Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Toon posts:

3-standenschakelaar mechanische ventilatie vervangen

Pagina: 1
Acties:

Vraag


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Alphyraz
  • Registratie: juli 2011
  • Nu online
Hoi,

Ik wil in ons huis graag de bestaande 3-standenschakelaar van de mechanische ventilatie vervangen door een Z-wave-apparaat, zodat we deze via Domoticz kunnen bedienen. Ik heb al wat onderzoek gedaan maar ik ben niet heel erg thuis in alle elektronica. Ik weet dat we in de keuken een 3-standenschakelaar hebben die uitkomt op de zolder, waar een Perilex-stopcontact zit. Ik heb de 3-standenschakelaar in de keuken nog niet opengemaakt.

Na wat Googelen kwam ik op dit product uit. Zou ik de huidige 3-standenschakelaar in de keuken kunnen vervangen door dit exemplaar en er een leeg kapje op kunnen doen? Ik heb zelf geen idee of dit product compatibel is met het Perilex-stopcontact op zolder en ik kon hier op Google niet veel over vinden wat het mij in jip-en-janneketaal kon uitleggen.

Kan iemand mij hier meer informatie over verschaffen? Zit ik op het goede pad of ben ik in een totaal verkeerde richting aan het zoeken?

Ik hoor graag van jullie. :)

Alle reacties


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Powermage
  • Registratie: juli 2001
  • Laatst online: 12-04 09:55
https://www.robbshop.nl/d...wave-badkamer-ventilatie#

Dit artikel legt eea uit.
Perilex is meestal de optie 1 terwijl de unit die je nu naar linkt voor optie 2 is wanneer er 0 tot 10 volt gebruikt word.

Kijk eerst eens via google naar je afzuigunit, bekijk het aansluitschema, vermoedelijk heb je met optie 1 te maken wanneer er perilex zit.
Let op, je zal van je drie standen er vermoedelijk 1 verliezen, ik vond dat geen probleem omdat mijn unit zowel een driestanden schakelaar ondersteunde als de draadloze en eigen controller

primair werkt mijn afzuig dus nog steeds zoals bedoeld met de normale controllers, maar wanneer in de badkamer te veel vocht word gemeten schakelt ie vanzelf naar een hoge stand.

Join the club


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • migjes
  • Registratie: april 2007
  • Laatst online: 17:40
@Alphyraz
(in jip-en-janneketaal, pas op, je situatie kan anders zijn.
zo heb je 12/24Vdc aansturing en 230Vac aansturing of variabele 10Vdc aansturing.
dus lees met wat relativiteit, jouw kilometers kunnen varieren.
ik vertel hier de 230Vac methode die ik heb.)

over het algemeen heb je 3 aansluitingen die de ventilatie unit binnen gaan, en vaak 2 die er uit gaan.
als je dan op aansluiting 1 power zet(vaak van uit aansluiting 4), dan heb je stand 1, kabel 2 dan stand 2, etc etc.
werkt eigenlijk erg simpel.

mijn systeem werkt met 230Vac, zet ik op aansluiting 1 230Vac (die ook uit het systeem komt.), dan gaat hij op snelheid 1 draaien, maar die gebruik ik niet.

standaard zit er een brug, naar aansluiting 2, dus hij staat altijd in stand 2.
aansluiting 3, die zit verbonden met een temperatuur sensor.
die sensor zit op de buis van de warm water aanvoer van de douche.
ga ik douchen word de buis warm, stop ik met douchen dan duurt het nog een tijdje voor die buis is afgekoeld en draait hij nog even door.
zo kan ik dus zonder moeilijke aansturing toch een variabel systeem hebben, en is het bijna onmogenlijk dat er iets blijft hangen of andere domotica problemen.
k.i.s.s. , is soms wel heel tof. ;)

(mijn systeem kan dus met aansluiting 2 en aansluiting 3 tegelijk een stroom van 230Vac ontvangen.
hij schakelt dan naar stand 3.)

edit:
het werkt vaak erg simpel, maar weet wel wat je doet.
foutjes zijn ook zo gemaakt, en 230Vac moet je toch niet te lichtzinnig over denken. ;)

[Voor 7% gewijzigd door migjes op 24-05-2019 11:49]

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • teacher
  • Registratie: september 2001
  • Laatst online: 20:52

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Bij een gewone 230v MV met perilex stekker (en drie standen schakelaar) zijn er meestal 2 standen die je kan schakelen en een continu draad voor de lage stand.

Dan zoek je dus een zwave dingetje wat twee standen kan schakelen. Zou een rolluik schakelaar iets zijn?

