Wat ikzelf om me heen zie:
- Corona zorgde voor een her-ijking van prioriteiten binnen jongere gezinnen. Erachter komen hoeveel fijner het is samen avondjes/weekendjes te hebben, en tijd met de kids. Tevens weg uit de stad, die tuin is toch wel prettig ook al woon je verder weg - het is goedkoper en je hebt meer. Gevolg is dat daar in grote getallen geen wens is terug te keren naar onregelmatige diensten, eerder permanent een stap naar 4-daagse werkweek (door de goedkopere woning is het geld ook niet meer zo hard nodig).
Gevolg is minder 'werkuren' beschikbaar voor werkgevers, en überhaupt afnemende beschikbaarheid overal waar het geen vaste werktijden betreft of in plekken waar je <30 jaar gewoon geen huis kunt kopen/huren door te hoge prijzen.
- Corona zorgde voor een her-ijking van prioriteiten bij 55/60+ers. Helemaal daar waar gevallen zijn binnen de kenniskring van overlijden of long-covid en de neus op de feiten wordt gedrukt. Bijna met pensioen, toch wel zo fijn om dat daadwerkelijk gezond te halen nietwaar? Gevolg is dat menigeen is gaan rekenen aan vervroegd pensioen.
Gevolg is versneld inkrimpen van deze groep op de arbeidsmarkt. Nog meer druk op werkgevers, ongeacht sector, om aan mankracht te komen.
- Die bordjes in winkelstraten (en soms simpelweg gesloten restaurants door gebrek personeel) valt daarentegen enorm op en lijkt het "ineens" een nieuw probleem te zijn.
Enorme tekorten waren er altijd al, in techniek, warenhuizen en ICT bijvoorbeeld. Daar viel het alleen niet op voor de buitenwereld. Daar is wel waar menigeen terecht is gekomen nadat hun sector dicht ging in maart 2020, waarom denk je anders dat zovelen binnen 1-3 maanden weer een nieuw contract hadden in andere sector waar ze 0 ervaring hadden. Die stonden domweg al jaren te springen om personeel, waren al gewend iemand eerst compleet te moeten opleiden omdat ze door jarenlange tekorten gewend waren alles te accepteren met een pols. Die groep uit de horeca? Alle opleidingsprogramma's stonden al klaar en de vacatures ook, werden met busjes aangevoerd aangenomen en klaargestoomd.
Gevolg is dat het vooral verandering is in de zichtbaarheid van de tekorten, niet zozeer een uniek nieuw probleem.
Bijkomend gevolg is tevens dat al die 'ongeschoolde' horeca leden nu ineens papiertjes en certificaten bezitten die toegang geven tot meer dan minimumloon, en veel hogere zekerheid van werk met betere voorwaarden.
- (Tijdelijk) ander werk of omscholing, door de corona crisis, waarbij die betere uren, beter salaris, betere voorwaarden horen en opleidingen horen. Beetje doorlopend op het vorige punt.
Bijvoorbeeld restaurant betekend ingeroosterd "jouw probleem" als je niet kunt, zorg maar voor vervanging. Minimumloon, constant fysiek bezig zijn, onregelmatig, etc.
In al die andere sectoren rustig 9-5 of 7-3 ofzo. Geef je gewoon de dag ervoor op dat je even vrij neemt (hele dag, paar uurtjes, of desnoods uurtje later beginnen...no problemo) of ga je zelfs thuiswerken die dag. Allemaal ongehoord in de horeca.
Gevolg is dat men geen behoefte heeft terug te komen, of überhaupt niet terug wilt nu ze door de gedwongen switch zekerheid hebben dat het gras inderdaad groener was aan de overkant.
offtopic:
Case in point in de kenniskring: Meneer werkte eerst in horeca in centrum van Amsterdam, woonde ver buiten Amsterdam want anders kansloos onbetaalbaar. Lange reistijden, veel reiskosten, veel onregelmatige shit, minimumloon. Toen noodgedwongen wat anders zoeken.
1 maand later: werkt 5 dagen per week 7-3 of 3-11 wisselend 2-ploegendienst in zo'n gigantisch warenhuis. Nog altijd 'wisseldienst' maar weet nu al voor het hele jaar exact de planning. Reiskosten 0 want wandelend vanuit huis heen en weer is te doen, reistijd vanzelfsprekend ook heel ander verhaal. Geen gedoe met roosters, vrijnemen kan gewoon altijd wel, mits gepland thuiswerkdag soms ook (elke week wel iets aan papierwerk, uren invoeren, training, mails, uitzoekwerk).
Salaris ligt hoger, iets van 2000/maand bruto, plus ineens iets als ploegendiensttoeslag voor de onregelmatigheid en reiskostentoeslag, en zoals al gezegd zaken als trainingen om door te groeien.
Plus van die kleine dingen als fruit op de zaak, koffieautomaten, etc.
Die zien ze dus never nooit meer terug in Amsterdam, of uberhaupt Horeca..
Binnen mijn kenniskring red ik het niet meer met 2 handen, hoeveel er uit zijn gestapt en beter af zijn nu. Ironie: er is er 1 wel achtergebleven in de Horeca. Die krijgt nu iets van 20/uur, wel deels zwart, als ie alsjeblieft maar blijft. Ze hebben vrijwel niemand meer.
[
Voor 39% gewijzigd door
Xanaroth op 29-07-2021 09:43
]