Iets wat niet linksig is is niet meteen borrelpraat of ononderbouwd. Als je zelf wat had ingelezen zou je weten dat de grenswaarden in dit land absurd laag zijn, waardoor één heideminnende verveler het halve land via de rechter kon platleggen. In Duitsland en België zijn de normen tig maal hoger, ja dan is het inderdaad een "lokaal probleem". In eerste instantie dus een bureaucratisch probleem, want als je de normen gelijk trekt met de buurlanden is er geen probleem meer. Maar dat wordt geweigerd zonder opgaaf van reden. Als je je nog wat meer had ingelezen zou je weten dat zo'n 40% (30-50%) van de stikstofdepositie uit het buitenland komt, dus dat Duitse uitstoot geen invloed zou hebben is gewoon redenatie van lik-me-vestje.deepbass909 schreef op maandag 6 juli 2020 @ 10:34:
[...]
Je reactie staat nogal vol met borrelpraat... Voor je zo stellig claimt dat stikstof onzin beleid is, raad ik je aan eens een beetje te verdiepen in het dossier en vooral waarom het een probleem is. Want het is echt niet goed voor alle plantjes, en juist planten die in het Nederlandse landschap belangrijk zijn (qua landschap, maar ook bescherming) kunnen slecht tegen te hoge stikstofconcentraties. Denk hierbij aan heide (landschapsbehoud) en helmgras (duinbescherming).
Stikstofuitstoot is ook iets wat regionaal speelt, afhankelijk van de vorm speelt het tot 50 km van de bron. Stikstofuitstoot in Duitsland heeft dus ook nauwelijks invloed in Nederland. Bovendien speelt stikstof lang niet alle landen in dezelfde mate. Nederland heeft verhoudingsgewijs veel stikstofarme grond, en daarmee samenhangende ecosystemen en dat maakt dat het hier gewoon een groter probleem is dan in veel omliggende landen.
Daarnaast is de verkeersdichtheid in Duitsland aanzienlijk lager dan in Nederland, waarbij in Nederland de grootste verkeersdichtheid ook nog eens in de gebieden is waar veel stikstofarme gebieden zijn (westelijk kust, Noord Brabant).
En dat jouw a-dieseltje met 130 schoner is dan veel van het overige verkeer met 100 is natuurlijk een reden van lik-me-vestje om vooral geen 100 te hoeven rijden. Want weet je, met 100 is je dieseltje nog schoner. Of wil je hiermee vrijbrief geven aan alle bestuurders van elektrische auto's rijden dat ze eigenlijk gewoon maar zo hard mogen rijden als ze willen?
En veiligheid speelt zeker wel een rol. Niet zozeer dat weginrichting het punt is, maar wel dat de rest van het verkeer er vanuit gaat dat je 100 rijdt en niet 30km/u harder. Dat is een serieus snelheidsverschil, en in dat verschil schuilt het gevaar.
[...]
Het aandeel verkeer is zo'n 9% (afhankelijk van de bron, 6-12%), het effect van die snelheidsmaatregel is een verlaging van uitstoot met 4%, doordat maar een klein deel van de kilometers 130 wordt gereden. 9% × 4% dus netto 0,36%! Bijna onmeetbaar insignificant en zeker niet van enige invloed op de halfnatuurlijke heidegebieden. Dit is dus best wel een onzinmaatregel.
Dat mijn A-dieseltje met 100 nóg schoner is dan 130 maakt voor mij persoonlijk en (zie hierboven) ook in het grote geheel der dingen geen klap uit. Als ik een Hummer had zou het nog steeds niets uitmaken. En, nogmaals, direct over de grens (daar waar 40% van de uitstoot vandaan komt) geldt geen snelheidslimiet. Omdat ze daar wel rationeel beleid voeren.
Dat laatste verhaal over veiligheid is natuurlijk een drogreden van heb ik jou daar, want dat is pas aanwezig sinds deze onzinmaatregel.