig om te weten waarom iemand juist niet besteld heeft. Niet dat het verplicht is, maar gewoon uit nieuwsgierigheid:
Poll: Waarom heb je geen Prusa XL besteld?
Te duur
Ik wacht tot ie leverbaar is
Ik bouw mijn eigen (XL) printer
Ik heb al een Voron, HeVort, RatRig oid
Niet nodig voor mij
Ik wil geen Prusa
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=404016&layout=6&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

[Voor 10% gewijzigd door mphilipp op 21-11-2021 23:13. Reden: Klipper verhaal toegevoegd]

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
De 3D Printing Nerd op de beurs in Frankfurt met de Prusa XL en Joseph Prusa:


En een Duitse meneer die met een van Prusa's minions mag praten over de XL:

[Voor 32% gewijzigd door mphilipp op 20-11-2021 01:07]

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • CyBeRSPiN
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 23:33

CyBeRSPiN

sinds 2001

Hulde voor de topicstart! Had het persbericht al gelezen maar nu ben ik helemaal op de hoogte :)
Iets te duur voor mij voor de hobby maar zeer interessante printer. Ze zijn nu wel definitief afgestapt van het reprap concept met al die custom made non-printed onderdelen.

Heb je er zelf al een gepreordered @mphilipp?

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
CyBeRSPiN schreef op zaterdag 20 november 2021 @ 01:13:
Hulde voor de topicstart! Had het persbericht al gelezen maar nu ben ik helemaal op de hoogte :)
Thanks! Het was best wat werk, maar ik vind het wel de moeite waard. Verhoogt de voorpret tijdens het wachten.
Iets te duur voor mij voor de hobby maar zeer interessante printer. Ze zijn nu wel definitief afgestapt van het reprap concept met al die custom made non-printed onderdelen.
Geen idee. Op hun website staat nog steeds dat ze een open source company zijn. De i3 is ook open source, alleen krijg je natuurlijk geen CAD files van de toolhead. Dat zal met de XL niet anders zijn. Die hotend die ze samen met E3D hebben ontwikkeld is zeg maar een onderdeel dat je los zal moeten kopen. Maar in principe is het ontwerp open source. Ik denk alleen dat er een reden is dat ze bv ook de i3 niet van aluminium 2020 extrusions hebben gemaakt. Dan zou je het frame heel makkelijk zelf in elkaar kunnen zetten. Nu moet je op een of andere manier stalen profielen snijden ofzo. Ik zie ze dat bij de XL ook weer doen. Ik weet natuurlijk niet zeker of dat erachter zit, maar het lijkt mij wel logisch. Uiteraard komt er straks vast wel een of ander Chinees bedrijf die de XL na gaat maken. Maar dan denk ik wel met een andere hotend en extruder.
Heb je er zelf al een gepreordered @mphilipp?
Yep! Ik kon het niet laten. En ik heb nog 9 maanden om een krantenwijkje te lopen... :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • wolffman
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 20:36
Mooi Topic!

Ik ben benieuwd of alle aangekondigde onderdelen de uiteindelijke versie ook halen aangezien er nog getest worden dt en er nog steeds een groot tekort aan parts is wereldwijd.

Klopt het ook dat doordat je meerdere printsheads hebt je dan ook geen transition tower meer nodig hebt?

Hoeveel tweakers zouden deze preorderen? Kan er een poll komen?

Life is pleasant. Death is peaceful. It's the transition that's troublesome.


  • Brantje
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 27-03 07:59

Brantje

De post is daar >>

5 toolhead versie gepre-ordered :D

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Thanks!
Ik ben benieuwd of alle aangekondigde onderdelen de uiteindelijke versie ook halen aangezien er nog getest worden dt en er nog steeds een groot tekort aan parts is wereldwijd.
Volgens mij krijgen we sowieso de opties die ze nu concreet genoemd hebben. Dat draft shield en full enclosure zitten er denk ik ook wel aan te komen, maar misschien op een later tijdstip. Ik denkt dat die niet de meest complexe zaken zijn die ze moeten ontwikkelen. Het zou zelfs kunnen dat de multiple toolhead optie een beetje later komt.
Klopt het ook dat doordat je meerdere printsheads hebt je dan ook geen transition tower meer nodig hebt?
Hmmm...kijk naar een idex printer. Aan de ene kant moet je de kop wel even primen als je nieuw filament steekt,en je met opletten dat ie niet loopt te oozen, want dan verpest ie de print. Maar misschien dat die sensor dat ook kan voorkomen. Theoretisch zou dat dan niet mee hoeven.
En mocht dat wel zo zijn, zou ik er zo'n pellet extruder systeem op bouwen (als dat kan, geen idee).
Hoeveel tweakers zouden deze preorderen? Kan er een poll komen?
Goed idee!

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Poll toegevoegd aan de OP.

[Voor 185% gewijzigd door mphilipp op 21-11-2021 12:58]

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Ik ben trouwens wel erg benieuwd of en in welke mate Prusa de XL ook Open Source maakt. Zij roepen nog steeds op hun site dat ze een open source company zijn:
We wouldn’t exist without open-source. Prusa i3 3D printers were born from the idea of an open-source machine and we are still faithful to this ideology. Everything we do, everything we sell, is open-source. What does this mean? All source codes, printed parts, blueprints, circuit board designs… everything is freely available to anyone via GitHub. Because we strongly believe in the community and in sharing knowledge.
Echter, in de XL zitten een aantal onderdelen die zelf ontwikkeld zijn en die Nextruder in samenwerking met E3D. Gaan ze nu ook volledige CAD files van de Nextruder publiceren? En dat hele toolchanger verhaal?
Ik zie dat ze voor de andere machines van alles in Github hebben staan. Tot het printplaatje voor de Mini toe. Maar aangezien de extruder op die oudere machines van Bondtech is, ontbreken daarvoor de source files.

Verschillende mensen hebben al hun twijfels geuit of Prusa zal blijven vasthouden aan hun Open Source verhaal. Ik denk zelf dat ze het niet kunnen maken om dat te laten varen, vooral gezien hun statement en de geschiedenis van Prusa en de Raprap beweging.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • JoostvWillegen
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-03 21:18
Dit ging natuurlijk al een beetje aan de haal met het feit dat je op de Mini geen eigen firmware kon uploaden zonder jumpers te verbreken die de garantie deden vervallen.Soort semi-open source, al zal dat niet bestaan.

Hier overigens de dual toolhead besteld!

| 3D printing | Prusa | Formlabs | Modix


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
JoostvWillegen schreef op maandag 22 november 2021 @ 13:32:
Dit ging natuurlijk al een beetje aan de haal met het feit dat je op de Mini geen eigen firmware kon uploaden zonder jumpers te verbreken die de garantie deden vervallen.Soort semi-open source, al zal dat niet bestaan.
Ja, dat argument hoorde ik Nero3D ook al noemen, maar de firmware is nog steeds open source. Dus dat tabje op het mobo en het verbreken van de garantie heeft imho niets te maken met open source. Op zich vond ik het een beetje een rare constructie, want je kon blijkbaar niet eens een M500 doen om aangepaste settings op te slaan, dus dat was onhandig. Ik meen alleen dat ze daar een fix voor hebben uitgebracht (of zouden uitbrengen). Of dat betekent dat je nu alleen M500 kunt doen of dat tabje niet meer hoeft af te breken om nieuwe firmware te flashen, weet ik niet. Ik denk dat het meer te maken heeft met het goed support kunnen leveren op die printer dan dat het een blokkade is om iets met die printer te doen. Dat het niet ideaal is snap ik, maar je moet de andere kant ook snappen: als mensen zelf hun apparaat slopen, gaan ze dat niet roepen bij support, maar gaan alsnog zeuren om service...

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • JoostvWillegen
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 24-03 21:18
Ze hebben het inderdaad nu iets aangepast, met het toelaten van custom extruders. Zo kan je E-steps in de firmware regelen en ook draairichtingen bepalen, dus ze hebben er enigszins aan toegegeven :) Hoe dat met deze zal zijn, we zullen het meemaken!

| 3D printing | Prusa | Formlabs | Modix


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
JoostvWillegen schreef op dinsdag 23 november 2021 @ 08:32:
Ze hebben het inderdaad nu iets aangepast, met het toelaten van custom extruders. Zo kan je E-steps in de firmware regelen en ook draairichtingen bepalen, dus ze hebben er enigszins aan toegegeven :) Hoe dat met deze zal zijn, we zullen het meemaken!
Maar nogmaals, ik denk niet dat ze dat gedaan hebben omdat ze niet meer open source willen zijn. Volgens mij is dat gewoon om het ding goed te kunnen supporten. Ze weten hoe hobbyïsten zijn: die gaan overal aan kloten, en dan bellen ze support en die snapt niet waarom iets mis gaat. Met die drempel wilden ze zeker stellen dat iemand die met de firmware gaat rommelen dat echt op eigen risico doet.
Bij Creality heb je wat dat betreft toch geen support, dus met dat ding doe je maar wat je wilt. Voor de XL hebben ze al gezegd dat er Klipper firmware gaat komen. Maar die is dan niet supported. Dus dan zal je idd geen support hebben en geen garantieclaims meer kunnen indienen. Anders krijg je mensen die de machine gaan opfokken om een SpeedBenchy te maken en zo het hele bewegingsapparaat stressen. Tot het stuk is, en dan garantie gaan claimen :X

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Vanavond (24-11) om 21:00 een nieuwe aflevering van Prusa Live. Drie keer raden waar ze het over gaan hebben?

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Ik heb de Prusa Live stream bekeken en de belangrijkste punten even samengevat. Niet iedereen zal tijd/zin hebben om het hele verhaal aan te horen.

Open Source situatie. De XL wordt gewoon open source. Alleen de release van de files voor (oa) de electronica wordt vertraagd vanwege de beschikbaarheid van onderdelen. Zij willen niet gaan concurreren voor onderdelen met de clone fabrikanten. Momenteel is er haast niet aan onderdelen te komen. Het is soms zo erg dat Prusa bv zelf onderdelen zoekt en bepaalde bedrijven ingezet zijn om voor hen te zoeken, en uiteindelijk zitten ze dan tegen zichzelf te bieden op partijen... Maar Joe heeft niet voor niets een Open Hardware logo op zijn arm staan. Het is hun commitment.

Afmeting. Op een of andere manier kunnen/willen ze (nog) geen concrete buitenmaten geven. Qua desktop footprint zeggen ze dat ie niet eens zoveel scheelt met een Mk3, aangezien die aan de zijkant ruimte nodig heeft voor kabels e.d. en natuurlijk voor/achter voor het bewegend bed. Als je aan beide kanten spools hebt hangen aan de XL, is ie 80x80x90. Ik denk zelf dat ie 50x50 is wat footprint betreft. De spoolholders zijn telescopisch en geschikt voor 2Kg spools, dus ik denk dat je dan zomaar 15cm aan elke kant erbij op mag tellen. Dan kom je op 80cm, dus dat kan wel kloppen.

De Nextruder. Wordt bijna helemaal zelf gefabriceerd (samen met E3D). De nozzle is Volcano-style. De Nozzle/heatbreak is één stuk RVS. Monteren is heel snel, zelfs in 10s. Geen hot tighten, geen teflon tubes meer.
De veel besproken load cell is anders geïmplementeerd als andere fabrikanten, dus niet vergelijkbaar, zoals veel mensen lijken te denken. Die ene load cell wordt voor verschillende dingen gebruikt. De ontwikkelaar claimt dat ie kan zien aan de data van de load cell dat je een benchy aan het printen bent 8)
Mogelijkheid is bv ook of de print losgekomen is. Dat zou ie moeten kunnen detecteren. Niet gegarandeerd dat het meteen bij de eerste release al komt; er zijn vele mogelijkheden. De data die door de sensoren wordt geleverd is enorm; veel toepassingen moeten nog ontwikkeld/bedacht worden. Data wordt niet massaal naar Prusa gestuurd. Voor sommige data kan een opt-in worden gedaan misschien. Maar Prusa wordt geen datacollector.

