CurlyMo schreef op maandag 11 januari 2021 @ 17:14:
[...]
Op het punt dat je nog steeds de verantwoordelijkheid zoekt bij de burger. Terwijl niet alle burgers dat aankunnen. Jij spreekt steeds over de burger die het dan zelf maar moet aanvragen en wanneer die dat niet doet hij pech heeft. Toch blijft het raar dat de belastingdienst je aangifte voor vrijwel 100% vooruit kan invullen, maar de overheid anderzijds niet weet of je recht hebt op toeslagen. Wat is er mis met brief van je gemeente met daarin de vraag: "Wil je dat wij voor je uitzoeken of je recht hebt op geld?" Met een simpel ja / nee antwoord. Of een telefoonnummer waar je dat antwoord kan geven.
Ik mag toch hopen dat de burger, op het moment dat die begint aan tertiair onderwijs en daar studiefinanciering voor aanvraagt, toch een bepaald intelligentieniveau bezit en een minimale hoeveelheid verantwoordelijkheid kan dragen voor zijn eigen financiële situatie en daar niet elke stap voor aan het handje gehouden hoeft te worden. Maar dat ben ik. Misschien zie ik dit helemaal verkeerd. Misschien is dit zelfs de reden dat het bij het MBO "automatisch" ging (niet denigrerend bedoeld, maar bijv. profileren op basis van erfelijke factor intelligentie en daarbij verwacht niveau van inkomen in het gezin, of simpelweg de aanname dat het voor mensen op het MBO "te moeilijk" is om uit te zoeken) en bij het HBO niet, misschien heeft TS het bij het MBO wel aangevinkt zonder het zich te herinneren, of is de procedure daadwerkelijk veranderd, geen idee.
De belastingdienst kan het inderdaad voor
vrijwel 100%. Dat kan omdat (wederom niet denigrerend bedoeld) de meeste mensen "een simpel leven" leiden, namelijk één baan, weinig vermogen, huurhuis. Eventueel is daar dan nog een partner bij en dan houdt het gauw op. Maar op het moment dat je situatie daarvan afwijkt is niet zomaar alle informatie beschikbaar en word je geacht die zelf aan de Belastingdienst op te geven. Dan gaat het over zaken als aandelen, aanmerkelijk belang, buitenlandse rekeningen, eigen bedrijf, speciale kosten, en ga zo maar door. En daarbij is belangrijk om te weten dat je belastingaanslag gaat over het afgelopen jaar en alle cijfers al bekend zijn, terwijl het aanvragen van toeslagen gaat over het lopende/komende jaar waarin de cijfers nog niet bekend zijn. Je kan bijvoorbeeld in maart promotie krijgen met een loonsverhoging waardoor je geen recht meer hebt op zorg- en huurtoeslag. De belastingdienst weet dit pas op het einde van het jaar omdat dan je inkomen pas vast komt te staan. Extrapoleren kunnen ze niet, wie weet ben je van plan om in juli ontslag te nemen waardoor je wel weer recht zou hebben op die toeslagen. Als jij zo graag wilt dat ze je helpen krijg je onvermijdelijk de situatie dat je maximale toeslag krijgt voor het hele jaar (want dat is alle informatie die ze hebben) waardoor jij op het einde opeens in een klap een paar duizend euro terug mag betalen. Of je moet het leuk vinden dat je toeslag altijd een jaar achter loopt natuurlijk. Dus daarom is dat je eigen verantwoordelijkheid, om aan te vragen en om op tijd stop te zetten.
Hoe makkelijk het kan zijn zie je bij het krijgen van kinderen. Je geeft je kind op bij de gemeente. Vervolgens krijg je automatisch kinderbijslag, de hielprik, uitnodiging voor de hoortest, uitnodiging voor het consultatiebureau enz. Het kan dus wel. Als er iets uit de hielprik blijkt, dan krijg je vervolgens ook weer advies op maat.
Dat is best makkelijk, omdat kinderbijslag alleen maar afhankelijk is van het hebben van een kind of niet, tegenover wisselende en veranderende familie- en inkomenssituaties voor het krijgen van een aanvullende beurs. Kinderopvangtoeslag moet je dan wel weer zelf doen, omdat niet alle kinderen naar kinderopvang gaan. Maar je moet nog wel je kind opgeven bij de gemeente, en er is niemand die je dat vertelt op het moment dat je zwanger wordt of direct na de daad samen met jou de papieren alvast invult. Dan loop je toch zomaar een paar jaar kinderbijslag mis. Ik weet niet of je die ook met terugwerkende kracht kan aanvragen of dat je zelfs een boete krijgt wegens het niet (tijdig) doen van aangifte.
Precies datzelfde zou toch ook voor andere toeslagen moeten kunnen? Een vooraf ingevuld formulier waarop je als burger alleen maar moet aangeven of het klopt of niet met de mogelijkheid om dingen aan te passen. Of om naar een loket te gaan om dat samen te doen.
Als het al te moeilijk is om een leeg formulier in te vullen lijkt het me omgekeerd hetzelfde gelden voor het weghalen van zaken uit een ingevuld formulier. Dan zal de meerderheid van de mensen die je beoogt dus gewoon maximale aanvragen doen die later gecorrigeerd zullen gaan worden. Dat zorgt voor veel extra werk en je loopt een redelijke kans dat je behoorlijke bedragen terug moet gaan betalen, die zeker bij studenten waarschijnlijk allang uitgegeven zijn aan zaken die anders waarschijnlijk niet gedaan waren.