Of, je vervangt meteen je oude onzuinige MV voor een nieuwe hippe zuinige gelijkstroom MV. :Y

Wise enough to play the fool


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Alphyraz
  • Registratie: juli 2011
  • Nu online
Bedankt voor de reacties allemaal. Ik had nog niet eerder de tijd om te reageren. :)
Ik denk dat we de MV gaan vervangen, aangezien deze (voor zover ik weet) al sinds de bouw aanwezig is (1995). Ik kan verder ook geen merk en/of type vinden.

Dan heb ik gelijk een vervolgvraag die gerelateerd is. Stel dat we de MV vervangen voor een gelijkstroom MV, dan moet het Perilex-stopcontact vervangen worden door een reguliere. Is het genoeg om dan enkel het stopcontact en de 3-standenschakelaar te vervangen?

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • snameroc
  • Registratie: maart 2004
  • Nu online
In principe sluit je een moderne dc ook aan met een perilex stekker. Er zijn er ook te koop met een draadloze afstand bediening

snameroc


  • art
  • Registratie: februari 2001
  • Niet online
Ik heb de mijne vervangen door een Itho Daalderop CVE-S euro met standaard eurostekker (plusminus 170 euro) omdat ik hem dan met een tussenstekker aan/uit kan schakelen en het stroomverbruik kan meten. Maar ook de perilexversie heeft een ingebouwde luchtvochtigheidssturing, dus ik gebruik de afstandsbediening nauwelijks nog.

l'art pour l'art


  • Mister_tb
  • Registratie: januari 2006
  • Laatst online: 10-04 21:00
Ik zit met nagenoeg dezelfde situatie (StorkAir 1994) en heb een aanvullende vraag. Daarom steel ik dit Topic even :)

De 3 standen knop in de keuken wil ik permanent verwijderen en het gat dicht stucen. De nieuwe box zou ik via 230v en een draadloze afstandbediening willen aansturen.

Allereerst de vraag (zoals hierboven ook reeds gesteld) of ik op zolder de Perilex WCD makkelijk kan vervangen voor een 'normale' WCD? Ofwel zit daar ook standaard een blauwe en bruine draad in vanuit de meterkast?

Daarnaast ben ik benieuwd hoe ik de 3 draden (Bruin, zwart, zwart) in de muur moet/mag/kan afdoppen waarna ik de muur dicht kan stucen? Alle 3 de kabels in 1 lasklem of juist alles in een aparte of maakt dit niet uit? Op dit moment heb ik alles in 1 lasklem gestoken zodat de ventilator in de hoogste stand draait, maar ik weet niet of dit later problemen geeft bij een andere box?

@Alphyraz hoe heb jij het uiteindelijk gedaan?

  • Tinoes
  • Registratie: mei 2006
  • Laatst online: 16-04 23:26
Ik heb momenteel mijn shelly 2.5 aangesloten op een storkair. Als ik alles aansluit zoals bijgevoegde foto, dan doet de ventilatie niks als ik allebei de shelly uitgangen "uit" zet. Zet ik L3(dus O1) aan, dan gaat hij draaien op 35w(medium stand gok ik). Zet ik L1(O2) aan, dan gaat hij met 83w(high) draaien.
Nu heb ik dus de keuze uit 2 standen of uit. (35w/83w/uit)

Verwissel ik de L2 met L3 aansluiting, dus zwart op L1 & L2 en dan bruin op L3. Ik zet dan weer allebei de shelly uitgangen uit, dan blijft de ventilatie nu wel zachtjes draaien(kan dus geen watt aflezen). Zet ik dan L2 aan, gaat hij iets harder draaien, met 18w (low?). En met L1 aan blijft gewoon op 83w(high)
Nu heb ik dus de keuze uit 3 standen, maar hij kan niet uit. (onbekend/18w/83w)

Ik heb alleen de logica niet mbt tot de standen (wattage). Ik heb dus 18w & 35w & 83w. Je zou dus zeggen low/med/high, maar welke stand is het dan in het 2de voorbeeld als allebei de shelly uitgangen uitstaan? Hij blijft dan namelijk draaien, maar minder hard als die met 18w (terwijl ik dacht dat 18w al de laagste zou zijn). Waar zit mijn denk fout?

Dan heb ik momenteel de schakeldraden ook in de lasklemmen zitten omdat ik hoopte dat ik mijn 3standenschakelaaf in de keuken kom blijven gebruiken, maar dat werkt helaas niet. Is er toch een mogelijk dat ik het en via shelly en ook via een fysieke knop kan blijven gebruiken? Ander soort schakelaar misschien?
De 3standenschakelaar in de keuken komt op zolder uit op een perilex wcd.


  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 19:11

septillion

Moderator Duurzame Energie & Domotica
L3 = low (18W)
L2 + L3 = med (35W)
L1 + L3 = high (83W)


Vandaar dat hij dus altijd blijft draaien als L3 permanent (bruin) wordt.

