link0007 schreef op zaterdag 4 april 2020 @ 18:12:
[...]
Mooi om te zien hoe je er naast zat. Dat is hopelijk voor jou ook een positieve ontwikkeling.
Om hier dan even ook op aan te haken: stel het huidige beleid werkt. Want volgens de RIVM neigen we momenteel naar een R-waarde ver onder de 1. Wat fantastisch nieuws zou zijn. Máár als ik het goed begrijp, is het principe juist niet dat we de ziekte helemaal kunnen wegdrukken (want dan komt 'ie gewoon weer terug zodra je de maatregelen verzwakt) maar dat je voor langere tijd een optimaal aantal besmettingen per dag probeert te hanteren, in de meest veilige groep van de bevolking. Zodat je gestaag weer mensen (die immuun zijn) de samenleving in kan laten. Groepsimmuniteit is hier niet eens het directe principe, maar simpelweg de 'Removed' categorie van een SIR model. Die kunnen allemaal maatregelvrij verder leven.
Dus stel het klopt dat we momenteel R=0.3 hanteren. Moeten we dan komende weken de R-waarde juist laten klimmen, om op bv. R=1 te mikken? En zodoende een zekere bezettingsgraad van bv. IC-bedden volhouden? Zo ja, wat is dan de tactiek die we zouden moeten hanteren? Welke maatregel kan je verzwakken om zo veel mogelijk mensen immuniteit te laten opbouwen, zo snel mogelijk, met zo min mogelijk medische risico's / overbezetting van de IC's?
Ik vind het inderdaad heel goed nieuws dat het erop lijkt dat de R nu naar de 0,3 is gezakt. Heel Nederland mag er enorm trots op zijn dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen. De insteek van het kabinet om de discipline voor de lockdown voor een groot deel aan onze verantwoordelijkheid over te laten vond ik riskant, maar het lijkt te werken en het werpt nu echt zijn vruchten af. De ziekenhuizen zijn helaas toch wel in de problemen gekomen, de reguliere zorg is ontregelt, en er zijn ook aanvullende maatregelen gekomen die gelukkig niet heel ingrijpend waren.
Je stelt hele zinvolle vragen.
Afgaande op gegevens die ik tegenkom over opbouw van immuniteit in verschillende landen, verwacht ik dat opbouw te lang gaat duren. Er mag namelijk maar een beperkt aantal mensen ziek worden, want een deel komt helaas op de IC en daar is niet veel plek. Wachten op de komst van een vaccin zal denk ik de snelste en meest humane weg naar immuniteit zijn. Er lopen op het moment meer dan 20 trajecten die de potentie hebben om tussen één en anderhalf jaar een vaccin op te leveren.
Ik kan me twee scenario’s voorstellen, een waarbij we blijven streven naar een R rond de 1, en een waarbij we het virus hebben uitgebannen en snel op een uitbraak reageren. De uitspraken hieronder lijken heel stellig, maar ik heb de waarheid absoluut niet in pacht.
Als Nederland virusvrij is, zal de reguliere zorg weer doorgang kunnen vinden. Er zijn weer IC bedden vrij, maar belangrijker is dat patiënten en artsen elkaar weer kunnen ontmoeten.
De economie, vooral het MKB, krijgt weer lucht. Winkels kunnen weer open en heel veel dienstverlening kan weer op gang komen.
Nadeel is dat we niemand zomaar het land in kunnen laten. Iedereen die binnenkomst zal in quarantaine moeten, of de eerste weken meermalen een virus test moeten afnemen.
Verder zullen we voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
We zullen een ruime hoeveelheid tests moeten hebben die heel snel kunnen worden ingezet.
Iedereen die dat wil kan zonder meer een gratis test laten doen.
We zullen waarschijnlijk de snelheid van mogelijke verspreiding laag moeten houden door mondkapjes en extra hygiëne.
We moeten een slim systeem hebben dat contacten van mensen kan terug volgen als toch een nieuw geval opduikt. Dit systeem moet privacy waarborgen, anders beginnen we er niet aan.
Als we besluiten om te de R rond de 1 te laten wapperen zie ik minder positieve mogelijkheden.
Omdat iedereen de kans loopt om ziek te worden gaat een deel van de werknemers niet of met grote tegenzin naar het werk. Ik ben al een artikel tegengekomen waarin werd gespeculeerd dat er op grote schaal gestaakt gaat worden.
Mensen gaan zich ook sociaal isoleren. Niet alleen ouderen en andere mensen met verhoogd risico durven geen artsen meer te bezoeken, of ander soort hulp in te roepen. De komst van een verwarmingsmonteur is in de ogen van sommigen al een levensbedreigende situatie. Het leven zal tot de komst van het vaccin voor velen eenzaam en stressvol zijn,
Verder zal de toegang van Nederlanders tot landen die wel virusvrij zijn onmogelijk of zeer lastig zijn.
Het is ook de vraag of de economie er zo mee is geholpen. Om de R rond de 1 te houden mogen de maatregelen niet veel worden verslapt. Het virus is op het moment overal in Nederland aanwezig, het heeft de potentie om overal hotspots te veroorzaken. Zodra de aantallen omhoog schieten komt de gezondheidszorg weer in problemen en moet de lockdown weer worden verscherpt. Dit proces gaat zich herhalen en het is de vraag hoeveel lockdowns we de komende anderhalf jaar nog kunnen opbrengen. We weten denk ik nog lang niet genoeg over het virus om dit proces precies te sturen, het wordt op zijn best experimenteren. Tegen de tijd dat we een beetje weten wat wel niet kan, komt ook het vaccin beschikbaar.
De ontdekking van een succesvolle snelle therapie voor mensen die moeten worden opgenomen, kan mijn afweging weer doen kantelen in de richting van groepsimmuniteit, maar opmeet moment is containment voor mij het meest positieve scenario.
Tjemig, wat een verhaal, schiet het maar lek op de zwakke plekken. Soms is het een opluchting als je achteraf geen gelijk blijkt te hebben gehad.