Inleiding
Handelen in Bitcoins, Ethereum en andere cryptocurrencies, iedereen lijkt het tegenwoordig te doen. Maar hoe begin je met deze wilde achtbaanrit? Dit topic gaat over de in- en uitstapstations van de cryptocurrency-achtbaan: Exchanges.LET OP: Dit topic gaat enkel over de websites en applicaties waarmee je cryptocurrencies kunt verhandelen. Zaken als registratie, support, vergelijking tussen verschillende platforms, enz... Discussies over de cryptocurrencies zelf, handelen, koersontwikkelingen en andere zaken die niet direct van toepassing zijn op de exchange-diensten zelf horen thuis in andere topics.
Exchanges en brokers
Wanneer er over exchanges gesproken wordt, wordt vaak een overkoepelende categorie diensten bedoeld die ruwweg opgedeeld kan worden in 2 groepen: Daadwerkelijke exchanges (beurzen) en brokers.Brokers zijn bedrijven die je cryptocurrencies laten kopen en verkopen in transacties met het bedrijf zelf als tegenpartij. Als je wat koopt, koop je dat direct van de broker. Verkoop je iets, dan verkoop je het aan de broker. Broker-diensten richten zich vooral op snelheid en gebruiksgemak. Zo kun je vaak met iDeal betalen (als het een Nederlandse dienst betreft) en ben je zeker van de koers zodra je een bestelling plaatst. Het nadeel is echter dat er een redelijk groot verschil zit tussen aan- en verkoop prijs (hier haalt de dienst z'n winst vandaan). Bovendien zijn geavanceerde orders niet mogelijk. Voorbeelden van dergelijke diensten zijn Bitonic (NL, Bitcoin), LiteBit (NL, veel cryptocurrencies) en Coinbase (US, BTC, ETH, LTC, BCH).
Daarnaast zijn er de beurzen, of exchanges. Dit zijn websites waar je een account kunt aanmaken dat je vervolgens met geld (cryptocurrencies of fiat) kunt vullen. Met het saldo van je account kun je daarna gaan handelen. Voordelen van handelen via een exchange is dat je betere koersen krijgt en dat er allerlei complexere ordertypes mogelijk zijn. Het nadeel is dat het tijd kost om geld in je account te krijgen (dit gaat bijvoorbeeld via SEPA overboeking en dit duurt enkele uren tot dagen) en dat er vaak een identiteitsverificatieproces nodig is voordat je geld kunt storten of opnemen.
Wat belangrijk kan zijn om te beseffen is dat omdat je bij brokers je altijd direct met de dienst zelf handelt, de dienst kan zelf bepalen tegen welke prijs het z'n coins aanbiedt. Als er veel vraag is, kan de broker de prijs sterk verhogen en als de broker geen voorraad meer heeft, dan is het simpelweg niet mogelijk om te handelen. Op exchanges handel je enkel met andere gebruikers. De exchange speelt hier slechts de rol van bemiddelaar die kopers en verkopers bij elkaar brengt en die de tegoeden van de gebruikers beheert totdat deze worden opgenomen. De prijs wordt bepaald door de gebruikers.
Koop of verkoop je zo nu en dan een beetje aan cryptocurrencies, dan zijn de directe koop/verkoop diensten van brokers waarschijnlijk het makkelijkst. Ga je actief handelen, dan zit je beter op een exchange. De rest van deze post gaat voornamelijk over het handelen op exchanges.
Registratie & Verificatie
Voordat je op een exchange kunt handelen, zul je je eerst moeten aanmelden door een account aan te maken. Bij veel exchanges is een volgende stap een vorm van identiteitsverificatie. Zonder een dergelijke verificatie ben je vaak beperkt in wat je kunt doen wat betreft stortingen en opnames. Soms is het zelfs helemaal niet mogelijk om een exchange te gebruiken zonder verificatie.Waarom moet ik mij verifieren?
Exchanges hebben hun verificatie-regels niet voor de lol of om klanten te pesten. Dergelijke procedures komen voort uit wetten en regels om het witwassen van geld te voorkomen. Exchanges worden door de lokale overheid of door hun bank-partners verplicht om voldoende KYC/AML (Know Your Customer / Anti Money Laundering) procedures toe te passen.Over het algemeen zijn de verificatie-eisen strenger als de exchange handel met fiat-valuta's (EUR, USD, enz...) en overboekingen van en naar gewone bankrekeningen aanbiedt. Exchanges die enkel handel tussen cryptocurrencies aanbieden hebben vaak zwakkere of zelfs helemaal geen KYC/AML eisen. Daarnaast zijn de eisen ook afhankelijk van het land waar de exchange is gevestigd.
Hoe zit het met het BSN op mijn ID. Kan ik dit blurren?
Nederlandse paspoorten hebben het burgerservicenummer (BSN) op de hoofdpagina staan. De Nederlandse overheid raadt mensen aan om enkel een kopie/scan van een paspoort te overhandigen waarin het BSN onleesbaar is gemaakt. De overheid biedt daarom ook de KopieID app aan om hiermee te helpen.Helaas hebben veel buitenlandse exchanges weinig boodschap aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid en weigeren ze scans met informatie die onleesbaar is gemaakt. Het precieze beleid verschilt van exchange tot exchange en kan ook nog eens afhangen van de medewerker die de boel bekijkt. Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem dat voornamelijk veroorzaakt is door het feit dat de Nederlandse overheid besloten heeft om informatie die ze privacy-gevoelig vinden (althans, in sommige gevallen, want van ZZPers is het BSN opeens geen beschermd gegeven gezien het onderdeel uitmaakt van hun BTW-nummer) op de voorpagina van het paspoort te laten printen. Je zult daarom zelf een afweging moeten maken of je de exchange betrouwbaar genoeg vindt om een ongewijzigde scan in te sturen.
