JohanNL schreef op zondag 14 juni 2020 @ 11:44:
[...]
Dan over het onderwerp zelf omtrent racisme; lijk mij een hele goede zaak dat er tegen racisme wordt gedemonstreerd! Maar de manier waarop?
Het lijkt vooral te gaan over dat de mensen met een tintje al vanaf de geboorte een slachtoffer zijn van racisme
Zelfs van voor de geboorte. Typisch NL ding, maar omdat autochtone Nederlanders tot de grootste mensen ter wereld behoren komt het al snel voor dat mensen met andere herkomst die niets anders misdaan hebben dan genen voor kleinere lichamen te hebben tov NL gemiddelde groeicurve, foetussen hebben die "achterblijven", waarbij alarmbellen afgaan en moeders in de ambtelijke molen van de consultatiebureau's terechtkomen.
Erg mooi voorbeeld, want het geeft het spagaat aan tussen de racisme die aangekaart wordt en wat degene die het hoort denkt dat bedoeld is.
Hier is niemand bewust bezig om een ander achter te stellen, te roepen dat $groep dood moet, weg moet, een minderwaardige plaats moet krijgen of wat dan ook, het is hier een puur bureacratisch proces dat met de beste bedoelingen opgezet is, maar onbedoelde neveneffecten heeft die bepaalde groepen onevenredig treffen. Tot daar aan toe niets racisitisch, maar vervolgens krijg je het subjectieve: de (witte) verloskundige of consultatiebureauverpleegster constateert een afwijkende waarde en gaat in gesprek met moeder (in spe). De welbespraakte autochtone Nederlandse die zelf klein is en prima kan aangeven dat er niets aan de hand is wordt eerder geloofd en zal minder snel in een toezichtstraject komen dan de allochtone dame die de taal niet zo goed machtig is, of dat misschien wel is maar een accent heeft die vooroordelen oproept. Allemaal heel kleine pietluttige dingen, maar het leidt er wel toe dat dat kind waarschijnlijk bij geboorte al als 'probleemgeval' te boek staat. Als BLM-demonstranten het over insitutionele racisme hebben, hebben ze het over dit soort dingen, niet over een agent die in z'n vrije tijd bij de KKK bijbeunt en niets liever doet dan zwarte mensen aftuigen.
en dat blanke mensen al vanaf de geboorte racistisch zijn totdat zij ook gaan mee demonstreren.
Als het allemaal zo oppervlakkig en simpel was in de realiteit...
In de realiteit zit het allemaal wel wat genuanceerder in elkaar en wellicht kan onze media daar ook wat tijd aan besteden, want tot nu toe lijkt er vooral aandacht besteed te worden aan mensen die zich gediscrimineerd voelen, maar niet zo zeer of het ook daadwerkelijk zo is.
Die oppervlakkigheid zit misschien wel in de berichtgeving, maar niet in de acties zelf. Iedereen (zwart, witl, rood, geel, wat dan ook) heeft tot op zekere hoogte de neiging racistisch te denken of te doen, iedereen heeft overigens ook tot op zekere hoogte daar last van. Hoeveel van beide verschilt per persoon. Waar het om gaat is te erkennen dat het er is en het te willen verminderen.
Tijdens de demo in de Bijlmer afgelopen week is expliciet stilgestaan bij vormen van intolerantie waar de zwarte gemeenschap zelf meer aandacht voor moet hebben (behandeling van vrouwen en LGQBTI+ voorop), en bij andere vormen van discriminatie waar solidariteit voor uitgesproken werd, zoals op basis van godsdienst.
BLM wil echt niet beweren dat alleen zwarte mensen last kunnen hebben van discriminatie, hooguit dat zij momenteel (en dan vooral in de VS) onevenredig zwaar getroffen worden erdoor en dat ondertussen beu zijn.
Bagetelliseer trouwens niet de scherpe kantjes in NL: het is niet met de waanzin in de VS vergelijkbaar, maar als je alleen binnen EU kijkt, is NL helaas koploper op gebied van dodelijk politiegeweld, en mensen van kleur zijn onevenredig vaak slachtoffer ervan. Wat van beide punten de exacte redenen zijn, is minder duidelijk, maar ook los van de duizenden George Floyds daar is het helemaal niet zo gek dat mensen die bang zijn dat zij de volgende zullen zijn daar iets van willen zeggen.
Volgens mij willen de meeste mensen gewoon prettig en op een respectvolle manier met elkaar omgaan.
Daarnaast, spreken we wel over discriminatie, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk ook niet beperkt blijven tot enkel mensen met een tintje, maar ik kan mij zo ook heel goed voorstellen dat we heel dicht bij huis kunnen zoeken, zoals Duitsers ( die hier niets over durven te vertellen i.v.m. het verleden ) of zelfs Friezen.
Van de demonstranten zal het qua inhoud wel niet zo spectaculair worden, maar van onze media zouden we toch wel een verdieping mogen verwachten denk ik.
Waarom verwacht je dat niet van de demonstranten? Ik zou het gebrek aan nuance bij de berichtgeving zoeken, niet bij de bron.