Wil je ook echt uit kunnen zetten zal je een derde schakelcontact moeten hebben die alles onderbreekt. Maar aangezien je hem toch eigenlijk wel altijd wilt laten draaien is de standaard manier dus L3 permanent/bruin en L2 en L1 schakelen om op te schakelen naar med of high.

[Voor 9% gewijzigd door septillion op 22-03-2020 22:41]


  • Tinoes
  • Registratie: mei 2006
  • Laatst online: 16-04 23:26
Dat dacht ik dus ook, maar als ik L3 permanent maak, blijft hij dus zachtjes draaien (kan dus niet het watt aflezen), zet ik dan L2 aan via shelly, dan gaat hij iets harder draaien en geeft 18 watt aan. Dus zonder L2 aan was het <18w?
In deze opstelling is L2+L3 = 18watt.

Maak ik L2 permanent dan wordt L2+L3 = 35watt -.-

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 19:11

septillion

Moderator Duurzame Energie & Domotica
Je maakt een denkfout, je meet nog steeds alleen L2 ;) Ofwel, L3 = 18W (ongemeten) + de 18W van L2 = 36W ofwel med :)

  • Tinoes
  • Registratie: mei 2006
  • Laatst online: 16-04 23:26
Ik ben bang dat het virus mijn logica aangetast heeft ^^

Als ik L3 permanent maak, draait hij (logisch) continue op een zachte stand (ik noem het maar ff op 20 decibel). Zet ik dan L2 aan (dan draait hij iets harder & klinkt het als 30 decibel (shelly geeft aan 18W). 20 decibel is toch minder als 30 decibel, dus dan zal het aantal W ook minder zijn bij alleen L3?

Enfin, misschien moet ik dit maar uit mijn hoofd zetten.
Zou jij misschien wel nog een idee hebben hoe ik eventueel toch een of andere fysieke schakelaar kan blijven gebruiken? In ieder geval bedankt voor het meendenken! :)

// Edit, ik bedenk me net dat misschien de FIBARO WALLI DOUBLE SWITCH wel een oplossing is? Of werkt dat niet icm perilex.

[Voor 12% gewijzigd door Tinoes op 23-03-2020 13:54]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 19:11

septillion

Moderator Duurzame Energie & Domotica
:P
Tinoes schreef op maandag 23 maart 2020 @ 10:09:
20 decibel is toch minder als 30 decibel, dus dan zal het aantal W ook minder zijn bij alleen L3?
Klopt, maar je meet alleen wat je extra schakelt op L2 ;) Wat er al op L3 loopt voor de 20dB meet je niet en blijft er ook lopen als je L2 inschakelt voor de 30dB stand. Op L2 gaat er vervolgens 18W extra lopen.

Verder ken ik alleen de aansturing achter de Shelly niet. Zelf alles via SonOff en Home Assistant. Maar zou zeggen dat het ook met de Shelly wel moet kunnen. Maar dan moet iemand met meer Shelly kennis even bijspringen.

Maar of je nu de Shelly, de Fibaro of Sonoff gebruikt, als je 4 standen (uit-low-med-high) wilt zul je 3 schakelcontacten nodig hebben voor alle L. Maar zoals ik ook al zei, je wilt de ventilatie toch eigenlijk niet uit O-) Dus gewoon L3 permanent en L2 en L1 schakelen. 8)

  • Tinoes
  • Registratie: mei 2006
  • Laatst online: 16-04 23:26
septillion schreef op maandag 23 maart 2020 @ 21:32:
:P


[...]

Klopt, maar je meet alleen wat je extra schakelt op L2 ;)
Pfff het kwartje is eindelijk gevallen hoor. Dat dikgedrukte "extra" deed het hem :)
Bedankt voor je hulp, alles is me nu duidelijk!

  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 19:11

septillion

Moderator Duurzame Energie & Domotica
:Y)

  • djpsycho82
  • Registratie: november 2009
  • Laatst online: 12-04 00:13
Het topic is wat oud maar ik kan zo nergens een antwoord vinden op een vraag die over het aansluiten van de perilex heb.

Ik heb ook een ventilatiebox zoals Tinoes met perilex aansluiting. Nu wil ik deze ook aansturen via Openhab icm een Shelly 2.5. Hij moet op de laagste stand blijven draaien dus laat altijd 230v op 1 ingang staan. De shelly gaat dan ingang 2 en 3 schakelen.

Maar wat nou als door een fout in mijn broncode ingang 2 en 3 tegelijk worden geschakeld? Gaat de ventilatiebox dan gewoon op stand 3 draaien of krijgt hij een overbelasting en gaat dan stuk?