Je schrijft je in bij je opleiding daarna krijg je een brief: Volgens onze gegevens heeft u wel / geen recht op een aanvullende beurs op basis van deze gegevens. Klopt dat? Bij geen bezwaar wordt X euro automatisch overgemaakt op de bij ons bekende rekening. .
Als je processen dus blijkbaar zo complex maakt dat burgers vele duizenden euro's voorbij laten gaan, dan mag je ook best een beetje coulant zijn voor een aanvraag op terugwerkende kracht.
Dat mag zeker, maar er werd (en wordt vast ook nog steeds) bijvoorbeeld op behoorlijke schaal gefraudeerd met bijvoorbeeld uitwonende beurs voor thuiswonenden, en dat is iets wat bij vermoedens van fraude alleen op het moment zelf te controleren is en bij een aanvraag achteraf niet meer. Dat zou zomaar een van de redenen kunnen zijn dat het bij studiefinanciering niet nog X jaar later met terugwerkende kracht aan te vragen is en bij bijv. zorgtoeslag wel. Ik heb nu de precieze wetten en de gedachtengangen bij het opstellen ervan even niet bij de hand, maar in dit geval is het uitzonderingsgeval om wat voor reden dan ook niet voorzien en daarom is het zo interessant om het hele antwoord van DUO te zien.
Volgens mij weet jij niet genoeg over mijn situatie om te zeggen dat ik niet de schulden in ben gegaan. Dat maakt ook niets uit, schulden of niet, qua koopkracht zijn we in eerste instantie evenveel misgelopen.
hier en daar nieuwsartikelen over studenten die studiefinanciering mislopen waarvan een aantal zelfs in plaats daarvan geld lenen(ik), gewoon een regeling treffen? Half miljoen Nederlanders lopen zorgtoeslag mis, ik gok dat het vooral 18 jarige 'kinderen' zijn waarvan de ouders misschien niet zo goed overzicht hebben op hun administratie, het taal niet beheersen of wellicht tig andere redenen hebben. Zelfde verhaal denk ik dan, is maar een gok van mij geen idee wat de grootste oorzaak is bij de andere toeslagen..
Ik vind het wel knap, wel je weg weten te vinden naar studiefinanciering maar niet naar zorgtoeslag. Voor zorgtoeslag heb je sowieso minimaal een jaar om het met terugwerkende kracht aan te vragen, dus dat is minimaal tot je 19e dat je de tijd hebt om op de hoogte te raken van het bestaan van zorgtoeslag. Ik weet niet meer hoe het bij mij gegaan is rond mijn 18e, of ik daar een brief over heb gehad of niet, maar volgens mij heeft iedereen op een gegeven moment of zelfs jaarlijks een brief thuisgehad met daarin formulieren voor het aanvragen of aanpassen van zorgtoeslag. Als je die leest zie je vanzelf of dat iets is wat je kan uitzoeken of niet. Ik weet niet hoe je dat dan duidelijker zou moeten communiceren als overheid.
Als de ouders geen goed overzicht hebben van hun financiële situatie boeit het ze kennelijk ook niet zoveel, en heb jij zelf dus ook geen zorgtoeslag nodig. Dat is namelijk niet bedoeld als gratis geld, het is een bijdrage voor het betalen van je zorgverzekering als je die zelf niet lekker kan betalen, en zolang je dat niet zelf doet heb je er wat mij betreft geen recht op. Wettelijk gezien wel natuurlijk. Als je ouders de eindjes aan elkaar moeten kopen waardoor jij recht hebt op een aanvullende beurs, zullen ze direct bij jou aan komen kloppen op het moment dat hun zorgpremie met 100 euro per maand omhoog gaat omdat je 18 bent geworden. Als ze vervolgens zien hoe vies je kijkt zullen ze er direct wat bij melden over zorgtoeslag, of het wordt je zelf gauw genoeg duidelijk bij de aanvraag van je eigen verzekering. Zeker bij zorgverzekeringen gericht op studenten/jongeren zie je vaak heel vroeg in het aanvraagproces al een kopje staan over zorgtoeslag. Dat zijn dus al twee of drie verschillende manieren om achter het bestaan ervan te komen, als je dan nog niks hebt aangevraagd op je 19e wordt het op een gegeven moment echt desinteresse.
Veel studenten lenen trouwens maximaal bij, niet omdat ze het nodig hebben, zelfs als ze geen recht hebben op een aanvullende beurs, omdat de leenvoorwaarden heel gunstig zijn en je er (in ieder geval 15 jaar geleden) op een spaarrekening gewoon winst op maakte in de vorm van rente. Ook zijn er gevallen waarin er geen recht is op een aanvullende beurs maar er dermate duur geleefd wordt of de ouders niet bijdragen wat de overwacht verwacht dat ze bijdragen, zodat er toch bijgeleend moet worden. Het aanvragen van het leen-deel is dus geen indicatie dat er recht zou zijn op een aanvullend deel.
Dat vind ik prima, op het moment dat er geen omstandigheden of redenen zijn waardoor dit fraude in de hand zou kunnen werken, zeker met iets waarmee zo relatief veel of makkelijk mee gefraudeerd wordt ("ja je moet je gewoon ergens anders inschrijven en dan krijg je meer geld"). Maar als dit dus geen issues zijn heb ik daar niks op tegen, behalve dat ik het na 15 jaar aanvragen wel erg lui vind

.