Dracula schreef op vrijdag 3 juli 2020 @ 19:42:
3) Ontbindende voorwaarde onder voorbehoud van financiering is alleen als je een afwijzing van de bank in handen hebt. Vroeger moest je er zelfs twee kunnen tonen! Dus als de bank traag werkt is dat jouw probleem. En let op, je moet ze in handen hebben op de dag dat de voorwaarde verloopt!
Ehm nu ben ik weer lost, dus als de bank traag is en je krijgt van de verkopende partij geen uitstel, kets de koop af en zit je vast aan kosten van het niet kopen (meestal 10%). Of ketst het alleen af en geen kosten?
Toegegeven, ik schreef het lichtelijk rottig op

@
CurlyMo verduidelijkt het gelukkig al wat. Ik zal de scenario's nog even uitschrijven. Verlopen van voorbehoud van financiering noem ik moment X.
Situatie 1) Op moment X heb je al lang en breed een hypotheekofferte (die je nog moet tekenen) in handen, koop kan doorgaan. Ontbindende voorwaarde vervalt daarmee feitelijk op het moment dat je de offerte in handen hebt (immers: je kon een financiering krijgen, gaat de koop niet door, dan was er een andere reden).
Situatie 2) VOOR moment X heb je een afwijzing van de bank wél binnen. Je roept de ontbindende voorwaarde in VOOR moment X MET overlegging van de afwijzing. Mogelijk kun je er nog onderuit, mits de verkoper slechts 1 afwijzing accepteert (feitelijk moet je dit vastleggen in je ontbindende voorwaarde).
Situatie 3) Op moment X heb je de offerte van de bank nog niet binnen. Je hebt niks gedaan, dus ontbindende voorwaarde vervalt. Tijdje later geeft de bank je alsnog een offerte. Er is niks aan de hand, koop gaat gewoon door.
Situatie 4) Op moment X heb je de offerte van de bank nog niet binnen. Je hebt niks gedaan, dus ontbindende voorwaarde vervalt. Tijdje later geeft de bank GEEN offerte, maar een afwijzing.
4a) Je gaat als de bliksem op zoek naar een andere hypotheekverstrekker die je de hypotheek wel wil verstrekken. Heel veel stress!
4b) Je moet de financiering anders regelen, zoals lenen van je familie / kennissen / vrienden. Over het algemeen geeft dit op een gegeven moment wel heibel met je extra leners. Ruzie enzo. Vooral als je een baan verliest en even niet terug kunt betalen.
4c) Koop gaat niet door. Je hoest de 10% boete op richting verkoper en gaat weer verder met je leven. Overigens zijn er omstandigheden dat de boete verlaagd kan worden of zelfs vervallen, maar over het algemeen is dat een gang naar de rechter en moet het huis vlotjes verkocht worden aan een andere partij.
Dit zijn de hoofdlijnen van situatie 4
Situatie 5) Op moment X heb je de offerte van de bank nog niet binnen. Je hebt met de verkoper een verlenging afgesproken, dus ontbindende voorwaarde is verlengd. Tijdje later geeft de bank je alsnog offerte.
Effectief heb je hier situatie 3.
Situatie 6) Op moment X heb je de offerte van de bank nog niet binnen. Je hebt met de verkoper een verlenging afgesproken, dus ontbindende voorwaarde is verlengd. Tijdje later geeft de bank GEEN offerte, maar een afwijzing.
6a) voor moment X+iets: mogelijk kun je er nog onderuit, mits de verkoper slechts 1 afwijzing accepteert (feitelijk moet je dit vastleggen in je ontbindende voorwaarde). Zie ook 2.
6b) na moment X+iets: feitelijk weer in situatie 4c.
6c) voor moment X+iets, maar je hebt niks zwart op wit staan... sterkte, je bent volledig afhankelijk van de verkopende partij wat er nu gaat gebeuren, 6a of 4c.
Zo kan ik nog wel doorgaan met uitwerken, maar ik denk dat je de hoofdlijn nu wel hebt.
Belangrijkste is dat klip en klaar is, zwart op wit, wanneer een ontbindende voorwaarde nog door jou ingeroepen kan worden.
en @
Anoniem: 677216 je hebt inderdaad gelijk

Je tekent in feite een contract waarin je belooft bij de notaris op moment Z een overdrachtsakte te gaan tekenen en dat je een zak geld overlegd op dat moment. Plus nog wat andere afspraakjes