Vraag


 • ruderodeo
 • Registratie: april 2008
 • Laatst online: 16:25
Beste,

Ik zoek wat advies/meekijkers.

Ik heb een huis met een rare dakvorm: Een muur loop scheef (Huis aan voorzijde is ongv. 7.1m; achterzijde is 5,3m). Op de' tussenscheiding staat de schoorsteen. De hellingshoek van het dak is net geen 20 graden en de lengte van 1 dak is 5,6m.

Ik heb geen gasaansluiting en wel een grondwaterwarmtepomp, die in de zomer als koeling dient. Het jaarverbruik is 7000-7500 kWh. Gezin is nog jong en opgroeiend. Elektrische auto zal er tzt ook wel komen. Tussen mei en augustus is mijn maandverbruik: 480-580 kwh. In de winter piekt dit naar een kleine 900 kWh. 1 Koude maand resulteerde in 1225 kWh. (Deze informatie deel ik met salderen/terleversubsidie in het achterhoofd.)

Ik heb wat zonnepaneel offertes opgevraagd.
1) Een aanbieder stelt voor alleen het voordak vol te leggen: 6x3 panelen van 310 Wp. 4278 kWh/jaar. (Aeg + solaredge). Ik ken zijn redenatie nog niet om deze keuze te maken
2) Een andere aanbieder stelt voor het jaarverbruik af te dekken: 28x325 Wp. Sunpower + enphase. Hierbij worden er 10 panelen op het achterdak gelegd. 7706 kWh.
3) ik heb nog wat andere offertes lopen... geen details op moment.

Mijn eerste ingeving is: het achterdak is qua windrichting niet gunstig waardoor de efficientie daalt.
In tweede instantie: het zijn 'andere zonuren' (i.e. ochtend van 7-12) en het maakt spreiding van de opwekking mogelijk. Hiermee zou een mogelijk toekomstige thuisbatterij weer kleiner kunnen zijn of het nadeel van terugleveren kleiner. Wat zijn jullie ervaringen hiermee of gedachten hierover? Moet ik nu al rekening houden met evt uitbreiding op een later moment?

Verder vraag ik me af wat een acceptabel prijspunt is om op te richten (eur/wp of eur/kwh). Eur/wp krijg ik nu 1.0-1.2. Eur/kwh: 1.2-1.5. Ik heb voorkeur voor hoogwaardig materiaal met bijv micro-omvormers. Verder vind ik het leuk om zelf te kunnen monitoren. Valt er op de offertes over het algemeen nog wat te onderhandelen of staan ze over het algemeen scherp?

Dank voor het meedenken.

Alle reacties


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • busscherski
 • Registratie: maart 2013
 • Nu online
Wat is het bouwjaar en vloeroppervlak van dat rijtjeshuis? Misschien het energieverbruik van de warmtepomp meten en in de gaten houden want je verbruik lijkt me hoog voor een W/W warmtepomp. Koelt die in de zomer wel passief (dus zonder compressor)?

Hoe uit de kromming van de woning zich in het dak? Op welke manier is dat gekromd? Liggen de pannen in horizontale richting netjes op een rij? Heb je een foto? Dat vraag ik omdat er dakrails op moeten, en die komen aan de panlatten.

Jammer van die schoorsteen, anders had je helemaal geen schaduw gehad.

Als de helling maar 22 graden is zelfs noord gunstig genoeg. Maak je absoluut geen zorgen over dat NoordOostOost dak, het is prima.

Een voorbeeldje van wat mogelijk is met SE.
Even met 18 + 14 panelen.
Met 14 panelen op NOO kan P370 optimisers kan ook wel denk ik, dat scheelt weer 6 euro per paneel.
Met 10 panelen lijkt me P404 optimisers wel noodzakelijk.7962 euro / 32*320Wp incl installatie excl btw = 0.78 euro / Wp

Een ongeveer 50 euro per paneel goedkoper en kwalitatief gelijkwaardig alternatief is een simpele string omvormer en enkele Tigo optimisers bij de schoorsteen.
Logging per paneel zou mij geen 1500 euro waard zijn.

Sunpower vind ik mooi maar niet handig als het financiele aspect belangrijk is.
Enphase vind ik meer geschikt voor moeilijke daken waar SE niet geschikt is, omdat het meestal net iets duurder is. Maar dat hangt ook een beetje van de installateur af.

Vergeet hoeveel kWh de leverancier je belooft. Kijk gewoon naar de prijs per Wp.