Tool changer calibration (met dat schroefje) is zeer gevoelig en wordt ook weer met die load cell gedaan. Het kan zelfs detecteren of de nozzle schoon is. Calibratie wordt maar één keer gedraaid. Moet je pas weer doen als er een nozzle gewisseld wordt oid.

Power supply. Standaard heb je 2 power supplies. Voor meer extruders/toolchanger, plug je een derde in. Het is dezelfde psu als de Mk3 en hij is bovendien passief, dus geen fan noise.

Diverse opmerkingen.
  • De printed parts zijn momenteel PETG, maar productie versie wordt waarschijnlijk PC. Verschillende materialen voor verschillende onderdelen naar gelang de eisen. Dus schermcase kan gewoon PETG zijn.
  • LED strips geven basically statusmeldingen. Er zijn veel ideeën, maar het is geen prio voor het firmware team. Progress bar bv zou leuk zijn :*)
  • Heated bedlets zijn magnetisch bevestigd, dus kunnen uitzetten/krimpen
  • Bed probe mogelijk ook afhankelijk van de grootte van je te printen object. Dus voor een benchy niet nodig om de hele buildplate te proben.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

Je vergeet nog te vermelden dat ze drie keer meer pre-orders binnen hebben dan zw verwacht hadden _/-\o_

Aangezien ze bij mij nog geen reservering op de CC hebben gedaan, zullen er nog genoeg afhaken denk ik.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Pixelmagic schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 14:58:
Je vergeet nog te vermelden dat ze drie keer meer pre-orders binnen hebben dan zw verwacht hadden _/-\o_
Haha...dat vond ik minder belangrijk. Ik had eigenlijk wel zo'n beetje verwacht dat ze heel veel preorders zouden krijgen. Ze hebben geen getallen genoemd, dus dat is een beetje lastig inschatten Maar hoe schat je de belangstelling in voor zoiets? Het is qua prijs en qua apparaat niet echt te vergelijken met een Mk3 of een Mini, dus ja, hoeveel pre-orders schat je dat ze krijgen?
Aangezien ze bij mij nog geen reservering op de CC hebben gedaan, zullen er nog genoeg afhaken denk ik.
Apart. Ik heb gewoon een afschrijving van Prusa Research van €199. En een stuk of 5 bevestigingen en pro-forma facturen. Het systeem is daar volgens mij een paar keer onderuit gegaan en ik denk dat ie bepaalde zaken dubbel gedaan heeft. Gelukkig niet dubbel afgeschreven :+

[Voor 11% gewijzigd door mphilipp op 26-11-2021 15:49]

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

mphilipp schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 15:48:
[...]

Haha...dat vond ik minder belangrijk. Ik had eigenlijk wel zo'n beetje verwacht dat ze heel veel preorders zouden krijgen. Ze hebben geen getallen genoemd, dus dat is een beetje lastig inschatten Maar hoe schat je de belangstelling in voor zoiets? Het is qua prijs en qua apparaat niet echt te vergelijken met een Mk3 of een Mini, dus ja, hoeveel pre-orders schat je dat ze krijgen?

[...]

Apart. Ik heb gewoon een afschrijving van Prusa Research van €199. En een stuk of 5 bevestigingen en pro-forma facturen. Het systeem is daar volgens mij een paar keer onderuit gegaan en ik denk dat ie bepaalde zaken dubbel gedaan heeft. Gelukkig niet dubbel afgeschreven :+
Ik denk dat ze gezien op bv de Mini enzo een aardig gevoel dachten te hebben met het aantal bestellingen, en dat is dus drie keer meer geworden. Ze zullen er wel een extra drankje op hebben genomen na de beurs 8)

Net nog even gekeken, geen reservering ofzo, was het misschien de eerste keer dat je besteld bi hen ? Ik heb eerder besteld en misschien heeft het iets te maken met dat ? Hij staat wel gereserveerd, alleen uiteraad wel het hele bedrag nog niet betaald.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Pixelmagic schreef op vrijdag 26 november 2021 @ 16:28:
[...]
Ik denk dat ze gezien op bv de Mini enzo een aardig gevoel dachten te hebben met het aantal bestellingen, en dat is dus drie keer meer geworden. Ze zullen er wel een extra drankje op hebben genomen na de beurs 8)
Misschien een extra glaasje, maar daarna volle bak er tegenaan, want onderdelen krijgen is een groot probleem zeiden ze. Dat is ook een van de redenen om zelf van alles te gaan maken.
Net nog even gekeken, geen reservering ofzo, was het misschien de eerste keer dat je besteld bi hen ? Ik heb eerder besteld en misschien heeft het iets te maken met dat ? Hij staat wel gereserveerd, alleen uiteraad wel het hele bedrag nog niet betaald.
Ja, eerste keer, maar ik had al een account vanwege prusaprinters.org. Maar vreemd dat er nog niets is afgeschreven, want dat is het idee van een aanbetaling. Die doe je nu. Als dat ding leverbaar wordt, kun je je geld terug krijgen of wordt het in mindering gebracht. Misschien is jouw betaling tussen 2 crashes door gegaan en staat er nu in de boekhouding dat je betaald hebt, maar ze hebben geen afschrijving gedaan. Heb je wel de bevestigingen gehad? Ik heb er meerdere, maar het komt neer op 1 orderbevestiging, 1 bevestiging van de aanbetaling en 1 proforma factuur. Maar ik kreeg zowat alles dubbel :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • enriqueeeee
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 25-03 16:15

enriqueeeee

vanila coke kicks ass

Ik was op de formnext voor werk heb wat plaatjes geschoten, voor de liefhebbers:
















Phreak schopt kont, Grrrrrene ook ;)


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
enriqueeeee schreef op zaterdag 27 november 2021 @ 21:23:
Ik was op de formnext voor werk heb wat plaatjes geschoten, voor de liefhebbers
Bedankt! Hoe was het om dat bakbeest in actie te zien?

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • enriqueeeee
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 25-03 16:15

enriqueeeee

vanila coke kicks ass

mphilipp schreef op maandag 29 november 2021 @ 12:55:
[...]

Bedankt! Hoe was het om dat bakbeest in actie te zien?
Als ik heel eerlijk ben, was deze klein vergeleken met wat er op de beurs te zien was.
Ik heb Printers gezien waar een Suv inpast, freeskoppen met printer kop die banen van een paar mm breed neer kunnen leggen. Deze was wel tof, maar vergeleken met wat er stond zag het er niet indrukwekkend uit.
Op papier daarentegen is het wel een vet ding, Ik vraag mij alleen af hoelang het duurt voordat de features die ze aangeven echter werken, ik heb het bij mijn eerste batch MK3 ook gezien, een hoop zit er vanaf het begin nog niet in of is nog niet super stabiel, ook een van de redenen dat ik heb gewacht met het aanschaffen van de mini voor mijn vriendin. Deze is nu wel stabiel, maar bijv de Wifi die "optioneel" was zit er nog niet op.

Phreak schopt kont, Grrrrrene ook ;)


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
enriqueeeee schreef op maandag 29 november 2021 @ 13:59:
Als ik heel eerlijk ben, was deze klein vergeleken met wat er op de beurs te zien was.
Ik heb Printers gezien waar een Suv inpast, freeskoppen met printer kop die banen van een paar mm breed neer kunnen leggen. Deze was wel tof, maar vergeleken met wat er stond zag het er niet indrukwekkend uit.
Kan ik mij voorstellen. Het vakgebied is erg groot geworden, en wat wij voor de hobby gebruiken staat niet in verhouding wat er vakmatig wordt gebruikt. Net als die apparaten waar ze inmiddels complete raketten mee aan het printen zijn. Dat is dan ook een heel ander proces, met lasers en metaalpoeder.
Op papier daarentegen is het wel een vet ding, Ik vraag mij alleen af hoelang het duurt voordat de features die ze aangeven echter werken, ik heb het bij mijn eerste batch MK3 ook gezien, een hoop zit er vanaf het begin nog niet in of is nog niet super stabiel, ook een van de redenen dat ik heb gewacht met het aanschaffen van de mini voor mijn vriendin. Deze is nu wel stabiel, maar bijv de Wifi die "optioneel" was zit er nog niet op.
Ik heb daar goede hoop op. Ze zijn best wel terughoudend met het 'beloven' van features. Ze zeggen nu al dat er nog van alles komt, maar bij release nog niet. Dus ik denk/hoop dat ze geleerd hebben van de ervaring die jij beschijft. Wifi op zich vind ik niet zo heel spannend, want als er een USB connector op zit, kan ik er met Octoprint bij. Ik heb hier nog genoeg Pi's liggen om een hele farm aan te sturen :+
Maar ergens deel ik jouw zorg ook wel hoor. Ze zijn dan wel terughoudend met van alles beloven, maar je weet nooit in welke staat de firmware wordt afgeleverd. Er is maar één manier om erachter te komen. Ik heb echter ervoor gekozen om bij de 'eersten' te horen zodat ik straks niet nóg een jaar moet wachten tot ik iets heb. Ik ga het nu wel uitzingen met wat ik heb, maar het moet ook echt niet langer gaan duren dan die Q2...

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • enriqueeeee
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 25-03 16:15

enriqueeeee

vanila coke kicks ass

mphilipp schreef op maandag 29 november 2021 @ 17:10:
[...]

Kan ik mij voorstellen. Het vakgebied is erg groot geworden, en wat wij voor de hobby gebruiken staat niet in verhouding wat er vakmatig wordt gebruikt. Net als die apparaten waar ze inmiddels complete raketten mee aan het printen zijn. Dat is dan ook een heel ander proces, met lasers en metaalpoeder.

[...]

Ik heb daar goede hoop op. Ze zijn best wel terughoudend met het 'beloven' van features. Ze zeggen nu al dat er nog van alles komt, maar bij release nog niet. Dus ik denk/hoop dat ze geleerd hebben van de ervaring die jij beschijft. Wifi op zich vind ik niet zo heel spannend, want als er een USB connector op zit, kan ik er met Octoprint bij. Ik heb hier nog genoeg Pi's liggen om een hele farm aan te sturen :+
Maar ergens deel ik jouw zorg ook wel hoor. Ze zijn dan wel terughoudend met van alles beloven, maar je weet nooit in welke staat de firmware wordt afgeleverd. Er is maar één manier om erachter te komen. Ik heb echter ervoor gekozen om bij de 'eersten' te horen zodat ik straks niet nóg een jaar moet wachten tot ik iets heb. Ik ga het nu wel uitzingen met wat ik heb, maar het moet ook echt niet langer gaan duren dan die Q2...
Je kan er altijd nog voor kiezen om de printer van E3d Te kopen met koppen.

Phreak schopt kont, Grrrrrene ook ;)


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

enriqueeeee schreef op maandag 29 november 2021 @ 17:24:
[...]


Je kan er altijd nog voor kiezen om de printer van E3d Te kopen met koppen.
Het valt me daarvan op dat er weinig gebruikers lijken te zijn. Mogelijk heeft dat iets te maken met het calibratie systeem wat daar op zit, of meer het gebrek ervan. Wat prijs aangaat is het overigens ook niet goedkoop en er komt bij dat je dan nog steeds min of meer een printer er omheen moet ontwerpen.

Ik zet persoonlijk meer in op de signalen die Prusa nu geeft en de bekende support van hen, ten opzichte van losse onderdelen zoals bij e3d (die overigens natuurlijk prima kwaliteit zijn!)

