Ypuh schreef op vrijdag 7 januari 2022 @ 10:10:
Wielrennen als kijksport vergt inderdaad wel wat gewenning. Mede dankzij De Rode Lantaarn (had ik die podcast al eens eerder genoemd?) ben ik er ook wel helemaal ingezogen. Vond ik het voorheen leuk om de finales/koninginnenritten te kijken, kan ik nu zelfs van de saaiste wandeletappes genieten om te kijken of er misschien dealtjes gesloten worden tussen een Deen en God, of snode plannen vanuit Agastana of dat de Tijger niet toch van de tak valt. In zulke etappes is er vaak ook wel een talentje a la David Dekker of Ide Schelling die iets probeert en anders ben ik in mijn hoofd wel bezig met de dag van gister of morgen. Er is vaak een gegronde reden dat ze zo langzaam rijden. In het ergste geval krijg je een koersdutje cadeau en word je 20 minuten na de finish wakker, maar gelukkig kun je met de Eurosport Player makkelijk terugspoelen.
Voor iemand die 'actie' gewend is als je de TV aanzet, dan kan het soms een beetje tegenvallen. Dit wielerseizoen en 2020 was er echter weinig te klagen voor de neutrale kijker. Bijna iedere koers was het bal, en de tactiek was vaak vanuit de start zo hard mogelijk rijden dat iedereen gelost wordt (die Strade Bianchi etappe in de Giro, Taco in de Giro, LBL etappe in de Tour, MvdP en WvA in de Tour, alle klassiekers etc). Dat moet zelfs voor de nieuwe kijkers fantastisch geweest zijn.
GTST kan je kijken zonder gewenning
Ik ben wel eens naar een basketbal wedstrijd geweest van een of andere club uit de Dutch Basketball League (Volgens mij zelfde als wat eredivisie bij voetbal is). Die mensen die er helemaal inzaten gingen met elkaar op de vuist!
Maar ik ben er niet in thuis, het boeit me niet en ga me er ook niet in verdiepen. Dus er was geen ruk aan.
Zodoende is schaatsen met veel nederlanders in de winter met korte wedstrijden met korte actie aantrekkelijker om te kijken, dan een "saaie" langdurige sport in de zomer.
En nee wielrennen hoeft absoluut niet saai te zijn, maar dan moet je wel een "insider" zijn, zodat je weet waar de belangen liggen wie waarom welke strategie volgt etc.
En daarnaast is er een gebrek aan grote namen. Kijk maar naar het darten en tennis.
Zodra er een Nederlander de tour wint, stijgen de kijkcijfers weer. En wordt er niks belangrijks gewonnen door grote Nederlandse namen, dan neemt het weer af.
[
Voor 5% gewijzigd door
mhr-zip op 07-01-2022 11:02
]