Bert Hubert heeft een manifest gepubliceerd waar hij de pijnpunten van de adoptie van open source software opsomt:
Manifest Big Tech Alternatieven: Wat moet er beterOnze samenleving en overheid draaien inmiddels grotendeels op Amerikaanse big-tech platformen. Velen van ons willen dat dit minder wordt, of zelfs ophoudt.
Iedereen in de tech scene hier in Europa is vol van goede wil er wat aan te doen, maar het gaat toch vaak mis. Van nature willen we leuke open en federated en standaardgebaseerde dingen bouwen. Maar dat is niet genoeg, dat is niet waar de wereld (direct) op zit te wachten.
Het onderstaande kan knap pijnlijk en belerend overkomen. Maar de open tech scene heeft echt een wakeup call nodig. We bouwen deze dingen niet voor onze eigen lol namelijk, we moeten de wereld vooruithelpen.
Hier een prikkelende lijst van uitgangspunten. Er zit flinke overlap tussen deze punten, zie het als inspiratie op verschillende vlakken. En nogmaals, ik weet dat het pijnlijk over kan komen.
Het eerste punt is ook al wat me persoonlijk al langer opvalt:
Wat je ook bouwt, je hebt GEEN krediet om het lelijker/moeilijker/lastiger te laten zijn dan big tech
Bij de eerste ‘dit is raar, waarom is dit zo’ ben je bijna iedereen kwijt. Je krijgt geen krediet omdat je oplossing Europees of Open Source is. Het omgekeerde zelfs. Je oplossing moet mooier en makkelijker zijn dan waar Microsoft en Google mee komen.
Obsedeer over de details hoe mensen snel aan de slag kunnen met je oplossing. Neem alle hindernissen weg die je weg kunt nemen.
Het heeft geen zin hierover te mitsen en maren. Als je geen user-experience mensen in je team hebt dan ben je verloren. Als je denkt dat mensen wel “door je wat krakkemikkige userinterface heen zullen kijken”, zo werkt het gewoon niet. Helaas.
Een van de belangrijkste aspecten van het succes van big tech is dat het er voor gezorgd heeft dat de technologie qua UX/interactie design te gebruiken is door mensen zonder technische kennis. Was in de jaren 90 werken met computers en internet nog vaak een uitdaging voor digibeten, telefoons/tablet en cloud diensten hebben veel geïnvesteerd in UX waardoor de adoptie ook veel hoger is. De oudere generatie zit massaal op facebook en whatsapp.
En waar je zag dat door de decennia heen wel degelijke grote sprongen qua UX als het gaat om open source desktop software zoals bekende varianten zoals KDE of Gnome, de gebruikers hebben zich inmiddels verplaatst naar de cloud en deels ook naar mobiele platforms. Zeker in de combinatie cloud/mobile is de dominantie zeer groot.
Een ander belangrijk aspect is dat interoperabiliteit en open API's wel aan het fundament van het internet zitten, maar niet worden afgedwongen met services. Het internet heeft een bepaalde mate van governance nodig om dit te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld messengers en chat services bestonden al sinds de opkomst van internet, maar alle commerciële varianten hebben hun eigen protocollen. En zeker sinds de overgang van SMS naar mobiele messengers was de markt dominantie al een feit.
En dat gaat hand-in-hand met een ander belangrijk aspect van mededinging,dat is al decennia een papieren tijger, zowel in de VS als in de EU. Microsoft heeft de facto al 30 jaar een monopolie op zowel Windows als Office, daar is nooit serieus aan getornd.