PVoutput van mijn 4950Wp


  • enriqueeeee
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 25-03 16:15

enriqueeeee

vanila coke kicks ass

Pixelmagic schreef op maandag 29 november 2021 @ 21:19:
[...]


Het valt me daarvan op dat er weinig gebruikers lijken te zijn. Mogelijk heeft dat iets te maken met het calibratie systeem wat daar op zit, of meer het gebrek ervan. Wat prijs aangaat is het overigens ook niet goedkoop en er komt bij dat je dan nog steeds min of meer een printer er omheen moet ontwerpen.

Ik zet persoonlijk meer in op de signalen die Prusa nu geeft en de bekende support van hen, ten opzichte van losse onderdelen zoals bij e3d (die overigens natuurlijk prima kwaliteit zijn!)
De stabiliteit van Prusa ben ik ook super blij mee, als ik zie hoeveel tijd ik heb moeten steken in zelfbouw, is vergeleken met de plug en play van de mini dan hebben ze het echt goed voor elkaar, ook kwa support.
Echter de MMU2 is een draak, |:(

Phreak schopt kont, Grrrrrene ook ;)


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
enriqueeeee schreef op dinsdag 30 november 2021 @ 09:52:
De stabiliteit van Prusa ben ik ook super blij mee, als ik zie hoeveel tijd ik heb moeten steken in zelfbouw, is vergeleken met de plug en play van de mini dan hebben ze het echt goed voor elkaar, ook kwa support.
Precies dat. Ik was echt van plan om aan zo'n Voron te bouwen, maar toen ik die XL zag, vond ik dat een stuk aantrekkelijker. Ik heb gewoon geen zin meer in een apparaat waar je steeds weer aan moet gaan klooien. Het bouwen lijkt mij heel erg leuk en leerzaam, maar uiteindelijk wil ik gewoon leuke dingen maken met zo'n ding. Ik merk het aan de Ender 3 Pro die ik nu heb; steeds als ik weer een keer iets aanpas ofzo, ben ik weer een hele tijd bezig met rommelen om het weer goed aan de praat te krijgen. De overgang naar Klipper was wel een goede zet. Op een of andere manier print ie nou ineens een stuk beter. Geen idee hoe dat komt, maar ik heb blijkbaar iets goeds gedaan :+ (misschien iets dat in Marlin niet goed ingesteld was oid).
Nou wil ik niet beweren dat een Voron een machine is waar je aan MOET rotzooien; je kunt 'm ook bouwen en met rust laten. Echter, in de community zie je steeds weer leuke projectjes en dan MOET je gewoon zoiets ook proberen. En voor je het weet zit je weer een week in de guts van dat ding te wroeten in plaats van leuke dingen maken. Het modden wordt een doel op zich. Met zo'n Prusa hoop ik mij gewoon meer op het maken te kunnen concentreren.
Echter de MMU2 is een draak, |:(
Echt? Werkt dat niet zo fijn?

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • enriqueeeee
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 25-03 16:15

enriqueeeee

vanila coke kicks ass

mphilipp schreef op dinsdag 30 november 2021 @ 10:59:
[...]

Precies dat. Ik was echt van plan om aan zo'n Voron te bouwen, maar toen ik die XL zag, vond ik dat een stuk aantrekkelijker. Ik heb gewoon geen zin meer in een apparaat waar je steeds weer aan moet gaan klooien. Het bouwen lijkt mij heel erg leuk en leerzaam, maar uiteindelijk wil ik gewoon leuke dingen maken met zo'n ding. Ik merk het aan de Ender 3 Pro die ik nu heb; steeds als ik weer een keer iets aanpas ofzo, ben ik weer een hele tijd bezig met rommelen om het weer goed aan de praat te krijgen. De overgang naar Klipper was wel een goede zet. Op een of andere manier print ie nou ineens een stuk beter. Geen idee hoe dat komt, maar ik heb blijkbaar iets goeds gedaan :+ (misschien iets dat in Marlin niet goed ingesteld was oid).
Nou wil ik niet beweren dat een Voron een machine is waar je aan MOET rotzooien; je kunt 'm ook bouwen en met rust laten. Echter, in de community zie je steeds weer leuke projectjes en dan MOET je gewoon zoiets ook proberen. En voor je het weet zit je weer een week in de guts van dat ding te wroeten in plaats van leuke dingen maken. Het modden wordt een doel op zich. Met zo'n Prusa hoop ik mij gewoon meer op het maken te kunnen concentreren.

[...]

Echt? Werkt dat niet zo fijn?
Ik was van om het te gebruiken voor water oplosbare supports.
Maar met Pla in een chamber heb ik constant jams, moeite met los trekken.
De kopjes van de filament bij het uit trekken zijn soms blijkbaar te dik, ik heb er weken met support naar gekeken en nog steeds issues.
Ik was laatst bij de prusa fabriek en hoorde dat ze een cooler hebben op de eerste batch Mk3's omdat de heatbreak en motor warmer wordt dan zou meoten en het filament daardoor ook zacht wordt, mogelijk dat dat ook helpt voor mijn issues, maar nog geen zin gehad om naar te kijken.

Phreak schopt kont, Grrrrrene ook ;)


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

enriqueeeee schreef op dinsdag 30 november 2021 @ 09:52:
[...]


De stabiliteit van Prusa ben ik ook super blij mee, als ik zie hoeveel tijd ik heb moeten steken in zelfbouw, is vergeleken met de plug en play van de mini dan hebben ze het echt goed voor elkaar, ook kwa support.
Echter de MMU2 is een draak, |:(
Ik heb ook de mmu maar best tevreden, misschien in het centrale topic eens verder over gaan ?

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Prusa heeft weer een filmpje geproduceerd over hun Pro AFS (Automated Farm System):

In plaats 'm hier omdat dit systeem opgebouwd is uit printers die veel gemeen hebben met de XL. Beide CoreXY printers delen het heated bed (ander formaat tegels), toolhead, toolchanger en ook Prusa Connect. Prusa Connect lijkt nu echt iets te worden. Tot nu toe is het volgens mij alleen maar een pagina waarop je de status kunt zien van de printer, en het zit dacht ik alleen op de Prusa Mini.

Geeft toch weer een inkijkje in waar Prusa heen gaat. 2022 wordt een belangrijk jaar voor Joseph...

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Een leuke print van Prusaprinters.org: de XL Piggy Bank. Een heuse XL spaarpot om alvast te sparen voor de echte XL. Ik heb de mijne op 75% geprint op de Ender 3 Pro. Groot genoeg, ik spaar toch digitaal :+

Eerst wat first layer porn:

En als ie af is, ziet het er zo uit:



Best een leuk idee, en hij print zonder supports door een slim ontwerp.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Yzord
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 22:42

Yzord

Ubi fumus, ibi ignis

heb ook de XL met 5 koppen besteld. Wel dat hun hem in elkaar gaan zetten, want bij mijn Ender 3 v2 had ik veel moeite met afstellen, ondanks dat ik hem "los" in elkaar heb gezet en pas wanneer alles geinstalleerd was heb ik alles aangedraaid. Maar toch veel moeite met levelen en moeilijk draaiende wielen.

Ik weet dat het veel geld is voor voorinstallatie, maar heb liever dat ik dat gedeelte over mag slaan. En wie weet zijn er al goede installatie videos voordat ik mijn order mag afmaken.

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Yzord schreef op zondag 16 januari 2022 @ 04:11:
heb ook de XL met 5 koppen besteld. Wel dat hun hem in elkaar gaan zetten, want bij mijn Ender 3 v2 had ik veel moeite met afstellen, ondanks dat ik hem "los" in elkaar heb gezet en pas wanneer alles geinstalleerd was heb ik alles aangedraaid. Maar toch veel moeite met levelen en moeilijk draaiende wielen.
Volgens mij doen ze dat bij Prusa wat beter. Uiteraard nog geen idee hoe dat met de XL zal zijn. En de XL heeft (volgens hunnie dan) superieure auto levelling en calibratie. Tegen de tijd dat ie beschikbaar zal komen, zullen er wel wat videos verschijnen. De andere Prusa modellen hebben een zeer uitgebreide handleiding hoe je 'm moet assembleren. Het blijft uiteraard een werkje waarvoor je toch wel een beetje handig moet zijn en een wat technisch inzicht moet hebben.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
In de Prusa Live #37 van 26 januari gaf Joe en zijn clubje naaste medewerkers een teaser over XL nieuws:
Joe zelf is de laatste hand aan het leggen aan een artikel/blogpost over (onder andere?) de XL. Hopelijk gaat dat over de voortgang van het project enzo. Echt een beetje nieuws.

Verder wordt er gewerkt aan een Q&A artikel waarin de vragen die hier en daar op Internet opduiken beantwoord worden en zaken worden verduidelijkt. Pas nog zag ik in een Prusa groep op Facebook iemand beweren dat als je een XL koopt met één kop, je die NIET kan upgraden naar de toolchanger. Dat is echt absolute nonsense, want dat is iets dat al vanaf het begin is gezegd: je kunt altijd upgraden naar de toolchanger. Maar die figuur beweerde dat ie het van Prusa zelf had gehoord in een telefoongesprek. Nou denk ik niet dat die gast een lijntje had naar product development van Prusa, maar hooguit iemand van de helpdesk aan de lijn had. En dan nog kan ik mij niet voorstellen dat die mensen iets gaan zeggen over een machine die momenteel nog in ontwikkeling is.

Het artikel van Joe is bijna klaar en zal de komende weken online komen. Joe is nogal druk, dus een exacte tijd durft hij nu ook niet meer te geven. Het Q&A verhaal duurt iets langer.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Inmiddels is het artikel van Joe klaar, maar er staat niets nieuws in over de XL. We zullen moeten afwachten of het genoemde Q&A artikel ons iets meer gaat leren. Ik vrees echter dat het meer van hetzelfde zal zijn, hooguit een verduidelijking en/of bepaalde specs die ze in november nog niet konden/wilden geven.

Het artikel is meer een terugblik op 2021 en een vooruitblik op 2022. De problemen die men ondervindt bij het verkrijgen van de onderdelen voor de Prusa printers is zo'n beetje het grootste hoofdpijndossier. Daarom zijn ze steeds meer onderdelen zelf gaan fabriceren en hebben ze inmiddels een SMT (productie van printplaten) en een injection molding productielijn gebouwd. Ook proberen ze nieuwe printers zodanig te ontwerpen dat ze zaken kunnen delen. Zoals het eerder aangekondigde Prusa Pro Automated Farm System (AFS) dat de Nextruder en het heated bed deelt met de XL. Maar supply chain problemen blijven hen parten spelen, en niet alleen Prusa. Alle (technologie)bedrijven hebben er last van.

