Biased betekent vooringenomen

Niemand kan in de toekomst kijken
Maar met 15 jaar aan historische breedband data kan je prima de trend vinden en doortrekken.
Bandbreedte per gebruiker stijgt met ongeveer 130% per jaar, en het gemiddelde ligt momenteel rond de 3~3,5mbps per subscriber (let op, we hebben het hier over het gemiddelde van een grote groep internet gebruikers).
3,5 * 130%^8 = 28Mbps / subscriber in 2025.
maar mijn opmerkingen over de beperking van de coax kunnen eenvoudig niet weerlegt worden, want de mogelijkheden zijn nou eenmaal gelimiteerd. Om dat te kunnen constateren hoef je niet voor in de telecom te werken.
Laten we een DOCSIS 3.1 implementatie (met hardware die vandaag beschikbaar is) eens tot in het extreme doortrekken. Een minimaal WC segment is 24 households. Laten we een ODN (optische node) op dit niveau plaatsen. Dan hebben we 10Gbit dedicated voor 24 huishoudens. Oftewel 416Mbps voor ieder huishouden, 24*7. Met burst mogelijkheid tot 10Gbps.
Of de coax prima en 'voldoende' blijft functioneren (in 2025) weet niemand. Jij niet, ik niet, TNO niet, Europa niet...
We hebben net berekent dat in 2025 we 28Mbps / subscriber aan capaciteit moeten bouwen en dat de DOCSIS 416Mbps per subscriber kan leveren met techniek die in 2017 beschikbaar is.
Lijkt me dat ik daarmee heb aangetoond dat DOCSIS over coax tot 2025 prima blijft functioneren.
en toch beloofd de baas van Ziggo 1000Mb over coax in 2020 in het hele netwerk, sorry hoor dat kan helemaal niet... tenzij het toegestaan is dat er grof mag worden overgeboekt.
Zoals je al eerder aangeeft is er niets mis met overboeking. Zolang je de capaciteit maar managed.
Wat die '1000Mb in het hele netwerk' betekent vertelt de baas van Ziggo er niet bij.
Tussen de regels door: dat je op ieder adres waar Ziggo levert, een 1000Mbit abonnement kan afsluiten.
Dat vind ik meer dan kwalijk. Dat ik daar vragen over stel is niet tendentieus of een gekleurde mening, maar is een logisch gevolg van mijn nieuwsgierigheid en (door dit topic te beginnen) oprechte zorg
De staatssecretaris van Economische zaken Mona Keijzer gaat over telecom beleid. Als je echt denkt dat haar hele ministerie ligt te slapen, en dat Nederland in 2025 in de bandbreedte afgrond zakt, waardoor onze hele digitale samenleving plat komt te liggen, schrijf haar dan een brief en ze zal blij zijn met de heads up en direct maatregelen treffen.
Volgende week staan de eerste berichten op de homepage van Tweakers over welke snelheden de providers aanbieden en 'hoe', want alle kabelaars moeten openheid van zaken geven, daar is denk ik niks mis mee.
En dat is niet omdat deze eenvoudige Tweaker dit topicje is begonnen, maar omdat er meer mensen zijn(ACM Reclame Code Commissie enz.) die vinden dat er openheid van zaken moet komen.
Of consumenten met terugwerkende kracht geld terug kunnen krijgen valt nog te bezien. Het woordje
tot zoveel Mb wordt niet voor niets gebruikt door alle kabelaars. Maar uit betrouwbare bron weet ik dat o.a. VARA Kassa meekijkt, maak dan je borst maar nat want die zijn vaak een stuk meer vooringenomen dan ik

Toezicht en openheid kan ik alleen maar toejuichen. Maar verwacht niet dat er volgende week een of andere mass-conspiracy aan het licht komt. Deze regelgeving is er vooral gekomen omdat DSL providers adverteerden met de theoretisch maximale snelheid, in plaats van de snelheid gemeten over afstand. Dit is voor coax veel minder relevant omdat het last mile netwerk hoger vermaast is en ODN/OLTs dieper het netwerk geplaatst kunnen worden. Afstand is dus veel minder relevant en iedere DOCSIS over coax provider kan dan ook de theoretisch maximale bandbreedte kunnen leveren (i.e. de snelheid waar je kabelmodem op intrainr).
Vraag blijft hoeveel bandbreedte je ter beschikking hebt op elk willekeurig moment. En hier komt overboeking om de hoek kijken. Nu is het zo dat je in een consumenten verbinding geen gegarandeerde bandbreedte afneemt. Enkel de mogelijkheid tot bandbreedte (in industrie termen Peak versus Committed Information Rate).
Als je een overeenkomst met Ziggo hebt, heb je technisch gezien een Peak Information Rate overeenkomst. Je spreekt af tot welke snelheid je mag bursten. De Committed Information Rate, de hoeveelheid bandbreedte die specifiek voor jouw als klant er ligt, is niet overeengekomen. Theoretisch kan Ziggo je verkeer dus 1:1000000 overboeken en alsnog het contract rechtmatig nakomen.
Nu snap ik ook dat dit geen wenselijke situatie is (Ziggo snapt dat overigens ook, want iedereen gaat klagen). Vandaar dat ze die overboeking managen zodat iedereen tevreden is. Dit meten ze overigens in een Net Promotor Score.
Dit bovenstaande verhaal is enigszins complex, dus het is goed dat een specialist van Kassa of de RCC zich erin zal bijten, maar behalve deze instanties en jij is er echt niemand in Nederland die zich hier druk over maakt, zolang ze lekker kunnen Netflixen.
PS. om nog even terug te komen op je referentie naar de opmerking die de Proximus CEO maakte; hier ligt een bedrijfsvoeringsprobleem aan ten grondslag. Voordat Netflix er was, waren er meerjarenbegrotingen gemaakt die de kapitaal investeringen in het netwerk vastleggen. Dit is belangrijk voor aandeelhouders, want dat heeft direct invloed op de shareholder value. Nu Netflix en andere video bedrijven om de hoek komen kijken, zijn deze meerjaren investeringen niet meer voldoende. Er moet meer geinvesteerd worden. Soms wel 20 tot 30% meer. Als je nagaat dat bedrijven als Ziggo en KPN jaarlijks 250~300 Miljoen investeren in hun vaste net, kan je wel aanvoelen dat dat veel geld is en dat dat niet uit de lucht komt vallen. Je kan als CEO niet zomaar minder aan je aandeelhouders uitkeren omdat je daar als CEO onbetrouwbaar van wordt (je komt je afspraken niet na). Ze kunnen ook de prijs van je abonnement niet omhoog gooien, omdat er geen intrinsieke koppeling is tussen de kostprijs en verkoopprijs. Daarom proberen ze andere plekken te vinden om dat gat mee op te vullen.