Dikke Update:
Ik zie nog steeds weinig mensen met omheining rond hun zwembad, het kan toch een hoop ellende voor zijn. zowel voor kleine kids met al die metalen stangen, als voor het bad zelf. een paar ouder-ogen zijn niet altijd voldoende op een drukke gezellige middag met vrienden.
Ons "hekketje" blijft tot nu toe prima staan zonder dat het goed verankerd staat. moet immers in het najaar weer allemaal netjes weggehaald kunnen worden voor mijn
hoge-hak-barbie (lees: vrouw)
Buitenom de extra veiligheid voor de kids en het buiten knaag-afstand houden van bovengenoemd huisdier, het konijn, heeft het hek ook al meermaals dienst gedaan als droogrek voor handdoeken en zwemkledij.
Hek begon toch wel beetje door te buigen, dus ook daar maar zo goed als deze amateur kon, 2 steuntjes "zwevend" geplaatst. bad beweegt nogal met paar kids erin.
De collector resultaten!!
Zoals we weten is het nogal vaak bewolkt deze maand, wat voor een zonnen-collector nogal funest kan zijn. Wil op voorhand dan ook even melden dat onderstaande temps zijn afgerond op hele graden, en het hier gaat om het vergelijk tussen diverse opstellingen van de coll., en de verbeteringen die enkel in onze situatie (woonplaats, bad, aantal coll, etc, etc) te zien waren. Ook wil ik het liever wat simpel en overzichtelijk voor iedereen neer kunnen zetten, want in details word het een eindeloos verhaal.
Uiteraard zijn vergelijkbare resultaten voor de lezers/bouwers van tyleen collectoren hier prima haalbaar.
Serie vs parallel?
Hoewel het in serie zetten van je coll. zeker nog warmte zou pakken uit die laatste paar zonnestralen in het najaar, is bij ons wel gebleken dat parallel, de juiste setup is. De belasting voor je pompmotor word er stukken minder van, daarbij dus ook de hoorbaarheid van je pomp & verleng je hiermee tevens de levensduur. Het geeft ook minder stress op de tyleen slang en al zijn koppelingen en kogelkranen.
Dankzij de veel betere flow verwarm je simpelweg meer water in een snellere tijd.
Flow-rate
De ideale flowrate ligt voor een ieder net wat hoger of lager. het best zou een variabele flowrate zijn wat al eerder is besproken in dit topic. Maar voor de meeste opzetbaden kun je wel stellen dat een flow vanaf 400/500ltr p/uur t/m 1000+ ltr p/uur voldoende is om mee te spelen.
Neem ons bad nog even ter voorbeeld
400 x 200 cm is goed voor een totale inhoud van 8000L.
Echter, dit bad kun je niet tot aan de rand vullen, dus eerder 7000L en met wat geklots & gespetter zal er een dikke 6500L van overblijven. je mag stellen dat je in de zomer een goeie 10 uur van de zon krijgt om te verwarmen, veel meer zit er na al dat testen niet in.
Zouden we de flow te laag zetten op 200L p/uur, bij een bad van 20c gebeurd het volgende:
je kunt al in de vroege & late uurtjes genieten van wellicht 5c warmer uit de coll.
Je kunt in de piekuren al snel genieten van wellicht 13c warmer uit de coll.
Dat geeft ong. een gemiddelde over de dag van 10c. in die 10 uren krijg je dan totaal 2000L verwamd water van 30c. Dit word vermengd met de overige 4500L die je niet door de coll. hebt kunnen pompen. Oftewel, 2/3de gaat verloren. een totale verwarming van ong. 3c is het resultaat.
Zouden we de flow te hoog zetten op 1200L p/uur, bij een bad van 20c gebeurd het volgende:
je kunt in de vroege en late uurtjes geen enkele verwarming meten uit je retourslang. het stroomt er simpelweg te hard doorheen om maar enige meetbare vorm van verwarming te zien. Bij 20c bad en bv 18c buitentemp zou je zelfs afkoeling kunnen riskeren.
Je kunt in de piekuren genieten van slechts 1c warmer uit de coll. maar in die 4 uurtjes gooi je er wel even 4800L doorheen! met als gevolg dat 3/4de van je bad ineens 4 graden warmer is. maar ook hier moet het resterende 1/4de deel vermengd worden, en is ook hier de totale verwarming van ong 3c het resultaat.
Een mooi streven voor het beste rendement blijft dan ook 1 graad verschil (mits zonnig weer!) dit betekend voor velen:
wanneer je, in alle mogelijke afstellingen minder dan 1 graad haalt, je solar opstelling niet toereikend is voor je bad.
Wanneer je, in alle mogelijke afstellingen meer dan 1 graad haalt, je flow niet toereikend is voor je bad.
Een mooie middenweg zou dan zijn om op het heetst van de dag te zorgen dat je vaste flow zo ingesteld staat, je een verschil meet van 1,5 - 2 graden. zodoende hou je voor- en na de heetste piek uren nog 1 graad verwarming over. Bij ons schommelt dat zo rond de 700-800L p/uur. wat ongeveer een graad of 6c oplevert bij een zonnige 20c dag. Echter dit was nog voordat alle 3 de coll. bekist waren, en we hebben nog geen tropische temps gehad, dan zou het zomaar 8-9c per dag kunnen zijn. we gaan het zien.