Tot slot zei Joe ook dat hij er al niet meer op rekent dat ie alle pre-orders van de XL voor het einde van dit jaar kan uitleveren (surprise!) Ze weten immers pas hoeveel pre-orders er zijn na die aankondiging en hoewel ze hadden verwacht dat het een gekkenhuis zou worden, is de vraag alsnog (veel) groter dan verwacht. Uiteraard afwachten wie daadwerkelijk zijn pre-order omzet in een echte order.
Binnenkort meer aankondigingen, maar niet duidelijk of ze over de XL gaan. Het blijft dus spannend. Misschien toch maar alvast aan die Voron beginnen.... :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Schande! Ik heb helemaal gemist dat er het langverwachte Prusa XL DEV Diary en FAQ artikel reeds op 16 maart geplaatst is op de Prusa website. Hier een resumé van de belangrijkste zaken:

Allereerst excuseert Joe zich min of meer omdat er momenteel belangrijkere dingen in de wereld gebeuren dan de presentatie van een nieuwe 3D printer. Maar goed, that's the way the world goes zullen we maar zeggen.
Productie
Vervolgens gaat hij nogmaals in op de schaarste op de componentenmarkt, wat een onverwacht voordeeltje voor ons (de aanstaande klanten van de XL) heeft opgeleverd. Aangezien de beoogde processor voor de XL gewoon niet of nauwelijks leverbaar is, is er voor een alternatief gekozen, en dat is een nieuwere generatie chip, die sneller is en meer mogelijkheden biedt. Hij noemt bijvoorbeeld het enbedden van wat informatie over de machine in het One Time Programmable (OTP) memory, zoals hardware versie, geïnstalleerde opties etc. Dit zou het updaten van firmware makkelijker maken. Maar geen voordeel zonder nadeel; men is ook weer extra tijd kwijt aan het aanpassen van de firmware aan de nieuwe chip.
Prusa heeft inmiddels een volledige Surface Mounted Technology productielijn staan waar alle printplaten voor de XL worden geproduceerd. Een enorme stap vooruit voor Prusa dus.
Elimineren van de wipe tower
Een van de meest gestelde vragen was of de XL een wipe tower nodig heeft voor multi-material printing. Hij kan daarop melden dat ze op het juiste pad zijn om een wipe tower in de meeste gevallen te elimineren! Ze hebben inmiddels als verschillende grote multi-material prints voltooid zonder enige vorm van wipe towers.
Om dit te bereiken combineren ze de hardware voordelen van de Nextruder met geavanceerde software tweaks (niet alleen maar wipe to infill) om de hoeveelheid filament dat door de nozzle vloeit te minimaliseren tijdens een filament wissel.
In principe wilden ze een oplossing vermijden waarbij er enige vorm van 'rommel' van de nozzle komt. Bijvoorbeeld een soort opvangbakje ofzo. Je zou dan constant moeten denken aan het legen van dat bakje, en als ie alsnog vol zit, loopt het weer over of wat dan ook. Niet optimaal. Dit vooral omdat als je met een hele grote multi material print bezig bent, je misschien wel 10.000 materiaalwisselingen hebt. De rommel die je dan moet opvangen is dan enorm.
Dus...een andere oplossing dus. Door de Nextruder kunnen ze retractie en koelen van de nozzle veel effectiever reguleren. Dat geeft de kans om een wipe tower compleet te elimineren en ook voorkomen dat er stukjes plastic van de nozzle druppen. Dit voorkomt ook nog eens het verspillen van materiaal, vooral als je werkt met oplosbare filamenten, die over het algemeen duurder zijn.
Wat komt er nu?
Momenteel is Prusa bezig een klap te geven op het Nextruder design, en het optimaliseren van de print performance. Daarna kan men eindelijk wat getallen vrijgeven. Buiten de Nextruder is momenteel de meeste hardware voor de XL vrijwel gereed, dus ze maken nu meer interne testunits, zodat Prusa mensen de XL verder kunnen testen.
Software ontwikkeling is ook in volle gang. De firmware wordt aangepast aan de nieuwe electronica. Een van de belangrijkste features is het communicatiesysteem (zoiets als Plug&Play) voor de uitbreidingsbordjes en tool heads. Dat moet volledig automatisch gaan; als je een nieuwe toolhead monteert, moet ie helemaal zelfstandig zien wat het is en een intern adres eraan toewijzen. De XL gebruikt daarvoor een volledig ander systeem dan wat op de huidige Prusa modellen in gebruik is. Het mainboard moet communiceren met de toolhead boards, die de load cell electronica bevatten. Dat is dus best een druk kanaal. En die load cell sensoren vereisen ultra-snelle response tijden.
FAQ
In de FAQ sectie worden eigenlijk zaken herhaald die al aan bod zijn gekomen in de originele aankondiging, en nog eens benadrukt zijn in de Prusa Live webcast van een paar weken terug:
  • ja, je kunt nog van alles wijzigen aan je pre-order op het moment dat je een mail krijgt dat je je order kun afmaken en écht kan bestellen.
  • Ze mikken nog steeds op Q3 om te beginnen met versturen
  • nee, ze gaan je niet vertellen waar je staat in de rij
  • verzendkosten zijn nog niet bekend
  • je kunt je eigen toolhead ontwerpen, maar dan moet je eigen firmware daarvoor schrijven
  • ze plannen om meerdere nozzle types klaar te hebben, zoals hardened nozzels
  • anderen kunnen ook nozzles maken (open source)
  • het is géén Revo/Hemera systeem (voor de zoveelste keer)
  • er wordt nog steeds gedacht over een enclosure. Een kap over de bovenkant, samen met het draft shield zou een passieve enclosure kunnen zijn. Details volgen nog
Afmetingen
Op dit moment (kan dus zomaar nog een beetje veranderen) zijn de afmetingen als volgt:
Zonder spoolholders: 504 mm (w) × 535 mm (h) × 660 mm (d)
Mét spoolholders: 804 mm (w) × 535 mm (h) × 660 mm (d)


Volgens mij was dit het wel. Ik hoop dat we er echt dit jaar nog van kunnen genieten.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • camperen
  • Registratie: Juli 2012
  • Laatst online: 21-03 14:45
Toen ik het artikel las, kreeg ik al wat twijfels over de stabiliteit. De twee armen bovenaan zijn instabiel. Hou je armen maar recht voor je en vraag je maatje of die handen kan bewegen, ondanks dat jij stevig tegenstribbelt. Dat gaat vrij makkelijk. Dus hoe je het wend of keert, er zal beweging in het frame zitten.

Scroll ik verder door de reacties, valt me op bij de foto's van mphilipp, dat de XL niet overal strak is. Kijk maar eens naar de derde foto, naar de liggende poot van de L en bij na de tekst. Allerlei onregelmatigeheden die door instabiliteit van het frame veroorzaakt worden

Arie
overigens heb ik geen printer meer en ben ook afgehaakt om er weer 1 aan te schaffen

  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

camperen schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 10:06:

Scroll ik verder door de reacties, valt me op bij de foto's van mphilipp, dat de XL niet overal strak is. Kijk maar eens naar de derde foto, naar de liggende poot van de L en bij na de tekst. Allerlei onregelmatigeheden die door instabiliteit van het frame veroorzaakt worden
Dat komt doordat die op een Ender 3 Pro geprint is(XL is nog niet leverbaar remember :P)
mphilipp schreef op donderdag 16 december 2021 @ 11:45:
Ik heb de mijne op 75% geprint op de Ender 3 Pro. Groot genoeg, ik spaar toch digitaal :+

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Boullie schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 10:24:
[...]
Dat komt doordat die op een Ender 3 Pro geprint is(XL is nog niet leverbaar remember :P)
Dat dus... :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

Wil hem nu ook gaan printen maar https://www.prusaprinters.org/prints geeft een maintenance melding

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Boullie schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 10:45:
[...]
Wil hem nu ook gaan printen maar https://www.prusaprinters.org/prints geeft een maintenance melding
Aha...dat is het vandaag de dag dat ze hun naam gaan veranderen denk ik. Daar hintten ze al een hele tijd op. Of een elaborate 1 april grap. Je kunt niets vertrouwen deze dagen.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

mphilipp schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 10:52:
[...]

Aha...dat is het vandaag de dag dat ze hun naam gaan veranderen denk ik. Daar hintten ze al een hele tijd op. Of een elaborate 1 april grap. Je kunt niets vertrouwen deze dagen.
Prusaprinters.org komt nu op printables.com uit dus het lijkt er inderdaad op dat de naam verandert wordt

Edit: Nu ook in een blogpost gemeld

[Voor 17% gewijzigd door Boullie op 30-03-2022 11:40. Reden: blogpost toegevoegd]

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Boullie schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 11:14:
[...]
Prusaprinters.org komt nu op printables.com uit dus het lijkt er inderdaad op dat de naam verandert wordt
Ik ziet het net ook! Ze wilden dat Prusa uit de naam halen zodat het niet lijkt alsof het alleen voor Prusa mensen is.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • thijsco19
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 22:40

thijsco19

KTM 990 SMT

camperen schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 10:06:
Toen ik het artikel las, kreeg ik al wat twijfels over de stabiliteit. De twee armen bovenaan zijn instabiel. Hou je armen maar recht voor je en vraag je maatje of die handen kan bewegen, ondanks dat jij stevig tegenstribbelt. Dat gaat vrij makkelijk. Dus hoe je het wend of keert, er zal beweging in het frame zitten.

Scroll ik verder door de reacties, valt me op bij de foto's van mphilipp, dat de XL niet overal strak is. Kijk maar eens naar de derde foto, naar de liggende poot van de L en bij na de tekst. Allerlei onregelmatigeheden die door instabiliteit van het frame veroorzaakt worden

Arie
overigens heb ik geen printer meer en ben ook afgehaakt om er weer 1 aan te schaffen
Beweging? Ja vast wel.
Te veel beweging? Afhankelijk van je eisen, nee.

Uiteraard zal een volledige kubus steviger zijn maar onderschat een frame zoals deze niet. Mits goed ontworpen en gebouwd zal dit echt wel prima functioneren.

Uiteraard zullen de mensen die het maximum gaan opzoeken er tegen aan lopen maar dat heb je met alle ontwerpen.

Kijk bijvoorbeeld eens hier naar: https://www.marinetravelift.com/.
Die hebben pas lange armen die niet worden ondersteund.
Toch werken ze goed. Uiteraard is het voor die machines niet super belangrijk als de armen een beetje bewegen ( moet juist in dit geval) maar het krachten spel is natuurlijk ook veel groter.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
thijsco19 schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 12:11:
[...]
Beweging? Ja vast wel.
Te veel beweging? Afhankelijk van je eisen, nee.

Uiteraard zal een volledige kubus steviger zijn maar onderschat een frame zoals deze niet. Mits goed ontworpen en gebouwd zal dit echt wel prima functioneren.
De opmerking was gebasseerd op een misverstand. Sowieso kun je op dit moment nog niets zeggen over de constructie van de XL omdat er alleen nog maar interne prototypes bestaan. En ik mag verwachten dat Prusa wel snapt dat ze een solide frame moeten maken.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • thijsco19
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 22:40

thijsco19

KTM 990 SMT

mphilipp schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 12:20:
[...]

De opmerking was gebasseerd op een misverstand. Sowieso kun je op dit moment nog niets zeggen over de constructie van de XL omdat er alleen nog maar interne prototypes bestaan. En ik mag verwachten dat Prusa wel snapt dat ze een solide frame moeten maken.
Ah oke.

Sowieso valt het me op dat er soms iets te makkelijk en snel negatief word gereageerd op bijvoorbeeld een ontwerp wat anders is.
En inderdaad ik verwacht dat het goed getest is en ruim voldoet aan hun verwachtingen.

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

3DprintingNerd heeft dit ook nog besproken in zijn Ender 7 video van 19 maart.
Hij had namelijk de flex gezet in de voorbalk van de Ender 7 zodat hij meer zicht had op de print. Hierop had hij nogal wat feedback gekregen en daarom een aantal tests gedaan. Conclusie bij die printer was dat het niets uitmaakte op de kwaliteit.
Nu heb ik toch iets meer vertrouwen in Prusa dan in Creality(heb beide gehad overigens) en ze zullen het wel goed uitgezocht hebben.