En mbt andere vormen van discriminatie: ja, die verdienen inderdaad een stuk meer aandacht. Het gaat daarbij zeker niet alleen maar om herkomst. Ik maak me zelf nog het meest zorgen om de manier waarop we laagopgeleidheid als erfzonde zien en kinderen van laagopgeleiden bij voorbaat al wegschrijven - sterker nog, dat een flink deel van de 'racisme' die ervaren wordt door mensen met andere huidskleur eigenlijk inderdaad niet op basis van ras, maar van (vermeende) lage opleidingsniveau is.
Nu heb ik met al m'n white privilege makkelijk praten, maar ik durf zelfs te stellen dat het er momenteel op lange termijn slechter uitziet voor de autochtone laagopgeleide dan voor de allochtonen. In die laatste groepen zie je namelijk een enorme emancipatiebeweging: overgrootvader kwam ongeletterd uit $achterstandsgebeid aan in NL, leerde ws de taal nooit goed spreken laat staan schrijven. Grootvader ging naar school in NL, maar zonder enige steun vanuit huis (en met alle vooroordelen over 'dom' en ja 'kleurtje') bakte hij er weinig van, waarschijnlijk met minimale papieren van school af gaan werken. Vader kreeg vanuit huis wel steun mee. In eerste instantie was iedereens verwachting dat hij 'maar' LTS ofzo ging doen, maar kind kon meer, is nadat hij (of vaker: zij) uitgepuberd is door gaan leren, via MBO allicht op HBO terecht gekomen. En diens kind is grotendeels geemancipeerd, heeft vanuit huis geen andere verwachtingen dan een autochtoon NL kind en heeft ouders die mondig genoeg zijn bij vooroordelen en te lage verwachtingen vanuit school in te grijpen. Vier generaties is bijna een eeuw, dus snel gaat het niet, maar je ziet die ontwikkeling wel degelijk bij de verschillende migrantengroepen. Indonesiers die medio 20e eeuw aankwamen hebben het allemaal doorlopen (ondanks dat ze eerder niet alleen voor dom maar ook ronduit terroristisch aangezien werden), maar ondertussen zijn ze zodanig ingeburgerd dat vijf prominente politieke partijen voorgezeten worden door mensen met Indische roots
waarbij ironisch genoeg twee van de vijf fel anti-immigrant zijn, inclusief de premier zelf. Turken en Marokkanen zie je ondertussen bij de derde generatie, die het als kinderen en tieners erg bont maken, maar daarna orde op zaken aan het stellen zijn. Surinamers zijn iets later aangekomen maar gaan ook langzaam die kant op - voor iedere krantenkop over weer eens een drugsmoord
en ja, paar maanden terug was er eentje bij m'n achterdeur - ik weet dondersgoed dat je dit niet moet bagetelliseren heb je vele koppige, trotse tieners die ondanks alle nadelen die de 'snelle jongens' ook ondervonden toch opleiding doorlopen, banen vinden en hun shit op orde krijgen. En de nieuwkomers? Ik denk dat de Somali's en Ghanezen nu nog onder de radar zijn als 'probleem', maar dat gaat tegen de tijd dat hun kinderen kinderen krijgen anders zijn. Hoe het met Somali's af gaat weet ik niet, maar waar ik erg blij van word is dat met name de Surinaamse matriarchen, de grootmoeders die alles al meegemaakt hebben, proberen Ghanese nieuwkomers bij de hand te nemen en te zorgen dat het hen makkelijker vergaat dan het destijds de Surninamers verging. *Dat* is nieuwswaardig, maar helaas - sensatie verkoopt, en "kinderen overwinnen tegenslagen en studeren" of "buurvrouw geeft nieuwkomer tips" verkoopt een stuk minder dan "man neergeschoten bij drugsruzie"...
Enfin, ik dwaal af, punt dat ik wilde maken is dat - zelfs al gebeurt er niets aan het pietluttige, onopzettelijke institutionele racisme - er grote kans is dat het binnen een generatie of zo een stuk beter gaat met de - zwarte - Surinaamse gemeenschap. Idem met de 'kutmarokkaantjes'. Dat die mensen daar nu niet op willen wachten begrijp ik volledig, maar zij of hun kinderen komen er uiteindelijk wel. Diezelfde beweging zag je ten tijde van de verzuiling bij de autochtone bevolking. Waar anno 1900 een miniscule elite hoogopgeleid was, was tegen de jaren '70 hoger onderwijs voor iedere laag van de bevolking weggelegd en zag je dat boerendochters en schipperszonen volop aangemoedigd werden om het beter te doen dan hun ouders, wat vaak ook gebeurde. En toen stopte het. Als je naar de 'tokkies' van nu kijkt zie je dat de rest van de maatschappij nul verwachting heeft van ze of van hun kinderen, maar ook dat ze dat zelf niet hebben en vaak juist actief kinderen ontmoedigen om zich te ontwikkelen. De kinderen van een aso van een generatie geleden zijn nu ook tokkies en als niets verandert gaan hun kinderen dat straks ook weer worden.
Maar goed, ieder z'n eigen problemen. *Ik*, als eerste generatie in m'n witte (zij het niet Nederlandse) familie aan vaderszijde die hoger onderwijs geniet zie dit als grootste zorg op termijn, maar ik sta volkomen achter mensen die roepen dat we nu even de aandacht eerst volledig moeten richten op BLM.