In onderstaande temp data staat achter de datum telkens de max afgegeven temp voor die dag volgens weeronline. dit is immers de app die we thuis gebruiken, en zodoende kunnen we inschatten wanneer de kids kunnen zwemmen. daaronder vinden we de gemeten bad temperatuur. We hebben ook al kunnen ervaren dat voor 9:00 en na 20:00 de collectors geen verwarming meer opleveren. bij een koude bewolkte dag zou je buiten deze tijden zelfs een afname kunnen zien in temps. Voor ons is een 9-tal uren voldoende om het 8m3 bad schoon te houden, en daar zijn de vernoemde tijden dus op afgestemd. de niet vermelde dagen waren ofwel door werk ofwel door regen niet noemenswaardig.
3x coll.1x bekist - 2x zonder plexiglas - parallel
Flowrate: 650 ltr p/uur
Draaiuren pomp: 10 uur - 9:00 t/m 19:00
6 mei 17c
Ochtend 15c
Namiddag 21c
7 mei 19c
Ochtend 18c
Namiddag 23c
-----------------------------------------------------------------------
3x coll. 1x bekist - 2x enkel kanaalplaat erover - parallel
flowrate: 650ltr p/uur.
Draaiuren pomp: 9 uur - 9:00 t/m 18:00
19 mei 23c
Ochtend 21c
Namiddag 26c
20 mei 24c
Ochtend 22c
Namiddag 27c
-----------------------------------------------------------
3x coll. Alles bekist - parallel
Flowrate: 800ltr p/uur.
Draaiuren pomp: 7 uur - 10:30 t/m 17:30
12 juli 20c
Ochtend 19c
Namiddag 23c
13 juli 20c
Ochtend 20c
Namiddag 26c
14 juli 18c (bewolkt & regen)
Ochtend 24c
Namiddag 23c
15 juli 19c(bewolkt & regen)
Ochtend 21c
Namiddag 23c
16 juli 18c (bewolkt & regen)
Ochtend 21c
Namiddag 21c
17 juli 21c
Ochtend 20c
Namiddag 26c
18 juli 23c (licht bewolkt)
Ochtend 24c
Namiddag 27c
19 juli 19c (licht bewolkt)
Ochtend 23c
Namiddag 24c
20 juli 19c
Ochtend 21
Namiddag 27c
--------------------------------------------------------------
3x coll. Alles bekist - parallel
Flowrate: 650ltr p/uur.
Draaiuren pomp: 9 uur - 9:00 t/m 18:00
21 juli 19c (licht bewolkt)
Ochtend 22c
namiddag 26c
De bekisting laat een hogere Flow rate toe. en is er bij een wolkje nog genoeg warmte aanwezig om af te geven aan het water. hierdoor is het nu mogelijk om in 2 uur minder, bij een minder warme dag, ook 6c verwarming te halen.
We kunnen wel stellen dat bekisten van een coll. zeker nut heeft bij weinig ruimte, maar dit komt met een meerprijs aan materialen en de zin/tijd om zoiets te bouwen. indien de ruimte op je dak voldoende is, zou je eerder voor meer tyleenslang moeten gaan, dan het optimaliseren van de huidige meters tyleen die je al hebt liggen. Weet wel, ook bij meer meters tyleen komen kosten van koppelingen of zwaardere pomp/ te lage flow om de hoek kijken vanwege extra weerstand.
Als het om zonnen energie gaat, kunnen alle beetjes helpen. het verliezen van temps in de nachts is een even zo grote zorg als het opwarmen ervan. Bij een koude nacht kun je al snel 5c verliezen. dankzij onderstaande opstelling hebben wij bij een normale nacht een verlies van 2c. Vergeet ook niet dat de kids niet pas willen zwemmen om 19:00 als jou 10 pompuren erop zitten. bij 3 dagen zomers zonnig weer probeer je dan ook op dag 1 het bad zoveel mogelijk te verwarmen, om de volgende dag bv al met 23c opnieuw te beginnen. het loont dan ook om even je eigen bad onder de loep te nemen. je bad de hele dag in de volle zon hebben staan, maakt wel verschil. hier onze opstelling:
Rood: - Noppenfolie OP het bad
- Schuimtegels ONDER het bad
- Retourslang collectors loost het warme water op de bodem van het bad
Groen: - Aanvoer naar filerpomp, zo ver mogelijk weg van de warme coll. retourslang.
Blauw: - Retour water wat via de bypass onverwarmd het bad terug instroomt
Doelronny191 in "Zwembad verwarmen DIY" ronny191 schreef op zondag 17 mei 2020 @ 21:45
Wilde het bad voor meerdere jaren op kunnen zetten, en de zwemperiode zoveel mogelijk uit kunnen rekken. Veelgehoorde problemen waren meestal de te lage temperaturen buiten het hoogzomer seizoen.
Eisen: minimale watertemp van 24-25c is voor kids goed genoeg. daaronder is het te koud voor ze.
Weten wat je wilt, helpt je enorm om de juiste beslissingen te maken. Zonder doel blijft het aanmodderen of eindeloos verbeteren. De meesten van ons willen de kosten ook nog een beetje in de hand houden.
Vooraf eens bekijken wat het echt kan gaan kosten, kan de nodige kopzorgen al besparen in een gezin. een redelijk zwembad met verwarming is puur luxe en prijzig in aanschaf en onderhoud.
Wees bereid om er wat tijd in te kunnen steken, anders is het zonde van het geld.
Want voor vele van ons begon het allemaal bij die aanbieding in de winkel, de buurman had er ook
"zo-eentje" een Bestway badje met pomp voor een paar tientjes, das goed te doen dacht jij toen nog.......
Iedereen weer enorm bedankt voor de adviezen, foto's en intresse. we gaan gewoon lekker verder, laat die zonnige dagen nou eens beginnen