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


 • ruderodeo
 • Registratie: april 2008
 • Laatst online: 16:25
Dank voor je uitgebreide reactie.

Ons huis is van 2011. Vloeroppervlak = ~200 m2 (4 vloeren). Inhoud 560 m3. Ik heb het energieverbruik van 4 buren ingezien en dan komen we er goed vanaf. Vorige bewoners van het huis zaten rond de 10,000 kWh verbruik (veel meer apparaten - heb sauna weg laten halen). De pomp zelf gebruikt volgens mij (op basis van draaiuren) 4000-4250 kwh/jaar gemiddeld. De koeling is passief inderdaad.

Het dak loopt taps toe aan de buitenzijde van het huis. Dus de rechte muur zit aan de schoorsteenkant. Ik vermoedt dat de daklatten ook zo zullen lopen (binnen ligt de afdichting wel zo in ieder geval. Dus ik moet helaas dichtbij de schoorsteen beginnen.

Als ik het goed begrijp zou jij dus het maximaal aantal panelen leggen en daarmee ook voor spreiding over de dag gaan?

Bij welke winkel heb je deze screenshot nu gemaakt? Dit is echt heel voordelig (...het merk Phonosolar ken ik niet).

Mbt loggen/optimizen: je schrijft 1500 euro is het niet waard. Als ik het goed begrijp levert solaredge/enphase ook op eenvoudige daken zonder schaduw 4-5% meer rendement op (~4ct/Wp)? Prijs voor optimizer: 48/320 = 15ct/wp (Aannemend dat installatiekosten al gedekt zijn). Dan zit er ~1000 euro in het loggen alleen.... klopt dat? Die prijs gaat omlaag als het rendement van de optimizers toenoemt. Ik weet niet wat de impact van de schoorsteen precies is op 4-5%. Verder ben ik beducht op meeuwenpoep (dichtbij zee).

Ik zag inderdaad dat het kwh/wp getal per aanbieder ontzettend kan verschillen. Maar ik had toch naar het eur/wkh getal gekeken omdat sommige panelen over de jaren heen veel minder degraderen. Kan zo 5% verschillen in opbrengst.

Andere vragen:
Is het normaal dan een installateur/aanbieder voorstelt om via de regenpijp/buitenom naar de meterkast te gaan?

Omdat de panelen vrij vlak gaan liggen ben ik bang dat zich vuil gaat ophopen. Krijg je daar last van als panelen een frame hebben?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • busscherski
 • Registratie: maart 2013
 • Nu online
Dankjewel voor je lange reactie :)
Als ik een vraag gemist heb, stel hem dan nog eens.

Je huis is 7 jaar nieuwer dan die van mij. Dezelfde inhoud, je hebt iets meer vloeroppervlakte. Maar die van mij is vrijwel vrijstaand (alleen de garage zit vast aan de buren).
Voorheen zaten we op 1200 m3 gas. Dat zal bij een W/W warmtepomp moeten vertalen naar minder dan 2400 kWh.
Dan vind ik 4000 - 4250 kWh heel veel, vooral voor W/W.
Ik verwacht onder 3000 kWh / jaar te komen met de monobloc en tapwaterbereiding samen, en dat met L/W wat onzuiniger zou moeten zijn in Nederland.
Natuurlijk hangt het verbruik ook een beetje af van de gebruiker.
Maar goed, ik ga een beetje off-topic. Als je het uit zou willen zoeken, daarvoor hebben we een ander topic.
Water/water warmtepomp voor het verwarmen/koelen van je huis

Het aantal panelen dat ik nu heb ingetekend is ruim voldoende voor je jaarverbruik, het zal voorlopig wat overhouden op jaarbasis. Met 14 op NOO kun je met P370 optimisers uit, dat is wat voordeliger dan P404. 10 op NOO vind ik om die reden net wat minder aantrekkelijk. En als je het in 1x goed legt dan hoef je er ook niet weer naar te kijken.