  • septillion
  • Registratie: januari 2009
  • Laatst online: 19:11

septillion

Moderator Duurzame Energie & Domotica
@djpsycho82 Even snel terug gekeken. Moderne controllers (met elektronica) gebruiken de L2 en L3 alleen als input. Die vinden op beide spanning hebben niet erg en voeden de motor gewoon via L1. Daar deze schijnbaar echt vermogen via L2 en L3 vraagt klinkt dit als een wat oudere. Deze vinden het op L2 en L3 tegelijk hebben van spanning vaak niet leuk nee.

Via de Shelly firmware valt er al wel een automatische uit in te stellen voor het andere kanaal. Wil je echt een interlock functie kan je nar Tasmota kijken.

  • djpsycho82
  • Registratie: november 2009
  • Laatst online: 12-04 00:13
Bedankt voor je reactie!

Mijn twijfel was dus gegrond, helaas.

Hoe zou ik kunnen uitzoeken of mijn Zehnder StorkAir van het oude type is of dit gewoon aan kan.

Op zich super simpel te programmeren maar toch durf ik het risico niet te lopen dat als per ongeluk op alle drie L ingangen 230v staat, dat de ventilatiebox defect raakt. Toch een duur ding wat je dan moet vervangen.

(Hij schakelt nu met een 3-standen draai schakelaar)

[Voor 6% gewijzigd door djpsycho82 op 29-03-2021 20:38]


  • Vreyhoudt
  • Registratie: mei 2006
  • Laatst online: 11-04 19:42
djpsycho82 schreef op maandag 29 maart 2021 @ 20:36:
Op zich super simpel te programmeren maar toch durf ik het risico niet te lopen dat als per ongeluk op alle drie L ingangen 230v staat, dat de ventilatiebox defect raakt. Toch een duur ding wat je dan moet vervangen.
Uit liefdadigheid heb ik dit voor je getest. Bij mij hangt toch een lawaaimakend apparaat, die aan vervanging toe is.

Ik heb nu L3 permanent (laagste stand) en via een dubbele wifi schakelaar van Sonoff L2 en L1 erbij geschakeld. Ook als ze beiden aan staan draait ie ‘gewoon’ op stand 3. Of hij hiervan bij langdurig gebruik stuk gaat, weet ik niet. Maar voor ‘per ongeluk’ even is het bij mij in ieder geval geen probleem.

  • TheMystery
  • Registratie: februari 2004
  • Laatst online: 19:08
Met een Shelly kun je via de ingebouwde ddd optie en de volgende url voor relay 0 relay 1 uitzetten: http://localhost/relay/1?turn=off

En voor relay 1, 0 uitzetten http://localhost/relay/0?turn=off

Hier nog een video waar Shelly het voor me uit heeft getest:

https://ticket.shelly.sup...3f84bbce328fbae6&id=35072

button type moet op toggle, niet op edge

[Voor 4% gewijzigd door TheMystery op 08-04-2021 17:25]


  • djpsycho82
  • Registratie: november 2009
  • Laatst online: 12-04 00:13
Vreyhoudt schreef op donderdag 8 april 2021 @ 08:26:
[...]


Uit liefdadigheid heb ik dit voor je getest. Bij mij hangt toch een lawaaimakend apparaat, die aan vervanging toe is.

Ik heb nu L3 permanent (laagste stand) en via een dubbele wifi schakelaar van Sonoff L2 en L1 erbij geschakeld. Ook als ze beiden aan staan draait ie ‘gewoon’ op stand 3. Of hij hiervan bij langdurig gebruik stuk gaat, weet ik niet. Maar voor ‘per ongeluk’ even is het bij mij in ieder geval geen probleem.
echt supertof dat je dat wilde testen! Hiermee ben ik echt geholpen, ik wilde die van mij liever nog niet vervangen, deze is gelukkig vrij rustig :).

Nogmaals dank! _/-\o_

  • djpsycho82
  • Registratie: november 2009
  • Laatst online: 12-04 00:13
Nog even extra bevestiging. Heb de Shelly aangesloten op L1 en L2 van de ventilatiebox (L3 is mijn lage stand) en deze schakelt keurig op de midden stand als ik spanning op L2 schakel en als ik L1 erbij zet of alleen aan zet, gaat de ventilatiebox op maximaal. Via de Shelly lees ik het vermogen uit en zie ook geen verschil in vermogen als L1 en L2 ingeschakeld zijn of alleen L1.

Ik was wel verbaast dat maximaal mijn oude ventilatiebox maar 40Watt verbruikt en op midden verbruikt hij zo'n 13Watt. Lage stand zal nog minder gebruiken. Ik had verwacht dat hij meer zou verbruiken vanwege de leeftijd (ik gok meer dan 10 jaar oud).
Pagina: 1


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True