Als alternatief kun je kijken of je een ander document kunt gebruiken voor de verificatie, bijvoorbeeld een rijbewijs waar geen BSN op staat. Ook kun je kiezen voor een exchange waar je wel met een onleesbaar BSN kunt verifieren. Bijvoorbeeld Bl3p.eu, de exchange van het Nederlandse bedrijf Bitonic, waar je wel een scan kunt insturen waarop het BSN onleesbaar is gemaakt, omdat Bl3p in tegenstelling tot grote buitenlandse exchanges, beter op de hoogte is van de eigenaardigheden van het Nederlandse paspoort.
Hoe lang duurt verificatie?
Dat verschilt zeer sterk. Sommige exchanges hebben een geautomatiseerd proces, waarbij het niet meer dan een paar minuten kost als alle informatie goed leesbaar is (voor een computer) en er geen problemen zijn. Kom je niet door het geautomatiseerde proces of heeft de exchange dat simpelweg niet, dan ben je afhankelijk van de drukte en kan de wachttijd variëren van minder dan een dag tot enkele weken. Bij extreme drukte doen sommige exchanges zelfs de deur dicht voor nieuwe gebruikers.Plan daarom vooruit: Denk je binnenkort in bepaalde cryptocurrencies te willen gaan handelen, registreer je dan alvast bij een exchange en begin, indien nodig, het verificatie proces. Heb je forse winsten gemaakt? Overweeg dan om alvast een hoger verificatie-niveau aan te vragen met ruimere opname-limieten zodat je straks na het verzilveren van je miljoenen-winst, je dit niet met een slakkentempo van €1000 per dag hoeft op te nemen.
Pas op, druk!
Momenteel is er dankzij de forse rallies in 2017 veel interesse in cryptocurrencies en de exchanges hebben hun gebruikersaantallen ontzettend zien stijgen. Stijgingen die veel groter waren dan sommige exchanges aan konden. Als gevolg hiervan zijn sommige exchanges minder bruikbaar. Daarnaast zijn de wachttijden voor ondersteuning, verificatie en fiat-opnames vaak langer, soms zelfs fors langer. Het screenen, inhuren en opleiden van personeel kost veel tijd, omdat het vaak gaat om posities waarin men in aanraking komt met gevoelige financiële informatie.Hou hier rekening mee als je handelt op een exchange. Dat het een paar weken duurt voordat je antwoord krijgt op je ticket. Dit betekent niet per se dat de exchange door een stelletje oplichters wordt gerund of dat ze veel slechter zijn dan de concurrentie. Het is voornamelijk een effect van een zeer grote onbalans tussen gebruikers en support-medewerkers.
Overzicht van populaire exchanges
Hieronder volgt een opsomming van een aantal populaire exchanges en hun belangrijkste eigenschappen. De cryptocurrency-markt is continu in ontwikkeling en nieuwe exchanges verschijnen ten tonele terwijl oude rotten langzaam terrein verliezen. Onderstaande lijst is daarom niet noodzakelijk de meest actuele samenvatting van het crypto-exchange-landschap.- Bitstamp: http://www.bitstamp.net
- UK, oorspronkelijk Sloveens, SEPA via Slovenië.
- EUR, USD | BTC, XRP, LTC, ETH, BCH
- Actueel:
- Kraken: https://kraken.com
- USA, handelt via UK, SEPA via Duitsland
- EUR, USD, GBP en meer | BTC, ETH, XRP en meer
- Actueel: Kraken heeft zwaar te lijden onder de toegenomen gebruikersaantallen. De exchange is vaak slecht bruikbaar, met orders die zeer traag worden verwerkt en delen van de website die niet (goed) werken. Een significante upgrade die deze problemen moet oplossen is in verregaand stadium van ontwikkeling.
- Bitfinex: https://www.bitfinex.com
- Hong Kong
- EUR, USD | Diverse cryptocurrencies
- Actueel: Hoewel Bitfinex na een langdurige periode weer withdrawals aanbiedt, lopen EUR opnames via een zeer kleine Poolse bank en zijn vertragingen te verwachten.
- Binance: https://www.binance.com
- China, Japan
- Geen fiat | Veel cryptocurrencies
- Actueel: Binance is een nieuwe exchange die snel veel aandacht erg populair is geworden. Hoewel de ervaringen over het algemeen goed zijn, heeft Binance nog niet een bewezen trackrecord op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid.
- Gdax: https://www.gdax.com
- USA
- EUR, USD | BTC, ETH, BCH, LTC
- Actueel:
Tot slot
Handelen in cryptocurrencies is uitermate risicovol. De kans op enorme winsten is aanwezig, maar je kunt net zo goed al je geld verliezen. Koersschommelingen van tientallen procenten in korte tijd komen regelmatig voor, zeker bij kleinere cryptocurrencies. Verdiep je in de materie en investeer alleen geld dat je bereid bent om te verliezen.Heb je suggesties voor deze topicstart. DM ze dan naar @Rannasha.
[Voor 155% gewijzigd door Rannasha op 04-01-2018 16:30. Reden: Topicstart!]
If I had a dollar for every time I didn't know what was going on, I'd be like: "Why am I always getting all this money?!"