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Boullie schreef op woensdag 30 maart 2022 @ 13:03:
3DprintingNerd heeft dit ook nog besproken in zijn Ender 7 video van 19 maart.
Hij had namelijk de flex gezet in de voorbalk van de Ender 7 zodat hij meer zicht had op de print. Hierop had hij nogal wat feedback gekregen en daarom een aantal tests gedaan. Conclusie bij die printer was dat het niets uitmaakte op de kwaliteit.
Ja, zo zie je maar weer dat er een groot verschil is tussen theorie/verwachting en praktijk. En er zijn een boel wijsneuzen die vanuit hun leunstoel heel veel conclusies kunnen trekken :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

Er is een nieuwe update over de XL.
Ik heb nog even om te sparen komt het eigenlijk op neer.
Wegens leveringsproblemen door onder andere chiptekorten zullen de eerste units waarschijnlijk pas in december gemaakt kunnen worden. Dit heeft als effect dat het vanaf dan waarschijnlijk nog een half jaar gaat duren voordat ze door de Day1! preorders heen zijn.

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Boullie schreef op vrijdag 5 augustus 2022 @ 23:25:
Er is een nieuwe update over de XL.
Ik heb nog even om te sparen komt het eigenlijk op neer.
Wegens leveringsproblemen door onder andere chiptekorten zullen de eerste units waarschijnlijk pas in december gemaakt kunnen worden. Dit heeft als effect dat het vanaf dan waarschijnlijk nog een half jaar gaat duren voordat ze door de Day1! preorders heen zijn.
Bedankt! Ik was even weg, en meteen is er nieuws :+

Was wel te verwachten denk ik. Dat doorsparen is dan weer de positieve kant van het verhaal >:)

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Laat ik het nieuws uit de blogpost van Joe even iets uitgebreider samenvatten:

Wat betreft de problemen in de supplychain, is het inderdaad het oude bekende verhaal: niemand heeft iets. Ook al staat er voor bepaalde onderdelen op Ali dat er 100.000den op voorraad zijn, als je gaat navragen, blijken het er slechts een paar duizend te zijn. En zij willen zekerheid dat ze de echte componenten krijgen en niet een of andere goedkope kloon. Dus als ze onderdelen krijgen, worden er een aantal gescand, open gemaakt en doorgemeten om te controleren dat ze échte spullen hebben gekregen. De klonen kunnen op papier hetzelfde zijn, maar kunnen na verloop van tijd problemen gaan geven.
Dus...ongoing problem. Het gaat ze waarschijnlijk 6 maanden kosten om de eerste dag orders te vervullen.

Ok, nu het goede nieuws: er is veel vooruitgang geboekt vwb de hardware en ze gebruiken de extra tijd die ze nu hebben om de firmware verder te fine-tunen. De bordjes in de XL zitten vol sensoren waarmee ze de machine en het printproces op nieuwe manieren kunnen monitoren.
De Next-Nextruder
Parallel aan de cycloïde gearbox van de Nextruder, is er ook gewerkt aan een variant met planetaire overbrenging. Probleem met de cycloïde overbrenging was namelijk dat deze best moeilijk te maken was in massaproductie. De planetaire overbrenging is eenvoudiger en de printkwaliteit is zelfs nog verbeterd ook. Deze overbrenging heeft een 1:10 verhouding en hij heeft een minimale backlash. Elke printkop heeft een accelerometer zodat de beweging en vibraties gemonitord kunnen worden, wat ook weer gunstig is voor het tunen van de snelheid).
Zoals bij de aankodiging gezegd: het doel met de XL is niet om er een snelheidsmonster van te maken, maar langzaam zal ie zeker niet zijn. Je moet een balans vinden tussen snelheid, kwaliteit en duurzaamheid. Printers die op recordsnelheid printen, printen niet op die snelheid met de hoogste kwaliteit. En je spullen slijten ook nog eens sneller. Je moet een goed optimum vinden, waarbij je met hoge kwaliteit op een mooie snelheid print, en je spullen niet buitensporig veel onderhoud nodig hebben.

De switch naar de planetaire overbrenging is een recente, dus als de firmware is getuned, kunnen er wat cijfers worden gedeeld zodat iedereen een idee krijgt van de printsnelheid. Een andere onderdeel van de snelheid is ook een high-flow nozzle, die bij de release beschikbaar komt.

De PSU is een van de laatste dingen waar ze over gaan beslissen. Het kan zijn dat er 2 of 3 kleinere PSU's komen, of 1 grote van 1kW... Allemaal afhankleijk van beschikbaarheid.
Firmware features
Hte gesegmenteerde heated bed is nu volledig operationeel. Elk segment heeft een eigen bordje en sensoren, dus er kan zelfs gecompenseerd worden als 1 van de bordjes anders performed dan de rest. De firmware stuurt dat dan automatisch bij. Via PrusaSlicer kan automatisch bepaald worden welke segmenten verwarmd moeten worden, en de print kan zelfs verplaatst worden als dat gunstiger is.
Bed levellen gebeurt alleen op het deel waarop geprint wordt, dus de pre-print tijd wordt zo verkort.
Firmware code wordt nu helemaal aangepast op die nieuwe Nextruder met de planetaire overbrenging. Ook de toolchanger krijgt een update vwb snelheid, en de wisseltijd is van 10 naar 2-3s gegaan. Echter, dit is een work-in-progress, dus de productieversie kan wat langzamer zijn.


Kortom....geduld... :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

Aangezien de nieuwe preorders pas in de 2e helft van 2023 verwerkt worden heb ik toch maar een plekje gereserveerd nu. Mocht ik het financieel niet redden of hij valt tegen dan kan ik hem tegen die tijd alsnog afzeggen.

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Er stond een Prusa XL op de ERRF 2023:

Let op het opgetrokken draft shield en de best redelijk vlugge toolchange. Scheelt best veel tijd (en materiaal!) als je niet steeds weer moet purgen. Dan mag een Bamboo Labs misschien sneller printen, maar ik ben benieuwd of ie het met prints waar veel kleuren in zitten niet aflegt op de vertraging door de kleurwissels.

Dat torentje is overigens een prime tower, niet een purge tower. Er hoeft immers niets gepurged te worden, maar de nozzel moet wel weer even geprimed worden. Zal ook wel weer te tunen zijn. Ik had er niet bij stil gestaan dat je zoiets uiteindelijk toch wel nodig hebt. Maar Joe Prusa zei dat je geen purge tower nodig hebt, dus ik dacht in mijn onschuld dat je helemaal niets van dien aard nodig zou hebben. Maar een prime tower is wel logisch natuurlijk.

[Voor 74% gewijzigd door mphilipp op 22-10-2022 01:20]

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Bladeslayer
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 27-03 10:32
Deze prusa XL was schijnbaar nog een oudere prototype. De definitieve versie staat volgende maand op Formnext in Frankfurt aldus Josef;

https://twitter.com/josefprusa/status/1582052261370691584

Ben benieuwd!

www.frees-it.com


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

Er is een nieuwe update gepost: https://blog.prusa3d.com/...nd-schedule-update_72475/

Er komt nog een update voor de kerst, leveren vanaf januari 2023. Een zooi printers binnenkort naar beta testers en vooral legering problemen rondom linear rails. Verder wat details over de verschillende mini mobo's in de printer, een canbus achtige printkop als ik het goed begrijp. Ook wat over het levelen en wat fimpljes.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Interessante update! Goed om te horen dat ze hun tijd nemen om alles goed te krijgen. Ondanks dat, houd ik mijn hart vast voor de eerste uitleveringen... :+ Niets zo weerbarstig als de praktijk, en de echte gebruikers zullen nog best wel wat issues weten te vinden. Zo gaan die dingen nu eenmaal.
Zeer benieuwd hoe het allemaal gaat werken.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • pc-freakz
  • Registratie: Augustus 2007
  • Laatst online: 23-03 10:38
Er zijn in het verleden inderdaad regelmatig nieuwe onderdelen verzonden voor zaken die niet zo goed ontworpen waren of zelfs van ander materiaal in de kit zaten dan bedoeld was (de rods bijvoorbeeld). Overigens altijd kosteloos op het moment dat het probleem bij Prusa lag!

En inderdaad, bij dit soort dingen betekend de eerste batch ook een groter risico op wat issues bij de start.

SFE Enyaq Tips & Handleidingen


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

pc-freakz schreef op zaterdag 12 november 2022 @ 21:18:
Er zijn in het verleden inderdaad regelmatig nieuwe onderdelen verzonden voor zaken die niet zo goed ontworpen waren of zelfs van ander materiaal in de kit zaten dan bedoeld was (de rods bijvoorbeeld). Overigens altijd kosteloos op het moment dat het probleem bij Prusa lag!

En inderdaad, bij dit soort dingen betekend de eerste batch ook een groter risico op wat issues bij de start.
Wat dat aangaat inderdaad vertrouwen, het zijn geen beunhazen en staan voor hun product.

Tegelijk twijfel ik nog wel of ik hem daadwerkelijk ga kopen als ik aan de beurt ben, hele leuke features maar wel een smak geld voor iets wat ik eigenlijk niet écht nodig heb (heb een mk3s en mmu2). We gaan het wel zien en hopelijk volgende maand horen van de beta testers. Ze hebben er tientallen word gemeld.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Pixelmagic schreef op zaterdag 12 november 2022 @ 21:50:
[...]
Tegelijk twijfel ik nog wel of ik hem daadwerkelijk ga kopen als ik aan de beurt ben, hele leuke features maar wel een smak geld voor iets wat ik eigenlijk niet écht nodig heb (heb een mk3s en mmu2).
Herkenbaar. Inderdaad een smak geld, maar ook weer niet te vergelijken met een Mk3s en MMU. Net als de vergelijkingen met de Bambu. Filamentwissel is iets anders dan een toolchanger. Volgens mij scheelt het enorm in de waste, want de XL moet alleen even primen voordat een andere toolhead aan het werk gaat en hij hoeft niet 10cm filament er doorheen te draaien om de nozzle schoon te maken. Scheelt ook weer in snelheid.
En met een toolchanger kun je ook weer andere materialen gebruiken, en - belangrijker denk ik - andere nozzles binnen hetzelfde object. Verschillende materialen is volgens mij van beperkt nut, want die materialen moeten wel op elkaar blijven plakken zeg maar. Dus ik weet niet zo zeker of je dat dan wel zo vaak zult doen. Maar je kunt met een grotere nozzle voor bepaalde delen snelheid maken en op de plekken waar veel detail belangrijk is een kleinere nozzle gebruiken.

En hoewel je nu geneigd bent te denk dat je dat allemaal niet nodig hebt (wat heb je wél nodig in het leven?) is het nu eigenlijk zo dat je jezelf beperkt tot de mogelijkheden die je nu hebt. Zodra je meer mogelijkheden krijgt, kun je weer meer doen dan je oorspronkelijk voor mogelijk hebt gehouden. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van wat je nu met je printer doet.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

Er is weer een update:



Maart start uitleveren single extruder, binnen paar weken multi extruder naar beta testers en 2 maanden erna ook die uitleveren.

Leverproblemen zijn onder controle lijkt het.

Ik was al afgehaakt, vanmiddag een Voron 2.4 kit binnen gehad 8)

PVoutput van mijn 4950Wp


  • pc-freakz
  • Registratie: Augustus 2007
  • Laatst online: 23-03 10:38
Thanks! Keek toevallig gister nog, werd tijd. Hij zegt altijd eerder met een update te komen (waar hoor ik dat vaker, Athom....) maar uiteindelijk duurt het altijd maanden.

