Gonadan schreef op woensdag 20 april 2022 @ 11:16:
[...]
Waar doel je precies op? Heb je misschien een linkje naar een specifiek nieuwsbericht wat hierover gaat?
@
CurlyMo een rapport was er inderdaad nog niet, zij was het bij voorbaat al oneens met de keuze voor BING. Ben op zich wel benieuwd waar dat op gebaseerd was.
Voor zover ik weet heeft ze niet veel over Bing gezegd, tenminste ik heb niets terug kunnen vinden
Uit het rechtszaak verslag haal ik dat ze dit heeft geschreven,
Ik wil mee werken, dat heb ik gezegd. Ik heb ook gezegd dat het advies van het bureau wat jullie hebben gekregen niet voor jullie zal werken. Ook ik heb recht om mij veilig te voelen. Het gevoel te hebben dat ik me kan verdedigen. (…)
Haar bezwaar focuste zich (toen) op de opdracht en informatie over de klachten
“Zonder inzage en inzicht in deze beweerdelijke klachten zal mevrouw [eiseres] zich niet adequaat kunnen voorbereiden op een mogelijk interview met derden en reeds hierom al zal zij pas overwegen mee te werken aan een dergelijk interview als zij de betreffende inzage heeft gehad en ook afschrift heeft mogen ontvangen van zowel de onderzoeksopdracht alsmede de onderliggende stukken die door Volt aan u zijn verstrekt.”
Verder heeft ze nog
geschreven dat ze Bing niet onafhankelijk vind
Dat er geen eindrapport in de zaal Gundogan ligt, is omdat er geen wederhoor is toegepast doordat Gundogan hier niet aan mee wil werken en daar heeft zij haar redenen voor geven, al dan niet terecht.
Er ligt wel een een
tussentijdsrapport. Aangezien Gundogan niet mee werkt en ondertussen al is gecanceld, zal er geen nieuw rapport komen vermoed ik.
Ik heb het tussenrapport zelf niet in gezien, maar Dassen
geeft zelf aan,,Het door ons ingeschakelde integriteitsbureau heeft dertien meldingen ontvangen over grensoverschrijdend gedrag van Nilüfer Gündogan en heeft in totaal met zestien mensen gesproken’’, zo staat te lezen in de verklaring die partijleider Laurens Dassen heeft getwitterd. ,,De meldingen komen uit alle lagen van de partij. Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie.’’
Het lijkt mij dat dit uit het tussentijds rapport komt. Dit was nog voor het NRC artikel, namelijk op 26 februari (nrc artikel is van 13 maart dacht ik). Dat tussenrapport is dus wel de kant van de klagers beschreven, zie ook de quote daarvan in het verslag van de rechtszaak. De details (uit het NRC artikel) maken de beschuldiging voor zover ik kan zien niet erger, de generieke omschrijving dekt nog steeds de lading van het NRC artikel. Eerlijk gezegd had ik veel zwaardere beschuldigingen verwacht dan die daar beschreven zijn (het zijn nog maar 5 van de 13 dus misschien zijn die andere zwaarder).
Dat de details van de klager en/of klacht niet in het tussen of eind rapport komen is prima
Echter als je als verdachte moet verdedigen tegen iets, dan zal de beschuldigende of onderzoekende partij je details moeten aanleveren, en dat kan (maar hoeft niet altijd) de naam van het slachtoffer zijn. Je verweren tegen anonieme klachten en/of zonder details is bijzonder lastig. Dus je ontkomt er niet aan meer details aan de dader/beklaagde te geven dan in het rapport komen.
In de zaak Gundogan - Volt was dat ook een struikelpunt, team Gundogan wilde informatie over de beschuldigen, die men nodig vond om zich te kunnen verdedigen, echter die kreeg men niet. Dan vind ik op zijn zachts gezegd vreemd, dat de details van de klachten wel in de krant komen maar niet aan de klager te beschikking worden gesteld. (Volt kan er niets aan doen dat het met een krant wordt gesproken). ook bijzonder is dat men niet aan een tweede/ander onderzoeksbureau wil mee werken maar wel met de kant wil praten....
Terug naar D66. Ik moet zeggen ik heb deze gehele zaak niet gevolgd, dus ik ben bezig e.a. te herleiden nav bronnen op het internet.
