Signal, speak freely. Twitter: @SignalApp.
Wat is Signal?
Signal Messenger, beter bekend als Signal, is een instant messenger voor telefoons. Het is qua functionaliteit zeer goed te vergelijken met andere bekende apps, zoals WhatsApp en Telegram. Het uitgangspunt is het bieden van veilige privécommunicatie. Berichten zijn standaard end-to-end versleuteld en de architectuur is erop gericht dat Signal zo min mogelijk van zijn gebruikers hoeft te weten om de dienst te kunnen aanbieden. Leuk weetje: het onderliggende Signal-protocol wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld WhatsApp voor end-to-end encryptie
Een feature die mogelijk zal opvallen in Signal is het zogenaamde veiligheidsnummer. Dit is een vingerafdruk van de chat tussen jou en een andere gebruiker. Signal zal een waarschuwing tonen wanneer dit veiligheidsnummer verandert omdat dit kan betekenen dat iemand anders het telefoonnummer van je contactpersoon gekaapt heeft om zich voor hem/haar uit te geven. Het kan ook betekenen dat je contactpersoon Signal opnieuw geïnstalleerd heeft

Naast 1:1 chats zijn groepschats mogelijk (met in 2020 eindelijk toegevoegde groepsbeheerfuncties

Door wie wordt Signal gemaakt?
Signal wordt gemaakt door de Signal Foundation. Hun missie:Twee bekende figuren bij Signal zijn cryptograaf Moxie Marlinspike en een van de oprichters van WhatsApp, Brian Acton. Signal is non-profit en wordt gefinancierd met donaties. Als je Signal een tof product vindt en het zelf wilt ondersteunen, dan kan dat hier.To develop open source privacy technology that protects free expression and enables secure global communication.
[...]
With our flagship product, Signal Messenger, we believe championing user privacy means keeping your data out of anyone’s hands, including our own, rather than “responsibly” managing your data.
Naast de Signal Foundation zelf is er ook een actieve gebruikerscommunity waar sommige developers ook lezen en posten. Daarnaast worden er levendige discussies gevoerd over allerlei aspecten van Signal en de wereld er omheen.
Omdat de ontwikkelcapaciteit beperkt is en privacy first telkens het uitgangspunt is kan het soms iets langer duren voordat bepaalde features in Signal worden geïmplementeerd die je al wel in andere messengers ziet. Sommige mensen vinden ook dat Signal vergeleken met andere apps net even wat minder gelikt is.
Op welke platforms is Signal beschikbaar?
Signal is beschikbaar voor Android en iOS. Je vindt de app in de Play Store resp. App Store. Zonder Google Play op Android is het mogelijk een apk te sideloaden.Daarnaast kun je apparaten koppelen zodat je bijvoorbeeld lekker op het toetsenbord van je desktopcomputer berichtjes kunt tikken.
Waarom zou ik Signal willen gebruiken in plaats van een andere messenger?
Dit is natuurlijk puur persoonlijk. Vergeleken met andere messengers verzamelt Signal nagenoeg geen metadata van jou en je contacten. WhatsApp doet dit bijvoorbeeld wel. Als je Signal met Telegram vergelijkt is Signal altijd end-to-end versleuteld, inclusief groepsgesprekken. End-to-end encryptie is bij Telegram optioneel en bij groepsgesprekken überhaupt niet mogelijk. Zie verder ook deze uitleg uit de Privacy Toolbox van Bits of Freedom. Maar buiten dit alles is Signal gewoon een functioneel goed complete messenger voor dagelijks gebruik tussen jou en je geliefde contacten
Enkele prominenten die Signal gebruiken:
- Edward Snowden
- Elon Musk
- Personeel van de EU
Kan ik Signal ook een beetje leuk aankleden?
Jazeker! Er zijn verschillende manieren waarop je Signal kunt personaliseren.- Profielnaam, profielfoto en een statusregel. Duh
.
- Wallpapers: toegegeven, de bijgeleverde achtergronden zijn niet veel soeps. Maar je kunt zelf gedownloade achtergronden gebruiken en ook per chat aanpassen.