SFE Enyaq Tips & Handleidingen


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
pc-freakz schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 21:19:
Thanks! Keek toevallig gister nog, werd tijd. Hij zegt altijd eerder met een update te komen (waar hoor ik dat vaker, Athom....) maar uiteindelijk duurt het altijd maanden.
Net Elon Musk zeg maar...alles in Elon Time.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Hehe...het einde komt in zicht... :+
Op zich wel goed dat de single toolhead versie als eerste eruit gaat en het dan nog zeker 2 maanden duurt voor de multi-toolhead verstuurt gaat worden. Als namelijk de eerste ervaringen met de XL slecht zijn, met slechts één toolhead, kunnen we alsnog uitwijken naar een Voron of Bambu Labs.
Ik zou daar wel van balen, want het idee van de multi-toolhead spreekt mij erg aan. Zo'n multi-material oplossing als je nu met de Prusa MMU, de Bambu AMS of dat Rabbit ding hebt, werken op zich wel goed, maar het kost best veel tijd om van filament te wisselen én er is significant meer waste materiaal. Bovendien kan je met een toolchanger ook echt andere materialen tegelijk printen. Uiteraard met beperkingen die de materialen zelf dicteren, zoals of ze wel op elkaar plakken, dan wel zeer afwijkende omgevingstemperaturen hebben bv. Maar PLA en PETG of gewoon PLA/PETG gecombineerd met flexibel filament zoals Joe liet zien, biedt toch unieke mogelijkheden. En je kunt verschillende nozzle sizes mixen in dezelfde print, wat ook interessant kan zijn. Als dat tenminste door de slicer ondersteund wordt. Dat laatste heb ik nog geen idee van. Sommige prints kunnen bv delen bevatten die je met een hele grote nozzle kunt printen (delen van behuizingen bv) en dan de details weer met een wat kleinere.
Zo zullen er denk ik wel meer extra mogelijkheden zijn. Een toolchanger is wat dat betreft echt wel wat anders dan een materialchanger. Dat wordt wel eens vergeten als men bv een Bambu vergelijkt met een XL. Evengoed blijft de XL wel een stuk duurder uiteraard. Het is een hele smak geld. Ik ben nog aan het twijfelen of ik meteen voor de 5 heads versie ga of begin met 2 heads. Het scheelt nogal, maar het opent ook veel meer mogelijkheden.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

mphilipp schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 22:47:
Hehe...het einde komt in zicht... :+
Op zich wel goed dat de single toolhead versie als eerste eruit gaat en het dan nog zeker 2 maanden duurt voor de multi-toolhead verstuurt gaat worden. Als namelijk de eerste ervaringen met de XL slecht zijn, met slechts één toolhead, kunnen we alsnog uitwijken naar een Voron of Bambu Labs.
Ik zou daar wel van balen, want het idee van de multi-toolhead spreekt mij erg aan. Zo'n multi-material oplossing als je nu met de Prusa MMU, de Bambu AMS of dat Rabbit ding hebt, werken op zich wel goed, maar het kost best veel tijd om van filament te wisselen én er is significant meer waste materiaal. Bovendien kan je met een toolchanger ook echt andere materialen tegelijk printen. Uiteraard met beperkingen die de materialen zelf dicteren, zoals of ze wel op elkaar plakken, dan wel zeer afwijkende omgevingstemperaturen hebben bv. Maar PLA en PETG of gewoon PLA/PETG gecombineerd met flexibel filament zoals Joe liet zien, biedt toch unieke mogelijkheden. En je kunt verschillende nozzle sizes mixen in dezelfde print, wat ook interessant kan zijn. Als dat tenminste door de slicer ondersteund wordt. Dat laatste heb ik nog geen idee van. Sommige prints kunnen bv delen bevatten die je met een hele grote nozzle kunt printen (delen van behuizingen bv) en dan de details weer met een wat kleinere.
Zo zullen er denk ik wel meer extra mogelijkheden zijn. Een toolchanger is wat dat betreft echt wel wat anders dan een materialchanger. Dat wordt wel eens vergeten als men bv een Bambu vergelijkt met een XL. Evengoed blijft de XL wel een stuk duurder uiteraard. Het is een hele smak geld. Ik ben nog aan het twijfelen of ik meteen voor de 5 heads versie ga of begin met 2 heads. Het scheelt nogal, maar het opent ook veel meer mogelijkheden.
Eindelijk weer iets van een update :D
Ik heb zelf de 2 headed versie besteld. Kunt eventueel later altijd nog upgraden naar de 5 headed versie als je dat leuk lijkt.
Print eigenlijk niet multikleur maar multimaterial lijkt me wel makkelijk vooral met supportmateriaal. Het hele PVA verhaal spreekt me dan niet zo aan maar het kunnen gebruiken van PLA bij een PETG print of andersom weer wel.
Vergelijking tussen de prusa's en de bambulab printers wordt ik eigenlijk ook wel een beetje moe van. XL en MK3S+ zijn hele printers. XL is toolchanger ipv multimaterial inderdaad en MK3S+ is een printer uit een hele andere tijd en achtergrond. Bambulabs kan een heel leuk alternatief worden voor Prusa maar is dat voor mij zeker nog niet. Denk aan verschil in ondersteuning, beschikbaarheid, closed source, alleen online printen of SD kaart en thermal protection die op 3 minuten stond.
Begrijp me niet verkeerd, mocht de Prusa XL vies tegenvallen en een prut product zijn(wat ik niet verwacht) dan ga ik ook kijken richting een X1-Carbon met AMS ;).

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Momenteel zijn de Beta XL's bij verschillende mensen aangekomen en verschijnen er mondjesmaat wat foto's van leuke printjes om te showen. Uiteraard geen garantie dat deze werkelijk van een XL komen. Evengoed wil ik al die mensen die hun pre-order hebben ingeschoten en elke dag om 6 uur opstaan om in de mailbox te kijken ook hun fix geven :+

Eerst een roze Squid Game bust:






System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Een klein printje met een funky Truppy Earthworm PLA:


En de bekende schedel:


Zien er allemaal wel mooi uit. Ik ben vooral erg benieuwd naar prints met de toolchanger en dan vooral hoe snel het wisselen van kleur/materiaal gaat. Aangezien er alleen maar een beetje gepurged moet worden, kan dat best rap gaan. Dat is wat mij betreft de grote winst tov zo'n tergend langzame MMU/AMS/Rabbit. Eerst alles terugtrekken, andere rol selecteren, feeden, purgen, wipen, en uiteindelijk gaan printen. Je bent zo een minuut verder.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

mphilipp schreef op vrijdag 3 maart 2023 @ 00:52:
Momenteel zijn de Beta XL's bij verschillende mensen aangekomen en verschijnen er mondjesmaat wat foto's van leuke printjes om te showen.
Zo die zien er goed uit zeg. Zou wel willen weten hoe snel hij die Trex schedel geprint heeft maar dan ben ik vast niet de enige.
Ik laat de preorder lekker staan.
Voor wat betreft het grote voordeel ten opzichte van MMU/AMS/Rabbit. Ik houd er niet zo van dat de meeste multicolor printeroplossingen hele bergen filament verprutsen. Als ik naar een AMS kijk en de bergen filament die uit de poopchute komen. Ik begin dan te rekenen en denk da's toch weer zoveel euro dat direct van de rol de prullenbak in kan.
Afhankelijk van wat je print zit er dus maar 60 rollen filament van 20 euro tussen een Bambu X1 Carbon met AMS en een XL 2 head.
Zo reken ik de meerprijs voor mezelf goed denk ik ;)

[Voor 5% gewijzigd door Boullie op 03-03-2023 08:36]

Boullie


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Boullie schreef op vrijdag 3 maart 2023 @ 08:35:
[...]
Zo die zien er goed uit zeg. Zou wel willen weten hoe snel hij die Trex schedel geprint heeft maar dan ben ik vast niet de enige.
Single colour is ie misschien/waarschijnlijk wat langzamer. Zal ook wel afhangen van de speed setting. Die Bambu kan erg hard, maar op de hoogste snelheid is de kwaliteit ook niet altijd top. Dat lijkt mij ook logisch. Dus je moet dan het juiste vergelijken. Maar als je over een multicolour print praat, verliest de Bambu een hoop snelheid door dat wisselen. Kost ook wel een klap meer, maar een toolchanger is natuurlijk meer dan alleen een kleurwisselding. Je kunt ook makkelijk twee materialen mixen.
Ik laat de preorder lekker staan.
Ik ook.
Zo reken ik de meerprijs voor mezelf goed denk ik ;)
Het zijn gewoon twee verschillende printers. Dat het CoreXY is, is de overeenkomstige factor, maar ze zijn verschillend gebouwd. We moeten gaan zien of de oplossingen die Prusa gekozen heeft in de praktijk net zo goed werken als bij Bambu Labs. De sensoren in de nozzle en hotend zouden op papier beter moeten werken door de hele print heen tegenover de Lidar oplossing, die alleen de eerste laag controleert, maar verder niets voor de flow doet. Die wordt dus (in theorie) bij de XL constant gemonitord. Het belangrijkste is verder dat de Prusa open source én reparabel is. Mensen verzinnen uiteraard voor de Bambu vast ook wel manieren om iets te vervangen dat niet standaard door de gebruiker vervangen kan worden, maar bij Prusa is dat ingebakken. Toch wel fijn als je een apparaat van rond de €3000 hebt die gerepareerd kan worden door gewoon een onderdeel te vervangen ipv het hele apparaat naar de fabriek te moeten sturen.

Ik ben echt zeer benieuwd hoe het allemaal gaat werken. Ik denk/hoop dat als ie er eenmaal is, men heel gauw de kritiek vergeet. Ik vind overigens dat je de XL qua prijs eerder moet vergelijken met de Voron 2.4 dan met de Bambulabs. Een beetje Voron kost je toch al gauw minimaal €1500 als je voor kwaliteitsonderdelen gaat en €2000 is niet abnormaal voor zo'n ding. Dus dan is €2500 niet een hele grote stap als je de extra functionaliteit ziet die de XL biedt.
Bambu Labs kan die printer zo goedkoop aanbieden omdat zij daar bovenop de hele supply chain zitten. Dat vergeten mensen makkelijk. Ze zitten in China, precies waar al die spullen worden gemaakt. Dus ja, zij kunnen wél overal aankomen. Het zijn ook niet echte beginners; als ex-DJI mensen hebben zij natuurlijk genoeg connecties in de branche. Dat maakt het voor hen veel makkelijker. De XL is echt een EU designed and build machine. Niet dat ik dat zo heel belangrijk vind, maar dat maakt 'm wel wat duurder. Sinds Corona roept men toch steeds 'buy local'? Nou...dit is je kans :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • JipJapGoedje
  • Registratie: December 2006
  • Laatst online: 27-03 15:26
mphilipp schreef op vrijdag 3 maart 2023 @ 00:52:
Momenteel zijn de Beta XL's bij verschillende mensen aangekomen en verschijnen er mondjesmaat wat foto's van leuke printjes om te showen. Uiteraard geen garantie dat deze werkelijk van een XL komen. Evengoed wil ik al die mensen die hun pre-order hebben ingeschoten en elke dag om 6 uur opstaan om in de mailbox te kijken ook hun fix geven :+

Eerst een roze Squid Game bust:
[Afbeelding]

[Afbeelding]

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Ben al een tijdje uit de 3d print scene. Ik had een paar jaar terug een Prusa MK2s. En die kon al supermooie prints maken, maar als ik dit zie dan is FDM printing stukken beter geworden. _/-\o_

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Scipionyx
  • Registratie: Maart 2001
  • Niet online
Ik had in dit topic al lang een reactie verwacht van iemand. :)

Original Prusa XL update: shipping of first units starts, last minute improvements and FAQs

[Voor 20% gewijzigd door Scipionyx op 16-03-2023 19:19. Reden: URL gewijzigd]

Top 4 Anti-Stress regels:
1) Doe zo weinig mogelijk of laat het anderen doen.
2) Als je plots zin hebt om te werken, ga dan zitten en wacht tot het over gaat.
3) Als je iemand ziet rusten...help hem!!
4) Doe vandaag niet wat morgen kan.


