Mijn zoon had een regenbui over zijn accu gekregen, en helaas is de BMS defect. Nou was die accu toch al niet zo best, maar hij werkte tenminste. BMS gereinigd, maar helaas, niet meer te redden.
Dus kijken naar een andere accu. Er worden er zat aangeboden, maar die zijn ofwel prijzig, en dan is het natuurlijk nog steeds niet zeker dat ze goed zijn, ofwel goedkoop en defect en dan is het ook maar de vraag of er nog wat van te maken valt.
Toen we een complete orange innergy fiets tegen kwamen op Marktplaats die een defect had, was ik wel meteen geïnteresseerd; die hoefde maar 150 te kosten en als die accu goed was dan was dat geen slechte deal. Dus eens kijken en het verhaal aanhoren: de fiets was overgenomen van opa, en viel af en toe uit. Dat werd steeds erger. Een fietsenmaker heeft de houder met kabel voor het display vervangen maar dat hielp niet, maar aan de accu zou het ook niet liggen volgens hem. Klonk aannemelijk, en het zou best eens iets heel simpels kunnen zijn.
Terwijl de verkoper naar de tweede sleutel aan het zoeken was, heb ik ondertussen de fiets nog eens goed bekeken. Mooie fiets, zag er zeer netjes en compleet uit. Accu gaf vol aan, maar display deed niets. Tot ik het stuur naar rechts draaide, en hij aan ging. Stuur weer naar links, uit. Weer naar rechts, weer aan. Nou, dat was een eitje dus fiets meteen mee genomen.
Thuis de bekabeling nagekeken bij de controller (koplamp), want daar worden de twee kabels continu heen en weer gebogen. Er was niets aan te zien, maar de rechter kabel (dat bleek de voedingskabel te zijn) was duidelijk gevoelig voor bewegen aan de kant van het frame.
Kettingkast verwijderd, kabels wat meer ruimte gegeven en de betreffende kabel wat doorgetrokken richting koplamp. De mantel van de kabel voorzichtig open gemaakt op een plaats die normaal in het frame zit, en toen ik aan de zwarte ader trok kon ik die er zo uit trekken. De breuk zat dus inderdaad precies waar de kabel het frame uit komt. Logisch, daar buigt hij telkens het meest. Dus kabel op die plaats doorgeknipt, netjes aan elkaar gesoldeerd, alles geïsoleerd en weer terug geschoven in het frame. Je ziet er dus niets van, hij is wel iets korter geworden maar er blijft nog voldoende ruimte om het stuur helemaal te kunnen draaien. Kabels weer normaal in de kettingkast teruggeplaatst en de zaak dicht gemaakt.
De fiets is weer perfect! De accu is nog even afwachten hoe die precies is, maar bij een eerste proefrit naar mijn werk ging er nog niet 1 blokje van de indicator uit. Pas op de terugweg is er 1 uit gegaan, in totaal dus na ongeveer 7 km. Nou, als dat klopt, dan is hij nog heel netjes want dat zou betekenen dat je er zeker 30km mee moet kunnen rijden. Altijd op de Boost stand, en altijd zo hard mogelijk natuurlijk. Voor een Brons accu is dat helemaal niet slecht. En voor mijn zoon meer dan goed genoeg, zo ver hoeft hij toch nooit.
Tip dus voor mensen die een accu zoeken: zoek een defecte fiets. Goeie kans dat je dan voor een redelijk bedrag een goede accu krijgt en nog een fiets als bonus.
De oude fiets van mijn zoon ga ik gebruiken om samen met het barrel dat ik zelf heb weer een wat fatsoenlijker fiets te maken. Mijn fiets is in erbarmelijke staat, maar die werkt nog wel. Zijn oude fiets is in een stuk betere staat (maar heeft nu dus geen werkende accu), dus daar moet wat van te maken zijn.
Het heeft echter geen haast. Ik heb een tijdje geleden een loop/sloop scooter gekocht voor 5 tientjes, en door er een tweede sloop scooter bij te kopen had ik voldoende onderdelen om de eerste weer helemaal compleet en werkend te maken. Het overgebleven oud ijzer weggebracht naar de oud ijzer handelaar, en daar ook nog eens 20 euro voor gekregen. Scooter kost me dus 80 euro. En daar kan je snel aan wennen, het rijden op zo'n ding. Maar misschien raak ik nu wat off topic...