Ik heb dat volgens mij niet geschreven haha. Maar met "op eigen risico" bedoel ik: je kan de betaling wel een chargeback geven en je geld terugkrijgen, maar als dat oneigenlijk is (je bent de betaling dus eigenlijk wél verschuldigd): dan kan het bedrijf achter hun centen aangaan en bijvoorbeeld een incassobureau op je afsturen; evenals bij het storneren van autoincasso. Puur het storneren ervan betekent niet dat je op eigenlijke wijze je geld terughebt. Dus stel de mediamarkt levert jou een wasmachine en jij doet een chargeback op je kaart of bijvoorbeeld een stornering van het automatisch incasso: dan is dat op je eigen risico en kan je er vergif op innemen dat Media Markt achter hun centen aangaan.
Dus dat je de optie *hebt* om een betaling te storneren betekent het niet dat dat op eigenlijke wijze gebeurd. Je ziet dat wel vaker, bijvoorbeeld "Als bedrijf niet X of Y doet, dan boek ik gewoon de automatische incasso's terug!!". Ja dat kan je doen, maar daar kan meer gezeik van komen plus geintjes als administratieve verhogingen, incassobureau's, etc.
En dat is waar ik op doelde met "het is op eigen risico".

Met verzekering bedoel ik dat dit de banken mogelijk geld gaat kosten. Op zijn minst om dit te faciliteren, maar natuurlijk ook als zij de klant wel geld moeten terugbetalen maar dit niet bij de winkelier kunnen terugkrijgen (want: failliet). Dat gaan ze heus niet zo maar gratis doen. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar bij de Rabobank is een pakket met credit card (en aankoopverzekering) anderhalve euro per maand duurder dan 1tje met alleen een "gewone" betaalkaart.
Ongetwijfeld; maar dat is ook logisch vanwege de aankoopverzekering en kaartkosten. De debitkaart zonder verzekering mag je van uitgaan dat die inbegrepen zit in je bankpakket; zoals bij Maestro het geval was en bij eigenlijk alle banken die MC Debit aanbieden tot dusver ook het geval *is*.
dj_ryow schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 16:40:
[...]
Het is niet helemaal terecht om het te vergelijken met het storneren van een automatische incasso. Dat is iets wat voor de gebruiker geen geld kost en de bank bemoeit zich er niet mee. Bij chargebacks is dat heel anders. Daar wordt een arbitragezaak opgezet waar zowel de bank als Mastercard/Visa bij betrokken zijn, je moet bewijs aanleveren en er worden kosten in rekening gebracht (hoogte afhankelijk van of je gelijk hebt en de juiste stappen hebt gevolgd of niet).
Dat is een tweede stap als er een dispute ontstaat. In eerste instantie is het eigenlijk vrij letterlijk hetzelfde als het terugdraaien van een automatisch incasso. Je kan een betaling vaak zelfs alvast een chargeback op aanvragen als je weet dat de merchant het bedrag niet gaat claimen (bijv.: product niet op voorraad/annulering order, refund wordt "binnen x dagen geissued", etc.).
Puur en alleen de chargeback is dus iets anders dan het aanmaken van een case. Als dat elke keer een arbitragezaak zou worden, dan hadden de creditcardboeren en banken het heel heel *heel* erg druk.

Ik weet overigens niet zeker of dit bij debitkaarten überhaupt gebeurd. Bij Credit Cards ben ik bekend dat er arbitragezaken plaats kunnen vinden, maar bij Debit nog nooit van gehoord eigenlijk. Vinden die überhaupt plaats? Kreeg altijd meer het idee dat het aan de bank ligt en het storneren van een betaling puur je eigen risico is en zij hun handjes in onschuld wassen. (En terecht, trouwens.)
Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dát alle banken het gaan aanbieden. Louter dat het me heel erg zou verbazen als ze dat niet doen. Mede omdat het niet aanbieden daarvan zorgt dat betaalpassen een nog groter walhalla worden voor oplichters. En weet je wat de banken pas veel geld kost...? Juist. Dat is met iDeal en overboekingen een probleem, met DC/CC ook. Terwijl als iemand een chargeback doet bij een oplichter, terwijl het risico van een chargeback zelf dan bij de klant ligt (als het dus eigenlijk gewoon netjes betaald moest worden) is dat een win-win dat ze enorm veel poen scheelt aan gelazer met oplichting. Dus het is niet enkel klantvriendelijker om aan te bieden, ik denk juist dat het goedkoper is om te doen. Ik vermoed dat dat ook een van de redenen is dat banken zoals Revolut en Bunq het daarom aanbieden, het is een win-win.
Maar ik kan er volledig naastzitten met m'n voorspellingen en analyse.

Geen quote of mention @WhatsappHack? Dan niet raar opkijken als je geen reactie krijgt. ;)