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

Ik krijg daar nu een mooie 404 error...

Edit: nieuwe url ? https://blog.prusa3d.com/...sa-xl-now-shipping_75721/

[Voor 7% gewijzigd door Pixelmagic op 14-03-2023 22:45]

PVoutput van mijn 4950Wp


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

Boullie


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Scipionyx schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 20:16:
Ik had in dit topic al lang een reactie verwacht van iemand. :)
Haha...ik had dit nog helemaal niet meegekregen. Maar het schema was op zich al bekend en aan de foto's die ik reeds gepost heb in dit topic zijn de beta units al in handen van de testers. Het komt allemaal dichterbij.

Het heeft lang geduurd, maar laten we focussen op de aankomst. Ik verwacht de komende weken dan een stortvloed aan filmpjes en verhalen of hoe goed of hoe slecht het wel niet is. Hopelijk hebben ze al die extra tijd goed benut en krijgen we niet al teveel kinderziektes. Want die zullen er altijd wel zijn. Maar hopelijk zijn die op te lossen door firmware of simpele printed parts. Speaking of which...iemand maakte een opmerking dat de XL's die ze te zien kregen tot nu toe nog altijd van printed parts waren voorzien. En dat terwijl Joe riep dat ie injection molding spul had gekocht. Ik ga er even van uit dat de printed parts gebruikt zijn tijdens de onwtikkelfase en dat de uiteindelijke machines van injection molded parts zijn gemaakt.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Boullie
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:08

Boullie

Da Bulster

mphilipp schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 13:00:
[...]
Haha...ik had dit nog helemaal niet meegekregen.
Nee, ik ook niet. Meestal staat er wel een post in de discord van Prusa maar ook daar niks.
Moet trouwens blij zijn als ik hem dit jaar nog krijg. Heb de 2head pas op 27-08-2022 besteld namelijk.

Boullie


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

mphilipp schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 13:00:
[...]

Speaking of which...iemand maakte een opmerking dat de XL's die ze te zien kregen tot nu toe nog altijd van printed parts waren voorzien. En dat terwijl Joe riep dat ie injection molding spul had gekocht. Ik ga er even van uit dat de printed parts gebruikt zijn tijdens de onwtikkelfase en dat de uiteindelijke machines van injection molded parts zijn gemaakt.
Ik krijg erg de indruk dat er "gewoon" geprinte onderdelen op zitten, ik zie onder andere staan:
We improved the overall stability and firmness of the entire printer by using stiffer metal profiles and more robust printed parts
Op zich niets mis mee naar mijn idee, dat houd ook de mogelijkheid verbeteringen of vervangende onderdelen zelf te maken.

Vind het allemaal erg jammer, had hem graag gekocht vooral vanwege de toolchanger. Juist dit lijkt nog zomaar minimaal 6 maanden langer te duren, zeker als je geen eerste dag inschrijver bent. Voor mij wordt deze het niet meer, zeker niet nu ik de Voron heb staan.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Pixelmagic schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 17:13:
Ik krijg erg de indruk dat er "gewoon" geprinte onderdelen op zitten, ik zie onder andere staan:
Op zich niets mis mee naar mijn idee, dat houd ook de mogelijkheid verbeteringen of vervangende onderdelen zelf te maken.
Nee, inderdaad, niets mis mee. Het is alleen dat ie er indertijd zo'n punt van maakte. En injection molding (is er een Nederlands term voor?) is uiteindelijk veel sneller en goedkoper. Maar goed, misschien is dat hele verhaal minder goed uit de verf gekomen.
Vind het allemaal erg jammer, had hem graag gekocht vooral vanwege de toolchanger. Juist dit lijkt nog zomaar minimaal 6 maanden langer te duren, zeker als je geen eerste dag inschrijver bent. Voor mij wordt deze het niet meer, zeker niet nu ik de Voron heb staan.
Als je eens wist hoe vaak ik de afgelopen tijd in dubio heb gezeten of ik toch maar een Voron (zeker nu er een soort van kloon is, de Troodon 2, die er erg veelbelovend uitziet) of een Bambu Combo zou moeten nemen. Maar ja, dan heb je aan de ene kant voor veel minder geld ook een printer waarmee je mooi en snel kunt printen en uiteraard in multicolor/multimaterial. Voor de Voron moet je daar ook weer voor knutselen en ik geloof dat dat boze konijn ook niet echt super probleemloos werkt (een soort WIP volgens mij).
Maar uiteindelijk denk ik toch dat de XL, ondanks de hogere prijs, een betere keuze is. Ik heb momenteel een printer staan, dus ik zit niet zonder (hoewel ik 'm gesloopt heb en mijzelf er niet toe kan zetten om 'm te repareren), vandaar dat ik wel kan wachten. Ik denk dat ie het wel waard is. Prusa heeft het zichzelf best moeilijk gemaakt, en ik denk dat ze een heel mooi stukje techniek hebben ontwikkeld. De tijd zal het leren. Ik heb nog wat tijd en als er allerlei dramaverhalen komen van de single toolhead versie, hoef ik niet meer te wachten... :+

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • thijsco19
  • Registratie: Mei 2011
  • Laatst online: 22:40

thijsco19

KTM 990 SMT

mphilipp schreef op woensdag 15 maart 2023 @ 17:52:
[...]

Nee, inderdaad, niets mis mee. Het is alleen dat ie er indertijd zo'n punt van maakte. En injection molding (is er een Nederlands term voor?) is uiteindelijk veel sneller en goedkoper. Maar goed, misschien is dat hele verhaal minder goed uit de verf gekomen.

[...]
Spuitgieten ;).

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Vandaag stuurde Prusa een XL-Update mail de wereld in. De spanning begint op te lopen... :+

Volgens de mail worden in mei 2023 de eerste multi-en singletool deels geassembleerde exemplaren verstuurd. De multitool machines worden binnen 2 weken naar de beta testers gestuurd. Die gaan dan een maandje testen en daarna nemen ze ongeveer een maand de tijd om alle feedback te verwerken.

Inmiddels zijn de eerste singeltool machines naar hun nieuwe eigenaren verstuurd. Dat vind ik opmerkelijk, want ik heb nog niets gehoord en mijn initiële order is voor een singletool XL. Die wil ik aanpassen naar een 5 toolhead versie zodra ik bericht krijg dat ik aan de beurt ben. Ik heb alleen nog niets gehoord, dus blijkbaar is het aantal mensen dat heeft gecancelled niet zo hoog als de nay-sayers willen doen geloven. Door de komst van Bambu Labs zou Prusa immers geen bestaansrecht meer hebben :+
Ik verwacht dus eerdaags een verzoek om mijn order af te maken.

Jo zei in de vorige update dat de mensen die op dag 1 hebben ge-pre-ordered een kadootje krijgen: een extra print sheet en een Nextruder to V6 nozzle adapter. Dat stuitte op weerstand van de mensen die op dag 2 en 3 hadden besteld. Dus nu krijgt iedereen die een pre-order heeft geplaatst het kadootje. Hoera!

Verder staat er eigenlijk weinig nieuws in. Het lijkt wel of ze deze mail twee weken geleden wilde sturen, want er wordt verwezen naar een blog post van 13 maart en het 'nieuws' over de verbeteringen aan de XL komen uit die blog.

Anyways, er lijkt nu echt schot in te komen. Nu de eerste machines onderweg zijn, kunnen we denk ik volgende week de eerste video's verwachten op Youtube met happy owners. Of klachtenregens...

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

Ik ben heel erg benieuwd of alles allemaal lekker gaat werken, laten we zeggen "beter dan de gemiddelde mmu" waarbij ik moet opmerken dat min mmu2s prima werkt.

Er zit genoeg nieuws in om nog steeds een verschil te maken denk ik, de multi bed heater verwacht ik niet vreselijk veel van, de 230V heaters werken prima op andere modellen. Ik ben zelf vooral heel erg nieuwsgierig naar de tool changer en de afgeleide modellen die zullen ontstaan. Snelheid en dergelijke zullen niet schokkend zijn denk ik. Tegelijk benieuwd of bed leveling goed gaat werken.

We gaan het hopelijk de komende weken horen wanneer de embargo er af is.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Pixelmagic schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 00:21:
Ik ben heel erg benieuwd of alles allemaal lekker gaat werken, laten we zeggen "beter dan de gemiddelde mmu" waarbij ik moet opmerken dat min mmu2s prima werkt.
Ik heb totaal geen ervaring met MMU's, maar dit is natuurlijk een heel ander beest. Aan de ene kant simpeler omdat je niet met filament moet rommelen; intrekken, wisselen, feeden, purgen, primen, een hoop stappen. Aan de andere kant is het mechanisch misschien iets complexer. Het is een handeling die makkelijker te reproduceren is omdat de componenten nooit veranderen. Bij filament wisselaars heb je te maken met spoelen die verschillend zijn (en die bij de AMS van Bambu wel eens problemen geven) en ook het filament zelf kan je hoofdpijn bezorgen. Al met al denk ik dat dit beter zou moeten werken. Betrouwbaarder en consistenter.
Er zit genoeg nieuws in om nog steeds een verschil te maken denk ik
Dat denk ik ook. Het werken met druksensoren in de nozzle kan heel veel opleveren. Ook heel veel ellende, dus ik hoop dat er goed getest is. Het heeft heel veel potentie, en ze gaven zelf al aan dat ze steeds op nieuwe dingen kwamen die ze niet eerder bedacht hadden.
de multi bed heater verwacht ik niet vreselijk veel van, de 230V heaters werken prima op andere modellen.
Inderdaad. Ik ben ook benieuwd waar daarin de winst vandaan moet komen. Misschien is het meer in de sfeer van minder energie verbruiken omdat er minder heaters aan moeten. Ik weet niet hoe de gebruiker een verschil met een traditionele heater moet gaan ontdekken, anders dan aan het energieverbruik. Het is niet eens een component waar druk aan getweakt wordt ofzo.
Ik ben zelf vooral heel erg nieuwsgierig naar de tool changer en de afgeleide modellen die zullen ontstaan.
Zeker, ik denk dat ik de eerste tijd gewoon een uur naar toolchanges ga zitten kijken. Lijkt mij zo fascinerend :+ Ik ben inderdaad ook wel benieuwd of en hoe snel er allerlei andere tools gaan verschijnen en welke.
Snelheid en dergelijke zullen niet schokkend zijn denk ik.
Vind ik ook niet zo belangrijk. Als je pure snelheid wil, pak dan een Voron en tweak de hel uit dat ding. Hier zal ook nog wel eea aan getweakt kunnen worden. En ze hebben ooit toegezegd dat Klipper erop zou kunnen draaien. Op eigen risico, dat dan weer wel. Kijken wat dat oplevert.
We gaan het hopelijk de komende weken horen wanneer de embargo er af is.
Ik kan niet wachten!

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Greetoz
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 01:02
mphilipp schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 00:50:
[...]

Ik heb totaal geen ervaring met MMU's, maar dit is natuurlijk een heel ander beest. Aan de ene kant simpeler omdat je niet met filament moet rommelen; intrekken, wisselen, feeden, purgen, primen, een hoop stappen. Aan de andere kant is het mechanisch misschien iets complexer. Het is een handeling die makkelijker te reproduceren is omdat de componenten nooit veranderen. Bij filament wisselaars heb je te maken met spoelen die verschillend zijn (en die bij de AMS van Bambu wel eens problemen geven) en ook het filament zelf kan je hoofdpijn bezorgen. Al met al denk ik dat dit beter zou moeten werken. Betrouwbaarder en consistenter.

[...]