De situatie daarbij is als volgt
1. Er is een ("openbaar") eindrapport
2. Er is 3 weken later een ("vertrouwelijke") bijlage
(ik gebruik "", omdat openbaar hier waarschijnlijk betekent in beperkte kring te verspreiden, vertrouwelijk zeer beperkt verspreid)
Waarom die bijlage 3 weken later komt is niet duidelijk. In het
nos artikel staat
Nu blijkt dat het onderzoek op dat moment nog niet volledig was afgerond. Er is daarna nog extra informatie bij betrokkenen opgevraagd, en dat leidde volgens de Volkskrant tot een 'vertrouwelijke bijlage' met hardere conclusies.
Vragen voor bing zijn dan 1) Waarom een eind rapport als het onderzoek niet is afgerond 2) Waarom geen herziening van het rapport als de conclusie anders worden
In het Volkskrant artikel geeft de Bing-onderzoeker Bart de Jong aan
Bing blijft staan achter de conclusie van het publieke rapport dat er ‘geen situaties van seksuele intimidatie en/of machtsmisbruik zijn gebleken’. Wel geeft het bureau toe dat er niet uit het onderzoek geconcludeerd kan worden dat er geen sprake is van ‘structureel grensoverschrijdend gedrag’ binnen D66, zoals Kaag meerdere malen heeft gesuggereerd
Of er in de vertrouwelijke bijlage staat dat ‘grensoverschrijdende gedragingen’ door Van Drimmelen wel degelijk hebben plaatsgevonden, wil het bureau niet zeggen. Bing bestrijdt dat het bureau informatie geheim heeft gehouden. Wel is sommige informatie weggelaten uit de publieksversie ‘in verband met de gewenste niet-herleidbaarheid’.
Bing ontkent dat het na oplevering van het openbare rapport is doorgegaan met het onderzoek. Tegelijkertijd erkent het bureau dat na publicatie in februari nog ‘enkele onderdelen die geen invloed hadden op de conclusie’ zijn voorgelegd aan betrokkenen. ‘Uiteindelijk is de opdracht afgerond op 17 maart 2021 met de oplevering van de definitieve vertrouwelijke bijlage.’
Als dit waar is waarom is de bijlage dan 3 weken later opgeleverd, en niet tegelijk met het eind rapport.
Helaas beschik ik niet over de stukken, dus ik baseer me op openbare bronnen. Zoals ik het begrijp staat in rapport dat er een gesprek is geweest met de Politie en van Drimmelen. Dit is een formeel ‘waarschuwingsgesprek; dat de stalking moet stoppen. In de bijlage wordt duidelijk dat van Drimmelen de klager maandenlang heeft gestalkt, bedreigd en gechanteerd en dat de klager dus gelijk heeft met haar klacht
Echter (het bestuur van) D66 en Bing, vinden dit geen seksuele intimidatie of machtsmisbruik.
Nog interessant om te melden diverse prominenten van D66 hiervan op de hoogte zijn.
De klager is al tijden bezig om de uitspraak dat er geen sprake is van seksuele intimidatie of machtsmisbruik door D66 te laten rectificeren. Kaag is ook al minstens 1 jaar op de hoogte, maar wil niets daarover kwijt
Men is vast bezig een nieuwe slogan te verzinnen want "Laat iedereen vrij, maar niemand vallen" die is duidelijk aan vernieuwing toe. Dat bedoeld D66 vast met bestuurlijke vernieuwing.....
Wat links
https://www.rtlnieuws.nl/...seksuele-intimidatie-door
https://www.rtlnieuws.nl/...e-too-frans-van-drimmelen
https://www.rtlnieuws.nl/...rtijlid-onderzoek-doofpot
https://www.volkskrant.nl...top-liever-stil~b065539b/ (paywall)
Terug naar Volt, gezien het bovenstaande, met name de handelswijze van Bing in dit soort gevoelige zaken, is op zijn minst bijzonder te noemen. Dat Gundodan niet met Bing wilde samenwerken is denk ik zeker terecht te noemen. Voor haar heeft dat niet mogen baten, het eindresultaat is het zelfde.
Ik ben benieuwd of er nog iets op het ledencongres a.s. zondag gaat spelen over het onderwerp Gundogan en hoe het bestuur hiermee is omgegaan. Is er iemand die gaat en de agenda weet?
[
Voor 11% gewijzigd door
jeanj op 20-04-2022 15:42
]