- Je kunt de chatbubbels van je contacten verschillende kleuren geven.
- Signal heeft al geruime tijd de beschikking over een dark theme.
- Giphy support.
- Sticker packs. Er wordt standaard 1 pack meegeleverd, verdere sticker packs kun je bijvoorbeeld op https://signalstickers.com/ downloaden.
- Op Android kun je kiezen tussen emoji in Android- of iOS-stijl.
Kan ik Signal ook gebruiken op andere apparaten dan mijn telefoon?
Naast je primaire apparaat, je telefoon, is het mogelijk om tot 5 apparaten te koppelen. Platforms waarvoor dit mogelijk is:- Windows (via hier)
- Mac (via hier)
- Linux (Debian-gebaseerde distro's) (via hier)
- iPad
- Op Android-tablets is dit niet mogelijk. Je kunt Signal echter wel als primair apparaat op een Android-tablet gebruiken door de code uit de registratie-sms die je op een ander toestel ontvangt over te tikken.
- Na het koppelen kun je het apparaat zelfstandig gebruiken, ook als je telefoon uit staat. De architectuur van Signal is dusdanig dat berichten die je ontvangt naar je telefoon en al je gekoppelde apparaten worden gestuurd.
- Dit is geen sync. Dat betekent dat je eerdere berichthistorie niet naar een nieuw gekoppeld apparaat gehaald wordt.
- Als je een gekoppeld apparaat weinig gebruikt kan het soms even duren voordat alle berichten die je al op andere apparaten hebt ontvangen zijn binnengehaald.
- De desktopapps lopen qua functionaliteit soms wat achter op de telefoonapps. Achtergronden instellen en groepsbeheerfuncties zijn op de desktopapps bijvoorbeeld momenteel nog niet beschikbaar.
- De bescherming van data in ruste: op telefoons is encryptie van je apparaat gemeengoed, maar op consumenten-pc's niet. Als je de desktopapp op een niet versleutelde pc gebruikt zal de data die daarop staat dus relatief eenvoudig toegankelijk zijn als iemand fysieke toegang tot je pc heeft.
Zijn er nog dingen waar ik aan moet denken als ik Signal gebruik?
Batterijoptimalisatie op Android
Door aggresieve batterijoptimalisatie op sommige Androidtoestellen kan het gebeuren dat je berichten pas binnenkrijgt als je de app opent. Fabrikanten plaatsen apps als WhatsApp op een whitelist hiervoor, maar bij Signal is dat niet altijd het geval. Als je hier last van hebt kun je hier kijken hoe je dit op je toestel kunt oplossen.Gespreksgeschiedenis exporteren naar een nieuwe telefoon
- iOS -> iOS is het overzetten van je gespreksgeschiedenis mogelijk. In de loop van 2020 is hiervoor een mooie wizard gebouwd.
- Android -> Android: sinds versie 5.5.4 (maart 2021) is dit ook hier mogelijk met een mooie wizard.
- Android -> iOS of andersom: dit is nog niet mogelijk.
- Importeren van andere apps: dit is nog niet mogelijk.
Veranderen van telefoonnummer
Veranderen van telefoonnummer met behoud van je profiel en historie is momenteel niet mogelijk.Foto's en filmpjes ontvangen
Signal heeft zijn eigen beveiligde opslag voor foto's en filmpjes. Dit zorgt ervoor dat wat je ontvangt niet standaard in de foto-app van je telefoon te vinden zal zijn maar dat hiervoor eerst een handmatige actie voor nodig is. Het privacyvoordeel is hier dat wat je ontvangt niet standaard voor andere apps beschikbaar is.Back-ups
- Op Android is het mogelijk om dagelijks een back-up naar de lokale opslag van je telefoon te laten schrijven. Dit staat niet automatisch aan, denk daar dus aan als je bijvoorbeeld besluit om een factory reset van je telefoon te doen.
- Op iOS is het maken van back-ups momenteel niet mogelijk.
- Op Signal Desktop is het maken van back-ups/exports officieel niet mogelijk, hoewel het theoretisch wel mogelijk lijkt om zelf een script te maken dat dit voor je uit de database exporteert dmv sqlcipher.
Startpost kan tzt naar behoefte worden uitgebreid met meer details over features, techniek en beleid

[Voor 4% gewijzigd door Bananenplant op 18-03-2021 16:39]