Dat denk ik ook. Het werken met druksensoren in de nozzle kan heel veel opleveren. Ook heel veel ellende, dus ik hoop dat er goed getest is. Het heeft heel veel potentie, en ze gaven zelf al aan dat ze steeds op nieuwe dingen kwamen die ze niet eerder bedacht hadden.

[...]

Inderdaad. Ik ben ook benieuwd waar daarin de winst vandaan moet komen. Misschien is het meer in de sfeer van minder energie verbruiken omdat er minder heaters aan moeten. Ik weet niet hoe de gebruiker een verschil met een traditionele heater moet gaan ontdekken, anders dan aan het energieverbruik. Het is niet eens een component waar druk aan getweakt wordt ofzo.

[...]

Zeker, ik denk dat ik de eerste tijd gewoon een uur naar toolchanges ga zitten kijken. Lijkt mij zo fascinerend :+ Ik ben inderdaad ook wel benieuwd of en hoe snel er allerlei andere tools gaan verschijnen en welke.

[...]

Vind ik ook niet zo belangrijk. Als je pure snelheid wil, pak dan een Voron en tweak de hel uit dat ding. Hier zal ook nog wel eea aan getweakt kunnen worden. En ze hebben ooit toegezegd dat Klipper erop zou kunnen draaien. Op eigen risico, dat dan weer wel. Kijken wat dat oplevert.

[...]

Ik kan niet wachten!
Volgens mij was het hele idee van het multi heater idee toch ook minder energie gebruiken, ik denk dat het in tijden van dure energie en duurzaamheid alleen maar goed is, wellicht is een voordeel dat het sneller is om alleen het gebruikte deel op te warmen.

De snelheid op deze schaal natuurlijk wel belangrijk, ik heb een Prusa Mini en een Bambu X1C. kwalitatief krijg ik dezefde prints tegen een fractie van de tijd. Vooral als je dan naar de maat van de Prusa XL gaat willen de meeste geen week aan het printen zijn, en voor bedrijfsmatig gebruik van de XL is snelheid helemaal belangrijk en die markt heeft Prusa echt wel nodig. Ik laat mijn preorder voor de 2 toolhead versie vooralsnog staan maar ben juist wel heel benieuwd naar de printsnelheid.

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Greetoz schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 09:42:
[...]
Volgens mij was het hele idee van het multi heater idee toch ook minder energie gebruiken, ik denk dat het in tijden van dure energie en duurzaamheid alleen maar goed is, wellicht is een voordeel dat het sneller is om alleen het gebruikte deel op te warmen.
Dat en je hebt geen enorme psu nodig.
De snelheid op deze schaal natuurlijk wel belangrijk, ik heb een Prusa Mini en een Bambu X1C. kwalitatief krijg ik dezefde prints tegen een fractie van de tijd. Vooral als je dan naar de maat van de Prusa XL gaat willen de meeste geen week aan het printen zijn, en voor bedrijfsmatig gebruik van de XL is snelheid helemaal belangrijk en die markt heeft Prusa echt wel nodig. Ik laat mijn preorder voor de 2 toolhead versie vooralsnog staan maar ben juist wel heel benieuwd naar de printsnelheid.
Ja en nee. Het hangt er vanaf wat die snelheid kost. In principe kun je ervan uitgaan dat hogere snelheid hogere slijtage betekent en dus meer onderhoud en verkorting van de levensduur. Ook gaat het ten koste van de consistentie van de prints. Niet om ze te dissen, maar ik ben benieuwd of een print op die Bambu na een jaar flink gebruik op hoge snelheid er nog hetzelfde uit komt als in het begin. Je zet meer stress op het apparaat en met mechanische spullen zie je dan altijd meer slijtage. Dat is met auto's ook zo. Een Ferrari heeft wat meer onderhoud nodig dan een Upje zeg maar.
Dus we moeten kijken waar Prusa de lat heeft gelegd qua snelheid en wat er nog uit te persen is. Een CoreXY zou in principe wel lekker snel moeten zijn, zeker als je de juiste materialen voor het frame en rails gebruikt.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

mphilipp schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 11:33:
[...]

Ja en nee. Het hangt er vanaf wat die snelheid kost. In principe kun je ervan uitgaan dat hogere snelheid hogere slijtage betekent en dus meer onderhoud en verkorting van de levensduur. Ook gaat het ten koste van de consistentie van de prints. Niet om ze te dissen, maar ik ben benieuwd of een print op die Bambu na een jaar flink gebruik op hoge snelheid er nog hetzelfde uit komt als in het begin. Je zet meer stress op het apparaat en met mechanische spullen zie je dan altijd meer slijtage. Dat is met auto's ook zo. Een Ferrari heeft wat meer onderhoud nodig dan een Upje zeg maar.
Dat had ik in het Bambu topic ook al aangehaald, ik ben erg benieuwd hoe de Bambu zich houd na 2-3 jaar gebruik. De berichten nu van fans die kapot gaan is misschien een indicatie. Ook het redelijk goedkoop zijn van onderdelen kan een signaal zijn. Wat wij weten is dat een Prusa zich ook met zwaar gebruik prima houd door de jaren heen, ik verwacht van de XL niets anders.

Wat mogelijk ook kan verschillen is wat men ziet als "consumables" bij de printers, de carbon rods bij de Bambu lijkt mij typisch zo een product en daarmee mogelijk alles wat daar mee in aanraking komt.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

mphilipp schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 00:50:

Zeker, ik denk dat ik de eerste tijd gewoon een uur naar toolchanges ga zitten kijken. Lijkt mij zo fascinerend :+ Ik ben inderdaad ook wel benieuwd of en hoe snel er allerlei andere tools gaan verschijnen en welke.
Daar kan ik me iets bij voorstellen, dat heb ik ook gehad met ABL en een first layer die écht goed pakt, dat is gewoon techp*rn 8)

PVoutput van mijn 4950Wp


  • Greetoz
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 01:02
mphilipp schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 11:33:
[...]

Dat en je hebt geen enorme psu nodig.

[...]

Ja en nee. Het hangt er vanaf wat die snelheid kost. In principe kun je ervan uitgaan dat hogere snelheid hogere slijtage betekent en dus meer onderhoud en verkorting van de levensduur. Ook gaat het ten koste van de consistentie van de prints. Niet om ze te dissen, maar ik ben benieuwd of een print op die Bambu na een jaar flink gebruik op hoge snelheid er nog hetzelfde uit komt als in het begin. Je zet meer stress op het apparaat en met mechanische spullen zie je dan altijd meer slijtage. Dat is met auto's ook zo. Een Ferrari heeft wat meer onderhoud nodig dan een Upje zeg maar.
Dus we moeten kijken waar Prusa de lat heeft gelegd qua snelheid en wat er nog uit te persen is. Een CoreXY zou in principe wel lekker snel moeten zijn, zeker als je de juiste materialen voor het frame en rails gebruikt.
Die PSU ga je toch wel nodig hebben tenzij je het onmogelijk maakt om het hele bed te gebruiken lijkt me.

Eens hoor dat we moeten zien hoe de Bambu zich houd na een jaar. Ik ben een casual printer dus het zal wel loslopen voor mij, en ik vind het heerlijk om niet meer zo lang op een print te hoeven wachten. Ik had de Prusa Mini bedacht als 2e printer maar die Bambu print zo snel dat ik de Mini waarschijnlijk ga verkopen..

Maar zoals je zegt een CoreXY moet gewoon snel kunnen zijn, Prusa moet dat ook gewoon faciliteren voor mensen die dat willen, met de kantekeninge dat zaken dan sneller slijten. Juist bij een Prusa moet dit geen echt issue zijn omdat alles goed te vervangen is door de user zelf. Ik verwacht heus geen Voron snelheden voor een off the shelf printer. Maar zeggen dat snelheid niet belangrijk is op een 36x36x36 printer vind ik te makkelijk ;-).

  • mphilipp
  • Registratie: Juni 2003
  • Laatst online: 27-03 18:10

mphilipp

Romanes eunt domus

Topicstarter
Pixelmagic schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 11:47:
[...]
Wat mogelijk ook kan verschillen is wat men ziet als "consumables" bij de printers, de carbon rods bij de Bambu lijkt mij typisch zo een product en daarmee mogelijk alles wat daar mee in aanraking komt.
Dat is wel een dingetje bij Bambu begreep ik. Een aantal onderdelen lijken niet gemaakt om door de gebruiker te worden vervangen. Dat is wel een beetje jammer. Uiteraard zijn er mensen die dat dan wel lukt en er zullen best printed parts verschijnen in het circuit, maar het zou leuk zijn als je zelf je eigen printer kunt repareren met originele onderdelen. Dat kan bij Prusa dan weer wel.
Dus ja, ik ben ook wel benieuwd naar een vergelijk tussen die 2 na een jaar of wat intensief gebruik.

System 1” is fast, instinctive and emotional; “System 2” is slower, more deliberative, and more logical.


  • Greetoz
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 01:02
mphilipp schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 11:56:
[...]

Dat is wel een dingetje bij Bambu begreep ik. Een aantal onderdelen lijken niet gemaakt om door de gebruiker te worden vervangen. Dat is wel een beetje jammer. Uiteraard zijn er mensen die dat dan wel lukt en er zullen best printed parts verschijnen in het circuit, maar het zou leuk zijn als je zelf je eigen printer kunt repareren met originele onderdelen. Dat kan bij Prusa dan weer wel.
Dus ja, ik ben ook wel benieuwd naar een vergelijk tussen die 2 na een jaar of wat intensief gebruik.
Veel onderdelen zijn gewoon user repairable, zei het niet prinntable, maar Bambu verkoopt een hoop spare onderdelen. Je hebt gelijk dat de Carbon Rods daar niet bij horen, daarvoor moet hij naar Bambu terug. Daar zit ook wel een verschil in tussen Prusa en Bambu. Elke met z;n voor en nadelen. De Bambu is ook geen vervanger voor de XL, maar het laat wel zien dat tegenwoordig mogelijk is voor een 3d Printer.

  • Pixelmagic
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 27-03 17:23

Pixelmagic

Ubergeek

Greetoz schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 11:58:
[...]


Veel onderdelen zijn gewoon user repairable, zei het niet prinntable, maar Bambu verkoopt een hoop spare onderdelen. Je hebt gelijk dat de Carbon Rods daar niet bij horen, daarvoor moet hij naar Bambu terug.
Dat van de rods en terugsturen wist ik niet, dat gaat wel een uitdaging opleveren als je buiten de garantie valt, dan wegen verzendkosten al snel zwaar mee.
Daar zit ook wel een verschil in tussen Prusa en Bambu. Elke met z;n voor en nadelen. De Bambu is ook geen vervanger voor de XL, maar het laat wel zien dat tegenwoordig mogelijk is voor een 3d Printer.
Dat maakt het mooi de afgelopen jaren vind ik, bedrijven als Creality, Ender en Elegoo geven je meer keuze dan dat je daarvoor had. Ieder bedrijf heeft zijn eigen markt aandeel net als Bambu en Prusa en zelfs Ultimaker enzo. Alleen hopen dat men niet aan alle kanten met patenten gaat rotzooien zoals E3D nu doet, dat is toch erg jammer voor de verdere ontwikkelingen.

PVoutput van mijn 4950Wp


  • Greetoz
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 01:02
Pixelmagic schreef op dinsdag 21 maart 2023 @ 12:28:
[...]


Dat van de rods en terugsturen wist ik niet, dat gaat wel een uitdaging opleveren als je buiten de garantie valt, dan wegen verzendkosten al snel zwaar mee.
Klopt, dat valt dan nog te bezien, alhoewel de printers in de EU richting duitsland moeten, een doos verschepen naar DE kost je dan tussen de 15-30 euro. Dat valt op zich nog mee.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee