Ik denk dat je mindset echt het probleem hier is. iOS werkt nou eenmaal anders dan bijv. android.
En daar zijn zeker (vaak goede) redenen voor te vinden. Dat jij het niets vind, kan, maar dat betekent niet dat het in zijn algemeenheid prut is. Het is alleen voor jou (en heus wel sommige anderen) prut.
Waarom zeg ik dit?
Toen ik van Windows/Linux naar Apple overstapte had ik dezelfde vragen en ditto rotgevoelens.
Toen ik echter écht om ging denken, bleek - voor mij (!) - dat het op de Apple manier veel makkelijker werkte. En natuurlijk zijn er dingen die niet makkelijker werkten of mogelijk zijn, maar in het algemeen ben ik geheel gedraaid van Apple-is-prut naar wat ik nu ben.
(Overigens zijn er heus wel dingen die ik echt beter bij anderen vind, dus ik vind mezelf niet 'sheep' o.i.d.)
M.b.t. jouw opmerkingen:
Configureer je iPhone zodat de foto's naar de cloud gaan. Stel vervolgens de foto's app op je Mac in om met de cloud te praten. Open de foto's app -> de foto's verschijnen na x tijd.
(ja, het is k*t dat je maar 5GB krijgt, dat vindt iedereen)
Doe CMD+a of klik foto's aan die wilt back-uppen en sleep ze naar de finder map waar je ze in wilt hebben staan. Voila.
Wil je méér back-up? Geautomatiseerd? Gebruik dan op de Mac bijv. een back-up cloud service of Time Machine. Geen idee of je time machine kent, maar zo niet: koop een externe hardeschijf (of NAS, dat kan ook) en sluit die aan.
Je krijgt dan direct de vraag of je deze voor time machine wilt gebruiken. Zeg ja. MacOS zal nu automatisch alles back-uppen, behalve de apps zelf. Dus ook de foto's in je foto's app.
"alles leuk en wel, maar waar zijn mijn foto's dan op die externe schijf?"
Die zou je er vanaf kunnen halen maar omdat het echt als back-up bedoelt is zijn de namen veranderd en in allerlei mappen geplaatst. niet handig.
Stel, je mac crasht. Je doet een herinstallatie of koopt een nieuwe. sluit die externe time machine schijf daarop aan. Je kunt nu ervoor kiezen om de files van die schijf naar je Mac te krijgen. Doe dat.
Zodra dat klaar is, open je de foto's app en voila, daar zijn ze weer.
En wat veel mensen niet weten (ik ook niet in het begin), je kunt d.m.v. time machine ook als je de foto's app geopend hebt teruggaan in de ge-backupte tijd. Een foto die je verwijdert hebt en niet meer in de foto's 'verwijderde items' zit, zou je op die manier terug kunnen krijgen.
Dat werkt bijv. ook in de mail app. open de mail app, time machine openen, teruggaan in de tijd en voila, jouw verwijderde mails staan er weer. Even daargelaten of je imap en een prullenmand gebruikt natuurlijk.
Bestanden, contacten, foto's etc. kun je via iCloud foto's of iCloud drive óf een externe applicatie die wél het interne geheugen van je iPhone kan benaderen gebruiken om back-ups te maken.
Het kán dus wel, maar je zult anders moeten denken. Ik was er tegen, heb het geprobeerd en wil nu niet anders meer. Terwijl ik met Windows, linux én Android werk. Elk van hen heeft voor mij positieve of negatieve ervaringen.
Als je bovenstaande niets vind en je toch blijft ergeren, dan is iOS of Apple misschien toch niets voor jou.