Screenshot is van solar-bouwmarkt. Deze webshop stuurt niet vantevoren een verkoper om de boel te bekijken en om een praatje te maken. Bedrijven die die service wel bieden kunnen deze prijs niet halen.
Ik denk dat Phonosolar prima is, als het troep was had solar-bouwmarkt het niet verkocht.
Welk merk ken je wel? LG of Panasonic vind ik persoonlijk te duur.
https://www.solar-bouwmar...and=0&filter%5B%5D=382391
https://www.solar-bouwmarkt.nl/duo-335wp-fb.html

Wat betreft het 'meer rendement ook als je geen schaduw hebt' verkooppraatje dat SE en Enphase houden:
- Enphase verliest dat voordeel van een beetje extra potentiele opbrengst meteen weer omdat 32 individuele omvormertjes gewoon meer verlies hebben dan 1 grote string omvormer.
- SE lastig te zeggen. Maar ik zou eerder 0-1% inschatten.
Het effect van vuil op zonnepanelen wordt vaak overschat. Als de poep niet al te dik is schijnt de zon er gewoon doorheen. Misschien dat het bij gansen of grote meeuwenpoep wel dik genoeg is om te merken. Maar ook dat verlies zal niet heel veel zijn.

Degradatie valt tot nu toe eigenlijk hard mee. Het hangt wel af van het type cel. Ik weet het naadje van de kous niet maar zou er niet veel rekening mee houden in de Euro/Wp berekening.

Zwerius in "Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 9"

Hoe het met de bekabeling naar de meterkast gaat hangt af van de situatie. Als je nog een of twee loze 19 mm PVC leidingen hebt van je meterkast naar de zolder zou je normaal gesproken de omvormer op zolder hangen en gewoon door het dak boren.
Sommige mensen willen perse geen gat in hun dak, dan ga je al snel langs de regenpijp denk ik. Ik ben daar persoonlijk geen fan van.

18 graden is niet te vlak. Hier op het forum raden we vaak 15 graden helling aan zodat het vuil er nog goed afspoelt. Sommige plat dak installaties hebben de panelen plat of op 5 graden, dan kom je wel aan het schoonmaken.

edit:
zijn je panlatten dus recht?

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Cpt.Chaos
 • Registratie: april 2010
 • Laatst online: 15-09 14:48
Ikzelf zou helemaal geen SE nemen in deze. Bij solar-bouwmarkt verkopen ze ook mooie half cellen van Q cells, 355Wp. Deze gecombineerd met een SMA 8.0omvormer. 15 op het achterdak, 18 voordak, in portrait.
11715Wp voor 8690ex BTW.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ruderodeo
 • Registratie: april 2008
 • Laatst online: 16:25
Dank beiden. Jullie noemen beide Qcells. Ik heb daar niet eerder van gehoord. Zal eens goed kijken.

Zijn halve cellen een vervanger voor optimizers? Of wat is precies het voordeel daarvan?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • busscherski
 • Registratie: maart 2013
 • Nu online
Een half cell paneel is een soort 2 panelen in 1. Beter in geval van schaduw en ook zonder schaduw is het efficiënter. (dat laatste is al verwerkt in het aantal Wp)

Ondanks de schaduw van de schoorsteen zou ik, als ik het zelf zou installeren op mijn eigen dak, het wellicht doen zoals @Cpt.Chaos schrijft. Maar omdat jij het uitbesteed moet het in 1x goed.
Dan raad ik een stringvormer met enkele TIGO's aan bij de schoorsteen, maar niet elke installateur wil dat aanbieden. Dus vandaar SE, dat kan bijna elke installateur aanbieden.

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • _Arthur
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 17-09 15:43
ruderodeo schreef op zaterdag 16 mei 2020 @ 21:54:
Als ik het goed begrijp levert solaredge/enphase ook op eenvoudige daken zonder schaduw 4-5% meer rendement op (~4ct/Wp)?
Leg 1 of 2 panelen extra en je hebt ook 4-5+% meer opbrengst en ben je nog steeds goedkoper uit.
busscherski schreef op maandag 18 mei 2020 @ 07:28:
maar niet elke installateur wil dat aanbieden. Dus vandaar SE, dat kan bijna elke installateur aanbieden.
Je bedoelt te zeggen; dat is te moeilijk voor de meeste installateurs want dan snappen ze het niet meer.

Daarom dat ze SolarEdge aanbieden 'want dat werkt altijd'. Nouja, altijd.... Teleurstellende performance van SolarEdge PV systeem?

[Voor 25% gewijzigd door _Arthur op 18-05-2020 09:25]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • busscherski
 • Registratie: maart 2013
 • Nu online
@_Arthur

Ja klopt. Maar in dit geval is het dak wel geschikt voor SE

SolaX X1 5.0: 4650 Wp Qcells ZZW45º, APS QS1: 1760 Wp YMX NWW 8º, APS QS1: 1535 Wp YMX plat, Atlantic Explorer 3 270 coil, 5 kW Panasonic monobloc H serie

Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee