In Nederland gooien we de shampoo niet rechtstreeks bij de vissen, ons afvoerwater wordt gefilterd. In principe heb je - in Nederland - nooit te maken met hoge concentraties. Dat ze dat in sommige Aziatische landen wel doen hoeft mij niet te belemmeren om zeepnoten te gebruiken.Stukfruit schreef op maandag 27 mei 2024 @ 14:29:
[...]
Of het net zo slecht is weet ik niet, daarom vroeg ik het ehm.. stellig
Als de vissen er steeds van met hun buik omhoog gaan liggen dan lijkt het mij niet echt aan de betere kant te zitten. Een beetje shampoo weggooien is waarschijnlijk geen ramp, terwijl de shampoo van 100 mensen vast minder goed is. Dat bedoelde ik: hoe werkt zoiets met hogere concentraties?
Voor nu neem ik maar even aan dat @Nathilion in de buurt zit
@Flipking94 Met betrekking tot witte was klopt dat helemaal. Een andere oplossing is volledig afstappen van witte kleding
-------------------
Om in het thema van microplastics te blijven, studie na studie laat zien hoe problematisch de plastics zijn:
Onlangs werden ook schadelijke stoffen aangetroffen in testikels en sperma. Is er een verband met de afnemende vruchtbaarheid bij mannen?
Voor het eerst zijn microplastics ontdekt in penissen, wat vragen doet rijzen over hun mogelijke rol bij erectiestoornissen. De onthulling komt nadat de verontreinigende stoffen onlangs werden aangetroffen in testikels en sperma. De afgelopen decennia is de vruchtbaarheid bij mannen aanzienlijk afgenomen. Experts wijzen op de nood aan verder onderzoek naar mogelijke schade aan de voortplanting door microplastics.
Nog volgens de onderzoekers zou de penis extra kwetsbaar kunnen zijn voor vervuiling door microplastics vanwege de verhoogde bloedstroom tijdens een erectie. Mensen krijgen microplastics binnen door te eten, te drinken en te ademen – de minuscule deeltjes werden al gedetecteerd in het bloed.
De studie bekeek het weefsel van vijf mannen die een operatie ondergingen voor een erectiestoornis. In vier gevallen werden microplastics aangetroffen, waarbij PET en polypropyleen het meest voorkwamen. Beide worden gebruikt in voedsel- en drankverpakkingen en andere alledaagse producten.
Er is sprake van wijdverspreide besmetting met microplastics in het menselijke lichaam. Overal waar wetenschappers kijken, vinden ze er ook. De impact op de gezondheid is vooralsnog onbekend, maar in het laboratorium is aangetoond dat microplastics schade berokkenen aan menselijke cellen.
De deeltjes kunnen ontstekingen in het weefsel veroorzaken, zoals luchtvervuilende partikels dat doen, en ook chemicaliën in plastic kunnen schade aanrichten. Artsen stootten al op een aanzienlijk hoger risico op beroertes en hartaanvallen bij mensen van wie de slagaders vervuild zijn met microplastics.
Ieder jaar worden miljoenen tonnen plasticafval gedumpt en een groot deel daarvan wordt verder afgebroken in microplastics. Die hebben de hele planeet vervuild, van de top van de Mount Everest tot de diepste oceanen.
Ramasamy benadrukte de dringende nood aan meer onderzoek om het aandeel te bepalen van microplastics bij erectiestoornissen en mannelijke onvruchtbaarheid. Al tientallen jaren daalt het aantal zaadcellen bij mannen en 40 procent van die lage cijfers blijft onverklaard. Heel wat onderzoek wijst intussen op een mogelijk verband met chemische vervuiling. Recente studies bij muizen hebben aangetoond dat microplastics het aantal zaadcellen doen afnemen en afwijkingen en hormoonverstoringen veroorzaken.
[ Voor 58% gewijzigd door XWB op 20-06-2024 16:28 ]