Hoezo niet? Hoe denk je dan dat het gaat? Dat er automagisch rechtzaken ontstaan?
Het proces is een opeenstapeling van keuzes, en inderdaad,
beide partijen hebben op allerlei momenten de keuze om een alternatief pad te kiezen.
Dat doet men niet. Dat maakt die rechtzaken niet 'onvermijdelijk' maar een bewuste keuze. Op het moment dat een van beide een andere keuze maakt, is het resultaat anders. Op het moment dat de NAM besluit het schadebedrag van de huiseigenaar te accepteren, komt er geen juridisch getouwtrek. Op het moment dat de huiseigenaar besluit het oordeel van de NAM te accepteren, is er geen juridisch getouwtrek.
Dat getouwtrek is dus een keuze van beide.
Dat werkt inderdaad beide kanten op.
Hoe denk jij dat dit proces verloopt dan?
Ik ben blij dat er iemand in het topic is die weet wat zowel de eigenaars als de NAM oprecht denken.
Nogmaals een verkeerde interpretatie van wat ik schrijf. Ik doe geen aannames over de intentie van de NAM of de eigenaars. Ik doe een uitspraak over
jouw uitspraak dat iedereen evenveel recht heeft om een bepaalde stelling in te nemen, hoe fout die ook is.
Ik reageer daarop, breid die stelling iets uit naar een algemeen punt: ik vind niet dat partijen een stelling in moeten nemen 'hoe fout die ook is'. Ik leg uit dat de wet wat mij betreft niet het enige kader is dat belangrijk is. Dat zijn echter nog geen rechtstreekse uitspraken over de intenties van eigenaars of de NAM.
Maar
zouden de eigenaren of de NAM gewoon per definitie een stelling innemen, niet omdat ze denken dat dat oprecht de positie is die het meeste recht doet aan de situatie, maar vooral om hun eigen voordeel te maximaliseren (dat zou dus inhouden dat de NAM probeert om zo weinig mogelijk te vergoeden en waarbij ze daarbij kiezen voor vooral procesmatige details, maar dat zou ook gelden voor eigenaars die bijvoorbeeld proberen om meer geld te krijgen om niet alleen de schade te herstellen maar ook het huis op kosten van de NAM een make-over te geven) DAN zou ik dat knap verwerpelijk vinden.
En niet op juridische gronden, maar gewoon op de grond van redelijkheid.
Leg mij alsjeblieft eens heel precies uit hoe de NAM ruimhartiger om moet gaan met de claims. Wat is ruimhartiger? Ruimhartiger dan wat precies? Probeer dat hier eens uiteen te zetten.
Ik heb het idee dat ik die vragen al eens beantwoord heb.
Maar 'ruimhartiger dan wat' lijkt me niet zo moeilijk: ruimhartiger dan nu
Terug naar je eerdere reactie:
Onzin en tot recent werd er ook wat gedaan (nu alleen nog inspectie tot er een nieuw protocol is voor zover ik weet). Het probleem alleen is dat er altijd discussie zal zijn over of iets aardbevingsschade is.
Vanwaar die neiging tot het vet drukken van zo'n woord als 'altijd'?
Natuurlijk is er niet 'altijd' discussie. Een hypothetisch scenario over hoe zo iets zou kunnen verlopen:
Eigenaar: "Beste NAM, sinds de aardbeving eergisteren zijn er scheuren in de muur gekomen. Ik wil die schade graag verhalen. Zie aub bijgevoegde foto's"
NAM schade-expert gaat op bezoek: "Ik zie hier inderdaad scheuren in de muur, dat lijkt inderdaad erg op aardbevingschade, ik wijs de claim toe"
Eigenaar: "Bedankt voor de snelle afhandeling."
Dan is er dus geen discussie. Er is geen juridisch getouwtrek. De eigenaar meldt, de NAM controleert en vergoedt, en ze leefden nog lang en gelukkig.
En als je dit echt een heel raar scenario vindt, als je je echt niet kunt voorstellen dat dingen ook wel eens zo worden opgelost... kijk dan vooral eens kritisch naar de wereld waarin je je misschien begeeft. Want dit is een manier van probleemoplossen die best veel voorkomt. Zelfs als er theoretisch misschien geen bewijs is.
(Ander voorbeeldje? Ik ga naar de servicebalie van de AH om te zeggen dat ze iets teveel hebben aangeslagen. De AH-medewerker kijkt op het bonnetje, gelooft mij, en geeft mij het geld terug. Dat
kan misbruikt worden, maar de AH kiest ervoor om hier in principe de klant te geloven tenzij ze redenen hebben om dat niet te doen. Andere bedrijven kiezen er soms voor om de klant niet te geloven tenzij ze hard bewijs hebben. Keuzes.)
Als men roept dat NAM ruimhartiger om moet gaan met vergoeden van de schade, hoe dan? hoe????? ruimer dan wat? Vaker meegaan met claims op basis van wat?
Dit is toch niet zo moeilijk? Ruimer dan in de situaties die ter discussie staan.
En naast sneller geloven kan de NAM ook ruimhartiger zijn in z'n vergoedingen. Bijvoorbeeld, de schadeexpert constateert: 'ik schat deze schade op 5700 euro' en de NAM zegt standaard 'wij vergoeden 6000 euro.'
Of in een conflictsituatie, waarbij de NAM-schadeexpert komt tot 12.500 euro en de schade-expert van de eigenaar komt eerder tot de 20.000 euro, dat heeft de NAM een keuze: bij hun standpunt blijven, of proberen te onderhandelen tot een bedrag ergens daar tussenin. Bijvoorbeeld 17.500.
De NAM kan niet elke willekeurige claim honoreren dat snapt iedereen.
Het valt me op dat je veel van die woorden als 'altijd' 'elke' en 'iedereen' gebruikt. Dat geeft het idee dat je echt niet ziet dat er allerlei gradaties zijn, en dat er dus allerlei keuzes te maken zijn op allerlei vlakken.
[quote]
Wat wil je doen, 10% harder gaan vermoeden? Willekeurig 10% van niet gehonoreerde claims pakken en die wel gaan honoreren? De andere 90% gaat terecht vragen waarom die random 10% wel en zij niet.
Random lijkt me inderdaad niet de beste strategie, maar over het algemeen de bewijslast verlagen en de toe te kennen bedragen wat verhogen lijkt me precies wat 'ruimhartiger' in zou kunnen houden.
(Maar echt, ik zou zweren dat ik dit al eens had uitgelegd.)